Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Belföldi bevált kirándulástippek augusztusra

2020. augusztus 01. - panpeterstop

Vadregényes Körös-holtág, korhűen helyreállított mesés kastélyok, történelmi borvidékek, gyógyító vizek, és még megannyi élmény vár rád Magyarországon, ha a COVID miatt inkább itthon tervezed augusztusi szabadságodat! Bevált helyeinkből összeállított listánkat most megosztjuk veled!

erdos_mi.jpg

Mesebeli kastély Nógrádban

Korhűen helyreállított kastély, rózsakert, tavacskán kis sziget, hajladozó nádak? Romantikusan hangzik, ugye? Van egy hely, ahol mindez egy valósággá vált álom lett értékmentésért küzdő emberek áldozatos munkájának és befektetésének köszönhetően. A Prónay-kastélyban jártunk Alsópetényben. Ahogy átutaztunk a kopárabb sík tájakon közeledve a nógrádi dimbes-dombos  utakon át a helyszínhez, úgy érezhetjük egy időutazáson veszünk részt. Bár arra számítottunk, hogy akár 100 évet is ugrunk vissza az időben, a faluban rá kellett döbbenni, ennél is többet, legalább öt évszázadot hiszen a nyugat-Cserhát festői völgyében fekvő település egykori birtokosa,  maga a híres Werbőczy István országbíróként nem máshol, mint Alsópetényben írta meg a Hármaskönyvet 1514-ben. A faluba és a környékre mindenképpen érdemes ellátogatni barátokkal, családdal. A templomdombon megcsodálhatjuk a bámulatos kilátást és a XV. században épült eredetileg gótikus stílusú  római katolikus templomot. Nem messze innen található a nógrádi Balatonként is ismert hangulatos Bánki-tó, mely népszerű kiránduló- és üdülőhely és horgászparadicsom. Az adrenalin függők számára a Szabadidőközpont és Kalandpark kötélpályái gondoskodnak a szórakozásról, a gyerekeket pedig a közeli Nőtincsen Pán Péter csodaországa, a Seholsziget Élménypark várja, de részt lehet venni vadlesen a Nógrádi Vadasparkban. 

Alsópetényben egyetlen bolt  van, így fontos a nyitvatartásra ügyelni, hiszen van ebédidő és az üzlet ötkor bezár. Hamisítatlan vidéki hangulat biztosítja a gondtalan nyugalmat. A falun este végigsétálva tapasztalhattuk, hogy itt még az emberek köszönnek egymásnak, sőt, még az idegeneknek is. A kastély tulajdonosai által üzemeltetett legalább ezer levendulatővel körbeültetett Levendula Bárban érdekes történeteket hallgathattunk a helyiekről és az újonnan üzemelő vendégházak helyreállításáról.

A "kastélyunk" egyik építészeti különlegessége az, hogy lakóegységeit a négyzet alakú, zárt belső átrium köré tervezték. Az átriumba az egyik este kiültünk, hogy az üveggel fedett mennyezeten keresztül bámuljuk a csillagos eget. Innen nyílik a három önálló reprezentatív lakosztály, mely közül az egyiket most mi vehetjük birtokba. Szilviától megtudtuk, hogy a háború után a szinte az egész birtok, így a "Kiskastély" berendezése is elpusztult. Az új tulajdonossal jártak utána beszerezni olyan korhű bútorokat és használati tárgyakat, melyek visszaadják a kastély egykori hangulatát. A hálószobában és a nappaliban is mesterien kimunkált kályhák, gyönyörű kárpittal borított bútorok, minden részletükben harmóniát sugárzó kiegészítők, lámpák, festmények, és értékes Herendi, Zsolnay porcelánok arisztokratikus életérzést árasztanak minden egyes zegzugban.A kastélyt egyébként meg lehet látogatni, mi is egy ilyen kastélylátogatás alkalmával részletes beszámolót hallhattunk, sőt, a a kastély alatt húzódó kőboltozatos borospincét és borozótermet is bejártuk. A tágas és igényesen karban tartott pincébe szívesen járnak  csoportok pincelátogatásra, borkóstolásra is, például a kastélyban vagy a vendégházban tartott céges rendezvényekkel összekapcsolva. A kastély több ismert TV-műsornak is helyszínt adott, például egy népszerű tehetségkutató műsor mentorházaként is funkcionált néhány éve.

Olvasd el a teljes élménybeszámolót vagy nézd meg ezt a videót: 

 

A milliónyi természeti élményt rejtő Körös-holtág

Szarvas és térségében található a milliónyi természeti élményt rejtő Körös-holtág, mely a térség kedvelt horgász és fürdőhelye. A Holt-Körös 29 kilométeres hosszával Magyarország egyik legnagyobb állóvize, így a horgászatot kedvelők itt igazán hódolhatnak szenvedélyüknek. Ha valaki a víz és a természet szerelmese, akkor sétahajóval a vízről tekintheti meg az érintetlen környezetet, a Holt-Körös nyugodtságát és gazdag élővilágát. Egyre több vendéglátóhely épül a környéken, ilyen például a békésszentandrási apartmanok, a szarvasi panziók, vendégházak és a mezőtúri Hercegasszony Birtok, ez utóbbiban mi is vendégeskedtünk távol a nagyváros zajától. Madárcsicsergés, zöldellő, illatos kert és folyópart. Mi kell még ennél több a tökéletes pihenéshez? Ha nincs időnk,  pénzünk egy francia chateau-ra?, vagy a COVID miatt inkább nem utaznánk messzire, akkor sem maradunk kaland, látnivaló és kényeztetés nélkül, hiszen a Mezőtúr és Szarvas között található Hercegaszony Birtok mindezt tudja.

A birtok egykori gazdájának története pedig kalandfilmbe illő:

„Trónvárományos hitvesként és kazánfűtőként is megtalálta a helyét Lelbach Irén”

 – ennél sokatmondóbb címet nem is lehetett volna adni a birtok egykori tulajdonos életéről szóló cikknek. A szoljon.hu újságírójának ebben az egy mondatban sikerült megragadni Lebach Irén kalandos életét. Irén 1897 –ben Szabadkán látta meg a napvilágot, egy jómódú, polgári családban. 19 évesen hozzáment Rudnay Lajoshoz, akit később külföldi útjaira is követett, mivel férje diplomataként hágai követként is dolgozott. Házasságukból két fiú is született, egyiküket sajnos a skarlát miatt korán elveszítették. Ebben az időben megismerkedett meg Irén a náluk vendégeskedő Albrecht főherceggel. Az ismerkedésből szerelmi viszony lett. Hamarosan a fiatalasszony elhagyta a főhercegért férjét s a válás után hamarosan hozzá is ment Albrechthez. Ugyan a házasság a korabeli magyar házassági jog szerint maradéktalanul érvényes volt, a Habsburg-ház törvényei szerint az érvényesség elismeréséhez a családfő beleegyezése is szükséges volt, azonban a feldühödött Frigyes főherceg kitagadta egyetlen fiát a családból és apai örökségéből.  Albrecht hét évig bírta a két tűz közötti hányattatásokat s elvált Iréntől,  búcsúajándékként hagyva a mezőtúri birtokot. A helybéliek szerint a tulajdonosnő kedves, közvetlen volt, aki a környéken mintagazdaságokat, rizstelepeket létrehozva számos családnak adott megélhetést, a kastélyban pedig élénk társasági életet szervezett bálokkal, ünnepélyekkel.

A Túrtői-holtág változatos programlehetőséget kínál: lehet evezni, vízibiciklizni, fürödni, horgászni, biciklizni, gyerekekkel a kertben játszóterezni, túrázni, kirándulni, például a közeli Szarvasra.

A „vidéki kozmopolita butikhotelként” fémjelzett szálloda igényesen felújított épületekkel, szépen gondozott kerttel, vízparttal várja az érkezőket. Érződik a hozzáértés és a tudatosság a finom stílussal berendezett szobákon, a magas minőségű anyaghasználaton mind a hét egyedileg berendezett szobában és mind a tíz konyhával felszerelt apartmanban. A főépület elegáns, kifinomult megoldásokban gazdag, addig ez az egység modern, lendületes, fiatalos designt kapott. Az egész birtok nagyon hangulatos és nyugalmat árasztó, szinte megáll az idő. Olvasd el a teljes beszámolót: https://panpeterstop.blog.hu/2018/04/14/hercegasszony_birtok_385

Nézd meg kis videónkat:

 Gyula, a megkapóan szép kisváros

Amikor családi pihenést tervezünk, alapvető szempont, hogy olyan helyet találjunk, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes és pihentető elfoglaltságot. Ennek a kívánalomnak pedig egy többfős család esetében nem is olyan egyszerű eleget tenni. Van, akik várost, múzeumot néznének leginkább; vannak, akik a wellness részlegen ejtőznének naphosszat; mások izgalmasabb kalandokra vágynak, a csúszdáznának vagy gyerekprogramokon vennének részt. Gyulán mindezt, sőt, ennél sokkal többet kaptunk. A Hunguest Hotel Erkelben szálltunk meg, mely azért is bizonyult remek döntésnek, mert a szálloda egyedülálló előnye, hogy közvetlen átjárást biztosít a gyulai Várfürdőbe és az Aqua Palotába, így át lehetett csattogni papucsban és köntösben a fürdőbe. A gyerekek számára legnagyobb élményt az Aqua Palota nyújtotta, több mint 6000 négyzetméteres élménykomplexumával. Az élményfürdőn belül is a két hatalmas óriási csúszda volt a favorit: az egyiken több 10 méter magasságról indulva megjárták egy vulkán belsejét is, majd, mint a láva, úgy törtek ki belőle a vízbe csobbanva, Fényalagút testcsúszda a különleges effektjeivel.

 A Gyulai várba kombinált belépővel mentünk be, mely feljogosít az Almásy-kastély állandó, valamint időszaki kiállítására is, továbbá a kastély toronykilátójába történő feljutásra.  A vár több mint 20 kiállító teremében beleástuk magunkat a középkori világ mindennapjaiban és egy egy lebilincselő solymászbemutatón is részt vettünk. A várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és a fazekasműhely, a borozó-galéria, a várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, a várúri hivatali szoba, szandzsákbég fogadószobája, a fegyvertár, az alabárdos-, és lovagterem korhűen bemutatja, hogyan életek itt az elmúlt évszázadokban. 

Az Almásy-kastély nem csupán egy kastély, hanem egy Z-generációs látogatóközpont is, mely interaktív, érintőképernyős alkalmazásokkal, filmvetítővel, és számos kapcsolódó történet bemutató installációval segíti a saját nyelvén szólítja meg  a fiatalabb nemzedékeket is, hogy minden korosztály számára hiteles élményt és érdekes programot kínálhasson e látnivaló. 

Olvasd el a teljes beszámolót: https://panpeterstop.blog.hu/2019/07/02/amiert_mindenkepp_erdemes_gyulara_menni_a_csaladdal

Nézd meg ezt a videós összeállításunkat is:

Irány a puszta!

“Debrecenbe kéne menni…” – így szól a szinte mindenki számára ismert régi népdal. Ha a cívisvárosban járunk, Erdőspusztára mindenképp érdemes elmenni, Debrecentől mindössze 4-5 kilométerre. Az Erdőspusztai Clubhotel  parkolójában már hamisítatlan erdei levegő csapott meg, ekkor döbbentünk rá, hogy nem egy kis parkos fás rész, hanem egy igazi erdő lesz a szállásunk néhány napra. A méretes teraszunk az erdőre nézett, lélegzetelállító kilátás nyílt az alattunk lévő medencékre is.

Ha valaki nyugalmasabb élményekre vágyik, a tó pici szigetére elvonulva naphosszat horgászhat, vízibiciklizhet vagy csónakázhat is. A hotelhez tartozik a főépülettől néhány percre eső Arbo Tanya sok-sok állattal. Baromfik gágogásától, kukorékolásától, kotkodácsolásától, hápogásától, kecskék mekegésétől, birkák bégetésétől, malacok röfögésétől és marhák bőgésétől volt hangos a farm, amikor odaértünk. Nem kellett sokáig várni, hogy megtudjuk miért ez állati hangzavar….épp ebédidőben érkeztünk, így az etetés idejére kondicionált állatok már alig várták, hogy megkapják a takarmányt, a gabonát, a friss füvet, kinek éppen mi kellett vagy járt. A tanyán van külön lovas istálló is, lovagolni is lehet.  Szakképzett lovas oktatók örömmel állnak az érdeklődők rendelkezésére. A gyerekek szerint olyan volt ez a nap, mintha folyamatosan egy biológia, környezetismeret vagy természetismeret órán vettünk volna részt családostól: rengeteg információ, benyomás ért minket, ráadásul kézzelfoghatóan, szagolhatóan, tapinthatóan, belélegezhetően.

Olvasd el a teljes beszámolót: https://panpeterstop.blog.hu/2019/05/22/erdospuszta_clubhotel

Egy kis videós összeállítást is készítettünk a pihenésről:

 

 Gyerekkel borvidékre?

- jogosan merült fel a kérdés többekben, mikor megtudták, hogy egy hétvégére Mádra utazunk a családdal. Tokaj-hegyalján azonban rengeteg olyan látnivaló van, amit a kisebbek és nagyobbak egyaránt élveznek. A Botrytis Hotel pedig minden képzeletünket felülmúlta. 

Innen indult túránk a környező szőlőkbe, amelyeket nem lehet csak úgy a teraszról vagy az autóból megcsodálni. Ha már valaki Tokaj-Hegyaljára jön, kötelező, hogy végigjárja az itteni szőlős dombokat-hegyeket és megkóstolja a gyümölcsből készült nedűt is. Bihari Ákos Ferdinánd borász vitt el minket dzsippel dűlőtúrára a ragyogó szeptemberi napsütésben. Rengeteg érdekes történetet megosztott velünk a borokról, a környékről, a helyi szőlőtermesztésről és magáról a borászatról. Méghozzá első kézből szerezett információkat, igen hitelesen, hiszen Ákos szülei és nagyszülei is borászattal foglalkoztak, így mondhatni ő ebben nőtt bele, gyerekkora óta a mádi szőlők illata veszi körül és nem külső, idegen szakértőként csöppent bele a szőlőtermesztés világába

A Botrytis szálloda és a szobák stílusa nagyon harmonikus: több természetes anyagot használtak, a bútorok formája letisztult, igényes bőr- és fabútorokat helyeztek el, és nyugalmat árasztó fehér és barna színvilág jellemzi. A szobák kilátásáról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A helyi termelők termékeit is felvonultató bőséges reggelit kedves, segítőkész személyzet szolgálta fel. A hideg ételeken kívül frissen is készítettek meleg reggelit. Ha már végigjártuk a dűlőket és megebédeltünk a Mádi első Borházban, megnéztük a híres zsinagógát, Tarcalon az Áldó Krisztus szobrot, hajóztunk is a Bodrogon, felmerülhet újabb kérdés: "Mit lehet még itt csinálni?" Erre a kérdésre a választ olvasd el a blogon: https://panpeterstop.blog.hu/2018/10/20/ekszerdoboz_madon

Nézd meg a videónkat:

Ha tetszett a cikk, látogass vissza újra! Nézd meg a Youtube-on a többi videót és/vagy olvasd el többi ajánlónkat is. Nézz be a Facebook-oldalra is és csatlakozz a közösségünkhöz vagy az Instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr116044640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása