Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Z-generációsok kasztrendszerben

Csepeli-féle Z generációs „kaszt-térkép”

2017. augusztus 20. - panpeterstop

Csepeli György, hazánk egyik legismertebb szociológusa úgy látja az életbe belépő magyar fiatalok születésük véletlene által meghatározott kényszerpályákra kerülnek, amelyen a magyar iskolarendszer sem képes lazítani. A kasztrendszer újratermelődik.

social-class.jpg

kaszt jelentése a jogok vagy előjogok öröklődésén alapuló, rendkívül zárt társadalmi csoport. Különböző történelmi korokban az egyes társadalmak legfelső, legtöbb előjoggal rendelkező rétege a kasztra jellemző vonásokat viselt magán, de a társadalom legalávetettebb csoportjai is elkülönülhettek. Vannak olyan kultúrák, amelyekben a társadalom egésze szigorúan elkülönülő kasztokra tagolódott vagy tagolódik, melyek közül legismertebb talán az indiai kasztrendszer, de a kasztrendszer, mint olyan ma sem tűnt el.

Fiatalok kényszerpályán

Csepeli György szociológus A Z nemzedék lehetséges életpályái című 2014-es tanulmányában felvázol egy ilyen kasztrendszerre emlékeztető jövőképet, mely a Z-generációs fiatalok (tagjai az 1996-tól 2007-ig születtek) életében már kirajzolódni látszik. Bár az indiai kasztrendszert jellemző határvonalak merevségének, kegyetlenségének és végletességének a magyarországi Z nemzedék egyes csoportjait elválasztó elhatárolások egy az egyben természetesen nem feleltethetők meg, a szociológus hangsúlyozza, a “kaszt” kifejezéssel nem kívánják félrevezetni, de jelezni akarják a csoportok közötti egyenlőtlensége nyugtalanító tendenciáit. A szakértő szerint ugyanis az egyre kisebb számban születő új nemzedékek egy olyan megfagyott társadalmi struktúrába születtek bele, ahol pusztán a születés ténye által az előnyök kevesek, a hátrányok sokak számára előre meghatározták az életpályákat. Szomorú, hogy ebben a metaforikus értelemben vett kasztrendszerben csupán 2-300 000 család képes a 21. században Európában elvárható polgári létformában élni, a többiek számára a lecsúszást, a végleges leszakadást, a kulturális eltávolodást tartogatja. 

Nézzük ezeket a "kasztokat":

A brahminok

"Az élen találjuk a „brahminokat”, akiknek minden képességük és lehetőségük megvan arra, hogy teljes életet éljenek. Sorsukat kézben tartják, választhatnak munkát, társat és országot, ahol élni akarnak. Versenyképesek a globális színtéren, egyetemet vagy főiskolát végeznek, lehetőleg külföldön. Nyelveket tudnak, fölényesen bánnak a digitális forradalom során megjelenő újabb és újabb eszközökkel. Ebben a kasztban a nemi hovatartozás jelentősége elhalványul. A lányoknak éppen úgy lehetőségük van önmegvalósításra, mint a fiúknak. Kapcsolataik köre nem terjed túl saját kasztjuk határain. Az ifjúság 3-4 %-a tartozik ebbe a kasztba."

A ksatriják

"A következő kaszt a „ksatrija”, melynek tagjai a hazai felső-középosztály leszármazottjai. Ők szintén egyetemet és főiskolát végeztek, de nem mennek külföldre, legfeljebb ideiglenesen. Szüleik az állam és a piac távolról sem szent szövetségének haszonélvezői, akik előjogaikat átörökítik gyermekeikre. Ők lesznek a jövő politikai-gazdasági-média elitjének tagjai. Zárt körben élnek. Gondolataik, ha vannak, Németh László kifejezésével élve,
„mint villámsújtotta madarak hullnak le Hegyeshalomnál.” Ez az elit nyugati mércével mérve soha nem lesz versenyképes, de a hazai pályán verhetetlen. A digitális kultúrában járatosak. A Z nemzedék 6-7 %-a tartozhat ebbe a kasztba. A „ksatrija” kaszt férfikultúra, ami a nők számára hátrányok forrása. A nők szerepe az anyaság, a gyermeknevelés, a család érzelmi egyensúlyának biztosítása."

A vajszják

"A legnagyobb létszámot a „vajszják” adják. Iskolai végzettségük jellemzően középiskola, szakmunkás képző. Képesítéseik az állami, piaci struktúrák középszintjeinek betöltésére jogosítja őket. Digitális írástudók. Akik nyelveket tudnak közülük, azok külföldre mennek. Hálózataik nyitottak. A Z nemzedék 35-40%-a tartozik e körbe."

A sudrák

"A negyedik főkaszt a „sudrák” kasztja. Ők napról-napra élnek, alkalmi munkások. Iskolai végzettségük nem haladja meg a nyolc általánost. Nyelveket nem tudnak, digitális írástudásuk elemi szintű. A Z nemzedék 25-30%-a kerül erre a kényszerpályára."

Az érinthetetlenek

"Legalul találjuk az „érinthetetleneket”, akik mind térben mind időben távol vannak a társadalom fősodrától. Iskolai végzettségük nyolc általános, vagy annál is kevesebb. Nem tanulnak tovább, nyelveket nem tudnak. Digitális írástudásuk a játékra való képesség. A lányok és a fiúk pályája korán elválik egymástól. A lányok korán anyává válnak, a fiúk belevesznek a társadalmon kívüliség dzsungelébe. A nemzedéken belül 7-8%-ra tehető azoknak a száma, akiknek ez a sors jut."

Életkor-kaszt-szülők iskolai végzettsége függvény

Csepeli szerint a szülők végzettségére irányuló adatok bár nem feltétlenül bizonyítják a Z generációról készített „kaszt-térkép” hitelességét, de  valószínűsítik azt. A 2014-ben végzett Magyar Ifjúság vizsgálat alapján azt látja, hogy ott, ahol az anyák 11%-a, az apák 16%-a iskolai végzettsége nem haladja meg a nyolc általános iskolai osztályt, a gyerekek nagy valószínűséggel az „érinthetetlenek” sorait gyarapítják, s az ő gyermekeikre is ugyanerre a sorsra lesznek determinálva. A főiskolát vagy egyetemet végzett szülők (anyák esetén ez 13%, apák esetén ez 12% a fenti vizsgálatban) gyermekeire a két felső két kaszt tagjai számára megnyíló életpálya vár. A szakmunkás képzőt, középiskolát végzett anyák és apák gyermekei feltehetően sem feljebb nem lépnek, sem lejjebb nem kerülnek a rendszerben. A szociológus arra is következtet, hogy az egyes kasztok tagjainak élethossz kilátásai nagyon eltérőek lesznek: ".. míg a felső kasztokba születettek élete várhatóan a 21. század második felében ér véget, addig a két alsó kaszt  tagjainak élete átlagosan a 21. század közepe táján fejeződik be. A középhelyzetűek esetében a lakhely típusa meg a szerencse szabhatja meg a várható élet hosszát."

Boldogabb, teljesebb, elégedettebb élete lesz-e az előnyös helyzetű kasztokba született fiataloknak?

- merülhet fel sokunkban a kérdés. Csepeli szerint még az sem jelenti a boldog életet zálogát, ha egy felsőbb kasztba születtünk bele:

A kaszthatárokat keresztbemetszik az egyéni élettel együtt járó tragédiák, sorscsapások, devianciák. Senki nem hiheti, hogy boldogabb, teljesebb, elégedettebb élete lesz pusztán azért, mert az előnyös helyzetű kasztok egyikébe született. Az alkoholizmus, a kábítószer használat, a játékszenvedély, a szexuális és pszichológiai zavarok, a fogyatékosságok minden család életében megjelenhetnek, függetlenül attól, hogy a család hol helyezkedik el a társadalmi egyenlőtlenségek skáláján. A szenvedés, a boldogtalanság, a saját testtel szembeni kiszolgáltatottság kihívásaival a Z generáció tagjainak is szembe kell nézniük. Végső soron ők is megtudják, hogy az idő elrendelése szerint éppen úgy fizetniük kell vétkeikért, mint az előttük születetteknek."

Ha tetszett ez a cikk, egy lájkkal is közölheted véleményedet, de kommentben is megírhatod és megoszthatod a posztot, amit örömmel vennénk. A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, időről-időre ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr912764804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2017.08.21. 10:00:34

Minden társadalom "kasztokra" tagozódik. A kasztok között - bár próbálták velünk elhitetni az "amerikai álom" propagandájával - többnyire nincs átjárás. Kemény munkával, több generáció alatt fel lehet emelkedni, illetve a szerencséseknek egy generáción belül is. Statisztikailag sokkal jobb hasonlat a lottónyertessel való párhuzam, ahol a többség azt hiszi, hogy nyerhet, de csak egy szűk kisebbség nyer ténylegesen, és azok közül is csak kevesen tudják megtartani a nyereményüket

DFK 2017.08.21. 10:48:13

Ez a Csepeli egy nagy marhaságot írt. A ksatriják és vajszják közé nem rak senkit. Pedig ott is van egy réteg: A nem-felső középosztály gyerekei.

csorsza 2017.08.21. 10:49:02

És ebben mi az újdonság? A ma aktuális, megfeleltethető generáció tagjai is pontosan ugyanígy besorolhatók ebbe a rendszerbe.
Nem tűnik eredeti gondolatnak a szociológus úr műve.

laci_52 2017.08.21. 10:55:03

@Tisztességes Természettudomány: Szerintem egyrészt nincs olyan merev kasztokra tagolódás hazánkban, mint ahogy Csepeli írja. Másrészt igenis van átjárás, csak éppen tenni kell érte(magyarul keményen dolgozni!) és esetleg meg kell tagadni a szülők értékrendjét a felemelkedés érdekében.

chrisred 2017.08.21. 11:20:59

@Tisztességes Természettudomány: Szűkítsük le a kört, Magyarországon (és tőlünk keletre meg délre) determinálta az ember lehetőségeit a születéskori helyzete, és ez valóban társadalmi berendezkedéstől függetlenül, a a Horthy-kortól a Kádár-rezsimig így működött. Valóban vannak kivételek, amikor kevesen leküzdhetik a hendikepjeiket, de csak akkor, ha maga a rezsim is példálózni akar velük. A politikai akarat nélkül, vagy éppen azzal szemben reménytelen.

Bambano 2017.08.21. 11:23:09

azért az valahol ciki, ha valakit nem a munkássága miatt ismernek annyian, hanem a kakaó nevű óvodai gyerekital miatt..

na4 2017.08.21. 11:24:52

Tévedés. Minden a fejben dől el.

chrisred 2017.08.21. 11:29:34

@DFK: Szerintem eleve baromság a vajszják társadalmi helyzetébe belekeverni a külföldi érvényesülés lehetőségét, mert ezzel a saját elméletének vág alá. Ha külföldre mennek, akkor már nem ennek a társadalomnak a rendszerében próbálnak érvényesülni.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.21. 11:34:56

Ez a kutatás nem a CÖF-ön készült véletlen ?

Valami gender szakos idióta készíthette.

Kik vannak legfölül ? A brahminok, " Ebben a kasztban a nemi hovatartozás jelentősége elhalványul. " :DD

---

Megjegyzem az egész tagoltságnak csak akkor lenne értelme, ha az X, Y generációt is leskálázta volna ezen kategóriákba, hogy látszódjon valamiféle tendencia, ami egalapozhatja a világvége hangulatot alaposan.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 11:39:52

@Tisztességes Természettudomány:

Mindig van átjárás, hacsak nincs ez származási alapon korlátozva,

Mo-o sose volt származási alapon korlátozva, azaz mindig volt mobilitás: ahogy egykor jobbágyból lehetett nagyúr, ma is megesik ez. ELég csak Orbánt nézni: a nagyapja cigány volt, ő meg kormányfő.

Abban persze igazad van: az esetek 90 %-ában a gyerek marad szülője kasztjában.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2017.08.21. 12:28:04

Milyen adat támasztja alá, hogy az érintett korosztály 32-38 %-a legfeljebb nyolc általánost fog végezni? Ezen a ponton vesztettem el az érdeklődésem.

lunatik 2017.08.21. 12:45:15

Egyreszt a max szazalekokat osszeadva 89 jon ki, hol vannak a tobbiek?
Masreszt az also 3 (max kozepsulit vegzett reteg) kb. 70% a szerzo becslese alapjan a Z generacioban. Tenyleg?

chrisred 2017.08.21. 12:57:57

@lunatik: Jelenleg a 30-34 évesek között a felsőfokú végzettségűek aránya 32,8%, és csökkenő tendenciát mutat.

Nick a banya 2017.08.21. 13:06:41

@Ballib cenzúrázók réme 25: öcsém, anni eszed sincs, hogy ha a CEU-ra gondolsz, akkor ne a Civil Összefogás Fórumot emlegesd. :DD

lunatik 2017.08.21. 13:30:25

@chrisred: Igen, ebbol lehet 70% max kozep vegzettsegu, mire a Z generacio kifut, de a cikkben szereplo 2 legmagasabb csoport (4+7)%-a kevesnek tunik. Mintha hianyozna onnan egy kaszt.

chrisred 2017.08.21. 13:47:44

@lunatik: Szerintem nem kaszt hiányzik, csak a vajszjáknál leírt iskolai végzettségnél az szerepel, hogy "jellemzően", vagyis lehetnek köztük felsőfokú végzettségűek is. Mert amúgy abszurdum (és a gyakorlattal ellentétes) lenne, hogy minden felsőfokú végzettségű egyből az elitben kötne ki. Szerintem a beosztott, nem vezető munkavállaló diplomások (tanárok, egészségügyiek, hivatalnokok) oda tartoznak.

theus 2017.08.21. 14:35:26

Na akkor még egyszer. Nincsennek y-z-zs generációk. Csak X generáció van. Nem azért lett X, mert A-tól indultak és eddig jutottak, hanem mert egy a 90-es évek elején új viselkedési mintát mutató generációról van szó, akiket nem ismertek (ismeretlen=X) az előző generációk tagjai.
Nem olyan zenét hallgattak amilyet akartak nem azt amit adtak nekik, azt vették fel amit akartak, nem azt amit a magazinok sulykoltak stb. Aztán perszer rájöttek, hogy ez a lázadás is brandesíthető és eladható.
Nem tudom, ki találta, ki ez Y generáció elnevezést, de nem nagyon tudta mi a helyzet. Mintha a magát beképzelten nagy generációnak nevező 60 évekbeliek után jött volna a még nagyobb generáció, hiszen a nagyot a közepes azt pedig a kicsi előzte meg.

Almandin 2017.08.21. 14:41:33

@laci_52: Pedig észrevehető a kasztosodás. Ez egy folyamat. Történeti szempontból a Horthy-korszak pl. nagyon durva kasztrendszerrel járt. Akkoriban óriási különbségek voltak egy városi polgár, egy munkás és egy paraszt életstílusában. Keveredés nem vagy csak nagyon ritkán fordult elő. Ez a szocializmus évtizedeiben változott meg. A Rákosi-korszak egy nagyon durva összekeverés volt, aztán a Kádár-korszakban valóban átjárhatóbbá vált a társadalom. A Kádár-korszak végén a magyar társadalom többsége alsó középosztálybeli volt. Sok volt a rétegek közti vegyes házasság is. Pl. parasztcsalád lánya hozzáment egy városi értelmiségi család fiához. A rendszerváltás után elkezdődött az újrakasztosodás, elsősorban pénzalapon. A másik fő rendező elv a politika. Politikai pártokhoz való dörgölőzéssel lehetett/lehet olyan körökbe bekerülni, amelyek segítségével jól lehet boldogulni. A mobilitás szerintem inkább lefelé nagy. Elszegényedni könnyű, felemelkedni nehéz. Ma a középosztály nagy része is csúszik lefelé.
Én alapvetően jónak látom Csepeli elemzését, azzal szállok csak vitába, hogy a szegénység ma már nem feltétlenül kötődik alacsony iskolai végzettséghez. Sokan élnek alkalmi munkákból diplomával is, ha az a diploma nem piacképes. De a kasztosodás valóban jól megfigyelhető folyamat manapság. Egyre nehezebb a kasztok közötti átjárás is.

laci_52 2017.08.21. 14:47:57

Az átjárhatóság fényes bizonyítéka, hogy gázszerelőből is lehet oligarcha...

kvadrillio 2017.08.21. 14:51:40

jahhh....a felső kasztba születők addig versenyezgetnek lamborghinikkel, amíg meghalnak. vagy túladagolásba fulladnak...

amúgy ez a máig fennálló kasztrendszer, minden országban fellelhető. EZÉRT SEM FEJLŐDIK AZ EMBERISÉG EGY TAPODTAT SEM, CSAK EGYHELYBEN TOPOROG...

kvadrillio 2017.08.21. 14:59:13

Kasztosodás
/ 2001.06.08., péntek 07:49 /

Hirdetés

A kiemelkedő helyzet eléréséért folytatott igyekezet minden társadalomban jól ismert jelenség. A busman törzsfőnök azzal fitogtatja hatalmát, hogy mindenkinél nagyobb fülbevalót hord, testét másoknál gazdagabban tetováltatja. Mi ezt a hatást drága ruhákkal, luxusautókkal, ékszerekkel, parányi maroktelefonokkal kívánjuk elérni. A vagyon nagysága szerint rangsorolt világban a fogyasztási szokások jelzik leginkább a státushatárokat. Túlköltekezésével a megfelelő külső jegyeket viselő ember jobb álláshoz juthat, s általa magasabb osztályba léphet.

azt amcsi "busman törzsfőnöknek" tornyai vannak ugyehhh....! orbán törzsfőnöknek tolvaj stílusa van...ugye.....:))))).....addig.....AMÍG VAN NEKI...UGYE....! :o)..

Almandin 2017.08.21. 15:01:46

@laci_52: Ezért írtam, hogy a politikai pártokhoz való dörgölőzés mindig kifizetődő. Ezért van annyi érdekember a pártokban. A gázszerelő esetében az volt a mázli, hogy a gyerekkori barátja sokra vitte. Ha máshova születik és nem ismeri meg Viktort, akkor ő is egy lenne az egyszerű emberek között, akár napi szintű anyagi gondokkal.

kvadrillio 2017.08.21. 15:03:55

Ezért megy rá a gatyád is, ha magánorvoshoz mész

hvg.hu
2017. augusztus 21. hétfő 10:00

Facebook
Twitter
Google
E-mail
Nyomtatás

15-30 ezer forint alatt nem nagyon lehet magánorvoshoz menni Magyarországon, ha pedig diagnosztikai vizsgálatra vagy kisebb műtétre lenne szükségünk, akkor több tíz, de akkor több százezer forintot is kifizethetünk. A magas árakról és azok okairól ír ma reggel a hvg.hu.

hirdetés

Previous
Next

A lakásokban működő egyszemélyes rendelők jellemzően olcsóbbak, mint a több orvost alkalmazó rendelők, a legdrágábbak pedig azok a központok, ahol műtéteket is végeznek.

Ha nem bírjuk a fájdalmat, akkor vannak esetek, amikor elkerülhetetlen, hogy magánszolgáltatóhoz forduljunk. Vastagbélrákszűréshez béltükrözést például nem végeznek altatásban az állami rendszerben, a magánorvosi költsége ennek az eljárásnak 80-100 ezer forint.

Az állami rendszerhez képest a magánorvosi praxisokban több a kisegítő személyzet, nincs hálapénz, jobb az infrastruktúra, piaci fizetést keresnek az orvosok és az intézmények mögött sem áll ott az állam, aki konszolidálja a veszteségeket szüksége esetén. Alapvetően ezen okok indokolják, hogy mélyen a zsebünkbe kelljen nyúlni, ha magánorvoshoz fordulunk - írja a lap.

NU, EZÉRT IS KELL A BÉRUNIÓ,,,,,,,,,MAGAS FIZETÉSEMELÉSEKKEL !!!!!!!!! :o)

EGYÉBKÉNT LASSAN ELJÖN AZ AZ IDŐ, AMIKOR AZ ORVOSNAK AZT MONDJÁK, FIGYUZZ ! VAGY MEGGYÓGYÍTASZ, VAGY LEVÁGJUK A FASOD !!!

kvadrillio 2017.08.21. 15:05:56

...mert ezzel a kormányok által fizetőssé tett egészségüggyel, CSAK PÉNZÉHESEBBÉ TESZIK AZ ORVOSOKAT !

csakférfi 2017.08.21. 15:36:42

@Almandin:
" Ezért írtam, hogy a politikai pártokhoz való dörgölőzés mindig kifizetődő. 2
Nem éppen.Most pillatnyilag igen .'10-30 év a pillanat.Ha azt vesszük.

Amúgy a poszt is ferdít.
"Az alkoholizmus, a kábítószer használat, a játékszenvedély, a szexuális és pszichológiai zavarok, a fogyatékosságok minden család életében megjelenhetnek, függetlenül attól, hogy a család hol helyezkedik el a társadalmi egyenlőtlenségek skáláján. "
Na itt van a kutya elhantolva.Lehetsz bármely kaszt tagja "ha vagyoni helyzet" a boldogságod kulcsa.
Márpedig a kulcs az "ajtóba" éppen mindenkinél ott van.Ha érted az asszociációt.
Ilyentén módon az árja is lehet boldogtalan az érinthetetlen is lehet boldog.
Mióta létezik társadalom és "civilizáció".Mármint emberi.
Huxley leírta némi iróniával.
A 26. századi Londonban játszódó történet világában a szaporítás, a genetika és a hipnózis hatalmas fejlődést mondhat magáénak, és ezek együtt teljesen megváltoztatják az emberi társadalmat, amit kasztokra osztanak fel, rang szerint csökkenő sorrendben: Alfa, Béta, Gamma, Delta, illetve Epszilon.
-
:)

midnightcoder2 2017.08.21. 19:38:20

@kvadrillio: A bérunió azért emeletes marhaság, mert kis hazánkban helyi gazdaság gyakorlatilag nincs, olyan pedig ami a fejlett országok béreit ki tudná termelni, végképp nincs. A multi pedig azért jön ide, mert olcsó a munkaerő. Ha ez nincs, akkor marad a seggén odahaza, vagy elmegy nem uniós országba. A periférián pedig az eszkimók és a fókák aránya pedig végül is megszünteti a béruniót, de közben sok-sok ember nagyon-nagyon megszívja.

Nagyon-nagyon nem jó a munkaerőpiaci folyamatokba ennyire durván kézzel belenyúlni. Persze, a jelenlegi fejlett országok jól járnának vele...

midnightcoder2 2017.08.21. 19:46:18

Maga a post amúgy elég hülyeség. Ma nincs olyan külső erő, ami megakadályozza, hogy a szabolcsi cigánygyerekből szoftverfejlesztő legyen. Nem az van mint 300 éve, amikor a csóró parasztgyereket nem engedték be az iskolába, nem volt cipője, nem volt lámpája hogy este tanulhasson, stb. Más kérdés, hogy a szabolcsi cigánygyerek karrierálma nem ez. És nem is biztos, hogy nem neki van igaza, elvégre neki a csóróság mellé azért szinte végtelen szabadidő is az osztályrésze - más kérdés, hogy mihez kezd vele. Míg az, aki eladja az idejét, lehet hogy a végén arra jön rá, hogy most már van pénze, de nincs több ideje. Ráadásul egy rakás dolog van a világban ami miatt aggódni lehet, de ő úgy leéli az életét, hogy még csak nem is tud róla.

Jager_ 2017.08.21. 20:04:22

Ez a poszt több sebből vérzik. Az indiai kasztok átjárhatatlanok voltak (ettől kasztok), nem lehetett egyikből a másikba emelkedni. Amellett a társadalmat mindig is kategorizálni lehetett vagyoni helyzet és iskolai végzettség szerint. Erre kár egy kasztokkal "megspékelt" posztot építeni (már ha nem nézettség és lájk-vadászat a cél).

2017.08.21. 20:37:47

Ez csak akkor lenne igaz, ha kizarolag a szulok anyagi helyzetet nezzuk, akkor egy jobb anyagi helyzetunek tenyleg jobbak lennenek az eselyei. Valojaban azert egy jo feju es szorgalmas gyerek ki tud torni, ha nagyon akarja. Igaz, tobb munkaval pl kenytelen lesz bulikazas helyett estenkent es hetvegenkent tanulni, gyakorolni, hogy potolja, amit a rosszabb kormyeken levo iskolaja nem ad meg. Kenytelen lesz dolgozni, hogy a kulonorakra, konyvekremegkeresse a penzt. Ha nem teszi, akkor marad a nagy semmi. De ugyanigy visszafele is : egy gazdag csalad buta, lusta gyereke csak egy ideig jut elobbre konnyebben. Altalaban az ilyen elvesztegeti a szulei vagyonat, amint azok megoregszenek/meghalnak, mert csak koltekezni tanult meg, gondolkodni nem. Nem gyorsan, de elvesziti. Szoval ez a kasztrendszerezdi csak latszolag huzhato ra a magyar tarsadalomra.

StanLee · https://newsroll.net 2017.08.21. 21:05:42

@Kishableany: A szulok anyagi helyzete igenis meghatarozza az azt koveto generaciok eletkorulmenyeit. A muncheni irodank tulajdonosanak tobb haza van. A nagyszulok a II. vh utan egy kis ingatlanbiznisszel szereztek meg az epuleteket. Jelenleg a havi beveteluk kb. 50 ezer euro adozas utan. Ebbol el meg harom generacio, az utolso kettonek mar csak kozepiskolai vegzettsege van, levelben kommunikalunk veluk, mert az e-mail az a legfiatalabbnak is olyan, hogy nem hasznalja, mert minek. A penz jon minden honapban, nincs szuksege arra, hogy tanuljon. Az egyetlen amit tud, hogy a hazakat nem szabad eladni. Es ennyi - ez a csalad az idok vegezeteig gazdag fog maradni.

Erre a szintre egy magamfajta videki gyerek meg nagy szorgalommal sem juthat el soha.

csakférfi 2017.08.21. 21:07:31

@midnightcoder2:
Ha arra gondolok hogy multi vagyok és milliókat akarok keresni. Akkor kiadom a gályamunkát Bangladesbe, ahol napi 1-2 dollárért összeszerelik....megvarrják az általam márkázott és védjegyzett terméket. Én meg eladom ezerszerres haszonnal. Akkor nem járok messze az igazságtól.
Az Audi vagy a Mercedes ugyan ezt a logikát követi. A rabszolgamunkát azaz a monoton szakképzést nem igénylőt kiadja a leányvállalatnak. A jólfizeto nagy haszonnal értsd árréssel kalkulálható melót meg megcsinálja az anyacég. Amúgy.
Így lehet termelékeny meg milliomos.
Csak nem gondolod hogy az "árja" német szalag mellett szív?
Nem mi vagyun a buták (keleteurópa) hanem a mindenkori vezetőink. Antalltól...Orbánig bezárólag.
Hagyták hogy kialakulhon az országok kasztrendszere.
Amúgy meg a szabolcsi hasonlatod is sántít. Mivel nem mérvadó az összes fiatal átlagában.

Almandin 2017.08.21. 21:14:59

@Kishableany: Nagyon ritka, hogy valaki a mélyszegénységből kitörjön. Ritkán egyébként előfordul. Ma már nem garancia a jó tanulmányi eredmény arra, hogy később jól fog élni az illető. Ugyanis a jó eredmény kevés, ha nincs kapcsolati tőkéje valakinek, akkor nem valószínű, hogy boldogulni tud. Egy uram-bátyám társadalomban ez így megy. Másrészt az ú.n. helyezkedni tudást nem tanítják az iskolában. Az részben veleszületett tehetségen múlik, másrészt otthon, a szülők sajátíttathatják el a gyerekkel. Ezért látjuk, hogy sokan jó tanulmányi eredményekkel se jutnak előre, mások pedig anno végigbukdácsolták az iskolát, mégis jobb egzisztenciát képesek kiépíteni.

csakférfi 2017.08.21. 21:15:02

@StanLee:
Mit fog enni? Az ingatlanjait? Ha összeomlik a pénz.
Merthogy előbb utóbb bebukik. A legutóbbi válság csak ízelítő volt azt gyaníto. Kína vagy India már nem húzza ki a világgazdaságot a kátyúból.
Csak nem gondolod hogy ekkora különbségek emberek anyagi helyzete között fenntartható az idők végezetéig?

Almandin 2017.08.21. 21:15:57

@csakférfi: Erről szól a kapitalizmus. Balekvadászat nemzetközi méretekben.

csakférfi 2017.08.21. 21:27:08

@Almandin:
Valóban?
Balekvadászat?
Azt birom az efféle posztokban és a kommentelőkben hogy felsorolnak társadalmi és egyéni életvezetési igazságtalanságokat. Aztán halászik mindenki asaját pocsolyájában. A valóságban . Mivel a szájtépésnél és szájkaraténél nincs nagyobb hatásunk a "dolgok állására".
Teszel is a változásért?
:)

Almandin 2017.08.21. 21:49:36

@csakférfi: Túl sokat nem tudok tenni. Időnként kimegyek egy-egy tüntetésre, annyi.
A mai világ problémái annyira összetettek, hogy én is főleg azt látom, mi az, ami rossz. Sok problémára én se látom a megoldást.
A korrupciót kiölni a magyar társadalomból szinte lehetetlen, mert sok évszázados rossz berögződés. A jelenlegi kormány elzavarása nem oldaná meg a problémát, mert egyrészt a következő társaság is a saját javát nézné és a klikkjét támogatná, másrészt akkora bajok vannak, amire nem vagy nagyon nehéz megoldást találni (a privatizációra és az ebből fakadó ipar-tönkretételre gondolok például).

Visceroid 2017.08.21. 22:07:29

Igen, a rendszerváltás visszaállította a kasztrendszert. Azt mondjuk nem igazán értem, hogy ha a "kommunizmus" alatt mindenkinek olyan rossz volt, akkor hirtelen hogy lett a rendszerváltás után annyi gazdag ember, de mindegy. Minden esetre, az a kasztrendszer, amit a rendszerváltás visszaállított, azt a mostani rendszer konzerválja. De természetesen csak addig, amíg a Lölő fel nem vásárolja azokat a kasztokat is, létrehozva ezzel a tökéletes és totális egyenlőséget (kommunizmust?) Magyarországon! Akkor lesz itt igazán jó világ!

Midnight Run 2017.08.21. 22:10:34

@Almandin: ez nincsen teljesen így. A finnek a 70-es években mélyen korruptak voltak. Aztán jött egy hirtelen erős elhatározás az emberek és a politika részéről. Pár év alatt eltűnt a korrupció.

Visceroid 2017.08.21. 22:12:28

"Túl sokat nem tudok tenni. Időnként kimegyek egy-egy tüntetésre, annyi.
A mai világ problémái annyira összetettek,"

Vagy csak most már a Viktor a miniszterelnök, a libsik meg túl hülyék nagyobb tüntetések szervezéséhez. Ez a zseniális Viktorban, hogy ha az érdekei úgy kívánják a csőcselékjével felgyújtatja fél Pestet, ha pedig hatalmon van, akkor pedig csak hagyja a dolgokat folyni, az átlagember pedig belenyugszik a helyzetébe! Hajrá magyarok, csak így tovább!

Almandin 2017.08.21. 22:17:49

@Midnight Run: Nem minden társadalomban működik ugyanaz a recept. Bár pl. a szomszédban látok kedvező változásokat: Romániában már több politikust lecsuktak korrupció miatt. Pedig a román társadalom is hagyományosan nagyon korrupt.
Az ilyen változások a legtöbb helyen nagyon lassan (évtizedek vagy évszázadok alatt) mennek végbe. Sok helyen meg ha a feje tetejére áll néhány reformer, akkor se lesz változás.

Tamáspatrik 2017.08.21. 22:44:57

@theus: Ja, a ZS generáció után pedig elfogynak a betűk és nem jöhet más csak a világvége...

Tamáspatrik 2017.08.21. 22:50:41

@Almandin: A rendszerváltás után nem volt annyira rossz a helyzet egy darabig. Az oktatás még nem volt annyira drága, sőt könnyebb is lett diplomát szerezni. Alsóközép-, középosztálybeli ismerőseim vannak többen is, akiknek a gyerekei egyetemet végeztek és külföldön tanulnak.
Emellett a tehetségek is jobban feltörtek mint a Kádár- rendszerben, fiatal menedzserek, bankigazgatók kora jött el, ez régebben elképzelhetetlen volt. Származás és politikai összeköttetés nem játszott ebben szerepet az üzleti világban.

A kutatónak igaza van, hogy az igazi kasztosodás most kezdődik, mert most van olyan támogatási rendszer, hogy a gazdag még gazdagabb lesz, a szegénynek pedig nem lesz többé esélye, szűkülnek a lehetőségei.

csakférfi 2017.08.22. 17:34:03

@Almandin:
"A mai világ problémái annyira összetettek, hogy én is főleg azt látom, mi az, ami rossz. Sok problémára én se látom a megoldást."
tehát akkor az "élet" a "sors" majd megtalálja erre a kézenfekvő megoldásokat.Mivel találkozol a rosszal és az igazságtalansággal.Ez feszültséget frusztráltságot szül.Amit le kell "vezetni".Régen voltak a háborúk és a katasztrófák.Akkor sokan kijózanodtak.Most sem lesz másképp.Csak nem lesz háború ....inkább valamiféle "összeomlás".Sajnos ez a "törvény".
Van a "világnak egyfajta folyása".Valahonnan valahová.Egyesek szerint ez a fejlődés vagy növekedés avagy evolúció.Ezek ....a vakok.
Rohanó világot élünk.Rohanunk az összeomlás felé.Nem ....nem pusztulunk ki.
Amit pl.-ul a reklámok vetítenek eléd az eléggé távol áll a valóságtól.
Nem lehet mindenki egyszerre értelmiség és milliomos ,itt a földön..Ez a paradoxon.Véleményem szerint az fogja "feltenni az i-re a pontot" ami után a legjobban vágyunk.....és megkapjuk.Na onnan lesz gáz.
Attól tartok megérjük a feleségemmel.
:)

kvadrillio 2017.08.22. 18:56:29

ahhhh !!! kimarattt egy különlegews KASZT, A MÉSZÁROS-KASZT !

Mészáros Lőrinc (vállalkozó)
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Disambig.svg Ez a szócikk a vállalkozóról szól. Hasonló címmel lásd még: Mészáros Lőrinc (egyértelműsítő lap).
Ambox scales.svg
Ebben a szócikkben egyes szerkesztők szerint sérül a Wikipédia egyik alappillérének számító, úgynevezett semleges nézőpont elve, vagy egyes megfogalmazásai reklámízűek (a vita részleteihez lásd a vitalapot). | Ha nincs indoklás sem itt a sablonban, sem a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont!
Mészáros Lőrinc
Született 1966. február 24. (51 éves)[1]
Székesfehérvár
Állampolgársága magyar
Házastársa Mészárosné Kelemen Beatrix[2]
Gyermekei Mészáros Lőrinc,[3] Mészáros Beatrix,[4] Mészáros Ágnes[5]
Szülei Szabó Margit[1]
Foglalkozása vállalkozó[6]

Mészáros Lőrinc (Székesfehérvár, 1966. február 24.)[1] magyar vállalkozó, Magyarország 5. leggazdagabb és 8. legbefolyásosabb személye. 2011 óta Felcsút község polgármestere (Fidesz–KDNP).[7][8][9]

Személye jelentős polémiát okoz a politikai és egyéb közbeszédben, miután az eredetileg gázszerelő Mészáros szinte a semmiből lett néhány év alatt vagyonos, amit sokan a fideszes politikai kapcsolatokkal indokolnak,[10][11][12][13][14] miután a 2010-es kormányváltást követően duplázódott meg évente a vagyona és lett annak a községnek a polgármestere, ahonnan a választást megnyerő Fidesz elnöke, majd másodszor is miniszterelnök Orbán Viktor is származik, ezért azt állítják róla, hogy valójában „Orbán strómanja”.[6][15][16][17] Mészáros emiatt pert indított az Együtt párt ellen,[18] de elvesztette a keresetet.[19]

Tartalomjegyzék

1 Élete
2 Családja
3 Nyilatkozatai
4 Vélemények róla
5 Hivatkozások
6 Források
7 További információk
8 Kapcsolódó szócikkek

Élete

Pályáját a kilencvenes évek elején kezdte el, amikor az állami gázprogram kapcsán egy alcsúti, gépészettel foglalkozó társával elkezdték bekötni a faluban élőknek a gázt. A vállalkozás fejlődésnek indult, egyre jelentősebb munkákat kaptak a közeli településeken is, lakóparkokban, nagyobb épületekben dolgoztak. A sikereit annak köszönhette, hogy közvetlen stílusú, társasági ember, ugyanakkor kemény tárgyaló, és e nélkül nem tudott volna érvényesülni. A kétezres évek közepén azonban hullámvölgybe kerültek, a cég ekkoriban egyre kevesebb megrendelést kapott, megjelentek a megyében és a faluban is a konkurens gázosok, Mészárosék majdnem csődbe is mentek: 2007-ben már alig volt bevételük, a cég veszteséges lett, pedig korábban több mint tízmilliós nagyságrendű eredményt is el tudott érni.

Mészáros ekkortájt kezdett hivatásszerűen is foglalkozni a focival. Fiatalon a helyi serdülőcsapatban futballozott, később – ahogy az a kistelepüléseken a helyi vállalkozók körében gyakori – folyamatosan szponzorálta a hazai csapatot, az éppen a megyeegyből felfelé kapaszkodó Felcsútot. Aktívan részt vett a csapat menedzselésében, eközben találkozott a meccsekre kijáró Orbán Viktorral, akivel állítása szerint együtt járt iskolába.[20] Később Mészáros lett az ellenzéki Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát. Az alapítvány újabb és újabb földterületekkel bővült, felépült a Pancho Aréna, a Felcsút pedig feljutott az NB I-be. A cégek által felajánlható tao-pénzekből több milliárdot kapott az akadémia, a fenntartó alapítvány szakközép- és szakiskolát épített, és a kezelésébe került az Alcsútdobozi Arborétum is, amelynek közelében felújították a lerobbant sportszállót.

2008-ban egy másik helyi vállalkozótól, Molnár Csabától vette át az FC Felcsútat is, amit Molnár alapított és ő volt sokáig az ügyvezető, valamint a fő szponzor is, de számos kérdésben más véleményen volt Mészároshoz képest, így például ellenezte az akadémia jelenlétét és a több ezer férőhelyes stadion építését. A korábbi sikeres évek után a 2010-es kormányváltást követően Molnár cégének elmaradtak a megrendelései, a vállalkozását végül szintén Mészáros vette meg tőle, cégvezetőnek pedig a volt felcsúti jegyzőt, Petrin Lászlót tette meg.

kvadrillio 2017.08.22. 18:57:18

...A helyiek szerint Mészárost nem érdekelte a politika, vállalkozását is anélkül futtatta fel a kilencvenes években. 1998-2002 között helyi képviselő, de mint akkor a faluban mindenki, függetlenként. 2010-ben, nyolc év kihagyással a fociakadémia elnöki székéből újra indult a képviselői posztért, immár fideszes jelöltként. Be is jutott a testületbe, testvérével, a mezőgazdasági gépalkatrészekkel és gumiabroncsokkal kereskedő Mészáros Jánossal együtt. A polgármester ismét a független Varga György lett, aki ezzel a harmadik ciklusát kezdhette el. Tíz szavazattal nyert Flier Jánosné, a Fidesz helyi elnöke ellen. 2011-ben egy, a választások után frissen módosított törvény alapján, miszerint köztartozással rendelkező személy nem lehet polgármester leváltották Vargát, és új választást írtak ki. Varga szerint koncepciózus eljárásban váltották le a település éléről.[21]

MER...KASZTOSODNI, TUNNIKELLLL !!! :ol)))))

Reactor 2021.02.21. 02:58:42

@midnightcoder2: Honnan veszed, hogy nincs? Mert a kormány állítja? Vagy az ellenzék állítja? Egyik nagyobbat hazudik, mint a másik.
Sok-sok milliárd forint elmegy arra a büdzséből, hogy Orbán és a bűnbandája szabadon urizálhat ebben a banánköztársaságban, minden kis fiszemfaszom szarságra van pénz, bérunióra - na arra érdekesmód nincs! Nem baj, a kiskunvalagi meg fosófalvi stadion biztos sokkal fontosabb, attól tutira nyugati életszínvonal lesz majd itt.
Érdekesmód a multi Hegyeshalmon túl tud nyugati szintű bért adni az árufeltöltőknek. Itthon miért nem tud? Ja, hogy nem akar. Akkor rá kell kényszeríteni? Bedurcizik és kimegy? Menjen akkor. Takarodjon más országba rabszolgatelepet üzemeltetni, felőlem mehet az utolsó lakatlan szigetig is, ahol a helyi bennszülött már két kókuszdióért is beül a pénztárgép elé. Ő fog rosszul járni, nem mi.
Igenis lehetséges lenne a bérunió. Hogy egyes köröknek nem érdeke, az ugye más téma. Fel kell számolni ezeket az egyes köröket ebben az esetben. Például chaingunnal vagy fúziós gömb kilövővel. Füstölgő kráterek már aránylag kevés gondot fognak okozni egy komplett társadalomnak.

@csakférfi: Mert te talán teszel? Ha nincs igaza, nosza, védd az imádott vadkapitalizmusodat! Akkor is, ha esetleg legközelebb téged juttat majd a tönk szélére...

@Almandin: Átfogó és teljes körű politikusirtás a megoldás. Anno az ókori Róma hogy a pokolban tudott fennmaradni több mint EZER évig? Szabad a gazda? A nép lemészárolta az alkalmatlan, rossz, zsarnokoskodó uralkodókat, esetleg a praetorian gárda is besegített egy kicsit. A rossz császárok nem is uralkodtak túl sokáig - Caligula, Néró, Domítianus, Elagabalus, Commodus - a jó császárokat pedig mindenki szerette, és vigyáztak rájuk mint a szemük világára, mert sohase lehetett tudni, a trónörökös kiféle-miféle szerzet lesz. Hasonlítsd össze a császárkort a köztársaság éveivel, ahol a szenátus egymást kölcsönösen feljelentgető frakciókra volt szakadva állandóan, egymást érték a rabszolgalázadások, polgárháborúk, az emberek a nyílt utcán ölték egymást, a korabeli beszámolók szerint gázolni lehetett a vérben. Meg is bukott az egész köztársasági államforma ahogy azt kell. Mondhatod, hogy "hádde polgárháborúk a császárkorban is voltak". Igen, voltak. És mikor? Amikor egynél több uralkodó próbált egy darab trónszékbe ülni. Talán most is ezt a módszert kéne alkalmazni a helyzet megoldására. Szélsőséges? Igen. Ahogy a helyzet is az. Sárkány ellen sárkányfű.
süti beállítások módosítása