Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Az Y generáció legnagyobb ellenségei

- egy Potozky Lászlóval készült interjú nyomán

2015. augusztus 07. - panpeterstop

Azt gondoltad eddig, hogy a mai fiatalok többsége a romkocsmákban őgyelgő, a fesztiválokon önmagukat leamortizáló, az internetről rendelős, szelfizős hipszterek nemzedéke? Talán van benne némi igazság, de ez csak egy nagyon keskeny réteg...

Két Y-generációs őszinte beszélgetése

Szeretek olyan interjúkat olvasni,  amikor úgy érzem, hogy én is részt veszek a beszélgetésben. A minap volt szerencsém egy ilyen interjút olvasni "Engem az érdekel, aki patkány de nem féreg" címmel. Hercsel Adél, az interjú készítője Facebook-oldalán bevallja, hogy nagy élmény volt számára is a beszélgetés.

Aki elolvassa, annak garantálom, hogy egy nem mindennapi olvasásélményben lesz része, mivel nemcsak maga a téma érdekes (írói látlelet az Y generációról Potoczky László új, Éles című regényének megjelenése kapcsán), nemcsak az marad meg, amit az interjúalany (Potozky László, 27 éves író) mondott, hanem még az (16 éves kora óta rendszeresen publikáló, - szintén az Y generációhoz tartozó Hercsel Adél) újságíró kérdései is egyre beljebb visznek a beszélgetésbe és nem olyanok, amelyekre akár az interjúalany nélkül, a böngészőbe beütve úgyis megtalálnánk a választ. 

hipster.jpg

Más jellegű nyomorultak

Ami engem az interjúban megragadott az volt, hogy egy kortárs Y-generációs író hogyan látja azt a szisztematikusan kirajzolódó problémakört, amivel a mai fiataloknak - így neki is - szembe kell nézniük. Talán azért is érdemes elgondolkozni egy kicsit Potozky válaszain, mert hitelesek - s bár könyve fikció, mégis személyes élményekből építkezik ("A saját generációmból én nem a felső tízezerrel, hanem azokkal érintkezem, akik látják és ismerik a mocskot. Közülük való vagyok"), hiszen ahogy maga az író mondja egy másik interjúban: nemrég volt egyetemista, még frissek, elevenek az élmények. Nem akarta, hogy leülepedjenek. És ők sem akartak leülepedni. Bajtai- Szirokai ajánlója szerint az Éles pedig könnyen egy generáció hiteles krónikájává válhat. 

Potozky lerántja a  leplet a médiából és egy nagyon szűk rétegből megismert Y-generációs jellemzésről (azaz, hogy az átlag y-generációs fiatal jól eléldegél, naphosszat elszelfizget és fesztiválokra jár). A fiatal író szerint vannak köztük szép számmal úgymond más jellegű nyomorultak is: "Például azok az egyébként normális külsejű, normálisan viselkedő, normális családi és szociális háttérrel rendelkező arcok, akik belülről, érzelmileg vannak teljesen szétesve. Ők is a periférián vannak bizonyos szempontból. Persze belátom, hogy az igazi nyomor az, ha szegény vagy, ha nincs hol laknod, ha nincs mit enned, ha helyrehozhatatlan veszteségek értek. Ha magányos, elveszett és elkeseredett vagy, az nem nyomor, az csak keserűség. Annak viszont vegytiszta. Ezt előbb-utóbb megoldja az ember. Beletörődik. Amíg van fedél a fejed fölött, addig végső soron nem lehet nagy gond. Legalábbis kívülről nem úgy látszik."

Az Y generáció ellenségei

Az interjúból kigyűjtöttem szóról-szóra azokat a korjelenségeket, amelyek segítségével akár rekonstruálhatjuk azt, hogy mik lehetnek az Y-generációnak az ellenségei:

1. Bizalmatlanság - "bizalmatlanok vagyunk egymással, és mintha eleve lenne bennünk egy nagy üresség"

2. A kapcsolatok művi, mesterséges kialakítása - ez az előbbiből következik: "Amíg valaki naiv és fiatal, nagy reményekkel áll egy új szerelemhez, egy új barátsághoz. Idővel azonban egyre könnyebben feldühödik, mert egyre több csalódás éri: minél többször tapasztalja azt, hogy ez az ember sem akar rajta segíteni, nem akarja megérteni, annál kevésbé látja, hogy a másik is ugyanolyan elesett, mint ő. Miért nem erősebb nálam? Miért nem támaszkodhatok rá? Miért nem viselkedik úgy velem, ahogy én szeretném? Az emiatt érzett düh és csalódottság taszítja el a generációm tagjait egymástól. Óvatosak és bizalmatlanok lesznek, már nem merik elengedni magukat. Jobb híján kimérik, és tudatosan, mesterségesen alakítják a kapcsolataikat."

3. Sok idősebb semmibe veszik az Y-generációt -  Főként az úgynevezett Babyboom-korszak az 1946 és 1964 között született korosztályra jellemző ez - "... olyan hozzáállású emberekkel is sűrűn találkozom, akik azzal a felkiáltással, hogy a mai fiatalok már nem a kommunizmusban nőttek föl, úgy gondolják, lazán semmibe vehetik az Y-generációt."

4. Az Y-generáció egy feltételes módú világban él. - "Nekünk ma valóban rengeteg szabadságunk és életopciónk van, ugyanakkor senki se gondolhatja azt, hogy túl jó dolgunk lenne, mert a túl sok választási lehetőség közt elszóródik a figyelem, elaprózódik az ember. Nálunk is megvalósult Kunderától a „lét elviselhetetlen könnyűsége”. Hiába lehet mindent, a hangsúly itt a leheten és nem a mindenen van. Leginkább a mindennek az illúziója áll előttünk: ez is a tiéd lehetne kis barátom, ez is te lehetnél, ide is eljuthattál volna, ha több pénzed lenne, ha magasabb és szebb lennél, ha közgázt végeztél volna, ha jobb helyre születtél volna."

5. A kábulat, mint az egyetlen megküzdési stratégia - "Az a baj, hogy sokan már a küzdésig sem jutnak el, mert olyan induló csomaggal vágnak neki az életnek, hogy nincs honnan, nincs miből erőt meríteniük. Startból el vannak fáradva. Hiába mondják, hogy légy erős, a düh és a lelki traumák azonnal elszívják az összes energiát."

6. Magány - "Egy olyan országban, egy olyan régióban, ahol mindenki egyre fáradtabb, egyre nehezebb olyan társakat, barátokat találni, akikből erőt lehet meríteni.", "Ezt (elmagányosodást) sokan szeretik a Facebookra, a közösségi médiára, az internetre fogni. Tény, hogy szakítás után mindenki fölmegy a Facebookra, és elkezdi nézegetni a csajokat és a pasikat, hogy ki lenne szimpatikus. Nagyrészt ebben a virtuális térben szőjük a kapcsolatainkat, hogy ne legyünk egyedül, de ebből a mesterséges térből egy csomó mindent ki lehet menteni, ki lehet hozni a való világba. Valóban kétélű fegyver, mert nagyon el lehet veszni benne, de én inkább hasznosnak, mint károsnak tartom."

 

Ti mit gondoltok, lemaradt-e még valami a listáról?

Ha kedvedre való, hasznos volt ez a cikk, a Pánpéterstop Facebook-oldalon is csatlakozhatsz és tetszésedről biztosíthatsz úgy, hogy nyomot hagyhatsz egy lájkkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr987687262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.07. 13:41:10

Nos, érdekes olvasmány volt, az biztos! Én személy szerint, olyan idevalónak meg nem is érzem magam. Mintha két külön világ között rekedtem volna és se ide, se oda nem vagyok jó. Mert nem fogadnak el.
Illetve hozzá lehetne tenni, hogy sokuk hiúak és önzőek. De az nagyon.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.07. 20:58:08

3.
Idióta, nem azért veszem semmibe, mert nem a kommunizmusban nőtt fel, hanem azért mert nem a kommunizmusban nőtt fel mégis hallomás és a csúti gané hazug szólamai alapján eldönti, hogy milyen volt akkor az életem.

Tudományos libsizmus 2015.08.07. 22:08:18

Be kell vezetni az általános hadkötelezettséget. Ilyen egyszerű.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.08.07. 22:24:29

En is y generációs vagyok, es ugy latom ezektől a problemaktol a nalunk idősebbek is szenvednek - a "tul sok választási lehetőség problémája" pedig harcosok klubja szintu kozhely

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.07. 22:28:30

@Cathreen M.: Üdvözlet minden halandónak! ;) Köszi a visszajelzést, örülök, ha érdekesnek találtad! Én is éreztem magad két világ között megrekedve huszonévesen. Kemény korszak az biztos, nem irigyelem a mostaniakat sem. Nem lepődtem, hogy azt írtad, hogy hiúk és önzők...sokan egyet értenek ebben Veled, sőt egyenesen "Én-generációnak" is nevezik...bár szerintem nagy százalékban az önbecsüléssel sokuknak nagy gondja van. Itt ez a cikk, kicsit egyoldalú, de elgondolkodtató: sg.hu/cikkek/89536/az-en-generacio-csapdaja

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.07. 22:32:30

@Megyko: Nagyon köszi a visszajelzést, jó hogy Y-generációs is kommentel! Igen, teljesen igazad van: nincsenek vegytiszta típusok...a közhelyet Potozky mondta...vannak esetek amikor az írók is úgy gondolják kellenek a közhelyek. Ez is egy eszköz.

csakférfi 2015.08.07. 23:15:22

@panpeterstop: Teszek egy állítást. Aztán fejtsd meg a talànyt . Ha már annyira tudatosak az ý generàciósok. Tehàt .az ember boldogsága nem függ a kortól sem a politikai berendezkedéstől...élhettél vagy születhettél volna bàrmelyik szàzqdban akkor is ez az igazsàg. Hpnnan veszitek hogy a ti generàciótok okosabb vagy jobb mit az előzők voltak.

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.07. 23:43:13

@csakférfi: nem vesszük sehonnan. Sőt, az Y-oknak jóval nehezítettebb a pályája (sorolhatnám az okokat) nem áll szándékomban pálcát törni...megérteni szeretném őket közegestől együtt...és elgondolkodni és elgondolkodtatni...

2015.08.08. 00:24:07

@panpeterstop:
Nos, azért érthetőek is. Megvallom a magány nekem sem ujjkeletű dolog, pedig nem vagyok 20 alatti. Mégis, látható, hogy valamire sokuk fel akarná hívni a figyelmet, csak azt nem tudjuk, mire. Ha meg, megkérdezzük mi a baj, a válasz: semmi. Nem csak a tinédzserkori lázadások és a serdülőkor velejárói. Egyszerűen nem tudják, hogy kezeljék a helyzetet, sok idős meg rájuk hagyja. Mert ügye, ha nem engednek annak, hogy az idősebb generáció nyomást gyakorolhasson, beleszólhasson az életükbe, akkor tegyék ahogy akarják.
Egyszerűen, ész, intelligencia, tolerancia, megértés kéne kortól, nemtől, származástól és anyagi háttértől függetlenül. De nincs. Ráadásul továbbra is van nyomás mindenkin, a tökéletes szépség, egészség és gazdagság elérése, melyek nélkül nem lehet boldog az ember. Annyi, hogy míg régebben csak pár média eszköz volt képest ezt sugallni, addig ma már lépten nyomon ezekbe (is) ütköznek, mindenféle felhábroritó vagy undoritó, sokkoló hírek mellett.

Egy káoszba született gyerek, nem tud magától rendet tenni. Főleg nem úgy, ha látja, a régi rend terv megbukott, mert nem lenne káosz, mégis, az idősebbek (nagyrésze) csakis úgy hajlandó rendet tenni, ahogy azt ő tanulta és jónak véli. Ha nem megfelelő, minden új "tag" tehet amit akar. Ráadásul igen korán szembesül mindenki azzal, hogy sok család inkább egy pokoltanya, sem mint biztonségos fészek. A társadalom nagyrésze hazug és bűnős, a börtönök tele, gyilkosok minden utcasarkon.

Mintha a Föld lenne az Alvilág megfelelője, ahol minden harcol minden ellen, küzdenek az emberek egymás ellen. Látható, hogy az önzőség álltal lehet nagyobb vagyonra szert tenni (vagyon = boldogság) akkor miért ne tegye más is?
Nem szeretek erősen a társadalom része lenni. Van, amit muszáj mert az állampolgársággal együtt kötelezettségek járnak együtt. De ha nem kéne, abban sem lennék közremüködő. Miért? Mert én is eleget láttam ebből az Alvilágból és nekem (is) elegem van belőle. :) Megoldás nincs, és mindenki lesz olyan felnöt, amilyen. Csak remélni tudom, hogy sokuknak lesz elég esze ahhoz, hogy felismerje és felmérje a helyzetét és legyen ereje a változtatásra. Mert, ha nem tetszik, nem feltétlenül kell eltűnni vagy menekülni, lehet változtatni is. :)
AMit linkelték majd elolvasom. ^^

heimdall 2015.08.08. 08:18:49

Mint az y-generáció tagja, azt látom hogy sok embernek nincsen célja, nincsen terve, nem meri feltenni az életét valamire. A másik a létbizonytalanság, de nem abban az értelemben, hogy kenyéren és vízen élünk, hanem hogy nincsenek perspektívák. Nincs előrelépés, vagy csak nehezen. A szüleinknek még a legtöbbször könnyebb volt egy munkahelyi váltás, miközben mégis szívósabbak, mint mi, akiknek sokkal nehezebb az elhelyezkedés és nem is túl stabil a munka manapság.
A z-generáció pedig szinte teljesen a Facebook és társai fantáziavilágában nőttek/nőnek fel. Hihetetlenül nem érzékelik a valóságot néha és sokszor érzem azt (ahogy a Telenor reklámszlogen is mondja), hogy "ami nincs fent a Facebook-on, az mintha meg sem történt volna". Természetesen a Face csak egy példa, de elég jellegzetes.
És természetesen tisztelet a jó pár kivételnek az én és a z-generációból. :)

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.08. 11:56:37

@heimdall: Nagyon köszi a hozzászólást. Tizenévesen kedvenc könyvem a Gyökerek volt. Aztán vártam, hogy jöjjön valami, amiért érdemes lelkesedni, egy ÜGY, amiért érdemes élni....bár nem vagyok Y-generációs, de sokszor akkor is (most is) hülyének néztek ezért, kicsit mintha a rezignáltság, a privát s társadalmi passzivitás egyre jobban benne lenne a levegőben szerintem is. Pedig jók a tervek -akár közösségi vagy egyéni -amiért fel lehet adni kicsit önmagát...Ami gyakran elszomorít az Y-generáció miatt az az, hogy sokszor nagyon mellé tudnak nyúlni az ügyek kiválasztásában...de mondjuk, ez nem generáció-jellemző ha csak pl a múlt század néhány emlékezetes történelmi eseményeiből indulunk ki.
Köszönöm a szlogent: "ami nincs fent a Facebook-on, az mintha meg sem történt volna". - ez lesz a soron következő (egyik) bejegyzés címe..ha összejön :)

heimdall 2015.08.08. 12:02:55

@panpeterstop: örülök, ha hasznosnak találtad a hozzászólást! :) Ezt a témát hosszan lehetne taglalni, mert sajnos van mit.

heimdall 2015.08.08. 12:22:45

@panpeterstop: ja és megtisztelő, ha az "én" szlogenemet használod majd. Szerencsére azonban nem én találtam ki, hanem egy Telenoros plakáton láttam. Nagyon felbosszantott, mert egyszerűen szégyen, hogy ilyen primitív gondolatokkal reklámozzák magukat a cégek.

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.08. 12:28:26

@Tudományos libsizmus: Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne.. Én nem vagyok ellene a hadkötelezettségnek. Már csak azért sem, mert egy közeli rokonom, aki a legutolsó ilyen turnusban vett részt, azt mesélte, hogy nagyon jól érezte magát, kipihente magát az elkövetkező jó néhány évre, és minden létező újságot elolvasott...bár hiányolta kiképzéseket...illetve, ami volt, azt sem tartotta hatékonynak. Amit még megjegyeznék, hogy vannak országok, ahol van hadkötelezettség (pl. Izrael) de úgy tűnik, hogy valahogy mégsem válasz a problémákra.

csakférfi 2015.08.08. 13:30:18

@panpeterstop: @Cathreen M.: Nos ez a "vilag " lehet pokol és lehet mennyország. Ez a fiatal generáció akt y nak hívnak, az azérz làtja pokolnak mert mihez viszonyít az azegziszte ciàlis jólét (tanulni dolgozni sikeresnek lenni aztán jöbet a család) Ez az sorrend amit tartani igyekszenek. Csak ez a pokolba vezető út. Ugyanis nem lehet feltétel ha valakit lelkünk mélyéről igazán szeretünkEttől az illúziótól vakok ezek a generációk. Mivel azz ķépzelik csal az a sikeres aki így kezdi az életet ezt híbjàm a tervezhető sorsnak. Tehát a hiba azoké akik ezt elhitették a gyerekekkel. Tanárok pszichiàterek politikusok papok. Meg a szülők. Én is szülő vagyok 3 fiam tini. Egyszerüen kínos látnom mennyit ér a szavam a net lenében . Ahol élik a fantáziàjuk boldogságat . Nem a val9ságét. Mert gyetekként a valóság boldogított nem az illúzióim. Ezért ķàros a modern világ( youtube.fa ebook.twittet. a pornóoldalakról e is beszélve)

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.08. 14:54:22

@csakférfi: Leginkább talán maga a korszellem az, ami sugallja és gerjeszti azt a viszonyulási sorrendet, amit leírtál... de itt már komoly filozófiai kérdéseket kellene boncolgatni. Amúgy, mint szintén 3 gyermekes szülő nagyon egyet értek .. DE_ sokat ér a szavad, még a net ellenében is! Te legalább -sok más szülővel ellentétben - kommunikálsz velük offline is - na ez hiánypótló!

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.08. 14:55:47

@heimdall: igen, így van, ezért is született meg ennek a blognak az ötlete.

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.08.08. 15:27:07

@Cathreen M.: Nagyon köszi a magvas leírást!!! Nagyon örülök, hogy mindezt leírtad. Röviden annyi, hogy ha csak ezért a kommentért, de már megérte a bejegyzést megírni. Mert szerintem nagy szükség van az ilyen hiteles interakciókra ahhoz, hogy néha ne úgy érezzük "mintha a Föld lenne az Alvilág megfelelője, ahol minden harcol minden ellen, küzdenek az emberek egymás ellen. " "Egy káoszba született gyerek, nem tud magától rendet tenni. " - ez a mondatod tetszett a legjobban....valóban a generációs clash menthetetlen méreteket ölt.

csakférfi 2015.08.09. 21:41:46

Nem korszellmem.Hanem a saját hülyeségük.Mivel elhiszik hogy a siker attól függ.....leírtam az előbbiekben.A tudás és a pénz illúzió.Ha a tudás és a pénz előbbrevaló egy szerelemben akkor .....Isten megteremté az embert aki evett a tudás fájáról a tiltás ellenében és kiűzetett a paradicsomból.nem ismerős? Én személy szerint nem hiszek az isten-nek létezésében.Viszont az erkölcsi rendet kénytelen vagyok betartani a nyugodt alvás érdekében.Tehát ha a kor vezetői felborítják az erkölcsi rendet (pornóoldal üzemeltetője a leggazdagabb magyar pl.) akkor mi legyen az origó amihez tartsanak? Semmi mert mindenki mindenkivel ez az éjjel nappal budapest barátok közt győzike show....stb..Tényleg mit hisznek a mai gyerekek fiatalok.Eléneklek egy dalt a Tv-ben aztán életem végéig gazdag leszek és nem nélkülözök.Vagy nekem ez sem jön össze így szar a világ?Mert használhatatlan sikertelen ember leszek.Nem merek egy nőben megbízni mert nincs házam anyámmal lakom még ..ugysem lesz végleges,ugyis megcsal megcsalom. Na ez a szodoma és gomorra. Az élet mindig helyrehozza az ember által elkövetet hibákat. Ezt amit most elkövettünk talán 100 vagy ezer év.Végül is mindegy . :) :)

swfla 2015.08.16. 01:59:38

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: ne huzd fel magad rajta, csak bedobott valamit, hogy figyeljenek ra.

Erdekes temat piszkaltok, de megmondom oszinten, ha azt hiszitek, hogy mas europai orszagok fiataljainak annyi magasztos dolog van, amiert lelkesedni tudnak ( @heimdall ) akkor rossz hirem van: azok is csak szorakoznak, magolnak az egyetemen, illegalis gyorsulas bulikra jarnak, miegymas. Menjetek ki a Szigetre, es kerdezoskodjetek, van ott holland meg mas egyeb fiatal elegendo, szerintem elaruljak, milyenek az o hetkoznapjaik. Ezen a vonalon kicsi az elteres egy K-Europai fiatalhoz kepest. Sajnos a politikai elet rendesen alavagott a magyar fiataloknak, de ez nem most kezdodott, hanem ugy 89 kornyeken, igy ezzel a problemaval mas generacio is kinlodott.

Az viszont egy mas kerdes, hogy vannak a ny-europai fiatalok kozt is olyanok, akik X dolgot fontosnak ereznek, es ezert idot es energiat invesztalnak bele, hogy aktivan alakithassak a jovot. De ha az elmult hetek esemenyeire gondolok, amikor onkentesek mentek a menekulteknek segiteni, mikozben a kormany keritesepitessel probalta elterelni magarol a figyelmet (ki tudja hanyadszor) meg a sok nulla celeb a bikinis fotoival borzolta a tinik idegeit, akkor azt kell mondjam, ilyenek leteznek Magyarorszagon is. A sportsikereket leszamitva, hosszu ido ota eloszor voltam igazan buszke a honfitarsaimra.

Szoval ahogy a fenti pelda mutatja, ha akarsz, tudsz valamit kezdeni magaddal.

Az ketsegtelen, hogy a mostani generacio talan a FB kovetkezteben, barmilyen piszlicsare hetkoznapi ugyert tul koran varja a pozitiv visszajelzest. En pl pont lesz*rom, hogy ki mit gondol a viselt dolgaimrol, amit fontosnak tartok, azert dolgozok, minden mas le van tojva.

Mivel nincs konkret dolog, ami felmerult, igy eleg nehez reflektalni, hogy en (aki 40-es vagyok) milyen szogbol kozelitenek ra, de remelem sikerult azert lenyegretoroen fogalmaznom.

pervie but hot (törölt) 2015.08.16. 05:19:19

Az Y generáció nem létezik. Nincs ilyen. Ezt valaki kitalálta, szajkózzák, de semmi alapja nincs.
Azok, akik ma fesztiválkábulatban meg ájfón appokat tapogatva töltik az idejüket az nem egy generáció, nincs semmi közös élményük, csak olyan emlékek, amik az azonos dolgok fogyasztásából fakadnak, de az egyenfogyasztásom kívük semmi életük nincs. Lesz egy diplomájuk valami semmirekellő egyetemről (kommunikáció, szabadbölcsész, szociológia), arról álmodnak, hogy a sok instagramon, youtubeon, médiában nyomuló gasztrobloggerhez, megmondóemberhez hasonlóan munka nélkül lehetnek gazdagok, azok nem egy generáció. Csak megvezetett fogyasztók.
Túlképzett mekdonáldsz kasszások üzleti kommunikáció diplomával. Vicc az egész társaság.
A vállalkozóbb kedvűek a szüleik pénzén csinálnak egy streetfood start-up-ot, de semmi nem lesz belőle, mert rájönnek, hogy csak a NAV-val ügyeskedő büfések lettek, nem menő startupperek.

A többségük diplomás, de semmihez se ért, viszont elhiszi, hogy a bölcsész papírja őt jó állásra jogosítja fel, aztán jön a csalódás, boldogtalanság, kivándorlás, hátrafelé köpködés az országra. Lesz belőlük egy enervált, de a neten (Facebook) jó arcot vágó, mímelt menőségbe menekülő lóf@sz, aki egy német szálloadában recepciós vagy Angliában pizzafutár. Ennyi.

Megoldás sorkatonaság visszaállítása, a fiúkat és lányokat is legalább egy évre bevinni laktanyákba, esetleg mondjuk Európáért is harcolhatnának az Iszlám Állam ellen, nem pedig Erasmus programban kellene szétinni, szétdugatni magukat holland, olasz, spanyol hasonszőrűekkel. Az egyetemi férőhelyek radikális lecsökkentése, főleg bölcsész, ilyen-olyan menedzser, szociológia, tanító, óvóképző, kommunikáció szakokon.
Akik ma egyetemre mennek, azoknak kétharmada esetleg lehetne egy jó szakmunkás, de diplomás nem. Legalább nem csak a segghülye gyerekek mennének szakmunkásnak.

pervie but hot (törölt) 2015.08.16. 05:20:04

Az Y generáció nem létezik. Nincs ilyen. Ezt valaki kitalálta, szajkózzák, de semmi alapja nincs.
Azok, akik ma fesztiválkábulatban meg ájfón appokat tapogatva töltik az idejüket az nem egy generáció, nincs semmi közös élményük, csak olyan emlékek, amik az azonos dolgok fogyasztásából fakadnak, de az egyenfogyasztásom kívük semmi életük nincs. Lesz egy diplomájuk valami semmirekellő egyetemről (kommunikáció, szabadbölcsész, szociológia), arról álmodnak, hogy a sok instagramon, youtubeon, médiában nyomuló gasztrobloggerhez, megmondóemberhez hasonlóan munka nélkül lehetnek gazdagok, azok nem egy generáció. Csak megvezetett fogyasztók.
Túlképzett mekdonáldsz kasszások üzleti kommunikáció diplomával. Vicc az egész társaság.
A vállalkozóbb kedvűek a szüleik pénzén csinálnak egy streetfood start-up-ot, de semmi nem lesz belőle, mert rájönnek, hogy csak a NAV-val ügyeskedő büfések lettek, nem menő startupperek.

A többségük diplomás, de semmihez se ért, viszont elhiszi, hogy a bölcsész papírja őt jó állásra jogosítja fel, aztán jön a csalódás, boldogtalanság, kivándorlás, hátrafelé köpködés az országra. Lesz belőlük egy enervált, de a neten (Facebook) jó arcot vágó, mímelt menőségbe menekülő lóf@sz, aki egy német szálloadában recepciós vagy Angliában pizzafutár. Ennyi.

Megoldás sorkatonaság visszaállítása, a fiúkat és lányokat is legalább egy évre bevinni laktanyákba, esetleg mondjuk Európáért is harcolhatnának az Iszlám Állam ellen, nem pedig Erasmus programban kellene szétinni, szétdugatni magukat holland, olasz, spanyol hasonszőrűekkel. Az egyetemi férőhelyek radikális lecsökkentése, főleg bölcsész, ilyen-olyan menedzser, szociológia, tanító, óvóképző, kommunikáció szakokon.
Akik ma egyetemre mennek, azoknak kétharmada esetleg lehetne egy jó szakmunkás, de diplomás nem. Legalább nem csak a segghülye gyerekek mennének szakmunkásnak.

funfun 2015.08.16. 05:50:32

Ha lesz egy kis időm, nekiállok sajnálni szegény Y generációsokat a problémáik miatt.

annamanna 2015.08.16. 07:11:03

Nyilván semmi újat nem fogok mondani, hiszen a blog címe eleve Pán Péter stop; ezt csak megerősíteni tudom. Tehát az Y-generáció legfőbb problémája, hogy sokkal tovább maradnak otthon, mint az eddigi generációk, ennek nyilván anyagi és/vagy érzelmi hiány az oka, tehát nem pont a túlságos bőség; ha van is bőségérzet, az nagyon látszólagos, és inkább a maró hiány elfedésére szolgál.
Az anyagi hiányt nem is kell ragozni, az érzelmi hiányérzet legfontosabb oka pedig nem is annyira a virtuális világba merülés (az sokkal inkább csak következmény); az ok a széteső család, az egyszülős családmodell, az eltűnő, felelősséget nem vállaló apa.
Az elvált anyák tíz körömmel kapaszkodnak a felnőtt gyerekeikbe, egyszerűen nem engedik el őket, és roppant könnyű megmagyarázni, hogy ez így miért is jó.
Minden álomvilág, torzult kábulat, nárcisztikus önimádat oka ez. Az anyák, akik álomvilágot kínálnak a valósággal való megbirkózás helyett (ami általában kegyetlen, és tele van kudarccal). Az anyák instant elfogadást kínálnak, a gyerek a szemükben mindenképpen jó; az anyák így vásárolják meg a maguk számára a gyerek ragaszkodását, hiszen kinek ne esne jól egy ilyen védő, biztonságos környezet? Ki törődik azzal, hogy a harc nélküliség, a túlvédett puhaság hosszú távon elpusztít? És melyik anya kockáztatná a gyereke bizalmának elveszítését? Vesszen az igazság, nem kellenek határok, nem kell teljesíteni, csak szeressük egymást gyerekek.

A kötelező honvédelmi képzés talán túl egyszerű megoldásnak tűnik, pedig nagyon is fontos. Minél hosszabb ideig tart, annál hatásosabban választ el a szülő világától. A régi kultúrákban ismerték a férfivá avatást, és az mindig egy kemény próba kiállása volt, amit senki sem élvezett, csak túlélt.
A kötelező honvédelmi kiképzés megszüntetése csak még jobban megerősítette az elhízott mamakedvence generáció imázsát.
Ez utóbbi főleg fiúkra vonatkozik; ha a lányok otthon maradnak, azzal nem károsodnak, sőt számukra ez inkább előny, hiszen a nők alapvető késztetése a biztonság keresése. Ha a lány otthon biztonságban van, akkor nem érzi múlhatatlan szükségét annak, hogy egy férfi mellett találjon biztonságot, tehát nem lesz túl könnyen kapható, és ez hosszú távon nem hátrány, inkább előny.
De a fiúkra is ugyanígy hat az otthoni környezet - otthon biztonságban vannak, így aztán minek is keressenek maguknak párt? Ha pedig egy fiú már a párkapcsolatért sem küzd, akkor a többi célért minek is hajtsa magát?

Krumpli Bogart 2015.08.16. 07:41:06

Minden ismerősöm gyerekének külön szobája van. Hazamegy a gyerek (jó, ha) köszön és magára zárja az ajtót.
Nálunk úgy alakult, hogy a gyerekeimnek tízévesen ki kellett költözni a gyerekszobából és egy szobában laktunk az utóbbi 10 évben. Most 21 évesek, nagyon szoros kapcsolatban vagyunk, de olykor összeköltöznek a pasijukkal, a barátnőjüknél alszanak, külföldre mennek, majd visszajönnek és mindig örülünk egymásnak a közös szobánkban.
Tanulnak, művelődnek, sportolnak, szórakoznak, vidámak, jó humoruk van, dolgozgatnak...ez az y generáció? Mert ez jóóóóóó!

Krumpli Bogart 2015.08.16. 07:50:18

@annamanna: Nem vitatom az igazadat, de én úgy vélem, hogy az "önállóan harcoló kiscsalád" nem feltétlenül az egyedül helyes formáció.

Megfelelő élettérben (nem 80 négyzetméteres lakásra gondolok) közös háztartásban több generáció nagyon gazdaságosan és nagy biztonságban tud élni. Én ezt preferálom a "mindenki felvesz hitelt és csendben nyögi" variációval szemben.
Kétségtelen, hogy ilyen együttélésre csak nyugodt, toleráns, intelliegens és empatikus emberek alkalmasak.

murray 2015.08.16. 08:08:04

én elmúltam már 40. szerintem a mai fiatalokat qrvára nem érdekli mit pofázunk, úgysem fogadják meg. engem meg az nem érdekel mi van velük. ennyi

vuvuvu2 2015.08.16. 08:34:18

A gond ott van, hogy felnőtt egy generáció, nyugaton is, és itt is, akik a 80-as években születtek, abban az évtizedben ami a 20. században a legnagyobb fogyasztást tette lehetővé, nálunk is és nyugaton is. A szülők mindent megadtak a gyerekeiknek, iszonyúan elkényeztették őket, akik kevésbé tehetősek voltak, azok is, erőn felül, mert muszáj volt a kortársakkal a lépést tartani. Ebből adódóan kialakult a "take-it-for-granted" mentalitás, azaz úgy gondolkodni, hogy nekem minden jár, függetlenül attól, hogy én semmivel nem járulok hozzá a javak megteremtéséhez. (Otthon anya főz-mos-takarít, nekem semmi dolgom csak eljárkálni az iskolába vagy mellé, és szórakozni a haverokkal.)

Persze közben mindenki hihetetlenül szép, okos és értékes, és persze mindenkinek jár a diploma is, mert akinek nincs diplomája az értéktelen. Pedig ez az a generáció, aki nem tud olvasni-írni-számolni, azaz a szellemi munkaerőpiacon sokszor értéktelen, használhatatlan. (Nem egy ilyen kollégával és beosztottal találkoztam: nem értik az olvasott szöveget, nem tudnak tisztességesen egy 1 oldalas szöveget, de sokszor még egy pár soros információt kérő e-mailt megírni, a 4 matematikai alapműveletet nem tudják a gyakorlatban alkalmazni, alapvető logikai összefüggéseket nem látnak meg. Pedig ezekre még a droid SSC-s vagy BSS-s munkakörökben is szükség van!) Ezen túl az ún. szoft kompeteciák terén is gondok vannak: nem tanulnak meg dolgozni, hiányzik az önfegyelem, az összpontosítás, kitartás - miközben erős a vágy az önérvényesítésre és önmegvalósításra.

Tehát egyfelől ott vannak a hatalmas elvárások a 2 (sokszor apuci által finanszírozott) főiskolai diplomához "méltó", önálló, kreatív, jól fizető munkára, a munka-magánélet egyensúlyra (=munkahelyi telefonálgatás és facebook-ozás), miközben borzasztóan keveset tudnak nyújtani, kevés az a hozzáadott érték, amivel hozzájárulnak a munkahelyi eredményekhez, az otthoni házimunkához stb.

Valóban találó a blog címe: igazi Pán Péter generáció, akik nem akarnak felelősséget vállalni, ez megmutatkozik az alacsony házasodási kedvben is (egy házasságban, főleg ha jön a gyerek, felelősséget kell vállalni). De még a párkapcsolatokban is azt látni, hogy inkább szórakozásra, egymás használatára köttetnek, mint érezve az egymás iránti felelősséget.

A jövőre nézve csak egy megoldás létezik, visszaállítani azt, ami régen volt: az menjen egyetemre vagy főiskolára, aki megüti a szintet. Pl. ne legyen közgazdász az, akinek gondja van a 4 matematikai alapművelet alkalmazásával (találkoztam nem is egy ilyennel). Ugyanakkor tessék mindenkinek szakmát adni a kezébe. Tessék asztalosokat, kőműveseket, szerelőket, burkolókat, festőket, fodrászokat, varrónőket, cipészeket képezni, mert hamarosan nemcsak a briteknél, hanem nálunk sem lesz aki alapvető szakmunkákat elvégezne.

A jelenlegiekre, az ún. y-okra pedig nem tudom van-e megoldás. Lehet-e velük bármit is kezdeni? Vagy egy 35 évessel már túl késő?

Talán ha egyszer megérti a sok nyavajgó önmagát kereső y-os: mindenki felelős a saját életéért, és azért hogy megtalálja abban az értelmet. Még akkor is, ha "csak" pizzafutár, SSC-ben vagy összeszerelő üzemben dolgozó droid.

Ajánlott irodalom: Csíkszentmihályi Mihály Flow c. könyve.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 09:21:49

Az Y generáció tragédiája, hogy elhitték a médiának, hogy sose fognak megöregedni.

Elhitték, hogy mindig ők lesznek a világ közepe. Akiknek alanyi jogon JÁR minden, amit a reklámokban hirdetnek.

Elhitték, hogy csak azért, mert 1980 után születtek, és már a bilin is alap volt a Commodore 64, attól JOBBAK, sőt ÉRTÉKESEBBEK, mint az előttük született, valamint az utánuk születő emberek.

KUHULIN 2015.08.16. 09:25:34

A "Z" generáció után mi fog jönni? "A" vagy egy szám?

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 09:27:45

@Tudományos libsizmus:

Na jó, de akkor le kellene mondani a 24/7 Facebook elérhetőségről, és a szelfibotot se hiszem, hogy beengednék a laktanya területére :)

Egyébként is milyen lenne már elvárni ettől az önző, egoista, végtelenül magányos, a világról semmit nem tudó, a embereket maga körül a jövedelem és a márkahűség alapján beárazó, a lelke gyökerétől kezdve beteg generációtól, hogy saját magán kívül bárkiért akár csak egy szalmaszálat is arrébb tegyen? :D

KUHULIN 2015.08.16. 09:36:50

@megettem az aranybornyút: Szvsz. ennyire nem sötét a kép, durván általánosítotok. Ismerek nagyon normális "Y" fiatalokat bőven.

Csakegynick01 2015.08.16. 09:39:16

Rá kellett keresnem mi ez az Y-generációnak nevezett dolog és a definíció szerint végül is beletartozom. Gondoltam regisztrálok egyet és írok valamit reflektálva az előttem szólókhoz a teljesség igénye nélkül. Nem biztos, hogy elég lesz az 5000 karakter, megoldom. 80-as évek elején születtem, éppen csak beleesek a definícióba.

Számítógép, Internet és ami hozzáköthető: Kezdeném a számítógéppel. Én különleges helyzetben voltam, mert gyerekként volt számítógépem. Emlékszem C64 volt, nagyon szerettem. Ez különlegessé tett, egyszerűen azért, mert nekem volt és sok sok korombelinek meg nem. Még a 90-es évek derekán emlékszem az osztályomban kevesebb mint a felének volt otthon számítógépe. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy M.o.-n ez az Y generáció a számítógépen szocializálódott meg hasonlók csak részben és 5-6 év eltolással igaz csak. Az internet meg, hajaj. Valahol a kétezres évek elején lett olyan megfizethető ára a viszonylag értelmesen használható sebességű netkapcsolatnak, hogy beköltözzön az átlag magyar háztartásokba. Emlékszem még Gyurcsány idején is olyan megdöbbentő statisztikák láttak napvilágot, hogy nem győztem pislogni. Szélessáv (xDSL ...) Gyors statisztika:
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tin00089.html
Az meg, hogy a minket "Y-osokat" tanító generációnak mennyire fogalma sem volt arról, hogy ez a számítógép-internet dolog micsoda, mit kéne kezdeni vele, már csak hab a tortán. Ezen nem csodálkozom, hiszen nem csak itt hanem máshol sem igazán tudják még hogyan kezeljék ezt az egész internet dolgot. Gondolok itt például arra hogy évente valamelyik ország hírbe kerül valamilyen szabályzási javaslattal(most például az USA éppen). Az előttem levők nagy része anno és még talán most is, de még mi is, meg az utánam jövők is, csak tapogatják az internetet, mint vak a hajnalt. Emlékszem még a kétezres évek elején jártam egyetemre és óriási botrány volt abból, hogy egy egyetemi jegyzett(elektronikus formában) keringett egy igen nehéz tárgyból és ez mekkora szemét dolog, meg lopás, meg azzal dolgozott a szaki vele és meg kell fizetni. Aha, csak az mindig kimaradt a képletből hogy közel 60-70(és ez csak átlag simán, 150-200 volt néhány félév) ezer forint lett volna az egyetemi félévkezdés ha tényleg minden szakirodalmat böcsülettel megveszel. Meg emlékszem egy tanáromra aki szabályosan felháborodott azon, hogy amikor 39 fokos lázzal ágynak estem két hétre akkor e-mailben tájékoztattam. Amit egyébként még csak meg se kellett volna tennem, mert bőven a megengedett kvótán belül voltam. Aztán pár évre rá, nagy nehezen rájöttek, hogy változik a világ és kialakítottak olyan rendszereket ahol a szükséges lexikális összefoglalót (jegyzet, néhány tanár akár a könyvét is) feltöltötték és szabadon lehetett velük rendelkezni. (ez alig 6-8 éve volt ám, nyugaton ez már majdnem 10 évvel korábban létezett). Emlékszem még arra amikor a "videójátékokat" tartották ördögtől valónak meg rombolónak, aztán szépen kiderült, hogy az árnyoldalai mellett példátlan hatékonysággal fejleszti a szem-kéz koordinációt és éppen nem agresszívabbak lesznek tőle az emberek hanem kieresztik a gőzt. Arra is emlékszem, hogy milyen kuriózumnak számított akkor, hogy én mennyi böngésző ablakot használok mennyi dolog van nyitva és milyen gyorsan végzek adott munkafolyamattal. Ez ma a generációmban régen nem extra, tőlem fiatalabbaknál meg főleg nem. Egy munkahelyen meg mit kapunk az arcunkba a tőlünk akár csak 10 évvel idősebb főnöktől? Meglátják, hogy nyitva van valamelyik átaluk ismert site = nem dolgozik. Mert a dolgozás az úgy néz ki hogy beülsz, koncentrálsz 4 órát ebédelsz és még 4 órát. Na az már munka. Ha meg az excel-t látja meg akkor jön a buksisimi, hogy dejó hogy te nem vagy olyan mint a korosztályod. Mindeközben kutatók, mert ez a jelenség is egészen új a világunkban, foglalkoznak azzal, hogy tényleg káros-e például a közösségi média használata munka közben. Hoppá, azt írtam munka közben? Mondjuk inkább csak úgy, hogy munkaidőben. Számtalan cég megannyi policy, mikor melyik site szolgáltatás van korlátozva. Ez a téma sincsen még teljesen feltérképezve, de nagy átlagban, tisztelet a kevés, de attól még létező kivételnek, a tőlem idősebb generáció olyan élből utasítja el, hogy esélyed sincs arra rávenni, hogy ugyan nézze már meg a naplózást, mégis ugyan mennyi ideig volt aktív az a tetves ablak. Még nem is tudom meddig tudnám sorolni azt a rengeteg megvetést, szidást, történetet ami csak abból fakadt, hogy az internethez, mint olyanhoz másképpen állok, én és a generációm is, hozzá mint a tőlem idősebbek. De jó is volt hallgatni mennyire szar szemét elveszett ember vagyok, de aztán milyen jól jön a facebook amikor le kell csekkolni a munkaerőt ugye. Egy szó mint száz mert fogy az 5k, ezt az internet dolgot, minden most élő generáció együtt kénytelen felfedezni és alakítani és ez nem kevés feszültséget szül. Mert milyen könnyű általánosítani és véleményt alkotni egy adott populációról lefelé-felfelé egyaránt.

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 09:44:32

Ezek a generacios hulyesegek csak 50 eve kezdodtek (miota divat lett a sokaig tarto iskolaztatas). Az elitben es a legalso retegeben nincs is jelen(es ott szaporodnak a leginkabb), csak a kozeposztalyban. Ez olyan mesterseges toresvonal, mint a feminizmus es a hasonlo blodsegek, de minel tobben kantaljak, annal sikeresebben hat. Persze a globalis zeneiparok(Elvis Presleytol es a Beatlestol kezdve) es hasonlo uzleti szolgaltatasok is raepulnek ezekre a radio, TV es most mar az internet segitsegevel is: mindenki valositsa meg onmagat es semmi mas nem fontos csak a fogyasztas(kulfoldi utazas, draga auto, sok penz elkoltese a diszkokban, Guicci es hasonlo szemetekre valo penzszoras).

MEDVE1978 2015.08.16. 09:46:38

Kicsit mesterkéltnek érzem ezt a generációzgatást. Nem nagyon hiszek benne, mert rengeteg emberről van szó, ráadásul a világ eltérő részein, eltérő anyagi és kulturális helyzetekben. Mára a globalizáció ezt már közelebb hozta, de szerintem mondjuk Szomáliában és Pakisztánban biztosan nem beszélhetünk olyan értelemben Y generációról, mint mondjuk Magyarországon vagy Németországban. A generációsdi az élet ókori görögök óta biztosan tudott bon mot-ját is tükrözi nekem valamennyire. Már az ókori görögök is úgy gondolták, hogy ezek a fiatalok nem viselkednek erkölcsösen és hülyébbek, semmirekellőbbek, mint az előző generáció.

Persze a közös meghatározó élmények miatt lehet közös generációs tudat. Ez az X generációsoknak keleten az, hogy a gyerekéveiket még egy államszocialista rendszerben töltötték el, míg tinédzserként már jött a nagy szabadság és az eltérő gondolkodásmód. Viszont ez sem egységes a nyugati X generáció mentalitásával, ami meg ugye pont a létbizonytalanság, munkanélküliség, neoliberális társadalompolitika elleni tiltakozásra épült. Régebben világosan meghatározhatók generációk, mint a világháborús generációk, az 56-ban fiatalok vagy a vietnami háborúsok amerikában, a 68-asok a franciáknál.

Az y generációra visszatérve, ha így vizsgáljuk a problémát, szerintem a felnövésében keresendő. Itt a magyar nyolcvanas-kilencvenes években születettekre egyértelműen igaz az, hogy a gyerekkorukat a szétesés határozta meg. Kis gyerekként látták szétesni a régi rendszert, kicsit nagyobbként meg látták szétesni az újat, azt, hogy a nagybetűs szabadság és demokrácia nem képes az embereknek megadni a biztonságot, a jólétet. Ehelyett bezár a gyár, apa munkanélküli lesz, a nagyit elküldik kényszernyugdíjba. Minden változik, a kormányok válságból válságba táncolnak át, az élet válságból válságba táncol át, melynek része, hogy feléljük a régi tartalékokat.

És egyben ezzel a világ irtózatosan kitágul. A kilencvenes évek végétől már jön a net. Ennek a generációnak már nem élménye az elmegyünk nyaralni és onnan levelet küldök haza, hanem már inkább a hazatelefonálok. Már nem könyvet olvas vagy a korai számítógépet (C64, Amiga) nyomkodja, hanem a PC-t. Ennyivel másabb a tapasztalata - hozzáállástól függően szegényebb vagy nem az - mint az ezermester X generációé, amely egyszerre szedte szét a C64-et, a kerti szerszámokat és a PC-t. Az Y-osoknál már inkább csak a PC és a konzolok maradnak. Az Y generáció már döntő részben digitális világban él, ellenben mondjuk az X-el, ami még megtapasztalta a számítógépek nélküli létet is és a Z-vel, ami pedig csak a számítógépek mellett képes elképzelni az életét.
Talán ugyanígy Y generációs jelenség a felsőoktatási boom. Az X generációsok közül még csak kevesen járhattak felsőoktatásba, ami minőségi volt. Aztán évről évre hígult. Én a kilencvenes évek közepén kezdtem főiskolára járni, nővérem tíz évvel idősebb nálam, kilencvenes évek elején végezte az egyetemet. Nyelvtudással rendelkezett és egyetemet végzett, kapkodtak érte a külföldi cégek. Az X generáció első fele a külföldi céges terjeszkedés magyar lába lett. Ezek az emberek beültek a pozícióba és ott is maradtak. Már az X generáció második fele sem járt ilyen jól, mert a felsőoktatás tömegesedett és már nem kapkodtak a fiatalokért. De még nagy súlya volt egy diplomának, szinte bármilyen is volt. Az Y generációra ez a trend kiégett. A felsőoktatás tömegesedett, ontotta magából a színvonaltalan képzéseket.
folyt köv

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 09:49:13

@Cathreen M.:

"Egyszerűen nem tudják, hogy kezeljék a helyzetet, sok idős meg rájuk hagyja. Mert ügye, ha nem engednek annak, hogy az idősebb generáció nyomást gyakorolhasson, beleszólhasson az életükbe, akkor tegyék ahogy akarják. Egyszerűen, ész, intelligencia, tolerancia, megértés kéne kortól, nemtől, származástól és anyagi háttértől függetlenül."

10 parancsolat megtartása, 7 halálos bűn elkerülése.

Eddig még mindenkinek bejött, aki a mindenkori harsány trendekkel szembe mert menni és megpróbált ehhez az alaphoz viszonyítva élni.

Csakegynick01 2015.08.16. 09:49:35

@Bicepsz Elek77: és pont akartam is írni, hogy ezt az Y-gen. dolgot eddig csak idősebbektől hallottam, akik nem tartoznak bele. Mindig "felülről" érkezett ez a skatulyázás.

marczy 2015.08.16. 09:51:03

"Megoldás sorkatonaság visszaállítása"...
Egy frászt, az nem old meg semmit, elvesz X időt az életedből.
Élből elutasítok mindent, ami egy bizonyos embertípust akar csinálni mindenkiből, akárki is legyen az. A sorkatonaságnak pedig pont ez volt a célja. Igaz, hogy nyugati NATO-országokban némileg más éle volt, de én még beleszülettem a kommunizmusba, és ami itt ezen a címen ment, arról jobb nem beszélni.

Persze, hogy mindenki önző és egoista, aki még Magyarországon él, az tudja, hogy miért. Menjen föl 8000 méter magasra, ott minden hegymászó önző és egoista lesz, mert a saját életét menti akkor is, ha a társának elfogy az oxigénje. A 8000 méter helyébe meg képzeld oda az ország gazdasági helyzetét.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 09:54:01

@Cathreen M.:

"Mintha a Föld lenne az Alvilág megfelelője, ahol minden harcol minden ellen, küzdenek az emberek egymás ellen. "

"Alvilág" nincs.

Jó és rossz befolyás van az emberek lelkére.

Aki a jónak enged, annak a lelke a test halála után tovább él, aki a rossznak enged, annak a lelke a halál után a testtel együtt megsemmisül.

Hulljon a férgese.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 09:56:14

@marczy:

"Persze, hogy mindenki önző és egoista, aki még Magyarországon él, az tudja, hogy miért. Menjen föl 8000 méter magasra, ott minden hegymászó önző és egoista lesz, mert a saját életét menti akkor is, ha a társának elfogy az oxigénje."

Baromság.

Ez egy szánalmas érvelés, amivel a saját zsigeri önzésedet próbálod magyarázni.

Magyarországon ma senkinek nem kell a puszta életben maradásért küzdeni.

KUHULIN 2015.08.16. 10:02:17

@marczy: "Megoldás sorkatonaság visszaállítása"...
Ez tényleg faszság! 1,5 évig voltam katona, senki nem lett jobb ember tőle.

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 10:06:46

@KUHULIN: arab/afrikai szamozas
@pervie but hot: Mibol gondolod, hogy nem eppen az ISIS-ert harcolnanak? Az adnan bekik not, lakast, munkat es hatalmat a koznep felett.
@vuvuvu2: az a baj, hogy ahogy a Pinokkioban is volt, ez a "menő"(amikor eladjak oket szamarnak a meseben). Itt van pl. az un. csajozas. A nok 90%-a, meg az un. intelligens no is, inkabb egy jo kiallasu bunkoval fog osszejonni, mintsem egy olyannal, akiben megvannak a tealtalad emlitett kepessegek. Es nyugaton ezek kapjak a segelyeket a nagy pofajuk meg az osszehozott gyerekszam alapjan. Dolgozni meg majd a kelet-europai, bango es frissen bevandorolt afrikai fog helyettuk.
@megettem az aranybornyút: ez minden generaciora igaz. Az un. "Nagy Generaciora"(ahogy magukat sunyon nevezik)is. Ok max. csinaltak egy-ket gyereket a szocialis lakasert.
@Csakegynick01: na ezzel egyet ertek. Egy gyarban elhiszem, hogy nem lehet masra figyelni(elkap a gepszij) es ott kell is a kontroll. Egy irodaban rengeteg az uresjarat es a 8 orat azert talaltak ki, mert Henry Ford ezt tartotta idealisnak(meg a 8-8-8 munkasmozgalom). Rengeteg az agyhalal munka(irodai, biztonsagi or stb.)ahol az agyat le kell foglalni az ido miatt es erre nagyon jo egy kis jatek. Ha meg intenziven kell dolgozni akkor az!!

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 10:06:58

@KUHULIN:

"1,5 évig voltam katona, senki nem lett jobb ember tőle."

A sorkatonaság nem átnevelő tábor volt.

A cél az volt, hogy ÉLES helyzetben nem halálra rémült, pipogya hülyéknek kelljen fegyvert adni a kezébe, hanem olyan férfiakak, akik kiképzést kaptak, fegyverhasználatot tanultak, képesek SZERVEZETTEN mozogni, és ELEMI szinten ismerős lesz nekik éles helyzetben a rendszer.

Csakegynick01 2015.08.16. 10:23:19

@megettem az aranybornyút:"A sorkatonaság nem átnevelő tábor volt.

A cél az volt, hogy ÉLES helyzetben nem halálra rémült, pipogya hülyéknek kelljen fegyvert adni a kezébe, hanem olyan férfiakak, akik kiképzést kaptak, fegyverhasználatot tanultak, képesek SZERVEZETTEN mozogni, és ELEMI szinten ismerős lesz nekik éles helyzetben a rendszer.
"

Apám 24 évig volt katona és volt többek között kiképző is. de ami a kb '90-2005 között volt az minden volt csak ezt a célt nem érte el. Első kézből tudom milyen kevés pénz és akarat párosult a sorkatonák képzéséhez főleg a végén amikor már 9 meg 6 hónapra csökkentették az egész marhaságot lőhettél kb 10 golyót, meg mentél menetelni alakizni meg takarítani mer az ingyen vót. A sorkatonaság ellen én nem vagyok. Ha köze lenne ahhoz amit említesz mennék azonnal, sőt a régi elől sem bújtam el csak mire oda jutottam megszüntették.

bontottcsirke 2015.08.16. 10:23:30

Nincs y-gen. Akkorák a társadalmi különbségek, hogy nem lehet egységes generációkról beszélni. Vannak akiknek ezt vannak akiknek azt dobott a gép.

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 10:24:59

@megettem az aranybornyút: Kadarek tudatosan leepitettek ezt, 1989 utan meg meg jobban. 1956-ban ugyanis pont emiatt harcoltak sikeresen a felkelok, mert Rakosi alatt MHK(Munkara, harcra kesz)kikepzest kaptak 3 eves szolgalat alatt.
Az orosz egy magyar kikepzes kulonbsege eg es fold volt(kiveve az allando alakulatokat).

KUHULIN 2015.08.16. 10:37:33

Kiképzésre valóban szükség lehetne (különösen mostanában), de ennek maximum 1 hónaposnak kellene lennie.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 10:44:16

@Bicepsz Elek77:

" Kadarek tudatosan leepitettek ezt, 1989 utan meg meg jobban. "

Kádárék?

Nem Kádárék, hanem Antallék, meg Hornék, meg az első orbán-kormány.

2002 novemberében volt az utolsó sorozás. Orbánék tehették volna meg, hogy visszafordítják azta folyamatot, ami felé Antallék meg Hornék indították el az országot.

És ami, így utólag nézve, a TUDATOS migráns-özön előkészítéseként is felfogható.

1. Az utolsó kötelező sorozás 2002 novemberében volt.

2. A 2002-2006-os ciklus alatt számolódott fel Magyarországon az erős, szervezett honvédelem.

3. A 2002-2006-os ciklus alatt puhították fel Magyarországon a határrendészeti törvényeket.

4. A 2002-2006-os ciklus alatt számolták fel Magyarországon az erős, szervezett határőrséget.

5. Pár évvel később az USA elkezdi a "demokrácia-exportot".

6. Aminek köszönhetően a migránsok elkezdenek a dél-kelet felől VÉDTELEN Európa felé özönleni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 10:51:41

@Tudományos libsizmus: És az mire lenne jó? Túl gyakran hallom ezt az ökörséget.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 10:54:39

@heimdall: Te mire tetted fel az életed? Egyáltalán ezt mire érted?

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 10:56:26

@KUHULIN:

"Kiképzésre valóban szükség lehetne (különösen mostanában), de ennek maximum 1 hónaposnak kellene lennie."

Ugye viccelsz?

A technika mai fejlettsége mellett 1 hónap alatt legfeljebb golyófogó lúzereket képezhetsz.

Izraelben mennyi ideig is tart egy-egy civil polgár kötelező sorkatonai kiképzése?

Netuddki. 2015.08.16. 10:58:47

@Tudományos libsizmus: "Be kell vezetni az általános hadkötelezettséget. Ilyen egyszerű."

Ja, te is ott lettél alkoholista link alak...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 10:59:12

@pervie but hot: Ez a sorkatonaság visszaállítása ökörség nem igaz, hogy ennyire kiirthatatlan.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 11:05:51

@molnibalage:

"@Tudományos libsizmus: És az mire lenne jó? Túl gyakran hallom ezt az ökörséget."

Jelenleg még opcióként sincs meg az, hogy kérsz egy egy-két éves profi kiképzést, minden eshetőségre felkészülve, de egyébként normál civilként akarod élni az életedet.

Jelenleg csak az van, hogy vagy maradsz örök életedre lúzer civil, aki a reggeli vajas kiflijét se tudja megvédeni egy agresszor ellen, vagy felszerelsz, és hivatásos katonaként éled le az életedet, kockáztatva azt, hogy egy nemzetközi szervezet alkalmazottjaként a saját érdekeid és a hazád érdekei ellen is elvezényelhetnek olyan konfliksusokba, amikhez se neked, se a hazádnak nincs semmi köze.

Lehetsz buta civil, vagy lehetsz okos profi. De okos civil nem lehetsz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 11:11:07

@megettem az aranybornyút: Mert a komoly kiképzés komoly pénzbe kerül. Nem képzenek ki olyat, aki nem marada a rendszerben...

Mi gátolja meg azt, hogy egy ember a saját örömére sportoljon és tartsa a kondiját?

Miért gondolja az olyan sok ember, hogy mindent az államnak kell elintéznie...? Hm..? Hol van az egyén felelőssége?

Tartalékos rendszer meg már létezik. Hogy mit ad, azt meg nem mondom neked. Külföldön is létezik és elég komolyan. Nemrég olvastam egy blogon, hogy valamenyik benelux államban hogyan lett tartalékos egy magyar fickóból. Megpróbálhatom megkeresni.

Viszont továbbra sem értem, hogy ennek mi köze az általánosan szajkózott generációs hülyeségekhez...

MEDVE1978 2015.08.16. 11:15:41

Folyt.
A kétezres években végzetteknek nagy része (talán 40-50%-a) diplomás volt. A képzések egy része használhatatlan tudást adott egy megnövekedett igényszinttel. Így hát az akkor végzettek döntő része azzal szembesül, hogy:
1. Elavult tudást kapott, jó eséllyel egy nem olyan szakon, amire tényleg szükség van,
2. A munkaadók nem szeretik, hiszen az akkoriban végzettekről nehéz megállapítani, hogy az ismeretei használhatóak-e. Előnyben részesítették azokat az X generációsokat, akiknek van már tapasztalatuk.
3. Ha sikerült elhelyezkednie, akkor sem a képzettségének és eredeti irányvonalának megfelelően, főként kevesebbért, mint amennyit elképzelt.

Ez egy generációs frusztrációt is ad. Hasonló a helyzet az alacsonyabb képzési szinteken (szakmunkás, szakképzett munkaerő) is. Ott az az élmény, hogy míg fater elfusizgatott és elmelózgatott, ebből meg tudtunk élni, viszont ami pénzt én ma ugyanennyiért kapok az az éhenhalásra és nem a családalapításra elég.

Ez a frusztráció sugárzik az Y generációnak nevezett tömegből és több levezetési forrása is van. Az egyik a kivándorlás. A kivándorlók elhiszik a minden lehetségest és elmennek. Tudják, hogy a szakmájukban ötször annyit fognak keresni vagy ha nem is, akkor is kemény munkával legalább családot tudnak majd alapítani, fenntartani. A másik a politikai szélsőségek felé fordulás. A Jobbik részben a frusztrált Y generációsok terméke.

Az említett "ellenségek közül" a bizalmatlanságot, illetve a mesterséges kapcsolatokat is az állandó tapasztalt bizonytalanság okozza. Amikor megszülettek, apu munkahelye - ahol Józsi bácsi egész életében dolgozott és kiváló munkásként tüntették ki - megszűnt. Apu azóta volt felváltva munkanélküli és dolgozott még 10 helyen. Nemhogy a nyári nyaralás, a vacsora sem volt biztos. Az ilyen anyagi létbizonytalanság a családban szétforgácsol mindent. Emiatt tehát a keresett partner sem lehet nagy eséllyel stabilabb, hiszen ugyanezzel szembesült.
Az idősebbek általi semmibevételről már írtam. A generáció helyzetét súlyosbítja, hogy a képzettségi struktúra miatt valóban több köztük az adott feladatra (amire elvileg képzettek) alkalmatlan, mint más korúakban.
Feltételes módú világ. Ezt nem érzem ennyire egyedi problémának. Mindenki feltételes módú világban él. Ma már nincs sem létbiztonság, sem munkahelyi biztonság. A cég, ahol dolgozol ma csődbe mehet, a vállalkozásodat holnap tönkreteheti a NAV vagy az egyik nem fizető partner. Minden bizonytalan és a lehetőségek nagyok. A bukásra is.
A kábulat megint egy olyan dolog, ami mindenkit jellemez. Akinek nincs elég pénze és a családja sem tudja támogatni, az nem tud ma MAgyarországon előre jutni az életben és még családot sem tud alapítani, mert minden ereje az önfenntartásra megy el.
Magány: az elmagányosodás elsősorban az életmódváltás következménye. A XX. században indult: akkoriban indult meg a tradicionális életközösségek (falu, nagycsalád) felbomlása a fejlett világban. Az Y generációnál nyilván az eddigiekben kifejtett gondok még rátesznek erre egy lapáttal, de ez sem egyedi generációs probléma.

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 11:16:39

@molnibalage: Svajcban letezik de ki akarjak kezdeni ott is. De ez a sorozasosdi csak reszletkerdes.

catus 2015.08.16. 11:20:55

Ne nevezzük már a Ratkó-korszakot "Babyboom-korszaknak". Ló...sz sem volt még akkor, nemhogy angolszász szóhasználat. Ez nagyon nem vall magasan művelt újságírói szakmára.

MEDVE1978 2015.08.16. 11:22:22

@megettem az aranybornyút: Engem még soroztak (szerencsére elkerültem a bevonulást, mert alkalmatlan vagyok a legutolsó standardok szerint - ezzel a nyolcvanas években még simán besoroztak volna). A kilencvenes években ez folyamatosan az ember feje felett lógott, egyfajta fiatalkori népsport volt a felmentések gyűjtögetése és annak kitalálása hogyan ne legyél sorkatona. Jó pár haveromat el is érte ez a sors, ők semmi jót nem meséltek. 10-et lőhettél, egyébként szívattak, dolgoztattak és futkorásztál. Túl nagy közösség akkor már nem volt. Az ilyen sorkatonaságnak gyakorlatilag nulla az értelme.

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 11:25:58

@molnibalage:

"@pervie but hot: Ez a sorkatonaság visszaállítása ökörség nem igaz, hogy ennyire kiirthatatlan."

Lássuk, mely európai országok hülyébbek nálunk:

Észtországban
Litvániában
Norvégiában
Finnországban
Dániában
Svájcban
Görögországban
Ukrajnában
Ausztriában
Törökországban
Fehéroroszországban
Oroszországban

VAN sorkötelezettség. Norvégiában a nőkre is készülnek kiterjeszteni. Csehországban dolgoznak rajta, hogy bevezessék.

Csak a liberált idióták képzelik azt, hogy az országukban (nem a hazájukban, mert az nekik NINCS!) örökké béke lesz, és ha mégsem, akkor majd IDEGENEK fogják a családjaikat meg a javaikat megvédeni, míg ők, a liberált idióták közbe majd fórumozgatnak, meg szelfizgetnek.

Szalahaddin 2015.08.16. 11:28:32

Értem én amiket mondtok és jók is a gondolatok, de nehéz meghatározni, hogy miből mi következett pontosan és hol lehetne visszafordítani a trendeket.
Diploma: persze, menjen csak az, aki tehetséges, de közben a legalja kis pénztáros csaj is nyílten vallja, hogy diploma nélkül senki sem pasi a szemében.
Munka: Az ma csak az elfogadott, aki milliós autóval, iphone-nal, márkás karórával virít. Ez nem közhely, ezeket a nők tudatosan nézik és ennek alapján ítélnek meg. Ezeket nem lehetséges legális munkával fiatalon megszerezni, ehhez valami illegális jövedelem
kell. A normális munkát végzőket nem becsülik meg, miért becsülnék meg a normális munkát?
Család, gyerek: Ki akarná magát feláldozni valaki/valami olyanért, ami ma már semmi garanciát nem jelent?
A nők érdekeltek a válásban, ha romlik az anyagi helyzet, lelkiismeret furdalás nélkül lépnek le. A férfiak nem köteleződnének el az istennek se, hisz mindent, amire vágynak, vagy megkapják enélkül is.

Ha a generációt szidjuk ezen dolgok miatt, gondoljuk végig, hogy vajon a megelőző generációk hogyan jártak volna el ezekkel a problémákkal, döntésekkel szembesülve?
És ami talán rosszabb, az eljövendő generációknak vajon milyen kérdésekre kell majd válaszokat találni...?
Vajon mi is le fogjuk őket nézni, miközben a mi felelősségünk, hogy milyen helyzetbe is hoztuk őket?

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 11:28:44

@MEDVE1978: na ezaz!!
Foleg a varosra jellemzo a penzkenyszer,mert falun azert elelmet lehet szerezni(.persze futes, orvossag benzin). A masik, hogy nincs "kasztosodott tarsadalom", ami paradox modon egybentartja a tarsadalmakat(kiveve a teton van kaszton beluli hazasodas es az aljan kenyszerbol).
A varosban a hazasodas is bonyoluktabb(tul nagy valasztek mint mindenbol, es ez olyan, mint Burmarin szamara). Masreszt ez nem is annyira megelhetes hanem van bezony "elvart szinvonal"(=etteremben eves, kulfoldi utazas, szemelygepkocsi, ajfon a koloknek es egyebek). Van olyan ferfi, aki ezt tobb nonek is kepes bizositani van, aki egynek sem(megint instabilitast okoz az ilyen nok helyzete, akik erre a ferfira varnak ahelyett, hogy olyat keresnenek, amelyet megerdemelnek).

megettem az aranybornyút 2015.08.16. 11:30:34

@MEDVE1978:

Igen, az átlag fiatal a 4 éves középiskolát is így fogja fel.

Szemét öreg tanárok tanítanak felesleges hülyeségeket, akik irigyek arra, hogy a diákok előtt még ott az élet, és az irigység miatt buktatják meg mindet :)

Utána meg kimegy a diák a nagy arcával az életbe, és amikor szembesül vele, hogy MINDENHEZ hülye, akkor jön rá, hogy pedig a 4 év alatt a szemét öreg tanárok az iskolában ráalapoztak neki az összes lehetséges kérdésre.

Void Bunkoid 2015.08.16. 11:36:32

@pervie but hot: van némi igazság is abban, amit mondasz, ám az utolsó bekezdésnél már majdnem mintha Pol Potot idézted volna - ugye ő mondta azt, hogy nincs szükség tanárra, mérnökre, semmi értelmiségire, rizskapáló paraszt kell, mer' különben sosem leszünk a világ első számú rizstermelője. Aki netán mégsem akar paraszt lenni, azt meg kivégezzük.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2015.08.16. 11:37:30

lehetséges, azért nem akarnak felnőni sokan, mert látják, milyen gáz a korábbi generáció elég sok tagja, aki felnőttnek képzeli magát...

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 11:37:59

@catus: Magyarorszag is csak egy volt a sok kozul ebbol a szempontbol(USA, Franciaorszag, Olaszorszag stb.)

blasiusii 2015.08.16. 12:01:19

huszonévesen azt látom, hogy egyrészt őrült nagy a létbizonytalanság kis hazánkban, amit már a szüleinktől is örököltünk (bezárt a gyár, stb.), és erre rátett a Válság is -- másrészt pedig ezen az ugaron remekül virágzik a korrupció, leöntve a konzumkapitalizmus átveréseivel és ideáival.......... csoda, hogy van még egyáltalán boldog fiatal, és nem csodálkozom, hogy sokan fb-ra meg alkoholba/bulizásba, továbbá végső soron külföldre menekülnek ebből a világból.

Valamilyen szinten igaz, hogy a régi rendszer "rabságban a szabadság"-a ma a "szabadság szabadosságává" változott, de a fentiek tükrében ez már igazán nem oszt-szoroz. A Való Világ-szintű semmirekellő, törtető senkiházik ezerszámra érvenyesülnek ebben a teljesítményt nem figyelembe vevő, korrupt társadalomban, akiknek pedig használható tudásuk van, azok vagy ezek mögött mosogatnak valahol több diplomával (és nem csak az andragógusok!), vagy már léptek külföldre. Természetesen sarkítok, de valóban azt gondolom, hogy az egész morál és a munka semmibe vevése nagyban hozzájárul ahhoz a mocsokhoz, amiben az ország épp dagonyázik, a kedves politikusaink meg a kertévék-multik pedig tovább fertőzik azt a környezetet, ahol a mai huszonéveseknek érvényesülniük kellene.

Azért álljon meg a menet: ne a "generációt" hibáztassátok már azért, mert a környezet, amiben felnőttek/érvényesülniük kellene, velejéig romlott!!!

Csakegynick01 2015.08.16. 12:10:16

@megettem az aranybornyút: neked úgy látom tényleg nehezedre esik felfogni, hogy itt jó pár embernek nem a sorkatonasággal van problémája, hanem azzal amit az jelentett az utolsó 10-15 évében.

"Csak a liberált idióták képzelik azt, hogy az országukban (nem a hazájukban, mert az nekik NINCS!) örökké béke lesz"

Ezt kikérem magamnak. Már csak azért is, mert elképzelésed sincsen hogyan vélekednek erről emberek.

Csakegynick01 2015.08.16. 12:21:15

@blasiusii: én most múltam 30 és tíz éve pontosan ugyanezt éreztem és azóta is ezt érzem látom gondolom. Ezt pedig mikroszinten végigkísérte (kíséri mai is) az idősebbek köpködése, azóta se tudom, hogy miért.

"továbbá végső soron külföldre menekülnek ebből a világból.
"

De még mennyire! Gimnáziumi évfolyamomat összeszámoltam hány ember él még itt. 128 emberből csak 59. Legtöbbjük diplomás, de van olyan is aki "csak" szakmával ment el. Még alig múltunk 30-ak és kb. a negyede már családot alapított külföldön, vagy külföldivel vagy a kivitt párjával.

Exploiter 2015.08.16. 12:22:23

Szerintem a különbség az, hogy ez a generáció sokkal nagyobb lehetőségekkel rendelkezik, viszont sokkal bizonytalanabb körülmények között. Nagyobbat tudsz nyerni és nagyobbat tudsz veszteni. Mivel nyilván mindenki nem nyerhet, ezért sok a zsákutcába került, elveszett ember. Semmi sem "lesz" csak úgy, magától. Lakásért, kocsiért, de még a munkáért is meg kell küzdeni, nap, mint nap. Ez nyilván sok mini-pszichopatát is kitermel, az önzés mint olyan, nem hiba, hanem elvárt tulajdonság ebben a világban. Ez ütközik a fiatalság naivitásával, csoda, hogy sokan nem értik, hol is van az előre? A szülőktől iránymutatást nem kaphattak, náluk még más értékek voltak fontosak, nekik kell kitalálni, hogy boldogulnak a szép új világban.
Van akinek megy, van akinek nem.

Bicepsz Elek77 2015.08.16. 13:29:39

@Exploiter: na ez is igaz!! De most a kulfold jobb, de lehet 20 ev mulva ott is olyan lesz, mint itt.
Amugy meg a kadari generacio kezdett el egykezni tomegesen, es ez generalja a valtozasokat(a katonasag es gyar az budos az egykeknek-az oroszoknal mar Brezsnyev ota a kaukazusiak es kozep-azsiaiak emiatt 50% felett vannak reprezentalva az altisztek sorallomanyaban, az USA ban es UK ban haonlo a helyzet). .

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.08.16. 13:31:10

Tipikus libsi poszt. Nincs olyan hogy X meg Y meg Z generáció. Ez baromság!!
Gyerekek vannak akiket NEVELNI kell rendre, hűségre, lojalitásra, ennyi!!
Nincs facebook generáció sem. Aki sokat ül előtte az le kell rolla szoktatni, ennyi az egész!!

Persze a libsik minden sületlneséget kitalálnak a sajét gyerekeik nyomorára!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 14:01:06

@Bicepsz Elek77: Éppenhogy nem...

tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/21/kantonok-karakan-katonai/

Mivel pacifisták és más széplelkű szabadgondolkodók még Tell Vilmos földjén is akadnak, eddig kétszer tűztek ki népszavazást a hadsereg megszüntetéséről; 1989-ben a leadott szavazatok 65%-a, 2001-ben pedig a 77%-a szólt a svájci hadsereg, illetve a – népfelkelő-típusú – svájci honvédelmi rendszer fenntartása mellett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.16. 14:02:37

@megettem az aranybornyút: Látom nem fogod fel. A sorkatonai képzésnek akkor van értelme, ha tartalommal van megtöltve. Itthon miféle tartalma volt? A cimborám az utolsó előtti eresztéssel vonult be és gyakorlatilag nem csináltak semmit... Az ukrán sorozott állomány teljesítménye olyan "fantasztikus", hogy irregurális haderőt sem voltak képesek felszámolnia...

Fekete Pestis 2015.08.16. 14:54:26

@pervie but hot:
Ugye azt tudod, hogy a Goldman Sachsnál az emberek 30-40%-a bölcsész végzettségü? (és nem kózgazdász, nem IT-s, nem termtud) ?

Csak úgy kérdezem ...

MHE 2015.08.16. 14:57:34

@megettem az aranybornyút: Jaj, te szerencsétlen, te (már elnézést a durva kezdésért)! Milyen sorkatonaságot szeretnél te visszaállítani, ha a honvédség még az alapvető nemzetközi követelményeknek is alig tud megfelelni. A minimális számú két helikopterrel látjuk el a kötelező kutatás/mentés feladatokat, a légierő pedig legalább el tudja látni a légtérrendészetet, de azon kívül sok mindenre nem képes, mert nincs hozzá fegyverzet, vagy képzése sincs rá. A helikopterbeszerzést évek óta halogatják, a HM a GDP 0,8%-át kapja meg az ajánlott 2%-kal szemben. Milyen sorkatonaságot szeretnél, ha nincs elég gyakorlóruha, és lőszert is alig kapnak. Erre szeretnél építkezni? Amíg hivatásos állomány igényeit nem tudják kielégíteni, addig mit akarunk mi sorkatonaságot!?

Másik szempont. A gyereket nevelni a szülőknek kellene, nem a katonaságnak. Ezt illő lenne végre felfogni mindenkinek. Sohasem a hadsereg neveli az embereket, hanem a szülők.

Elhiszem, hogy jó dolog nosztalgiázni a régi rendszeren, amikor még volt valami, de ez hatalmas tévedés, mert már az akkori rendszer is rossz volt. Javaslom beszerezni Bokor Imre: Kiskirályok mundérban című könyvét, és utána lehet szégyenkezni.

Rossz volt az, most még rosszabb, és nem is akarnak az illetékesek semmit sem tenni a javítására. (És akkor jöjjön a demagóg politikai szál: pont azok nem tesznek semmit a nemzet védelmének érdekében, akik imádnak hazaárulózni, meg mindenért a liberálisokat hibáztatni. Demagógia vége.)

Fekete Pestis 2015.08.16. 16:52:30

@megettem az aranybornyút:
Fehéroroszországban
Oroszországban

aha értem ... lukasenkó és putyin, mint követendö példa :D:D:D

Fekete Pestis 2015.08.16. 16:56:59

@Bukott liberális demokrata:

"rendre, hűségre, lojalitásra (...)", és még véletlenül sem rendszerezöképességre, absztrakt gondolkodásra, kreativitásra [múszaki-temrtud értelemben], stb. Ha mindezekre neveled, rendet úguis tanul, mert az a szisztematikus munkavégzéshez [=> nagyobb output] úgyis kell.
A hüséghez meg a lojalitáshoz inkább nem szólok hozzá ;)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.16. 19:06:34

Nem is tudom, elnézlek benneteket, az a ti bajotok hogy örökké azt a szar telefont nyomkodjátok, le kéne tenni a telót és amikor együtt vagytok nem azt basztatni meg piszkálni meg posztolni a szart kifelé hanem együtt lenni a többiekkel. Ha már ezt meg tudnátok lépni már egyel beljebb lennétek.

Gerberus 2015.08.17. 00:06:05

Én úgy veszem észre, hogyha bizonyos dolgokat az ember nem tesz meg, vagy nem úgy és akkor teszi meg, akkor egész egyszerűen kiesik abból a társadalmilag elfogadott életből, amit mindenhol láthat, hallhat, nota bene akár a saját családja is úgy él. Csakhogy különbözőek vagyunk és nem mindenki képes azokat a dolgokat akkor és úgy megtenni, ahogy "elvárható" lenne! Az elvárásoknak és a lehetőségeknek való megfelelés nem csak az Y-generáció problémája, de sokan másoké is, akik valahogy, személyiségük vagy külső körülmények miatt nem képesek betagozódni a társadalomba. Szerintem nem az Y-generációtól kell elvárni, hogy sorkatonák, macsó férfiak, és ki tudja mik legyenek, amik a szüleik (még esetleg) voltak, hanem meg kellene találni azokat a lehetőségeket, amik egy mai geek, kocka, vagy akármilyen szempontból más életvitelhez szokott fiatalnak is lehetőségeket nyújtanak. Nyilvánvaló, hogy szemfényvesztéssel (reklámok, médiatermékek stb.), meg korholással (bezzeg az én időmben a sorkatonaság... stb.) ez nem fog menni: a világnak is változnia kell előbb-utóbb, alkalmazkodnia a megváltozott életkörülményekhez, a megváltozott embertípusokhoz, és nekik is valódi lehetőséget kínálni az érvényesüléshez.

annamanna 2015.08.17. 03:54:31

@Krumpli Bogart: Na igen, a hitel az egyik legdurvább ok, ami egyben tartja a generációkat. Szerintem a következő felállás volna a helyes a generációs együttélés tekintetében:

Egyrészt cirka 20 éves koráig majd' mindenkit el lehet engedni (pl kollégiumba). Onnantól kezdve próbáljon meg önállósulni, saját magát fenntartani, párt találni, családot alapítani.
Óriási probléma, hogy a nemiség akkor kezdődik, amikor az ifjú ember még eltartott, akár még 10 évig is tanul, miután már aktív nemi életet él. Így aztán a nemiség végképp nem kötődik az agyában a felelősségvállaláshoz, és ha már önállósodik a szüleitől, azután sem fog felelősséget vállalni a saját nemiségéért.
Régen ez úgy volt leosztva, hogy amíg valaki a szüleivel élt, addig nemiségről szó sem lehetett; amikor a fiú kikérte a lányt a szüleitől, attól kezdve nem velük éltek.
Tehát a nemiség az önállóság, önfenntartás, felelősségvállalás jutalma volt, nem pusztán szabadidős szórakozás vagy biológiai kényszer. Így azzal is pontosan tisztában voltak a fiatalok, hogy olyan párt kell választaniuk, aki nem fogja anyagilag tönkretenni őket, hanem dolgos, szorgalmas, megbízható.
Méghogy kocsmában, diszkóban ismerkedni? Ott bármi kiderülhet valakiről, csak az nem, hogy megbízható-e, lehet-e rá hosszú távon támaszkodni, lehet-e vele családot tervezni.
A papával-mamával együtt élve ez a szempont nem fontos, és ez később borzasztó problémákhoz vezet.

Ha valakinek sikerült időben leválnia a szüleiről, és normális párt is talált, akkor kábé 50 éves korára a gyereknevelés terhe is lemegy róla. És ha akkor elengedi a gyerekeit, hogy azok is élhessék a saját önálló felnőtt életüket, akkor onnantól felszabadul az ereje arra, hogy a saját, megöregedett szüleivel foglalkozzon, őket ápolja, gondozza, és elkísérje a halálig.

Persze a mai középgenerációnak esze ágában sincs az öregek ellátása, mert még mindig fiatalnak akarja magát érezni, és sokkal szívesebben lóg a saját gyerekein, minthogy a szüleiről gondoskodjon.
Az öregek problémája elképesztő társadalmi gonddá fajult, óriási mértékű az öregek ellen elkövetett bűncselekmények száma, és egy nővér azt mondta nekem, lassan az egész kórházukat elfekvővé alakítják át, akkora nagy az igény az ápolási osztályra, ezért az egyre inkább terjeszkedik, más osztályok rovására. Ezt a feladatot jórészt a középgenerációnak kellene vállalnia, miután felnevelték a gyerekeiket.
A felnőtt gyerekeket meg felnőttként kezelni és békén hagyni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.17. 10:54:04

@csakférfi: én speciel onnét veszem, hogy technológiailag mindenképpen okosabb, csak nehezebb kiemelkedni, régen egy Mozart volt, ma sok van sokról tudunk, de hogy ki lesz az igazán nagy, azt az utókor dönti el, a jelenkor általában nem becsüli őket

pszichológiailag egzisztenciálisabban is fejlettebbek a generációk, pl szeretem amikor ilyen képek lepik el a faszbuk oldalam - két öreg aki leélt egymás mellett 50-70 évet is akár - mert akkor még más számított, persze

demagógia a köbön, régen a nőnek kuss volt a neve, 10-12 gyereket szült, nem érték őket olyan hatások mint ma, tévé, rádió, internet, multitasking, stressz, akkoriban vártak egy asztalra egy hónapot, ma tegnapra kell

biztos ők is egymás agyára mentek, csak nem volt pénz elválni, becsúszott a gyerek, nagyobb volt a vallásosság, és sorolhatnám

régen látszólag azért voltak boldogabbak, mert a legtöbben nem gondolkodtak olyasmin, mint Szerelem, lefeküdtek egymással, mert ez az élet a dolgok rendje

manapság nem azért magányosak az emberek mert azok akarnak lenni, hanem mert a tökéleteset keresik, egy bizonyos végzettség, intelligencia felett, számolnak a kockázati tényezőkkel, talán túlságosan is (ezért nincs annyi házasság - meg persze pénz sincs rá)

és mindennél fontosabb hogy engem szeressenek, örökké, és ilyen kell, és ha nem találom meg, akkor férfiaknál többnyire nincs gond, nőknél meg 301 évesen jön a pánik hogy azért gyerek kellene

tehát amit az előző generáció okosságának vélsz, az valójában hatékonyság és a dolgok nem túlgondolása volt - ami éppen a kevésbé értelmiségiekre jellemző

de hát értelmiségi - ez a szó egy pejoratív jelző volt a szocializmusban, és ez azt hiszem meg is magyaráz mindent

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.17. 11:00:48

@Cathreen M.: "Ráadásul igen korán szembesül mindenki azzal, hogy sok család inkább egy pokoltanya, sem mint biztonságos fészek." én is ezt látom az egyik legnagyobb problémának

hiszen

1. ez annál a generációnál létezik, aki osztja az észt mit hogy kéne csinálni, ne úgy csináld ahogy akarod, csináld így, -

2. pont a felettünk lévő generáció adja ezt a szörnyű mintát, akinek elviekben könnyebb volt

3. konklúzió, minek csináljam én is ugyanezt, ha ez lesz belőle, hát kell ez nekem? a végén még tőlem is elmenekül a saját gyerekem (amit egyesek tréfásan: kirepültek szóval illetnek)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.17. 11:39:52

@pervie but hot: elnézést de hány éves is ön? 50-60? :D mert azok szajkózzák ezt a baromságot nagy szeretettel

azt elfelejtik, hogy nem ez a generáció törölte el a katonaságot, nem ez a generáció tette lehetővé a diplomaszerzést valszeg mert a sajátjuk nem tartotta célravezetőnek

de persze megvan visszahozzák a sorkatonaságot és MINDEN probléma megoldódik - a gyerek nem lesz otthon két évig

miért csinált? kötelezte magát valaki rá? vagy becsúszott? vagy mert lányt akart volna? vagy a 28.000 hufos támogatásért? :D

és az Y generáció saját magát nevelte, totál nem tehetnek róla a szülei, családja mert olyan elbaszott lett amilyen,

nekem csak akkor a gyerekem ha olimpiai úszó, (bár ha csak ezüst nem biztos) ha egy bukott drogos kis fasz lesz, akkor inkább most már takarodjon el, és álljon a saját lábára

de azért menjen már ki az ISIS ellen harcolni - elnézést, de otthon minden rendben van? mármint az agyában? mert holnap felőlem maga nyugodtan mehet harcolni as saját generációjáért, elvégre maga még kiképzést is kapott ugye :)

"A többségük diplomás, de semmihez se ért, viszont elhiszi, hogy a bölcsész papírja őt jó állásra jogosítja fel,"

egy diplomát megszerezni nem két percig tart, és nem két forintba kerül, valamint nem két szürkeagysejt kell hozzá, és egy valamihez biztos értenek, van kitartásuk, hogy mindezt végigcsinálták, és ezt a legtöbb multi honorálja is, 500-1000 eurós kezdőfizetéssel, ahová a belépő egy diploma

"Akik ma egyetemre mennek, azoknak kétharmada esetleg lehetne egy jó szakmunkás, de diplomás nem."

persze, mert az Ön generációjában aztán nem nagyítóval kell keresni a becsületes szakmunkásokat, a nem alkoholista asztalost, és sorolhatnám + akik Ma mennek egyetemre, rég nem Y generáció, őnáluk már bekorlátozták az elvadult kreditrendszert

"Legalább nem csak a segghülye gyerekek mennének szakmunkásnak."

elnézést, de nem gondolja, hogy pont azért nem megyek szakmunkásnak, mert nem vagyok segghülye?

na jó napot kívánok

hateabusers (törölt) 2015.08.17. 14:20:49

Haragszom erre az országra nagyon.
Lehet szidni az Y generálciót ( ha létezik ilyen elszeparálva ez a csoport egyátalán , mivel a társadalmi és anyagi különbségek miatt szerintem ez elég nagy csúsztatás), DE nem ők tehetnek a mostani mo.-i kilátástalan és embertelen helyzetéről, hanem a kedves szocis elődeink, akiknek a rendszerváltáskor annyi esett le, hogy lehet lopni ezerrel. A baj az hogy ez a felfogás most is ugyanaz, egyszerűen undorító amit a kormány meg mer tenni az emberek ellen, más országban még a maffia sem ilyen rohadék mint itt az átlag politikai vezetés (honnan tudhatnám ezt? könyvek.olvasok.) Szóval. Szidni lehet a 90' eseket, de ti, ismétlem ti kurtátok el nem négy éve, és minden ami a mi hibánk az részben tőletek fakad. Szeretném azt hinni hogy majd mi megmutatjuk, de ez a hozzáállás már teljesen átittatta az országot.
Na és tényleg fel tud idegesíteni amikor mindenki írja hogy az a sok sok diplomás---itt a legkevesebb a diplomások aránya a szomszédos, jóléti országok között. És a legtöbben nem mekibe akarnak menni, és nem bölcsésznek tanulnak, ezt csak a rosszmájú köcsögök írhatják akik irigyek is, mert anno nekik valahogy nem jött össze nemhogy egy bölcsészdiploma de más sem. Szóval, megküzdök vért izzadok a mérnökdiplomámért, eltartom magam fizetem a hallgatásom, és elmehetnek a sunyiba ezek a lekezelő barmok. Nekem esik rosszul ahogy szidni tudjátok őket. Csak a legtöbbnek nincs ideje ide kommentelni mert tanul/dolgozik. Hozzá kell tennem a mostani 40-50 -es korosztályt egyszerűen nem tudom miért tisztelni a fél ország alkoholista sörhasú majdénmegmondomatutit kiabálokakutyámmalakertben Géza, akit a korán kívül semmi erénye nincsen. Tisztelet a kivételnek.

csakférfi 2015.08.21. 22:55:47

@scal: pszichológiailag egzisztenciálisabban is fejlettebbek a generációk, pl szeretem amikor ilyen képek lepik el a faszbuk oldalam - két öreg aki leélt egymás mellett 50-70 évet is akár - mert akkor még más számított, persze-----------Most is ez számít.Ráadásul nem tudsz "pszichológiailag fejlettebb lenni.Mivel egymillió éve kb. kifejlődött a pszichénk.Nagyokat tévedsz.Ezért gondolod azt hogy a világ tele van kihasználatlan lehetőségekkel.Mohó vagy --közben meg rettegsz hogy megöregszel anélkül hogy "billigates" vált volna belőled.Csak a Te generációd hisz mást.Vagyis a talajt vesztett ábrándozó filmnézős fiatalok.Akiket a vágyaik boldogítanak.Arra büszkék amit még el sem értek.Illúziók amiet ......!hagyjuk.Ajánlom nősülj meg csinálj gyerekeket és légy boldog.---"mondj le arról önként ,mit fájna elvesztened"--Ismerős? Egy film idézet amit egy bölcs tanácsol egy fiatalnak---hogy ne legyenek rémálmai.Neked melyek azok?Mármint a rémálmaid. :)

heimdall 2015.09.22. 15:04:25

@molnibalage: kell egy cél, nem csak a semmiért élni. A szeretet a legfontosabb, de kell egy jó értelemben vett önmegvalósítás is!
Legyél a legjobb informatikus, zenész, pék vagy házmester. Tök mindegy, csak higgy benne és természetesen ne mások kárára tedd.
Személy szerint én több mindent is űzök (nem ritka jelenség manapság): zenélek, írok a netre és van sima civil állásom is. De magam is nehezen találom azt, ami egy vezérfonal lehet(ne).

Reactor 2021.02.21. 05:23:15

A legnagyobb közös ellensége minden generációnak az állam, a politikusok, a hatalmi elit. De nyugodtan ide sorolható a vadkapitalizmus is. Ugyanis jelenleg ezek miatt van szarban a komplett ország, nem az X, Y vagy éppen Z generáció miatt. Hogy egyik-másik rátesz egy lapáttal, ennyi ellenség mellett igazából már nem sokat oszt vagy szoroz.

@annamanna: A fiú nem azért nem küzd a párkapcsolatokért, mert elkényeztetett anyucipicifia, hanem mert leginkább csak a flegma elutasítást kapja a nőktől. Ha nincs Jason Statham külseje, vagy tömött bukszája, a nők átnéznek rajta. Ez, kérlek, egyre komolyabb probléma, és már a nők is kezdik érezni ennek a hatását közvetve (a férfiak hivatásoshoz járnak, pornót néznek, szexrobotokat fejlesztenek), de még ilyenkor se jut eszükbe, hogy a kialakult helyzetért ők a felelősök, az egójuk nem engedi. Egyszerűbb egy passzív-agresszív álláspontból köpkölődni, hogy fúj pornó, fúj kurvák, fúj szexrobotok, rohadtszemét férfiak így meg úgy. Amivel persze csak tovább vágják a fát maguk alatt.
Ezt a problémát te soha meg nem oldod a hadkötelezettség visszavezetésével.

@megettem az aranybornyút: Csak uszkve 5 millió nincstelenünk van az országban, de tényleg senkinek nem kell. Telente megjelenik pár cikk karikára fagyott emberekről az újságok hátoldalán a "kutya megharapta a postást" szintű cikkek közé besúvasztva, oszt ennyi.

@molnibalage: Azért, mert ez az állam feladata, egyebek között. A polgárok védelmének, jólétének és a prosperitásnak a biztosítása. Nem pedig a körlégzéssel hazudozás, pénzek lenyúlása, és a nemzeti vagyon sajátként kezelése. Az állam juttatta ilyen mélyre az országot a gödörbe, kutyakötelessége hát ki is húzni innen. Főleg hogy kb. mindenféle jogot elszedett az alattvalóitól szép sorjában az idők folyamán.

@Void Bunkoid: Ha meg csupa értelmiség van mindenütt, aki túl arisztokrata lesz kapát fogni a kezébe és kimenni a rizsföldre, rövidúton éhenhal mindenki. A ló másik oldala.
süti beállítások módosítása