Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Világraszóló, mesébe illő lakodalmak helyszínén jártunk!

2018. augusztus 13. - panpeterstop

Korhűen helyreállított kastély, rózsakert, tavacskán kis sziget, hajladozó nádak? Romantikusan hangzik, ugye? Van egy hely, ahol mindez egy valósággá vált álom lett értékmentésért küzdő emberek áldozatos munkájának és befektetésének köszönhetően. A Prónay-kastélyban jártunk Alsópetényben.

pronay_cover.jpg

Ilyenkor nyáron, főleg a rekkenő hőségben, mindig eszembe jut Arany Toldija, így történt most is, amint a legnagyobb kánikulában elindultunk az alsópetényi Prónay-kastélyba.

"Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.
Boglyák hűvösében tíz-tizenkét szolga                                                                                                    Hortyog, mintha legjobb rendin menne dolga;
Hej, pedig üresen, vagy félig rakottan,
Nagy szénás szekerek álldogálnak ottan.
"

Időutazás Nógrád lankáin

Ahogy átutaztunk a kopárabb sík tájakon közeledve a nógrádi dimbes-dombos  utakon át a helyszínhez, úgy éreztem egy időutazáson veszünk részt sejtve, hogy hamarosan a kastélyban jobban lesz dolgunk, mint a boglyák hűvösében meghúzódó szolgáknak. Bár arra számítottam, hogy 100 évet ugrunk vissza az időben, a faluban rá kellett döbbenni, ennél is többet, legalább öt évszázadot hiszen a nyugat-Cserhát festői völgyében fekvő település egykori birtokosa,  maga a híres Werbőczy István országbíróként nem máshol, mint Alsópetényben írta meg a Hármaskönyvet 1514-ben. Az készült dokumentum évszázadokon át a nemesség jogforrása lett, hatása pedig egészen 1945-ig tartott. A falu híres szülötte báró Andreánszky Gábor is, a neves botanikus, az MTA levelező tagja. Egykori kúrája ma teljes pompában van helyre állítva, a faluba beérve fogad minket, ám minden bizonnyal magánkézben van.

 

Nyugalom, vendégszeretet és csodás vidék

A faluba és a környékre mindenképpen érdemes ellátogatni barátokkal, családdal. A templomdombon megcsodálhatjuk a bámulatos kilátást és a XV. században épült eredetileg gótikus stílusú  római katolikus templomot. Itt található a kastély egykori tulajdonosainak, a Gyurcsányi család kriptája is. A templom egyik érdekessége a különálló kétemeletes harangtorony. Mögötte mező csupa fekete birkanyájjal. A faluban nagy lélekszámú zsidó közösség élt, ezt bizonyítja az országos kéktúra útvonalán található zsidó temető. Nem messze innen található a nógrádi Balatonként is ismert hangulatos Bánki-tó, mely népszerű kiránduló- és üdülőhely és horgászparadicsom. Az adrenalin függők számára a Szabadidőközpont és Kalandpark kötélpályái gondoskodnak a szórakozásról, a gyerekeket pedig a közeli Nőtincsen Pán Péter csodaországa, a Seholsziget Élménypark várja, de részt lehet venni vadlesen a Nógrádi Vadasparkban. A  nógrádi vár romjai a közelben lenyűgöző látványt nyújtanak a Börzsöny keleti szélén álló magányos 286 m magas andezitkúpon, de megannyi program és látnivaló biztosítja a tartalmas és kellemes kikapcsolódást a környéken.

Alsópetényben egyetlen bolt  van, így fontos a nyitvatartásra ügyelni, hiszen van ebédidő és az üzlet ötkor bezár. Hamisítatlan vidéki hangulat biztosítja a gondtalan nyugalmat. A falun este végigsétálva tapasztalhattuk, hogy itt még az emberek köszönnek egymásnak, sőt, még az idegeneknek is. A kastély tulajdonosai által üzemeltetett legalább ezer levendulatővel körbeültetett Levendula Bárban érdekes történeteket hallgathattunk a helyiekről és az újonnan üzemelő vendégházak helyreállításáról.

Úgy élni, mint az urak

A kastély recepcióján szívélyes fogadtatásban részesülünk, Tömösvári Szilvia katélyszálló-igazgató köszönt, majd  barátságosan körbekalauzol minket. A  neobarokk stílusjegyeket magán viselő Kiskastély egyik lakosztályába vezetve röviden felvázolja az épületegyüttes érdekességeit. A rózsákkal övezett sétányon a Kiskastélyba érve  döbbenek csak rá, hogy mi történt velünk, és örömömben legszívesebben ugrálni lenne kedvem...de talán a genius loci, vagyis a hely szellemének hatására arisztokratikusabb, visszafogottabban viselkedem. Ámulva megyek végig a lakosztály rusztikus, pazarul berendezett  szobáin és még mindig szinte hihetetlen, hogy megadatik, hogy ezen a gyönyörű helyen tölthetünk el férjemmel kettesben néhány napot. A gyerekeimnek nem tudtam máshogy telefonon elmesélni hol is vagyunk, hanem csak Zelk Zoltán: A három nyúl című verséből idézve érzékeltettem, hogy bizony úgy élünk itt, mint az urak.

A "kastélyunk" egyik építészeti különlegessége az, hogy lakóegységeit a négyzet alakú, zárt belső átrium köré tervezték. Az átriumba az egyik este kiültünk, hogy az üveggel fedett mennyezeten keresztül bámuljuk a csillagos eget. Innen nyílik a három önálló reprezentatív lakosztály, mely közül az egyiket most mi vehetjük birtokba. Szilviától megtudtuk, hogy a háború után a szinte az egész birtok, így a Kiskastély berendezése is elpusztult. Az új tulajdonossal jártak utána beszerezni olyan korhű bútorokat és használati tárgyakat, melyek visszaadják a kastély egykori hangulatát. A hálószobában és a nappaliban is mesterien kimunkált kályhák, gyönyörű kárpittal borított bútorok, minden részletükben harmóniát sugárzó kiegészítők, lámpák, festmények, és értékes Herendi, Zsolnay porcelánok arisztokratikus életérzést árasztanak minden egyes zegzugban. A hatalmas minden modern felszereléssel ellátott konyhában a régi és az új teljes összhangban van. Öröm ilyen helyen főzni de még mosogatni is és közben kikukucskálni az igényes kastélyparkra. Kukoricafőzés közben elképzeltem, hogy milyen lehetett itt az élet, amikor a kastély névadójának és utolsó tulajdonosának Prónay Mihálynak a felesége, Batthyány Felícia az ház úrnőjeként vitte a századelő középnemesi életmódjára berendezkedett bírtok asszonyi teendőinek igazgatását. 

A Nagykastélyban található lakosztályt  róla nevezeték el. A kastélyt egyébként meg lehet látogatni, mi is egy ilyen kastélylátogatás alkalmával részletes beszámolót hallhattunk, sőt, a a kastély alatt húzódó kőboltozatos borospincét és borozótermet is bejártuk. A tágas és igényesen karban tartott pincébe szívesen járnak  csoportok pincelátogatásra, borkóstolásra is, például a kastélyban vagy a vendégházban tartott céges rendezvényekkel összekapcsolva. A kastély több ismert TV-műsornak is helyszínt adott, például egy népszerű tehetségkutató műsor mentorházaként is funkcionált néhány éve. 

Régi is új tökéletes összhangja

A kastélyparkot nagy fák veszik körbe, sőt, a főbejárata előtt, körbejárható területen 115-20 éves lucfenyőkből álló laza csoport fogadja a belépőket, sok a madár, a pillangó. A tavakban akár horgászni is lehet.ne, de a rekkenő hőségben mi inkább a domboldalba épített impozáns fürdőházat választjuk hűsölésre. Úsztunk az ellenáramoltatott úszómedencében, ejtőztünk jakuzziban és kipróbáltuk a szaunát, a gőzkabint és a sókamrát is. A kastély vezetőjétől tudjuk, hogy az új épületek terveit a Műemlék Tervtanács javaslatára nem a régihez hasonló másolatokkal készítették, hanem modern tervezésben gondolkodtak. Így került az új vendégház és a fürdőház bár modern stílusúak, tökéletes összhangban vannak a barokk épületekkel.


Hetedhétországra szóló lakodalmak

A Nagykastély folyosóit, termeit bejárva Tömösvári Szilvia ismertette az egykor itt lakó családok történetét elmesélte a kastély egykori sorsát és azt a hatalmas értékmentő helyreállítási munkát, amit ő maga és a nógrádi születésű tulajdonos, Dr. Molnár József hajtották végre annak érdekében, hogy ez hazai gyöngyszem ne enyészetre jusson, hanem egykori pompáját visszanyerve új funkciót kapva továbbtündököljön. A helyiek visszaemlékezései szerint az államosítás után tyúkokat is tartottak a termekben, de szövőüzem és klubhelyiség is működött a Kiskastélyban, talán éppen ennek köszönhető, hogy megmaradt az épület. A már említett céges rendezvényeken kívül, a kastély kedvelt esküvő helyszín. Ideérkezésünk előtt is épp egy nagyszabású esküvő zajlott.

A kertben sétálva láttunk is egy lufimaradványt egy hatalmas fa tetején. Rögtön lejátszódott képzeletemben, amint benyargal fehér lovon a szőke herceg és felébreszti a hálóteremben alvó Csipkerózsikát. Rózsikát már várja a másik szobában az öltöztetőnő, a sminkes és a fodrász. Amíg készülődik az ara, a herceg barátaival billlárdozik egyet a szalonban. A szakácsok, inasok sürögnek-forognak a vendégházat előkészítve a vígadalomra. A fákra felkerülnek a lampionok és érkezik a büszke örömapa és a koszorúslányok is, hogy elkísérjék a fehérbe öltözött menyasszonyt a kastély taván arra a kis szigetre, ahol a legtöbb pár kimondja a boldogító igent. Majd az idilli környezetben folytatódik a hajnalig tartó vigasság.

Lehet ennél tökéletesebb esküvőről álmodni? Nem hinném? Képzeletünknek a határt talán csak a pénztárcánk szabhatja, ám a beszámolók szerint a kastély személyzete nem panaszkodik az érdeklődés hiányáról, a hétvégéket gyorsan lefoglalják, és az esküvőkre a megrendelő kizárólagosságot kap. A választáskor a gyönyörű helyszínen túl fontos szempont az, hogy mindössze 50 km-re van Budapestre, közel a reptér, illetve a rendezvény után a vendégek a szállodai részben és a faluban lévő vendégházakban is megszállhatnak. A nászutasok pedig a Nagykastély káprázatos nászutas lakosztályában tudják kipihenni a fáradalmakat is. Nem véletlen, hogy a kastély többször is elnyerte a legjobb hazai esküvői helyszín díjat. Kik jönnek ide, hogy megünnepeljék életük legfontosabb eseményét? Legtöbbször külföldiek és "vegyes" párok, volt már két afrikai menyasszony, de kínai, belga, iráni, angol, amerikai, német és még sok más nemzetiségű arák és vőlegények is.

Mindehhez kellett, hogy a kastélyegyüttest megvásárló új tulajdonos a felújítás kellő körültekintéssel végeztesse, így munkát részletes tudományos kutatások előzték meg és a helyreállítás során mindvégig örökségi, műemléki szakemberek bevonásával folyt a tervezés és a kivitelezés. A kastély, mint épített örökség megújításáért Podmaniczky-díjat kapott a tulajdonos, Dr. Molnár József. A kastélylátogatók, így mi is megtapasztalhattuk a múlt és a jelen összekapcsolódását, és a történelmi múlt szele is meg-megcsapott az épületegyüttes izgalmas históriáját megismerve, ahogy Bíró József művészettörténész is írta:

 „Mert a kastélyban, mint történelmi termékben, egy egész nemzet régi élete is lecsapódik, rajta hagyják nyomukat az évszázadok; gazdagságot, pompát, fényt, sajátos ízlést, alkotni  vágyást, majd pusztítást, bukást, a harcok nyomait is megmutatja; mindazt mit egy nép névtelen tagjai éltük munkájával összehordtak s miből urai monumentumot róttak egybe emlékeztetőnek."

Nézd meg ezt a pár perces videós összeállítást:

Elérhetőség:

Prónay-kastély 2617 Alsópetény, Petőfi Sándor u. 52. 
Telefon +36 20 569 2271 hétköznap 8-16 óráig

email: sales@pronaykastely.hu

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is és látogass vissza újra! 

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről! 

Látogass el az Instagramra is!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár generációs témában!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

Képek forrása: szerző sajátja és a kastély honlapja: pronaykastely.hu és Facebook-oldala és Instagramja

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8914173049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása