Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Nem(csak) a jópofáskodás, hanem az emberség kell a Z generációnak a munkahelyen!

2024. január 23. - panpeterstop

Melyek a leggyakoribb tévhitek a Z generáció tagjainak munkaerőpiacon betöltött szerepéről? Mi számít valódi értéknek számukra és miért elengedhetetlen, hogy jól értsük a jövő generációját? Többek között ezekről is beszélgettünk egy podcastben.

startup-4777863_1280.jpg

A beszélgetésen az is szóba kerül, miképp változott meg a vezetői szerep a Z generáció igényeinek tükrében. Úgy látom, hogy a fiatalokkal való párbeszédben nem a haverkodás és a lazaság a kulcs, hanem az emberség - ezért egyre inkább felértékelődnek a vezetői és emberi kvalitások. A korábbi generációk tagjai is hasonló vezetőket szerettek volna, mint a mai fiatalok, csakhogy ők nem merték kifejezni igényeiket. Ez igaz az önérvényesítés más területeire is - mint ahogy ezt bővebben kifejtettem A rejtélyes Z generáció című könyvemben is.

A kiterjedt családmodell eltűnésével egyre több pályakezdőnek már nincs gyakorlata az idősebbekkel való kommunikációban. Ugyanakkor kutatásaim azt mutatják, hogy a Z generáció tagjai szeretnék jobban megismerni korosabb tapasztalt kollégáikat, igénylik a velük töltött időt, beszélgetést is, sőt, a mentorálást is.

Az első munkahely élménye rendkívül meghatározó, miközben a Z generációs munkavállalókat meg kell tanítani dolgozni, működni a munka világában. Hiszen az, hogy „önmagad lehetsz”, nem jelenti azt, hogy „behozhatsz a meetingre egy óriás hamburgert és ott elfogyaszthatod”. Ezeket mind tanítani és tanulni kell. 

 A HR Portál és az AGORA Intézet Ember és szervezet című közös podcast-sorozatában Soós Andrea vendége volt Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban, továbbá jómagam is.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni, illetve az interjú egy részletét elolvasni:

https://www.hrportal.hu/hr/a-z-generacio-sajatossagai-avagy-lehet-e-orias-hamburgert-enni-a-mitingeken-20240112.html

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra !
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük a témában), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Fotók: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr9218308775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2024.01.25. 13:40:42

Az önmagában nem hírértékű, hogy "a Z generációs munkavállalókat meg kell tanítani dolgozni, működni a munka világában" - lássuk be: az összes előttük lévő generációt is meg kellett tanítani dolgozni, működni a munka világában. Sokkal dermesztőbb tény, hogy a Z generáció az első, amelynek tagjait előbb arra kell megtanítani, hogyan kell egyszerre pislogni és levegőt venni.
süti beállítások módosítása