Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Ékszerdoboz Mádon

2018. október 20. - panpeterstop

Gyerekekkel borvidékre? - jogosan merült fel a kérdés többekben, mikor megtudták, hogy egy hétvégére Mádra utazunk a családdal. Tokaj-hegyalján azonban rengeteg olyan látnivaló van, amit a kisebbek és nagyobbak egyaránt élveznek. A Botrytis Hotel pedig minden képzeletünket felülmúlta. 

mad_cover.jpg

Már a szüreti pompájába öltözött falu első házánál meg kellett állni, ami nem más, mint az Első Mádi Borház.  Itt Gilbert Lili a cégcsoport marketingért felelős munkatársa fogadott minket és röviden bemutatta munkájukat. A Borház egy bisztró jellegű étterem, ahol a házias ételeket készítenek,  de korántsem unalmasan, hanem újragondolva, és a környék legfinomabb alapanyagiból készítik.

Az ízletes ételekhez a Mad Goat Holding pincészetéből természetesen a saját boraikat (Mád Wine, Szent Tamás Pincészet) is kínálják. A gyerekeknek a rántott hús ízlett a legjobban, amelyről ódákat zengtek mások is, így mi - az étel egyébként nem lelkes fogyasztói - is megkóstoltuk, és be kell vallani, még mi - az étel kevésbé lelkes fogyasztói  - sem ettünk még sehol ilyen finom változatot. A levesek közül nekünk a különleges hideg tökkrémleves, kapor habbal és füstölt csirkemellel ízlett a legjobban, előételeik közül a nyári saláta, mangalica sonka, furmintos dresszinggel is kitűnő. Fantasztikus ízharmóniáról tett bizonyságot a sült kacsacomb is káposztás tésztával, szikkasztott paradicsommal, a napi ajánlaton lévő párolt marhapofát kelvirág pürével, színes répával, burgonyával másnap pedig újrakértük, annyira fantasztikus volt. Desszertben is erősek: csodás volt a csokoládétorta mascarpone tejszínhabbal és a sajttorta málnasorbettel. Limonádéik és a mádi alma- vagy szőlőfröccs is elsőrangú, ha valaki nem akarná megkóstolni a pincészet kitűnő borait. Mindahányszor itt ebédeltünk, megcsodálhattuk közben a kilátást a mádi szőlődűlőkre.

mad_panorama_kicsi.jpg

A dűlőtúra Mádon kihagyhatatlan 

 

Innen indult túránk a környező szőlőkbe, amelyeket nem lehet csak úgy a teraszról vagy az autóból megcsodálni. Ha már valaki Tokaj-Hegyaljára jön, kötelező, hogy végigjárja az itteni szőlős dombokat-hegyeket és megkóstolja a gyümölcsből készült nedűt is. A rendkívül barátságos Lili és dűlőtúrát is szervezett nekünk, méghozzá borkóstolóval és piknikkel. Bihari Ákos Ferdinánd borász vitt el minket dzsippel dűlőtúrára a ragyogó szeptemberi napsütésben. Rengeteg érdekes történetet megosztott velünk a borokról, a környékről, a helyi szőlőtermesztésről és magáról a borászatról. Méghozzá első kézből szerezett információkat, igen hitelesen, hiszen Ákos szülei és nagyszülei is borászattal foglalkoztak, így mondhatni ő ebben nőtt bele, gyerekkora óta a mádi szőlők illata veszi körül és nem külső, idegen szakértőként csöppent bele a szőlőtermesztés világába. Megtudtuk azt is, hogy idén igen száraz nyár volt ezen a vidéken is, ami nem ritka, hiszen gyakori, hogy Mádot az esőfelhők elkerülik, vagy csak nagyon kis mértékben érik el, ugyanis a Mád és Erdőbénye között húzódó hegyvonulat eltéríti az esőt. Ezt mi is megtapasztaltuk itt létünkkor: volt eső, de szerencsére nem egész idő alatt, míg a szomszédos Tarcalon viharos idő volt, majd lefújta a fejünket a nyakunkról az Áldó Krisztus szobor alatt, addig Mádon csak viszonylag rövid ideig esett az eső.

Rengeteg érdekességet mesélt nekünk Ákos a környék híres fehér szőlőfajtáiról, a vulkanikus talaj sajátosságairól és főként a Mad Goat Holding pincészetének különleges borairól.  A túra után nem maradhatott el a pincészet csodás, nem egy esetben díjnyertes borainak kóstolása sem.  Pontosan egy éve ugyanezeket a borokat kóstolhatta a nagy színészlegenda, Clint Eastwood lánya, Francesca Eastwood és Natalia Leite rendező, amiről több hírportál is tudósított.

clint_easwood_lany_mad.jpgKép forrása: Szent Tamás Pincészet Facebook-oldala 

Felmerül a kérdés: mit csináltak a gyerekek a borkóstolás alatt?

 

A dűlőtúrát ők is nagyon élvezték, hiszen fényévekkel érdekesebb volt, mint egy „sima” iskolai biológia vagy földrajz óra, ugyanakkor rengeteget tanultak. Még az ovist is lekötötte a program és jókat szaladgált a szőlők között.

A gyerekek miatt a borkóstolóra a hotel csodás teraszán és halljában került sor. A legnagyobb gyerek is odaült, mert érdekelte mit mesél Ákos a borokról. A kisebbek pedig alattunk voltak. Hogy hol? Igen alattunk, ugyanis a hotel hallja alatt található egy óriási játszószoba minden elképzelhető játéktípussal felszerelve. A plafon üvegből van, ami a hall padlózata is, így játék közben láthatjuk a gyerekeket is! Kérésre gyerekvigyázást is biztosítanak. Visszatérve a borkóstolásra, hatalmas élmény volt megkóstolni a helyi szőlő termését, amiről megint csak sok érdekességet hallottunk. Például Ákos azt is elmesélte, hogy a hotel neve a Botrytis nem más, mint egy az aszúsodásért felelő élősködő gomba.

Este még jacuzziztunk és szaunáztunk, majd jólesően hajtottuk álomra a fejünket a patyolattiszta, tágas és igényes apartmanunkban.  A szálloda és a szobák stílusa nagyon harmonikus: több természetes anyagot használtak, a bútorok formája letisztult, igényes bőr- és fabútorokat helyeztek el, és nyugalmat árasztó fehér és barna színvilág jellemzi. A szobák kilátásáról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

A helyi termelők termékeit is felvonultató bőséges reggelit kedves, segítőkész személyzet szolgálta fel. A hideg ételeken kívül frissen is készítettek meleg reggelit. Ahogy láttuk, rajtunk kívül főként idősebb és fiatalabb párok szálltak meg és ottartózkodásunkkor egy hozzánk hasonló család is itt pihent. Az egyikük meg is jegyezte, hogy milyen világbajnok itt a kávé, és valóban az mely állítás igazságtartalmát gyorsan teszteltük és megerősíthetjük.

Ha már végigjártuk a dűlőket és megebédeltünk a borházban és kellemesen kipihentük magunkat a wellness részlegen, felmerülhet újabb kérdés:

Mit lehet még itt csinálni?

Annyi mindent, hogy arra egy hétvége éppen csak bemelegítésként szolgálhat. 

Nézzük nekünk mi fért bele ebbe a hétvégébe és mit tetszett a legjobban!

Zsinagóga, Mád

Az egyik legszebb magyarországi zsinagógának tartott felújított mádi zsinagóga. A mellette lévő rabbiházban a zsidó életet bemutató, leíró kiállítás, illetve egy rabbi dolgozószobája is megtekinthető. Sajnos jelenleg már csak látogatóba érkeznek ide zsidók. Illetve istentiszteletre, hiszen ez a zsinagóga nem lett megszentségtelenítve, így szakrális célokra is használható a Tóra szerint. A tokaji zsinagóga is gyönyörű, ott most kulturális központ működik.

 Áldó Krisztus szobor, Tarcal

A lehető legszebb kilátás nyílik innen a borvidékre. Kimerítő séta mire felérünk, de megéri! A faluból elektromos járgánnyal is visznek fel embereket.

Füzéri Vár

A füzéri várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A várat a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi várainak egyike.

Hajókázás vagy kenuzás a Bodrogon, séta Tokajban

Nyáron a kenuzás, csónakázás a legjobb, de kicsit hűvösebb időben a hajókázás is nagy élmény. Tokajból menetrend szerint indulnak egy órás sétahajó-utak, a Tiszán ás a Bodrogon.

Csokimúzeum, Szerencs

Legtöbb embernek vagy a csokigyár vagy a Rákóczi vár ugrik be a város hallatán. Gyerekekkel mindkettőt érdemes megnézni, de mondanom sem kell, hogy az előbbi mennyire bűvös szó. Sajnos a világhírű csokigyár már nem működik, de megnézhetjük az itt található múzeumot, ahol sok csoki-rajzfilm figura és retrojátékok is helyet kaptak.

Rákóczi-vár, Szerencs

A késő reneszánsz stílusú Rákóczi-várat is érdemes meglátogatni, az itt működő Zempléni Múzeum egy millió darabos képeslapgyűjteményével igazi kuriózum.

Ha időnk engedi érdemes felmászni Boldogkő-várára vagy elmenni a Sárospatakra, ahol a várban számos érdekes programot találhatunk. Tokajban is egyre több a csalogató múzeum, de csak egyet céltalanul sétálni is kellemes. Erdőbénye mellett őzikékkel is találkoztunk, de az egész környék fantasztikus túraútvonalakat kínál. Az adrenalinfüggőknek és a kalandvágyóknak pedig ott a hatalmas Zemplén kalandpark Sátoraljaújhely mellett.

Kiknek ajánljuk a Botrytis hotelt?

Magyarország egyik legszebb környékének felfedezéséhez kiváló bázis a hotel. Nem csak borkedvelőknek – bár nekik kötelező, főképp mivel a hely borkínálata pazar -, hanem mindazoknak, akik szeretnek utazni és szeretnék megismerni Tokaj-Hegyalját. Pihenni vágyóknak is tökéletes, hiszen a boutique hotel úgy lett tervezve, hogy minden kényelmet biztosítson az itt megszállóknak, a magas színvonalon kínál kikapcsolódási és pihenési lehetőségeket. A csend, nyugalom után vágyok számára is ideális, hiszen nem egy hatalmas tömeget kiszolgáló szállodáról van szó. A szálláshely ugyanis mindössze két, tükörszerűen egyformán berendezett apartmannal rendelkezik a földszinten, és négy darab kétágyas szobával az emeleten.

Nézd meg a videónkat:

Kapcsolat:
http://hotelbotrytis.com/
Email: info@hotelbotrytis.hu
3909 Mád, Batthyány u. 12-14.

Ha tetszett a cikk, látogass vissza újra! Nézd meg a Youtube-on a többi videót és/vagy olvasd el többi ajánlónkat is. Nézz be a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8014276137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása