Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Szex helyett inkább mamahotel vagy pornó?

2018. február 12. - panpeterstop

A szexualitás terén soha nem volt akkora lazaság, mint most. Mégis a legfrissebb kutatások szerint a mai fiatalok nemi aktivitása alul marad az évtizedekkel ezelőtti adatokhoz képest.

ro_antika3.jpg

50 évvel a baby-boomerek szexuális forradalma után a legfrissebb kutatások szerint az Egyesült Államokban a fiatalok már egyre kevésbé aktívak szexuális téren. Pedig a Tinder és a többi randi-alkalmazások tömeges népszerűsége miatt azt gondolhatnánk, hogy a társkeresést megkönnyítik az online applikációk. Jean Twenge, amerikai pszichológus szerint a fiatalok sokkal több időt töltenek el online, mint offline környezetben, ami a párkapcsolatokra negatívan is kihat. Twenge pszichológustársaival együtt vizsgálta az amerikai felnőttek szexuális aktivitását és arra lett figyelmes, hogy az 1990-es évekhez képest a 2010-es években kilencszer kevesebbre jött ki az éves arány. (A kutatást a  GSS, General SocialSurvey vezette, ami egy nagy, egész nemzetre vonatkozó kétévente végzett kutatás). Mind a fiatalabb nő, mind a férfiak körében hasonló tendencia figyelhető meg. A kétezres évek elején a 18 és 30 év közötti felnőttek saját bevallásuk szerint átlagosan legalább havonta szexuális  éltek életet. Míg 2002 és 2004 között a megkérdezettek 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az előző évben semmilyen szexuális kapcsolata nem volt, addig egy évtizeddel később ez a szám 18 százalékra emelkedett, majd néhány éven belül 22 %-ra nőtt.  

A pszichológus szerint a kevesebb szex a kamaszoknál is jellemző. A mai fiatalabb generáció jóval tovább vár az első szexuális tapasztalatszerzéssel, egyre többen akadnak köztük olyanok, akik akár a korai 20-as éveikig, vagy még tovább is, ami szerinte jó hír a szexuális és érzelmi egészség szempontjából, ám ha a fiatal felnőttek teljesen mellőzik a szexet, akkor sokat veszíthetnek egy romantikus felnőtt kapcsolat kihagyásával – magyarázta a Twenge.

romantika2.jpg

Felmerül a kérdés, hogy mi állhat a jelenség hátterében? Samuel Sturgeon Demographic Intelligence, elnöke és W. Bradford Wilcox  National Marriage Project vezetője, párkapcsolatokról szóló könyvek szerzője Too Much Netflix, Not Enough Chill: Why Young Americans Are Having Less Sex friss cikkében néhány hipotézist vázol fel: 

Félelemkeltő vagy inkább felelősségre ébresztő példák

Habár sem az Y-, sem a Z-generáció nem mondható konzervatívnak, sokkal körültekintőbbek, mint az előző generációk s ilyen módon talán sokkal ösztönösebben  figyelnek a szex fizikai és érzelmi kockázataira, mint az szexuális érintkezés nyújtotta örömökre. Ezek a helikopter szülők által felnevelt nemzedékek kevesebb kockázatot hajlandóak vállalni az élet sok területén.

A 2009-ben induló 16 és terhes sorozatokból ezek a fiatalok azt is láthatták, hogy a szex és a terhesség milyen kockázatokkal jár a karrier-, jövőtervezésben is. (A terhes tinikkel foglalkozó, dokumentumfilm stílusú valóságshow, a  Tinimamikat magyarul is meg lehetett nézni az MTV-ben, melyben többször is szó esett a védekezés nélküli szex következményeiről, és gyakran előkerült a műsorokban a fogamzásgátlás, családtervezés fontossága is).

 Twenge iGen című könyvében megszólaló Tyrone nevű 20 éves amerikai fiú erről így nyilatkozik:

A mi generációnk életében a szexnek kevesebb helye van a terhességtől és a betegségektől való félelem miatt. Van egy csomó reklám is, amikben nyomatják, hogy mindenre mire kell figyelni.

16-and-pregnant.jpg

Megkérdeztünk egy magyar húsz évest is, aki név nélkül ezt mondta:

"Sosem láttam a Tinimamikat, csak az előzetest. Szerintem itthon nem igazán beszélhetük arról, hogy túl lenne lihegve ez a téma. Nekem jófej szüleim vannak és tőlük hallottam először arról, hogy nem a gólya hozza gyereket és, hogy védekezni kell, ha nem akarunk gyereket, de szerintem egyedül vagyok ezzel a haveri körömben. Legtöbben egymás mendemondáiból tudták meg, vagy pornófilmekből. A nagybátyám nőgyógyász Szabolcsban és mesélte nemrég, hogy ott vannak olyan elzárt falvak, ahol iszonyú a tájékozatlanság: van, hogy fiatal terhes nők nem tudják, hogy azért lettek terhesek, mert lefeküdtek a párjukkal. Tehát, biztos nem azért a kevesebb szex, ha egyáltalán itthon kevesebb, mert félünk. Ami viszont szerintem gond, az a közösségi média. Az Instán, a Snap-en, - a többin is lehet, de azokon nem vagyok fenn -ömlenek ránk a jobbnál jobb csajok- mindenki kiretusálva, kisminkelve, haja belőve...óriási a túlkínálat....aztán volt olyan is, hogy bejön az egyetemre egy rosszabb napján egy csaj, aki bomba az instáján...de hát smink nélkül farmerben, kockás ingben, tornacipőben fel sem ismertem ki ő, de legalább meg mertem szólítani. Tökjól elbeszélgettünk, amit az instaprofiljából nem néztem volna ki belőle. Akiknek alkalmi kapcsolatok kellenek, azoknak ez az aranyélet, és szerintem a Tinder nem gátolja szexuális aktivitást, sőt óriási segítség annak, aki - zömében alkalmi - partnert keres. Itt inkább annak nehéz, aki az igazit keresi."

A mutatószámok csökkenése mögötti jelenség alakulásában szerepet játszhatott az is, hogy egyre nagyobb figyelem került az egyetemi szexuális bántalmazásokra. Elrettentő adatok szivárogtak ki az amerikai kampuszokról, ahol a hallgatók 25 százalékát éri szexuális zaklatás, erőszak.

A történetek vég nélküliek, a szereplők, egyetemek különböznek, de közös vonás az alkohol, a drog és a „hook-up” kultúra. Az egyetemeken kiment a divatból a romantikus, felelősségteljes szerelem, helyette van a „hook up”, azaz alkalmi szexuális kapcsolat, minden elköteleződés nélkül. A hétvégi összejövetelek ki tudja, kinek az ágyába sodorják a fiatalokat, de kialusszák magukat, és elfelejtik a kalandot. Vagy a megerőszakolással testi és lelki sebet kapnak.-tudósított 2014-ben a valasz.hu

A hírek -, melyeket a média rendkívül hisztériát keltően tálalt- olyannyira elrettentették a közvéleményt, hogy a Kalifornia állam új törvényt vezetett be, amely kötelezővé tette a szexuális aktusba történő beleegyezést mindkét fél részéről. A Fehér Ház pedig  NotAlone.gov címen weboldalt hozott létre a szexuálisan bántalmazott diákok segítésére: tudatosítja jogaikat, segít a sértetteknek, hogy miként emelhetnek panaszt egyetemük ellen. 2011-ben az Obama kormányzat felkérte a felsőoktatási intézményeket, hogy ezeket az ügyeket mélyreható alapossággal vizsgálják ki, ellenkező estben ugyanis megvonják tőlük a támogatást. A kezdeményezés több száz, ha nem ezer egyetemista férfi feljelentését eredményezte. A kampuszos botrányok az egyetemisták randizási szokásain is nyomot hagytak. 

economist_survey.png

The Economist friss felmérése  jól illusztrálja, hogy a generációs szakadékot a szexuális bántalmazással kapcsolatos gondolkozás terén: a fiatalok sokkal jobban aggasztja a szexuális zaklatás kérdése, mint az idősebbeket és a szexszel és a randival kapcsolatos durva viselkedést is sértőbbnek látják, náluk a határ áthágásának limitje sokkal szigorúbb, mint az idősebbeknél.  Például a 30 év alatti brit nők több mint a fele szerint a farkasvonyítással már át lehet lépni a határt, a 64 év felettieknek csupán az ötöde gondolta ugyanezt.

Douglas Murray The Spectator újságírója egy szexuális ellenforradalomként  mutatja be a folyamatot egy novemberi cikkében:

"Míg a hatvanas években a szexszel kapcsolatos attitűdre annak a felszabadítása, a határok kitolódása volt jellemző, addig a mostani jelenség éppen ennek az ellenhatása: a szexuális szabadság szexuális félelemmé történő átváltoztatása, amikor  szinte az összes szexuális jellegű közeledést paragráfusrágó aknamezőként is értelmezhető.”

 romatika.jpg

Anyám, apám nyakán

Harmadikként a bizonytalan gazdasági helyzetet említették meg, amelyből kifolyólag sok fiatal felnőtt anyjánál vagy apjánál keres menedéket, minthogy önálló életet éljen vagy megházasodjon. 2007-ben a gazdasági válság előtt 1 18-34 éves amerikai férfiaknak csupán 30 százaléka élt az egyik szülőjével. Ma ez a szám 34 százalékra növekedett. A nők esetében ez a szám pedig az elmúlt 10 év alatt 18 százalékról 24-re emelkedett az USÁ-ban.

Ha egy fiatal felnőtt a szülői fészekben ragad, az számos hátrányos következményt vonhat maga után. A független élet vagy a házasság helyett a szülői házban maradás preferálása is negatívan befolyásolhatja a fiatal nők és férfiak szexuális életének aktivitását. Valójában Amerikában több mint egy évszázada először fordul elő az, hogy inkább a szülői házban a szüleikkel érnek a fiatalok, minthogy megházasodjanak vagy a párjukkal éljenek együtt. Úgy tűnik, hogy a házasság népszerűségének a hanyatlását sem lehet figyelmen kívül hagyni: a nem házas fiatal férfiak az utóbbi években kevesebbet szeretkeztek, mint a házasok: 2014 és 2016 között 89 százaléka a 18-30 éves házas férfiaknak havonta kétszer élt házaséletet, míg a nem házasoknak csupán 60 százaléka mondhatta el ezt magáról.

 eletvitel.jpgEgy 28 éves amerikai nő a CBS kérdésére, hogy miért él még mindig az anyjával azt válaszolta, hogy azért, mert nem tud egyedül fenntartani egy lakást.

Az Európai Unió országaiban a 18 és 34 év közötti fiatal felnőttek mintegy fele él együtt a szüleivel. Ha a magyarországi adatokat nézzük, a KSH statisztikái szerint 1990 óta folyamatosan emelkedik hazánkban a "mamahotelzők" száma: míg 1990-ben 459 ezer 20-39 év közötti fiatal felnőtt élt a szüleivel, addig 2001-re számuk megduplázódott, 819 ezerre nőtt, jelenleg pedig 883 ezer, szüleivel élő felnőttet tartanak nyilván. Ez azt jelenti, hogy míg 1990-ben a népesség 16 százalékát tették ki, 2011-es népszámlálás idejére ez a szám 31 százalék fölé emelkedett.

Ezen a blogon is már többször is írtunk a témáról, például A mamahotel császárai, akik szüleik nyakán maradtak posztban több kommentelő véleményét is bemutattuk: 

"Itthon is divat otthon lakni, nem egy haverom van, akik még 30 évesen is otthon laknak, közben pedig minden hétvégén 30 ezret legalább elisznak. Hiába megy a pampogás, hogy drága az elköltözés, azért mindegyiknek beleférne anyagilag, de hát nehéz lemondani arról, hogy anyu mossa a ruhákat és a kaja is ingyen van (nem dob bele egyik sem pénzt)."

"Nincs már az a kényszer, ami elhajtaná otthonról a fiatalokat. Nem csak egy félszoba jut nekik, borzasztó drága az albérlet - nemkülönben a rezsi - és a megélhetés úgy általában. Legalábbis a fizetésekhez képest, hiszen abból egy lakás árát összespórolni 30 év... persze van lakáshitel ilyen időtartamra, de ilyen bizonytalan munkaviszonyok között senki sem szívesen vág bele. A fizetésből érdemben megtakarítani nem lehet, inkább a s*ggére csap a fiatalság és elbulizza. Minden abba az irányba hat, hogy minél tovább otthon maradni. A fiatalság (sőt, tulajdonképpen mindenki) csak a legkisebb ellenállás irányában halad."

 A cikket több mint 6 ezren olvasták és a végén sokan szavaztak is. A minta nem reprezentatív, de elgondolkodtató eredmények születtek:

szavazas_mamahotel.png

Aki további információt szeretne a témában, annak ajánljuk Gary Chapman - Ross Campbell Szülőfüggő fiatalok  című könyvét, melyben számos gyakorlati tanácsot találunk. A szerzők foglalkoznak a fiatalok önállósulásának útjában álló akadályokkal, illetve a leggyakoribb konfliktusforrásokkal és ezek kezelési módjaival. Azokba a problémás helyzetekbe is betekintést kapunk, amikor eleve el sem költözik a fiatal és a "bumeránggyerekekről" is olvashatunk, vagyis azokról, akik ugyan elköltöznek otthonról, ám mivel keresetükből nem tudnak megélni önállóan vagy egyéb okok miatt, hamarosan kénytelenek hazaköltözni. 

szulofuggo_fiatalok_konyv.jpg

Twenge szerint a mostani fiatalok olyan eszközökkel rendelkeznek, melyek jelenléte sokszor hátráltathatja az emberi intim kapcsolatok  fejlődését, elősegítheti a párok eltávolodását, mert sokan, még ha mellettük is van a másik, mégis a figyelmüket az online világ köti le a személyes beszélgetések helyett. A pornófilmek, videók is válhatnak olyan eszközökké, amik problémát jelenthetnek egy kapcsolatban. A szakember korrelációt lát az okoseszközök elterjedése és a fiatalok közötti fizikális szexualitás csökkenő tendenciája között. Az okostelefonok elterjedésével a randizás is kezd egyre jobban kikopni a fiatalok körében. Az elmúlt tíz évben azoknak 17-18 éves középiskolások aránya, akik nem járnak randizni 25 százalékkal emelkedett.

Ha tetszik valaki egy  Z-generációsnak, akkor először elküld neki egy üzenetet és reménykedik, hogy választ kap. Ha megkapta a választ, akkor gyorsan "lescreenshotolja", majd ezt a képet körbeküldi barátainak, hogy tanácsot kérjen tőlük. A haverok pedig vége-hossza nélküli véleményekkel árasztják el arról mi legyen a következő lépés. A mai világban így zajlik az udvarlás, a mi ma már a technológia, a kortársak és a kiválasztott személlyel folytatott személyes kapcsolat összességéből tevődik ki.

A Z-generációsok és a szerelem című posztban nyilatkozta a Z-generációs Marty.

"Sokan azért is menekülnek a pornóba, mert így kerülik el, azt a személyes kapcsolati nehézségeket ,,hülye helyzeteket” amivel egy ismerkedés járhat. De ez egy ördögi kör, mert a pornó még jobban erősíti a férfiakban a valós helyzetektől való menekülést. Előbb utóbb szembe fog jönni egy hús-vér nő, és minél később jön rá a férfi, hogy x éve már online pornón közeledett csak nőhöz, de a valóságban nem, annál szerencsétlenebbnek fogja magát érezni. A kapcsolati miliő az gyakorlás, nem nagy dolog ez, csak a szorongások nagyítják fel. A pornó kitolja az emberek ingerküszöbét és irreális képet ad a szexről. A legnagyobb kára a pornónak, hogy aki nézi, az csak magára koncentrál, miközben a szex akkor jó, amikor az emberek egymásnak akarnak vele adni."

- nyilatkozta Almási Kitti a Jövőképp Egyesület által rendezett fiatalok körében népszerű előadássorozaton (erről is tudósított a blog. Az egyesület  a pornó és a szexuális zaklatás kapcsán indított kérdőívük kiértékelését nemrég közölte. A 161 kitöltő kb. fele a 20-25 éves korosztályban van, 90%-a felsőoktatásban tanul, vagy már szerzett is felsőfokú végzettséget).Megvizsgálták a pornónézés és a párkapcsolatok összefüggését is. 

 "Megvizsgáltuk a pornónézés és a párkapcsolatok összefüggését. Arra számítottunk, hogy a párkapcsolatban élők között lényegesen kisebb lesz a pornót nézők aránya, de ez nem így van, sőt, ellenkezőleg. Másik oldalról: az egyedülállók között nagyobb a pornót egyáltalán nem nézők aránya, viszont a pornót napi szinten fogyasztók aránya is, tehát az egyedülállók eloszlása polarizáltabb. (...) A párkapcsolat-építés kapcsán két és félszer nagyobb a negatív válaszok aránya a pozitívnál (15% vs. 38%), a meglévő párkapcsolatoknál az arány háromszoros (11% vs. 33%). Mindkét estben jelentős (48% és 56%) a semleges megítélés aránya. Ezt azért azzal árnyalnánk, hogy számos szakember beszél negatívan a pornó hatásairól, és ez úgy is érvényesülhet, hogy a mindennapokban nem jön elő látványosan a pornó explicit negatív hatása. (...) A nőknél kicsit alacsonyabb a semlegesek aránya (azaz a nők polarizáltabban értékelik a pornónézést a kapcsolatépítésre és a meglévő kapcsolatokra is), illetve érdekesség, hogy párkapcsolat-építés megítélésében (első diagram) a negatív válaszokban (jobb kördiagram) a nők kizárólag a „nem érzem elég jónak magamat” válaszokat adták, a férfiaknál pedig 50-50% volt a két válasz aránya. Azaz csak a férfiakra jellemző, hogy a pornónézés miatt passzívak lennének a kapcsolatépítésben, mert „a pornó is elég”."

 HA VAN KEDVED, SZAVAZZ:

A gyűlölködő, politikai témájú, obszcén és offtopic hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölni fogjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! Látogass el a Facebook-oldalra is, - ahol rendszeresen megjelennek új híreink-megköszönjük, ha lájkolod, vagy az Instagramra :-) !

A Témában még érdekes lehet:

Hippik, keresők vagy közízlést diktáló tinédzserek voltak egykor a mai 50-70 évesek?

A mamahotel császárai, akik szüleik nyakán maradtak

Mi a baj a pornóval?

Hogyan lehet bekapcsolni a kikapcsolt férfit?

"Segítség! Pornót néz a gyerekem!"

 Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr113655596

Ad Dio 2018.02.13. 18:33:08

Ha a "félelem keltőt" át lehet fogalmazni "felelősségre ébredőre", akkor azt hiszem jó nyomon vagyunk. A szexuális szabadság egy inga vehemenciájával lendült át a mindenkinek hasznot hozó felszabadulásból a terméketlen szabadosságba, ami már nem segíti elő sem a párválasztást sem a harmonikus szexuális életet - sőt inkább gátolja azt.

Brix 2018.02.13. 18:37:07

Egyrészt , dolgozik a liberalizmus és a feminizmus, ami nem kedvez a pàrkapcsolatoknak..Másrészt, a fiatalok- különösen a lànyok- a social médiàban élik az életüket. Harmadrészt, az emberek nem " vegyülnek " úgy mint régen , inkàbb csak a sajàt szociàlis körükben mozognak...Ajànlom Majka klippjét, a 90- es évekről ennek a " vértelen", inaktív generàciónak!

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.02.13. 18:38:02

Hoppá én leszek az első hozzászóló?
Az a helyzet hogy nem értem hogy mit jelent a "farkasvonyítás" szó itt : "például a 30 év alatti brit nők több mint a fele szerint a farkasvonyítással már át lehet lépni a határt, a 64 év felettieknek csupán az ötöde gondolta ugyanezt."
Egyébként rendkívül érdekes témája ez napjainknak, kíváncsi vagyok hova fut ki, előbb-utóbb visszatér minden a régi kerékvágásba vagy éppen tovább redukálódik a szexuális életünk. Egyébként a szavazásnál én hozzátennék egy negyediket ami szerintem az egyik legfontosabb talán.
Egyszerűen az hogy kevésbé köti le az embereket, van helyette fontosabb/jobb/hasznosabb dolguk, ritkábban is megelégszenek vele. Egy igen régi playboyban olvastam egy kimutatást, ami szerint kevesebbet szexelnek akiknek van kábeltévéjük (kb akkoriban jöhetett be a sok csatorna), na most még több dolog köt le minket. És nem hiszem hogy jogunk van megítélni hogy rossz-e a visszaszorult szexuális élet, hiszen önmagában ez nem lehet ártalmas az életvitelünkre (ha mondjuk nem lsd-t tolunk helyette), főleg hogy az együttléteknek a töredéke történt eddig is gyermeknemzés céljából. Ez egy tendencia amit tényként le lehet vezetni, de ítéletet aligha hozhatunk róla.

cog3981 2018.02.13. 20:19:51

@Köldök_szösz: Bar kicsit nyersen fejezted ki magad, de en is felfigyeltem h minden honapban lehoznak egy ilyen blogot/cikket. Vajon kik allnak mogotte; mi a valodi celja a blognak?

Masreszt a m.o-i helyzetet arnyalja h a rendszervaltas utan a politikusok sikerrel nyitottak ki a tarsadalmi ollot es igy nehez elindulni az eletben. Tehat ne az uj generaciot hibaztassuk kerem!

EU-ban kulfoldon nagyon olcson kapni hitelt, atlag melos siman vesz hazat, autot, kollega ketszeres minimalberre vett hazat, autot.

Ad Dio 2018.02.13. 20:45:07

@cog3981:

... aztán ott is dívik a mamahotel ezerrel. Merthogy ennek vajmi kevés köze van a gazdasági helyzethez. Ha le akarsz lépni otthonról, meg is tudod tenni. Minden más picsogás.

Visceroid 2018.02.13. 20:45:11

@Köldök_szösz: Nana! Azért annyira nem rossz a helyzet. Itt van pl a CSOK, ami nagyon sok párnak ad lehetőséget a saját életre. Épülnek az új lakások, és túlkínálat lesz. Azon kívül nem egyedül kell kivenni egy lakást, lehet abban többen is lakni. A kormány nagyon sokféle képen segíti a gyerekvállalást. Új kollégiumok is épülnek, az egyetemistákat támogatják. Persze csak a jótanulókat. A többieknek pedig van szakmunkás ösztöndíj. A bérek emelkednek. Azért azt se felejtsük el, hogy egy LIDL munkás már 300-400-as nettót visz haza. Egy BKV sorfőr 400-at. Egy hidegburkoló 600-at. Ezek a bérek már simán súrolják az uniós átlagot, úgyhogy nincs szükség a külföldre költözésre. Magyarország jól halad a fejlődés útján!

H?P? 2018.02.13. 20:57:19

Szokasos amerikabol forditott marhasag, ami a magyar viszonyokra nem alkalamazhato. Mert nalunk leginkabb nincs penze lakasra az embereknek, ezert nem koltoznek el.
Lehet hogy egyszer majd nalunk is lesz ilyen elkenyeztetett konzumidiota vilag, ahol az emberek maguktol laknak otthon, de ettol meg tavol vagyunk.

2018.02.13. 21:38:35

Abban, hogy a gyerekek nagyobb része nem menekül el otthonról fejvesztve, annak /is/ köszönhető, hogy a szülő -gyerek kapcsolat az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment keresztül.
Az idősebb generáció gyerekkorában még mindennapos volt a gyerekek verése /az iskolában is volt körmös, barack, tenyeres - aki nem viselkedett megfelelően/, otthon hamar elcsattant egy pofon, de nagyobb vétségek esetén előkerült a nadrágszíj, a nádpálca, a fakanál.
Sokkal szigorúbbak voltak a szülők, nem volt pizsamaparti a barátnőkkel, gyerekzsúr, időre haza kellett érni, nem furikázták autóval a gyereket, részt kellett venni a házimunkában, és ahol a szülők gazdálkodtak abban is. Szex a szülői ház falain belül házasság nélkül elképzelhetetlen volt. A szülő volt az úr a házban, a gyerek meg örült, ha jó szót kapott legalább.
Alig várta, hogy elmehessen otthonról, és úgy éljen ahogy ő akar, és ne úgy ahogy a szülei megkövetelik tőle.
A mostani fiatal generációt már bűncselekmény megütni, verbálisan bántalmazni. Minden földi jóban részesíteni kell, amit csak a szülő meg tud adni /sokszor még annál többet is követelnek/. Nem dolgoztatják őket, minden alól ki tudnak bújni azzal, hogy sokat kell tanulniuk. Aztán legtöbbször mégis online lógnak csak. Mire felnőnek minden jogot megkapnak ami egy felnőttnek jár - akkor is, ha otthon élnek a szülőkkel - kötelességük meg nincsen, vagy nem sok van ahhoz képest, mintha egyedül élnének, vagy családot alapítanának. Így eszük ágában sincs menekülni. Minek szálljanak ki a jóból?

2018.02.13. 21:40:58

@H?P?: Nyugi, Amerikában is azért marad otthon a fiatal felnőtt, mert nincs pénze lakást bérelni. Nézd meg a bérleti díjakat Los Angelesben, SannFranciscoban, Austinban, Dallasban, New Yorkban. Megfizethetetlen egy átlagembernek. Florida, Nyugat-Virginia persze olcsóbb, de ott munka sincs. Pont, mint Magyarország. Ahol munka van, ott a megélhetés sokkal drágább, mint vidéken.

MEDVE1978 2018.02.13. 21:47:06

Felfújt egy téma manapság, leginkább Zimbardo kapott rá és tette népszerűvé. Nyilván, ahogy a digitalizáció fejlődik átalakulnak a közösségek is és a szexuális élet is. A mamahotelezést én is - huszonöt éves koromig otthon laktam - sértő kifejezésnek érzem. A magyar (család) modell szerint fontos egymás és így a gyerekek segítése. Én szeretem a szüleimet és szívesen laktam együtt velük, bár szívesen is költöztem el a barátnőmhöz végül 25 évesen.
Akkor nem tudtam volna saját egzisztenciát alapítani, lakást bérelni, barátnőmnek volt egy lakása, amit örökölt, így ott volt a lehetőség, hogy beköltözzünk. Előtte több évig ő is és én is a szüleimmel laktam, így persze nehezebb volt a kapcsolat. Ezzel nagyon szerencsés vagyok: nem mondanám azt, hogy a fiatalok nagy része ilyen szerencsés. Az albérletek nagyon drágák és egyre drágulnak, valószínűnek tartom, hogy a fiatalok nagy része éppen ezért nem költözik albiba. Lehet, hogy vannak, akik kényelemből, de a folyamatos mamahotelezés azokat is sérti, akik ezt nem engedhetik meg maguknak.

Más: a jelenlegi folyamatok előreláthatóak voltak. Úgy, ahogy előrelátható az egész vége is: az élethű szexrobot vagy szexszimuláció elkészítése. Ez pedig a fejlett világra hatalmas (romboló) hatással fog bírni. Amikor tinédzserként a cica magazinra vertem a farkam, elképzelni se bírtam volna a mai helyzetet, hogy két kattintással több millió pornófilmet lehet megnézni egy megosztón. Ami mindenkinek elérhető volt az a SAT1-en a német cicfilmek voltak, ahol már az is óriási szerencsének számított, ha a nő szeméremszőrzetét megláthattad. És már itt a következő lépés, a nettel és VR szemüveggel összekötött mű nemi szerv. Hamarosan már egész élethűen fogják szimulálni, hogy a művésznő egyes testnyílásaival milyen nyomást képes kifejteni. Ez talán már 5 év sincsen, de jobb esetben 10.

Az, hogy ha a nemi vágyat kivesszük a társadalmi egyenletből, mert az mondjuk a neten, egy robottal vagy egy szimulátorral elégül ki, viszont teljesen megváltoztatja a társadalmat. A fejlettet. A fejletlen meg meglátja majd a lehetőséget, hogy a fejlettet legyőzze, ahol az emberek úgyis a pornónézéssel vannak elfoglalva. A borzasztó az, hogy ennek két értelmes kimenetele van: 1. a fejlett társadalom nyer > élethű szexszimuláció, valahogy megoldott szaporodás. Ennek az előfeltétele a tömegmészárlás, amivel kiírtják a fejletleneket. 2. A fejletlenek nyernek. Ennek a végeredménye a sötét középkor, mivel a fejletlenek többen lesznek és szegényebbek lesznek, egyszerűen túlterhelik majd a fejlettek rendszereit.

2018.02.13. 22:07:32

Azon röhögtem pár éve, hogy egy volt egyetemi évfolyamtársam összejött egy csajjal, el is vette feleségül, mert jött a gyerek. A csaj persze nem volt hajlandó egy szerény budapesti panelba költözni, se a srác szüleinek vidéki (agglomeráció) házába költözni, hanem beleugrasztotta a srácot egy házvásárlásba, de nyilván nem Monoron vagy Vecsésen, hanem Budakeszin, ami picit drágább környék. De hát ugye egyszer vesz házat az ember, a gyereknek is kell a jó levegő. Azóta persze a nő nem dolgozik, de az otthon ülés miatt elkezdett elsárkányosodni. A srác szar fizetésért melózik egy olyan ház törlesztőrészletéért, ami csak félig lesz az övé. A srác szüleinek a pénze is benne áll a házban. Most már munkatapasztalattal a srác mehetne külföldre dolgozni, de ott a félig kifizetett ingatlan és egy feleség, aki nem sokat tesz hozzá a háztartáshoz.

Na ez a srác adta az ívet mindenkinek annak idején, hogy miért élnek még a szüleikkel meg miért nincs nőjük. Most meg adósrabszolga és röghöz kötött jobbágy.

Ja élnének a szüleim és még Magyarországon élnék, akkor ha a szülővárosomban dolgoznék, akkor biztos nem mennék albérletbe. Egy idegen zsebét tömni havi bérleti díjakkal? Lóf@szt!

Csajom meg mindig volt, amikor otthon laktam is. Sose gátolt a szexuális életemben, hogy 22 évesen még nem volt a nevemen ingatlan és devizahitel.
Többet dugtam, mint azok, akiknek a szülei vettek egy lakóparki lakást és a seggük alá tolták az autót.

@Takony(Aki az élet vizet issza): "a visszaszorult szexuális élet, hiszen önmagában ez nem lehet ártalmas az életvitelünkre (ha mondjuk nem lsd-t tolunk helyette)"

Nem trippeltél még LSD-vel, az a baj. Nem tudod, hogy milyen. Az a baj. Semmi köze a szexuális élethez, hogy valaki pszichedelikumokat fogyaszt.
Füvet szívva amúgy nem csak a a szex is jobb. Csaxólok.
A legtöbb aggszűz és 'forever alone guy' nem azért van egyedül, mert füvezik vagy LSD-n trippel. A legtöbb egyszerűen mamlasz és aszexuális. Viszont videójáték-függőként esélyesebben maradsz szűz. Füvet, gombázva vagy LSD-zve meg igencsak nyitott leszel szociálisan.

gyalogbaka 2018.02.13. 22:11:05

@MEDVE1978: "élethű szexrobot"
Maradok a hús vér lányoknál, viszont a tudomány nem áll meg, nemsokára elérhetőek lesznek a szupergazdagoknak kádban növesztett klónok, mint életbiztosítás: Tiszta vér, és szervek transzplantációhoz ha elitta a máját, vagy bármi más.
Az etikai kérdéseket nagyszerűen meg lehet kerülni azzal hogy a fejébe agy helyett kap egy pici számítógépet, amit a ház körül lerakott hurokkal lehet árammal ellátni, mint ahogy az iphone vezeték nélküli töltője is működik + egy akkumulátor 3 nap légzésfunkcióra áramszünet esetén. Na egy ilyenre én is befizetek ha lemegy az ára! Nem válik el, gyereket szül, nincs hiszti, viszont van választható arc, (korlátozott)személyiségszimuláció, bőrszín, szemek, stb, esetleg celebek DNS-éből, pl Emma Wattson, Jennifer Lawrance, ...
Kína leszarja a nemzetközi normákat. Amint rájönnek a mikéntre, letarolhatják a piacot a növesztett húsbábokkal, a sok feminista pedig megnézheti mire megy az olyan üres frázisokkal hogy "Egy nő férfi nélkül olyan, mint egy hal bicikli nélkül."
Ketten is játszhatjuk ezt a játékot csajok!

gyalogbaka 2018.02.13. 22:14:30

Érdekes hogy eltűnt egy hozzászólásom. Netalán érzékeny pontra tapintottam?

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2018.02.13. 22:16:55

A bejegyzés végén írtuk, hogy "A gyűlölködő, politikai témájú, obszcén és offtopic hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölni fogjuk."

gyalogbaka 2018.02.13. 22:28:09

@panpeterstop: Ha visszaolvasod, akkor nem volt gyűlölködő, nem volt politikai, bár elismerem használtam néhány mérsékelten cenzúrázott "csúnyaszót"
Érveltem, tényeket linkeltem, és mindez megy a cenzúra pöcegödrébe, mert valakinek megsértettem az érzékeny lekivilágát. Tudod miért szeretik az emberek a Dr House-t?
Mert mindegy mekkora seggfej valaki, amíg igaza van.
Amit pedig leírtam, az úgy van. Nem fogom újra begépelni, te elolvastad, a tanulságot vagy levontad belőle, vagy nem.

laci_52 2018.02.13. 22:47:03

Ha a mamahotel elég tágas, ott nyugodtan mehet a szex...

gyalogbaka 2018.02.13. 22:51:08

@laci_52: Akarod mondani: Ha látszik hogy van vagyon!

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.14. 00:17:12

Hagyjuk már ezt a mamahotelezést. Szüleim generációja hosszú évekig valamelyik szülőnél lakott még évekig a házasságkötés után. 9 éves voltam, amikor elköltöztünk a nagymuttertől, és nem egy ilyen ismerősünk volt.Beszálltak a rezsibe, besegítettek a házimunkába természetesen.
Miközben ma ismerek olyat, aki alá a szülei odatolnak egy lakást, egyedül él, és anyu hetente kétszer megjelenik takarytani mosni meg vasalni és persze visz kaját is, nehogy má' éhen haljon a gyerek. Hiába van első ránézésre független élete, gyakorlatilag "mamahotel"-ben él..

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.14. 00:20:27

@karandash: Behúzták a csőbe..A slusszpoén az lenne, ha nem is tőle lenne a gyerek..:)

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.14. 00:30:13

@karandash: A szilícium-völgyben pl. egész szélsőséges megoldások vannak. Egy srác bérelt egy kis lakást, amelyben elkerített egy fakabinnal egy pici 2X2X3 méteres részt, amelyben egy fekvőhelyet tett néhány fogassal, majd kiadta a kis kabint a bérleményén belül, olyan feltétellel, hogy a bérlője este 10-kor foglalhatja el, és reggel hétkor el kell hagynia az ingatlant.

2018.02.14. 01:01:56

@a nemzet fogatlan provokátora: New York, Los Angeles, San Francisco ilyen helyek ma. Egy rendes fizetésből esetleg tud az ember bérelni egy gipszkartonnal vagy spanyolfallat, függönnyel elkerített szobarészt.
De nem kell olyan messze menni. Londonban is kiadják a box roomot, ami egy ablaktalan kis tárolóhelyiség.
Párizsban se engedheti már meg az átlag francia a lakásvásárlást.
A mamahotelt emlegetők valószínűleg lakások, szobák kiadásából élnek és ezzel a shaming language-el akarják a keresletet növelni.

Visceroid 2018.02.14. 08:39:03

@a nemzet fogatlan provokátora: "Miközben ma ismerek olyat, aki alá a szülei odatolnak egy lakást, egyedül él, és anyu hetente kétszer megjelenik takarytani mosni meg vasalni és persze visz kaját is, nehogy má' éhen haljon a gyerek. "

A NER szabályai szerint ő egy felnőtt, független egyén, SAJÁT lakással!

Chendrys19 2018.02.14. 09:06:22

@Visceroid: "Azért azt se felejtsük el, hogy egy LIDL munkás már 300-400-as nettót visz haza. Egy BKV sorfőr 400-at." - Már ne is haragudj, de ezt hol álmodtad meg??? Egy átlagos LIDL munkás BRUTTÓJA 242.000 forint, és a BKV-val kapcsolatban említett összeg is BRUTTÓ... ami ráadásul csak rengeteg túlórával érhető el. Amúgy meg egy átlagos közalkalmazott nettója a 150ezret se éri el, és az álláshírdetések nagy többségében sem dobálóznak 200ezren felüli összegekkel. "Magyarország jól halad a fejlődés útján!" - ja, marhára...

2018.02.14. 09:28:11

@Visceroid: Aldi meg Lidl boltvezetők bruttója elérheti a 400-at. Mennyi ennek a nettója? És ez nem a polcot pakoló droid, hanem a vezető. Ausztriába azért még mindig megéri kimenni dolgozni akár szállodát takarítani is. Még diplomás magyaroknak is, sajnos.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 10:04:01

Ez biza a liberalizmus eredménye. Hála a nyugati társadalmaknak, akik "jogokat" adnak a nőknek, nem csoda, hogy az emberek inkább kerülik őket. Lásd #metoo, ahol teljesen alaptalanul képesek meghurcolni olyan embereket, akik kiemelték a szegénységből az adott picsát.

A mamahotel mellett meg szimplán az a logika, hogy drága a lakhatás. Még egy albérletre is elmegy az ember fizetésének jelentős része, egy ház meg évtizedek eredménye. Nem csoda, hogy a költséghatékonyabb megoldást választja az, akinek van egy kis esze...

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 10:07:27

@karandash:
Az érték amit keresel 844.519 bruttó (kafetériával)
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/bemondta-a-844-ezres-bruttot-az-aldi.275893.html?i=275893
Igaz ez nem olyan könnyen elérhető.

Irbisz 2018.02.14. 10:31:45

@Takony(Aki az élet vizet issza):
"Egyszerűen az hogy kevésbé köti le az embereket, van helyette fontosabb/jobb/hasznosabb dolguk, ritkábban is megelégszenek vele. Egy igen régi playboyban olvastam egy kimutatást, ami szerint kevesebbet szexelnek akiknek van kábeltévéjük (kb akkoriban jöhetett be a sok csatorna), na most még több dolog köt le minket. És nem hiszem hogy jogunk van megítélni hogy rossz-e a visszaszorult szexuális élet, hiszen önmagában ez nem lehet ártalmas az életvitelünkre (ha mondjuk nem lsd-t tolunk helyette), főleg hogy az együttléteknek a töredéke történt eddig is gyermeknemzés céljából. "
Szerintem félig ez az ok, másrészt meg az, hogy sokaknak elég sivár a szexuális élete és kultúrája, igy nem öröm a szex- azaz talál helyette jobb elfoglaltságot.
Elrettentő és számomra hihetetlen adatokat olvasni arról (de mivel a felmérések elég hasonló adatokat mutatnak, kénytelen vagyok elhinni), a nők hány százalékának nincs, vagy csak nagyon ritkán orgazmusa. Ebben nyilván mindkét oldal hibás, de igy nem nagy élmény a szex, akkor minek törjék magukat, tényleg rengeteg mindent tudnak helyette csinálni.
Ha magasabb lenne a szexuális kultúra, akkor több is lenne a szex, az egész biztos.

Irbisz 2018.02.14. 10:34:36

@Visceroid: micsoda ócska propaganda, ezért fizettek neked? a valóság uis. sajnos nem ez.

werinter 2018.02.14. 10:45:40

Azért a "mamahotelezők" meg aki ilyenekről ír bekaphatja a...
Biztos vannak sokan akik csupán lustaságból, a kényelmi szempontok miatt nem költöznek el, de ebben az esetben a szüleik is ugyanolyan hibásak, hogy hagyják így élni a gyereküket.
A legtöbben viszont szimplán anyagi okokból nem költöznek el otthonról. Igen, akár 30+ évesen sem!
Ki kell mondani, hogy a jelenlegi albérlet, rezsi és az ALAPVETŐ létfontosságú cikkek (kaja, rezsi) iszonyatosan magas ára mellett egyszerűen NEM engedheti meg magának a legtöbb fiatal, hogy külön éljen. Ilyen bérekből egy lepukkant, 1 szobás albérletet sem lehet fenntartani! Még viszonylag jól fizető munkával is nehézkes. Azt meg senki nem fogja bevállalni, hogy nyomorog, mocskot eszik, nem fűt, nem fürdik stb. csak, hogy legyen hol laknia. És akkor még valahogy félre is kell tenni, ha tovább akar lépni.
Gyerekvállalás? Na ez meg végképp kizárt dolog, egyszerűen 1 ember eltartása is lehetetlen feladat, ilyen fizetések mellett.
De akkor számoljunk.
A jelenlegi szakképzett minimálbér (garantált bérminimum), bruttó 180500 Ft. A magyar lakosság legnagyobb része ebből az összegből kénytelen megélni, kár lenne mást álltani. A mi fiktív emberünk is ennyiből fog most "megélni". Tegyük hozzá a különböző műszak- és egyéb pótlékokat. Jó esetben megkeres kereken 200 ezer bruttót. Ebből kézhez kap 133 ezret.
Fiktív "hősünk" vidéken lakik, a Dunántúlon egy közepes méretű városban. A fő munkalehetőséget itt 3 nagyobb gyár adja, szóval marad a minimálbér.
A legolcsóbb albérlet, ami bútorozott, - mert hát honnét lenne a pályakezdő emberünknek bútora? - az 60 ezer ft. Hozzá jön még a rezsi és a közös költség. Ezek nagyjából fix összegek. A közös költség 6-8 ezer ft között van általában. Számoljunk 7 ezerrel. Pont tél van, így eléggé fűteni kell. A rezsi mondjuk legyen 30 ezer havonta, de akkor nagyon spórolt az illető.
Ez eddig 97 ezer Ft ami fix, tehát ezt mindenképp ki kell fizetni.
Marad 36 ezer ft. Hősünk nagyon spórol a kajával, napi 1000Ft-ot költ, akkor az egy átlagos hónapban 30-31 ezer Ft.
Marad kemény 5 ezer ft-ja. Ebből kell vennie ruhát, tisztító-takarító szereket és egyéb háztartási dolgokat vennie, internetet, esetleg TV-t fizetnie és ha kezdeni akar magával valamit akkor még félre is kéne tenni egy kevéske pénzt. Na most ez a mutatvány már a 97 ezres fix költségeknél megbukott. Szóval marad a "mamahotel", így minden hónapban ezt az összeget félre tudja rakni. Ha tényleg félrerakja és 5 évig keményen dolgozik, akkor ez az összeg nagyjából 5820000 Ft lesz. Ebből nem tud venni lakást sehol.
Ha még 5 évet otthon marad, akkor már lesz kb. 10-12 milliója, ebből már esetleg kap egy olcsóbb lakást, de addigra már bőven 30 év felett van az illető.
Szóval ez a nagy magyar valóság jelenleg.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 11:06:53

@werinter:
A magyar valóság az, hogy még a meki is 150k nettót fizet, így aki ezalatt keres, az magába keresse a hibát.
Én megyeszékhelyen(Veszprém) kaptam 21k-ért albérletet, bútorozottat, rezsi az árban, szal a 60k-s vidéki városi albérlet nem kicsit fals. Annyiért vidéken egész házat bérelsz.

Chendrys19 2018.02.14. 11:15:17

@Berelhetoreklamfelulet: Portások, takarítók, nővérek, mentőápolók, beteghordók, orvosi asszisztensek, dajkák, konyhások, adminisztratív dolgozok... ezek mid 150ezer nettó alatt keresnek. Persze szerinted erről csak Ők tehetnek... de belegondoltál már abba, hogy mi volna, ha Ők nem lennének?

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 11:58:48

@Chendrys19:
Semmi?
Ha szerinte nem kap elég fizetést a munkájáért a megoldás egyszerű: ne vállalja el.
Ha tényleg többet ér az a munka, akkor kénytelenek lesznek emelni, hisz ha tényleg szükséges az a munka, akkor kénytelenek valakit alkalmazni hozzá.
Persze ha más elvállalja annyiért, akkor biza az a munka azon a helyen abban az időbe annyiért lett beárazva a piac által és tényleg annyit is ér, csak az előző egyén túlértékelte a saját értékét.
A kapitalizmus csodái...

Sok ember nincs tisztával azzal a ténybe, hogy a munkás-munkáltatói viszony 2oldalu és nem 1oldalu kapcsolat. Nem rabszolgatartás, senkinek nem KELL ott/annyiért/azt dolgoznia, ez egy választható lehetőség.

werinter 2018.02.14. 11:59:36

@Berelhetoreklamfelulet: Most írtam, hogy 180 a bruttó bérminimum. Hha nem hiszed el nézz utána. És a magyar lakosság nagy része ennyit keres. Ezt pedig onnét tudhatod, hogy megnézed az aktuális statisztikát a munkaképes korúak végzettségül szerinti eloszlását. Nyilván ez nem teljesen fedi le a valóságot, de egy jó kiinduló alap.
Látszik, hogy életedben nem jártál még az IGAZI vidéken, az aprófalvas településhálózatú országrészekben, vagy akár a keleti régiókban.
Az albérlet meg nem fals, előtte direkt rákerestem. A városban amit néztem, a legolcsóbb albérlet 45 ezer volt havonta, de ez bútorozatlan volt.
"még a meki is 150k nettót fizet" és szerinted hol van "meki" nagyokos?
Igen, eltaláltad a nagyobb városokban!
És tegyük hozzá én sem a bérminimum nettójával számoltam, hanem hozzávettem még az egyéb juttatásokat! A nettó bérminimum 120 ezer Ft. Tetszik vagy sem ez van, és lehet rajta vitatkozni, de ez TÉNY.

Duplaxiii 2018.02.14. 12:00:19

Akkor értelmezzük:
Van egy generáció, aki már az interneten szocializálódott, mára elvesztette a komplett evolúciós alaptulajdonságai közül a párosodási ösztöneit.
És erre a megoldás a pornó és gender-elvek propagálása?
Tehát meg se próbáljuk visszairányítani a "hajót" a helyes irányba, szarjunk az egészre, vígadjunk, mulassunk és kit érdekel a jövő?
A pszotolónak is valami ilyen céljai lehetnek, hiszen már az első mondataiban is megvezeti az olvasóit, mert alapból a fiatalok problémáira az idősekkel ad magyarázatot!
Hol van szó a posztban, a felvetett témában a sok évtizede házas 50-es vagy 60-as generáció szexuális szokásairól? SEHOL!
De itt alapérv a internettel, globalizált marketingalapú médiával agyzsugorított, retorikahiányos, párkapcsolat kialakításra alkalmatlan generációsalapú tömeg önként vállalt gondjaira az idősek emberi okokból bekövetkező változásai!
Baszki, a generáció önként fogadta el az "üveggyöngyöket"!
Önként, mert kapott! Nem a hódítóktól, hanem a multicégek marketingeseitől, ma is elélveznek egy okostelefon miatt, Facebookon élik az életüket és neten keresgélnek "tudományos" módszerekkel párt maguknak.
Aztán 40-felé meg telesírják a netet, a blogokat! Hogy nincs! Nincs megfelelő partner, pedig ők MÁR nem csak bszni, inni, és szabadon élni akarnak, már nem a romkocsma meg a pláza kell, hanem család és gyerek.
Meg sem érdemlik!
A posztnak evolúciós alapokat kellene felhoznia és összevetni a globalizált világ "fogyassz!" hazugságaival.
Meg beismerni, hogy a férfi hódítás alapú, a nő meg érzelem és családalapú lény! És ehhez nem kellene Y, Z meg Q meg más betűk. Ez vol t 100 éve is! A férfi hódít! És igen, bűne, hogy hamar felfigyel más nőre is, és azzal is! A nő meg megszerzi a megfelelőt és birtokolni akarja. Ez eléggé torzítja a szexet, mert a szex eleve csak az elején kapcsolódik a lilaködhöz.
A probléma ellen nem a pornó meg a swingervilág a megoldás! Az a struccpolitika csak. A mi generációnk is dugott fűvel-fával a fiatalságunk idején, ahhoz nem kellett a még tiltott pornó nézegetése és akkor is mentünk csoportos bulikba, és ezt még ösztön, inger és alkohol kérdése volt és nem neten terjesztett swingerműveleteké!
Szóval a szokásost olvasom, van egy probbléma, amit azok próbálnak megoldani, akik a saját tudatlanságuk miatt kerültek a problémakörbe!
Sok sikert!

werinter 2018.02.14. 12:01:18

@Berelhetoreklamfelulet: És mit csináljon az ember ha CSAK az a munka van??? Valamiből MEG KELL ÉLNI, nem várhat a jótündérre, hogy majd odajön egy munkáltató aki többet fizet a munkájáért. Annyit ér a munkája amennyit fizetnek érte. Pont.

Duplaxiii 2018.02.14. 12:10:35

Még két dolog:
- a mamamhotel az a netes szlegben az otthonlakás? Mert kellene pár szó a megoldásról is! Egy olyan országban, ahol nincs lakhatás, ahol generációk élnek akár évtizedekig albérletben, ahol házaspároknak nem lesz gyereke, mert albérletbe nem lehet! Szóval miért köpünk arra, akinek esélye sincs a zönálló élethez? A társadalmi többségnek nem vesz a papa lakást érettségire és egy fiatal átlagjövedelméből nem igazán futja egy rezsivel akár 100-150 ezres albérletre.
- a generáció kódok nek konténerek, nem kifolyik belölük a nép és nem beleömlik az új. Amikor ezt az Y meg hasonló elnevezéseket létrehozták, akkor az egy generációt jelzett. 10 év után ugyanezt a generációt nevezzük Y generációnak, csak ma nem 18-25 évesek, hanem az aktív harmincasokat! És a fiatalabbak lettek a Z-k.
Ugyanis a 68-as generáció a mai napig a 68-as gereráció, pedig akkor fiatal hippik, ma meg nyugdíjasok. Ahogy a Ratkó-gyerekek is ugyanazok!
Tehát az Y generáció, aki felelős EZÉRT a problémáért IS, az ne lökje le magárol az általa létrehozott kódot.
Igen a mai 30-as aktív Y generációs réteg felelős ezért a rémvilágért, mert ők voltak akik már szabadon megválaszthatták az életüket. Ők ma a felelősek az idősebbek kilőkéséért a munkaerőpiacról és ők felelősek a fiatalabbak ealap elvándorlásáért is, hiszen ők sem jutnak be a munkaerőpiacra.
Mert a szexuálisan zakkant, marketingtankönyvekből élő Y generációs Facebook függő kaszt HR-esei vigyáznak a "rendre". Igaz van sok diploma, nyelvtudás, de semmi élethez kellő tudás és tapasztalat, és főleg nem a magyar nyelv ismerete.
.
De ezt kapták anno "üveggyöngyként"!
Benyalták, most meg megy a rinya, de soha nem fogadnak el tanácsot a tapasztaltaktól, majd az interneten a Facebookról meg a blogokból.
Tehát önmaguktól!

nautilus123 2018.02.14. 12:14:30

@Berelhetoreklamfelulet: " Hála a nyugati társadalmaknak, akik "jogokat" adnak a nőknek, nem csoda, hogy az emberek inkább kerülik őket. " De szörnyű is, hogy nem dughatsz nőket akaratuk ellenére...Anyád, nőrokonaid biztosan nagyon szerethetnek. Csak a szokásos, másokra mutogatás, pedig rád férne egy kis önkritika...de az általában nem megy a mamapicifiainak.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 12:23:57

@werinter:
Hiába jössz a "hol van meki, városba" mondattal, nem azt mondtam, hogy mekibe kéne dolgoznia, hanem hogy Ő a hibás, hogy olyan hulladék munkát végez ami még a mekis munka értékét sem éri el.
Azt nem mondtam meg mit csináljon, nem is akartam és nem is érdekel. Ilyen esetben Ő baszta el, egyedül Ő a hibás, sírás helyett ennek a megoldásával kéne foglalkoznia, és nem mástól várnia a megoldást a saját hibájára...

Amúgy de, jelenleg pont azt várja, hogy majd oda jön a jó tündér, aki többet fizet, ahelyett, hogy megerőltetné szépen magát és elmenne oda ahol van munka. De hát könnyebb sírni, az ennyit adnak ez van hozzállással, mint keresni egy munkát...

És amúgy nem kötelező a semmi közepén élni, de ha olyan nyomorék, hogy ottmarad akkor ne csodálkozzon ha kihasználják. Mint írtam a hely függvénye is az, hogy mennyit ér egy munka, ha ott él ahol annyit ér, well akkor annyit ér, Ő választotta...

Amúgy meg az én uncsi tesóm bp belvárosba bérel rezsivel együtt 120k ért albérletet, amibe így is ketten megvannak, azaz fejenként 60k-ra kijön, de meg jössz a 90k-val egy random vidéki városba. Aki Egy vidéki városba 90k-t fizet lakhatásra, azt átbasszák, de meg is érdemli...

Bicspesz Elek 2018.02.14. 12:24:50

Sok oka van mindennek.
Szerintem meg tulsagosan tudnak valogatni, foleg a nok, es emiatt nem hoznak donteseket, kiprobalnak stb. Nezzuk meg a "szabokcsiakat(cigok), vagy a gatto lakokat. Ott gyorsan osszeallank a parok, a szuleiknel laknak es jonnek a gyerekek. Az egesz csalad megel valahogy, eltartjak egymast(es mindig szegenyek maradnak de nagy "boldog csaladkent").
Tulmisztifikalizaljak a hazassagot es "parkaocsolatot", aminek a lenyege a gyereke es a vagyon tartja ossze hosszu tavon meg a "tortenelmuk". Regen esert elneztek a felrelepest mert csak kikalandozas volt, de a csalad magasabb rendu valami.
Ami meg az angolszasz es PC orszagokban zajlik az kesz rohej. Lassan ugyvedekkel, kozjegyzovel kell majd randevura is menni :-DDD
Nem csoda ha a muszlimok lenezik a nyugati kulturat

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 12:26:50

@nautilus123:
A tény, hogy a liberális nyugaton haldoklik a generáció szexualitása, míg Szaúdi-Arábiába, ahol a kenyérpirítónak több joga van mint egy nőnek, nem, az azt mutatja, hogy faszságot beszélsz...

Bicspesz Elek 2018.02.14. 12:30:33

@Berelhetoreklamfelulet:
Nem biztos. Lehet Győr vagy Sopron ilyen draga. Nem Budapest a vilag kozepe, Ausztria meg most is 4-5x annyit fizet szakmaban, a hatar mellett lakni jo.
Mas: a kommunizmus eppen azert alakult, mert a versengesben sokan vesztesek maradtak es nem voltak hajlandoak ehen halni/nyomorban elni. A mostani vilag is az alapjovedelem fele megy, bar regen en sem ertettem ezzel egyet de nincs jobb megoldas. Valojaban az alapveto aruk erteke egyre csokken a gepesitessel stb. Igy ketteszakad a tarsadalom lesz egy "elit" sok munkaval(kiveve a legfelsobbeket akik a vagyonukbol elnek nem munkabol) es egy eltartott/reszmunkas reteg. Az elobbi ugysem szaporodik az utodait lentrol hozza majd be.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 12:42:46

@Bicspesz Elek:
Az alapjövedelem a gazdasági ismeretek szembeköpése. Ha mindenkinek adsz ugyanannyi pénzt, akkor effektíven senki sem lesz semmivel gazdagabb.

Amúgy meg honnan szerzel hozzá pénzt? Nem kicsit igazságtalan valakitől elvenni azt oda adni egy másiknak aki semmit nem csinál érte.
Megadóztatod a "gazdagokat"? Akkor a "gazdagok" elmennek oda ahol nem adóztatják meg őket, és magadra maradsz sok naplopóval, akkor ki fog fizetni?
Megadóztatod a gyárakat? Viszik magukkal a gyárakat is máshova, akkor már ipara sem lesz az országnak.
Vámok? Akkor meg már a boltok piacai is üresek lesznek.

Azok az országok akik rendelkeznek gazdag ásványkincsekkel képesek kis mennyiségű alapjövedelmet előteremteni, de a többi?

Sőt csak gondolj bele kicsit. Egy Magyarország méretű még 10m sincs társadalmat még valahogy el lehetne látni alapjövedelemmel, de Kínát pl? Annyi pénzt nem fogsz összeszedni, hogy ott alapjövedelmet ossz...

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 12:47:16

@Bicspesz Elek:
Amúgy ma is van "alapjövedelem", úgy hívják hivatali munka. Ma (de igazából évtizedek óta) az aktatologató munkák 90-95%-át automatizálással ki lehetne váltani. Egyedül egy ok van amiért a sok amúgy teljesen felesleges embert megtartják, az pedig az, hogy ne legyen hirtelen temérdek mennyiségű munkanélküli (aki nyilván nem fog arra a kormányra szavazni azután).
Így inkább elégetik a versenyszférába dolgozok adóját arra, hogy gyakorlatilag felesleges embereket eldolgoztassanak alacsony hatásfokon.

werinter 2018.02.14. 13:00:29

@Berelhetoreklamfelulet: Te rohadt naiv vagy és teljesen tájékozatlan ilyen téren, szóval kár vitázni.

"hulladék munkát végez"
Mert szerinted mindenki cégvezető meg igazgató milliós fizetésekért? Meg mindenki legyen szellemi munkás meg diplomás? Képzeld el valakinek termelni is kell. Valakinek ki KELL menni a teheneket gondozni, fejni, le kell vágnia a disznót, meg kell sütnie a kenyeret, hogy a hozzád hasonlók tudjanak valamit a kis pocikájukba pakolni és tovább okoskodni.

"megerőltetné szépen magát és elmenne oda ahol van munka"
"nem kötelező a semmi közepén élni, de ha olyan nyomorék, hogy ottmarad akkor ne csodálkozzon ha kihasználják"
Hanem hova költözzön akkor? Az egész kibaszott ország éljen Budapesten meg a megyeszékhelyeken vagy mit képzelsz? Egyébként igazad is van egyrészt, mert aki TUDOTT az már rég elmenekült innét Angliába meg Németországba, de nem mindenki teheti ezt meg.

"meg jössz a 90k-val egy random vidéki városba"
Igen ennyi rezsivel és közös költséggel, ezen ne vitatkozzál már légy szíves, most néztem meg a hirdetéseket. És azt is írtam, hogy TÉLEN (tudom nehéz belegondolni de télen FŰTENI kell, ami megdobja a rezsit elég rendesen).

Te melyik országban élsz egyébként? Dolgoztál már valaha életedben vagy csak pofázod itt a baromságaidat? Laktál már valaha albérletben, kellett fizetned valaha rezsit, éltél már ÖNÁLLÓAN, pusztán a saját KERESETEDBŐL?
Szerintem rohadtul nem, különben nem lennél ennyire tájékozatlan e téren.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.14. 13:09:09

@werinter: Ha elolvastad volna amit írtam volna, meg ha képes lettél volna megérteni, láttad volna, hogy írtam, hogy éltem albérletben, helyet és értéket is megemlítettem, voltam olyan rendes. Az, hogy te felkerestél pár random hirdetést semmit nem jelent. Én is felkereshetek, és fogok találni házat 300m-ért, most akkor állíthatom azt, hogy Magyarországon a házak 300m-ba kerülnek, mert most néztem meg a hirdetést!

Amúgy érdekes, írod, hogy azok az emberek, akik itthon képtelenek voltak kiharcolni, hogy tisztességes bért kapjanak, elmentek Németországba, élvezni azt a bért, amit a NÉMET emberek kiharcoltak maguknak.
Sőt, általában alacsonyabb bérért vállalnak munkát, mint a Németek, ezzel rontva az ő helyzetüket.
Ma még nem annyira komoly a helyzet, de a jövőben ebből biza komoly konfliktus lesz...

werinter 2018.02.14. 13:18:13

@Berelhetoreklamfelulet: Én is éltem Pesten albérletben havi 55 ezerért olyan helyeken ahol az átlag bérleti díj jóval 100 fölött, szóval ez nem mérvadó. Ha most akarnék felköltözni már nem találnék ennyiért. Kb. egy szoba került ennyibe.
Az alacsonyabb bérért elvállatl munkához meg annyit, hogy ez gyakorlatilag az egyetlen előnyünk a nyugattal szemben, hogy nálunk az emberek tized annyi pénzért elvállalják a munkát, mint máshol. Ha ez nem így lenne, nem jönnének ide a külföldi cégek, és igencsak szar helyzetbe kerülne az ország. Nyilván a tőkeerős vállalatok túlélnék és egy bizonyos réteget tudnának jó pénzért foglalkoztatni, de a többség hoppon maradna.
A legnagyobb problémát igazából nem is a bérszint okozza, hanem az, hogy az árak, főleg a szolgáltatások díjai már megközelítik a nyugati szintet. Szóval az arány van eltorzulva, de borzasztó mértékben.
DE! Cserébe van munkahely dögivel, aki AKAR az TUD dolgozni, nem kell igazából sehova sem mennie, (csak nyilván lófasz pénzért).

Plumper_ 2018.02.14. 14:08:49

igenis baromi fontos a védekezés! ha vkit véletlenül teherbe ejtesz, és nem akarod sem a gyereket, sem a nőt, ott vége az életednek, nagyjából kicsinálnak téged, hacsak nem lépsz vmi drasztikusat és hátat tudsz fordítani születendő gyerekednek. a nemi betegség meg nem hiányzik, ezt gondolom, nem kell magyarázni, főleg nem a halálos kimenetelűek.
sok nő elvárja, hogy a pasi hamar dobbantson otthonról, legyen lakása, autója, jó munkája, mindene, álljon készen az apaságra.

Terézágyú 2018.02.14. 14:46:01

Szerintem a "félés" az igazi visszatartó erő (bár ez összefügg a rettentő sok kütyühasználattal, mert addig se kap betegséget...)

Valahol hallottam ezt az aranyköpést, hogy
Mik voltak a kulcsszavak a hatvanas években? - Szex, drog, rakenroll!
És mik a mai kulcsszavak? - Diszlexia, xxx, laktózintolerancia

(xxx = nemtom mi volt a középső, bocs :)

Szóval hogy a mai generáció rengeteget foglalkozik az ilyesmikkel, a betegségekkel, másságokkal, problémákkal stb.

Észrevettétek már, hogy a kertévékben látható reklámok akár 90%-a is valamilyen egészségügyi reklám?... Orrspray, intimbetét, fájdalomcsillapító, nátha elleni szerek, hashajtó/hasfogó, bifidusz, bélflóra stb. Ha tisztítószer, akkor az a lényege, hogy megöli a káros bacikat fujj, vagy gombaölő. Ha véletlenül élelmiszer, akkor az, hogy cukormentes, vagy ilyesmi. Ha egyiksem, akkor fogkefe/fogkrémreklám.

Az emberek folyton az egészségügyért aggódnak, mást se tesznek, mint a testüket figyelik - és vajon egészségesebbek, mint régebben???

Terézágyú 2018.02.14. 14:47:47

Mellesleg 50 évvel ezelőtt sem volt több pénz, akkor sem tudtak elköltözni olyan gyorsan a szülőktől a fiatalok - és mégis többet szexeltek, és gyerek is több volt...

Irbisz 2018.02.14. 17:35:48

@werinter:
"És mit csináljon az ember ha CSAK az a munka van??? Valamiből MEG KELL ÉLNI, nem várhat a jótündérre, hogy majd odajön egy munkáltató aki többet fizet a munkájáért. Annyit ér a munkája amennyit fizetnek érte. Pont."
És ha munkából akar boldogulni, akkor kimegy külföldre. Pont. Csak ezt nem értik meg az ilyen ostoba fidesztrollok mint ez a berelhetőreklám.
És azért veszélyes akivándorlás, mert a dolgozni akró és képes emberkék tömegei mennek ki, azaz állandóan nő a lusták, segélyből élők, nyugdíjasok (magyarán eltartottak) aránya :(

csakférfi 2018.02.14. 18:42:25

@Terézágyú:
Okos meglátás .
A félelem visszartó ereje.
A szülő részéről "megértem" szó ilyenkor a legkárosabb.
A gyerek meg kihasználja.......a bátrabb meg lép .
Ez volt régen is meg ma is.
Kettőnek könnyebb lenne.....de a tartós kapcsolat még macerásabb mint a sex.
Így marad a "kerngek mint gólyaf.s a levegőben".
:)

csakférfi 2018.02.14. 20:12:43

@Irbisz:
Nyugdíjas ugye nem negatív értelemben eltartott?
Amúgy a németek az eu leggyorsabban öregedő népe. Azaz ott is egyre több a nyugger. Kevés a fiatal aki befizeti a német extranyugdíjat. Ezért mondta Merkel anno "aki dolgozni akar tárt karokkal várjuk". Egyébkéntcsak a nyugdíjkorhatár felemelése lenne.....ez viszont népszerütlen intézkedés.
Mindenütt kevés a melózni akaró fiatal. Usában ott van a mexikói...meg más népek. Ezért nagy ott is a "migrálók" száma. Mármint gazdasági értelemben.

Dread Naughty 2018.02.14. 21:10:52

Már vagy ezerszer leírtam ezekre a rácsodálkozásaitokra a válaszokat, már nincs hozzá türelmem.
Ellenben rettenetesen irritálóak a hazudozásaitok, féligazságaitok:

"Elrettentő adatok szivárogtak ki az amerikai kampuszokról, ahol a hallgatók 25 százalékát éri szexuális zaklatás, erőszak."
Nyers, brutális, vazelin nélküli, alattomos hazugság.
Keressetek rá a neten.

"2011-ben az Obama kormányzat felkérte a felsőoktatási intézményeket, hogy ezeket az ügyeket mélyreható alapossággal vizsgálják ki, ellenkező estben ugyanis megvonják tőlük a támogatást. A kezdeményezés több száz, ha nem ezer egyetemista férfi feljelentését eredményezte. A kampuszos botrányok az egyetemisták randizási szokásain is nyomot hagytak."
Rohadtul nem ezt tette, hanem az egyetemek hatáskörébe tette az ilyen ügyek elbírálását, ami azt jelentette, hogy sem ügyvédhez, sem meghallgatáshoz, sem fellebbezéshez, sem bizonyíték-benyújtáshoz NEM adnak többé lehetőséget a vádlottaknak. Akire kimondta valaki a vádat, az azonnal bűnös lett. Keressetek rá erre is a neten.

"a fiatalok sokkal jobban aggasztja a szexuális zaklatás kérdése, mint az idősebbeket és a szexszel és a randival kapcsolatos durva viselkedést is sértőbbnek látják, náluk a határ áthágásának limitje sokkal szigorúbb, mint az idősebbeknél. "
Ezzel az egyetlen rohadt mondattal válaszoltatok a saját feltett kérdésetekre.
A behülyített nők miatt lett szar a szex, ennyi.
Ma már egyszerűen jobb élmény a farkadat verni, mint egy önelégült liba egóját építeni, majd 20 évig rettegni, hogy felkerül-e a neved egy metoo hashtag mellé, ahol még csak meg se kérdezik, hogy van-e bizonyíték ellened, azonnal eláshatod a karrieredet, csak mert férfi vagy.
Az Államokban elkezdték leépíteni a női vezetőket, mert potenciális veszélyforrások, időzített bombák. A tárgyalásokra, ha egy nővel lennének, a férfi vezetők 3. személyt visznek magukkal, mert máshogy nem tudják biztosítani magukat.
Nevetségesek vagytok...

"a gazdasági válság előtt 1 18-34 éves amerikai férfiaknak csupán 30 százaléka élt az egyik szülőjével. Ma ez a szám 34 százalékra növekedett. A nők esetében ez a szám pedig az elmúlt 10 év alatt 18 százalékról 24-re emelkedett az USÁ-ban"
Megtehetnétek, hogy kiírjátok, miből van ez a gap, de persze nem teszitek.
A nők mindig az aktuális pasin élősködnek, tehát az apai házból a pasihoz költöznek, összeveszéskor pedig haza. Egy férfi ugyanezt nem teheti meg. Összességében tehát jóval kevesebb "önálló" nő van, mint férfi.

"2014 és 2016 között 89 százaléka a 18-30 éves házas férfiaknak havonta kétszer élt házaséletet, míg a nem házasoknak csupán 60 százaléka mondhatta el ezt magáról."
A következő 40 évben pedig megfordulnak az arányok, mert aki házas volt 30 alatt, ezt az asszony hamar le fogja cserélni a vagyonára(a törvények ezt megengedik) és akinek nincs vagyona, az már nem lesz vonzó a nők szemében.

"Sokan azért is menekülnek a pornóba, mert így kerülik el, azt a személyes kapcsolati nehézségeket ,,hülye helyzeteket” amivel egy ismerkedés járhat. De ez egy ördögi kör, mert a pornó még jobban erősíti a férfiakban a valós helyzetektől való menekülést."
Miért nem azt javasolja Almási Kitti, hogy esetleg a nők is vállalják be a "hülye elyzeteket"?
Ja, hogy a nők csak épp annyi veszélyt vállalnak, ami még megóvja az egójukat. A szelektív emancipáció miatt valamiért a szarból már nem akarnak egyenlő szeletet, a szar esetében már a jó öreg tradicionális nemi szerepekért kiáltanak...
A kurvázás, a pornó és hamarosan a szexrobotok megjelenése fogja jelenteni az utolsó koporsószeget.

werinter 2018.02.14. 21:41:09

@Irbisz: Pontosan ez a helyzet. A tanult, piacképes képzettséggel, szaktudással rendelkező emberek nagy része, akiknek volt rá lehetősége már elhagyta az országot és nyugaton próbál szerencsét. Ez a magyar gazdaság és egyben az egész ország tragédiája, hogy a munkaképes korú, nevezzük úgy az LEGJOBB dolgozók sorra mennek el! Akik most lépnek a munkaerő-piacra, a frissen diplomázottak, használható szakemberek szintén nem itt fognak tervezni, hanem pár év után, de lehet, hogy azonnal húznak el, mint a vadlibák.

csakférfi 2018.02.14. 21:42:10

@Dread Naughty:
Sötét jövőképed van.
30% sok de nem mind.
Azért van néhány jelentkező egy világméretü katasztrófára.......az helyre rázza az emberek észjárását.
Csak az fáj.
:)

Dread Naughty 2018.02.14. 21:51:34

@csakférfi: Félre ne érts, szerintem sem ez lesz a világ top 10 problémája közt. Ahogy a nyugati országokban már dívik, aki normális nőt akar, az importál valami szegény országból egyet, aki örül, hogy lyuk van a seggén és nem pattog, mint az öshonos femináci szörnyek.
Végső soron ebből is szolgáltatás lesz és minden megy tovább.

A migráció, a technológia okozta munkaerő-válság, az újabb proxy-háborúk mind komolyabb veszélyt jelentenek. Hamarabb okozzák a vesztünket, mint a lokális meghülyülő nők.

csakférfi 2018.02.14. 22:33:54

@Dread Naughty:
Nagyjából le is írtad. Mondjuk az olcsó "nem fosszilis" energia sztem ezeket erősíteni fogja.
A gyerekeimnek (16 és 19 evesek) mesélem a 80 .-as évek állapotait. Pottyantós wc vidéken.....2 tv csatorna.....artézi kút.....trabant....stb.
Kőkorszak...mondják nevetve.
:)

Almandin 2018.02.14. 23:38:11

A kulcsa a dolognak ott van, amikor leírják, hogy a helikopterszülők által felneveltek kevés kockázatot vállalnak=a túlféltő szülők gyereke felnőttként betoji lesz. Ehhez hozzáadódik a technológiai fejlődés. Az internetfüggő tutyimutyik nem mernek normális párkapcsolatban élni.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.02.15. 00:55:56

A fentebb írt pénzügyi levezetés néhány ponton azért javítható még. Nem kell az albérletben egyedül élni, ez már is felez bizonyos költségeket, kemény fűtési szezon is 3-4 hónapig van, az év meg 12 hónapból áll, továbbá nem kötelező csak heti 40 órát dolgozni.

Azok közül, akik vitték is valamire és a vagyonukat nem ajándékba kapták, nem napi 8 órát dolgoztak.

Terézágyú 2018.02.15. 07:27:08

@Balogh Zsolt:
"Nem kell az albérletben egyedül élni, ez már is felez bizonyos költségeket"

Ez teljesen igaz, de nyilván felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet találni bérlőtársat... Van-e a barátok között olyan, aki szintén akar albérletet...?
Mert ha nincs, akkor marad az, hogy hirdetést adsz fel, és összeköltözöl egy vadidegennel...

Terézágyú 2018.02.15. 07:33:24

@Almandin:
"Az internetfüggő tutyimutyik nem mernek normális párkapcsolatban élni. "

Azért ez nem ilyen egyszerű. Fentebb én is írtam @Terézágyú: "a rettentő sok kütyühasználattal, mert addig se kap betegséget." de azért ez nem olyan, hogy "kütyühasználó - emiatt visszahúzódó", hanem éppen ellenkezőleg: "visszahúzódó - emiatt kütyühasználó" (Bár, a mai generáció már tényleg alapból kütyüs).

Szóval ez olyan, mint mikor azt mondják, hogy "ne a neten keress társat magadnak, hanem a való életben" - dehát MINDENKI úgy kezdi, hogy a való életben próbálkozott, és nem talált, ezért kényszerül a netre menni... tehát értelmetlen azt tanácsolni nekik, hogy keress a való életben: keresett, nem talált.

Terézágyú 2018.02.15. 07:52:45

"Egy olyan országban, ahol nincs lakhatás, ahol generációk élnek akár évtizedekig albérletben, ahol házaspároknak nem lesz gyereke, mert albérletbe nem lehet!"

Erre már megvolt a válasz: ez ebben az országban mindig is így volt. Sosem volt egyszerű elköltözni otthonról, mert mindig is drága volt az albérlet (is).
Valahogy mégis szexeltek az emberek, és gyerekek is születtek.

Ma, hány olyan (házas)pár van, akik nem akarnak gyereket vállalni, mert "csak" kétszobás lakásuk van, és mert "csak ennyit meg annyit" keresnek...

A külön lakás, és a sok pénz hiánya sosem zavarta az embereket a szexben és a gyerekvállalásban - ma igen.
Hogy ezt előrelátásnak, óvatosságnak mondja-e valaki, vagy éppen gyávaságnak, kifogáskeresésnek - az már az egyéntől függ.

(Hozzáteszem: én magam, és a testvéreim is úgy születtünk, hogy a szüleim még a szülőknél laktak, vagyis a nagyszüleimnél...)

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.15. 12:05:08

@Irbisz: Mert ugye Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából nincs elvándorlás, ugye, te nagyok okos?

Terézágyú 2018.02.15. 14:09:30

@csakférfi:
"A gyerekeimnek (16 és 19 evesek) mesélem a 80 .-as évek állapotait. Pottyantós wc vidéken.....2 tv csatorna.....artézi kút.....trabant....stb.
Kőkorszak...mondják nevetve."

Azt nem mondtad nekik, hogy nem voltak adók sem? talajterhelési adók, meg vízdíjak meg ilyenek?

Almandin 2018.02.15. 15:35:32

@Terézágyú: Jó, de mitől lesz visszahúzódó valaki? Egy részük biztos ilyen vérmérséklettel születik, de főleg a nevelés a ludas az esetek többségében. A mai szülők gyakran teljesen gyerekként kezelik a majdnem felnőtt 16-17 éveseket is, mindentől féltik őket, mindent megoldanak helyettük, önállótlanná teszik őket. Közben a gyereknek szinte csak jogai vannak. Így nem csoda, hogy felnőve az átlagosnál jobban fog félni bizonyos helyzetektől. Azt is látják, hogy a szüleik is nagyrészt elváltak, kevés a sikeres kapcsolat körülöttük. Ez meg pesszimistává teszi őket.
A netes párkeresést nemcsak azok űzik, akik nem tudnak máshol partnert találni, hanem azok is, akik csak kiegészítésképp használják.

Almandin 2018.02.15. 15:39:39

@csakférfi: Sőt, ha arra gondolunk, hogyan élt egy parasztcsalád a 20. sz. első felében-még villany se volt, petróleumlámpa volt, újságot olvastak, a 20-as évektől volt csak rádió is, lemezjátszó se volt, sok ház földpadlós volt, sokan mezítláb jártak-nos, ahhoz képest a 80-as évek állapotai is csodálatosak voltak. Vajon 30 év múlva hogyan fognak az emberek élni?

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.15. 15:53:11

@Terézágyú: ÉS arról nem beszéltél a gyerekeidnek, hogy 20-30éve még rendszeresné verték a gyerekeket a szülők? Rájuk férne...
süti beállítások módosítása