Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Ismerd meg a legzseniálisabb manipulátorok trükkjeit!

2024. május 26. - panpeterstop

Gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy manipulációval próbálhatnak befolyásolni minket. Nem árt tudni hogyan védhetjük meg magunkat ezektől a manipulációs technikáktól.

puppet-7886702_1280.jpg

Biztosan előfordult már, hogy izgatottan távoztál egy találkozóról vagy megbeszélésről, és csak 15 perccel később, saját gyengeséged miatt felkiáltva, ráébredtél:

"Nem hiszem el, hogy ebbe beleegyeztem!"? 

Pedig nem történt más, mint hogy beleestél egy karizmatikus előadó, üzletember vagy akár ismerős csapdájába. Ugyanis egy igazán karizmatikus egyén szinte hipnotizálni tudja a körülötte lévőket, gyorsan és észrevétlenül befolyásolva véleményüket, akár az akaratukra is hatva. Míg a személyes mágneses vonzerőt általában pozitív tulajdonságnak tekintik, és valóban nagy dolgokra is lehet használni, jelentős károk okozására is képes a birtokosa.

Sorolhatnánk a történelemből és a politikából a negatív antihősöktől, diktátoroktól kezdve a pozitív, a társadalomra előrendítő hatású nagyságokig. Nagy esély van rá, hogy a legtöbb cégigazgatónak, nagyhatású vezetőnek van valamilyen mértékű karizmája. 

Nem feltétlenül kell harsánynak lennie a manipulátornak ahhoz, hogy eredményes legyen. Egyik legismertebb példa erre Bernie Madoff esete, aki a 2000-es évek elején bukott le Ponzi üzletekkel. A Ponzi séma egy jól ismert pénzügyi csalásforma, amelyben az új befektetők által befizetett összegeket felhasználják arra, hogy kifizessék a korábbi befektetőknek járó hozamokat. Ez a rendszer folyamatosan új befektetőkre támaszkodik a pénzforgalom fenntartásához, anélkül hogy valódi nyereséget termelne. Az átverés hosszú ideig folytatódhat, amíg elegendő új befektetőt sikerül bevonni, de végül összeomlik, és a korábbi befektetők elvesztik a pénzüket. Madoff pénzügyi szakemberként és befektetési tanácsadóként működött, és olyan nagy hozamokat ígért ügyfeleinek, amelyeket valójában soha nem tudott volna biztosítani. Ponzi séma keretében használta fel az új befektetők pénzét annak érdekében, hogy kifizessen néhány korábbi befektetőt. Amikor a pénzügyi válság kirobbant, és a befektetők kivonták a pénzüket, Madoff rendszere összeomlott, és kiderült az átverés. A privatbankar.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy Bernie személyisége is nagyon vonzó volt:

"halk, karizmatikus, nem dicsekedett fennhangon a teljesítményével, nagyon fontos volt számára a család, a barátok, a hűség és egyáltalán nem ivott alkoholt. Ha egy potenciális befektető megkereste, akkor gyakran azt mondta, hogy sajnos nem tud több befektetést elfogadni, mert az alap a kapacitása csúcsán van. Majd kisvártatva mégis visszahívta az illetőt és felajánlotta neki, hogy mégis talált egy lehetőséget és átmenetileg megnyitja az alapját csak az ő kedvéért. Így mindenki lekötelezve érezte magát és Bernie alapja státuszszimbólummá vált."

Hogyan kerülhetjük el, hogy egy másik ember személyes varázsával manipuláljon?

Az első lépés annak felismerése, hogy a karizma olyan dolog, amit bárki megtanulhat. Tagadhatatlan, hogy ugyan néhány embernek természetesebb varázsa van, mint másoknak, de vannak érzelmi és pszichológiai gombok, amelyeket bárki megtanulhat megnyomni. Ha már tudjuk, hogy melyek is ezek, és felismerjük ezeket, akkor nehezebb lesz gondolkozás nélkül befogadni a felénk irányuló manipulációt.

Íme, amire figyelni kell és érdemes megfontolni a manipulációra való reagálás szempontjából:

Az üzenet átadója felülmúlja magát az üzenetet

Jochen Menges, a Zürichi Egyetem Emberi erőforrás menedzsment és szervezetfejlesztés tanszékének vezetője (TED-videóját meg lehet nézni a cikk végén) megalkotta az "elképesztő hatásnak" elméletét. A karizmatikus vezetők és a nagyhatású motivációs előadók gyakran nyűgözik le közönségüket. Személyes energiájuk olyan erős, hogy ha csak a telefonkönyvet olvassák fel, már az is elbűvöl. Ha valaki lehengerelve távozik egy prezentációról vagy egy előadásról, de nem emlékszik az előadás 2-3 kulcsfontosságú pontjára, akkor nem történt más, mint eltalálta az "elképesztő hatás". Óvakodjunk attól, hogy bárki érvelését, üzenetét úgy fogadjuk el, hogy közben nem is tudjuk felidézni és mi volt az. Próbáljunk meg önállóan is utána olvasni a témának miután pusztán az el(ő)adó fizikai jelenlétének, személyiségének a befolyása elterelné a figyelmünket és hajlanánk arra, hogy rögtön elfogadjuk, amit mondott.

A történetek gyorsan befutottak

A karizma kulcsfontosságú vonása az a képesség, hogy tulajdonosa gyorsan képes kiváltani bizonyos érzelmeket másokban. Gyakran vicces, szomorú vagy nyomasztó - történetek egész arzenáljával rendelkeznek, amelyeket olyan élvezet hallgatni, mint bármely hollywoodi show-t. De nézzünk meg magunkba! Érezzük, hogy nő a haragunk? Vagy rángatják a szívét? Előfordulhat, hogy  arra készül, hogy eladjon valamit, vagy rábeszéljen valamire és  sérülékeny érzelmi állapotban találják? Tegyen egy lépést hátra, és vegyen néhány levegőt. Mielőtt bármire is elkötelezné magát, tegyen fel néhány udvarias további kérdést.

Mindig tökéletesen bókolnak...majd bevasalják az árát

Ki ne szeretne olyan emberekkel lenni, akiktől jól érzi magát? Az igaz barát egyik jele, hogy látják a legjobb tulajdonságaidat, és segítenek is látni a negatívakat is. A tehetséges manipulátorok viszont hajlamosak elérni, hogy az elismeréseik rabjává váljunk a és mindent megtegyünk ezért. Vigyázz azzal, aki először tele van dicsérettel, majd cserébe szívességeket, hűséget vagy támogatást követel.

Soha nem hagyják elfelejteni, hogy az Ön oldalán állnak

A legtöbben arra vágynak, hogy valaki azt mondja: "Értem, amit mondasz", "Teljesen igazad van" vagy "Jobbat érdemelsz". Ez különösen igaz, ha igazságtalanság vagy méltánytalanság érzése van benne. A karizmatikus emberek azonban tudják, hogy egy kis empátia sokat segít. Sokan elégedettek azzal, hogy meghallják, hogy „az ön oldalán állok”, anélkül, hogy bármiféle viselkedést látnának, amely ezt az állítást alátámasztja. Ha valaki újra és újra megesküszik arra, hogy megért és támogat, mérje a tetteit a szavaihoz. Ha nem egyeznek, akkor lehet, hogy tovább kell lépnie.

A jó hangulat megnehezíti a tiszta gondolkodást

Túl okosak ahhoz, hogy azt mondják: „ne is gondolkozz, csak érezd, amit akarok”, de egy karizmatikus manipulátor teljes mértékben arra koncentrál, hogy ezt így legyen. Számos tudományos tanulmány azt mutatja, hogy a jó döntések az agy érzelmi és racionális folyamatainak egyensúlyából fakadnak. Azt is mutatják, hogy az erős érzelmek, különösen a negatívak, megnehezítik a világos gondolkodást. Ha valaki keményen dolgozik, hogy felszámoljon, ideje elkezdeni kemény kérdéseket feltenni. Ezután hagyjon egy kis teret, hogy tiszta elmével átgondolhassa a válaszaikat.

Gázlángolás

 A gázlángolás olyan technika, amelyben a manipulátorok már jelentős érzelmi vagy akár fizikai erőszakot alkalmaznak az áldozatok ellen annak érdekében, hogy megfélemlítsék, elhallgattassák vagy ellenőrzésük alatt tartsák őket. Ez lehet fizikai bántalmazás, szóbeli fenyegetés vagy más módon történő manipuláció az áldozatok félelmének és bizonytalanságának kihasználásával. Gyakran megkérdőjelezik az áldozatok épelméjűségét, például "Te csak képzelődsz", Túlreagálod, túl érzékeny vagy", "Én ilyet nem mondtam".  Ilyen történhet akkor, ha egy közegben egy vezető hatalomra tör, és félelemmel akarja tartani a követőit, hogy ne merjenek fellépni ellene. Például, amikor valaki kritikát fogalmaz meg a vezető döntéseivel kapcsolatban, a vezető agresszív módon reagál, fenyegetve az illetőt azzal, hogy kizárja őt a csoportból vagy más sérelmekkel fenyegetőzik. Ezáltal a követők rettegnek attól, hogy bármilyen kritikát vagy ellenállást kifejtsenek, mert félnek a vezető megtorlásától.

Agymosás

Közösségek manipulatív vezetői agymosási technikákat alkalmaznak a követőikön annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonják őket és manipulálják gondolkodásukat. Például a vezető folyamatosan ismétli ugyanazokat az alapvetéseket,  tanításokat, amelyek elfogadására és betartására ösztönzi a követőket. Fontos, hogy mellett a vezető korlátozza a külső információkhoz való hozzáférést, és negatívan ábrázolja azokat, akik más nézeteket képviselnek. Így a követők hajlamosabbak lesznek elfogadni a manipulatív vezető által közvetített üzeneteket anélkül, hogy kritikusan megvizsgálnák azokat vagy más nézőpontokat keresnének, és idővel erre nem is lesznek képesek az elszigeteltség miatt 

A felismerés az első lépés a védekezésben, ezért érdemes megismerni és felismerni az alapvető manipulációs stratégiákat. Emellett fontos, hogy bízzunk az ösztöneinkben, és ne hagyjuk figyelmen kívül, ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel. Határozottan és egyértelműen kell kifejeznünk a határainkat, és képesnek kell lennünk segítséget kérni, ha szükségünk van rá. Legyünk tudatosak és kritikusak az információk és állítások felé, és ne higgyünk el mindent vakon. Összességében az önismeret és az éberség kulcsfontosságúak a manipuláció elleni védekezésben, és ha ezeket a képességeket fejlesztjük, hatékonyabban tudunk ellenállni az ilyen befolyásolási kísérleteknek.

 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a havi hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Könyvemet is szeretettel ajánlom: A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel, HVG Könyvek, Budapest, 2022.
Ez a honlapom.
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1618057462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása