Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Mennyi képernyőidő a megengedett, és mire kell figyelni az alfa generációs gyereket nevelő szülőknek??

2024. január 22. - panpeterstop

A tévénézési ranglistán hazánk sajnos elég rossz helyen szerepel: egy fő átlagosan napi 5 órát televíziózik. És ha ehhez még hozzáadjuk a három és fél órás internetezést is, akkor bizony elég elkeserítő a helyzet.

tablet-4576138_1280_1.jpg

"A 2 év alatti gyerekek 40 százaléka használja rendszeresen a tabletet, ami elég ijesztő szám, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a WHO ajánlása szerint 2 éves kor alatt 0 perc képernyőidő az ideális. Ha ugyanis korábban találkoznak a gyerekek a villanó fényekkel, akkor az az iderendszeri fejlődésükben komoly károkat okozhat. Arról nem is beszélve, hogy akaratlanul is láthatnak olyan képeket, amelyeket nem értenek, nem tudnak feldolgozni” 

A Meglepetés magazinban nyilatkoztam, mert úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy ez a téma a lehető minél több csatornán eljusson az érintettekhez:

A teljes cikkhez kattints ide:

https://meglepetes.hu/riportok/2023/12/30/gyerekek-a-kepernyo-elott-mennyi-tevezes-kutyuzes-megengedett-es-mire-kell-figyelni/

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3418255407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.01.23. 11:10:20

A képernyő használata a mai kor egyik alapkészége. A 70-es és 80-as évek generációja viszonylag teljes szabadságban használt, ugyanakkor kevésbé terjedelmes multimédia tartalmat.

Sok tekintetben sokkal szabadabbak voltunk mint a mi gyerekeink, mivel nem csak a tartalmak és a tartalomszolgáltatás, de az ellenőrzés (szülői felügyelet) is hatalmasat fejlődött (nemcsak jó értelemben).

Az eredmény az hogy a 80-as 90-es évek digitális kőkorszakában a fiatalok a tudás élmezőnyében jártas a családon belül, míg manapság az előbb említett jártas fiatalok szülőként már sokkal inkább nyesegetik a gyerekeik szárnyait.
Sajnos divat lett a „fejlesztés” címén a fejlődést is kigyomlálni (lásd helicopter-parenting jelenség).

Nyilván extrám lenne kétévesen felügyelet nélküli tabletet adni a gyereknek, de nem szabad ideológiai alapon elvetni a tablet használatát egy 3-4 éves gyereknél, mert igenis fejleszti a gyereket, főleg ha nem szakmunkásnak vagy utcaseprőnek szánjuk.
süti beállítások módosítása