Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Bármit megteszünk, csak gyere hozzánk dolgozni!

2018. június 10. - panpeterstop

Jelenleg 80 ezer dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról a KSH első negyedéves számai alapján. A munkáltatók mindent megtesznek a fiatal, tehetséges munkavállalók  megszerzéséért. Egészen új toborzási formákat találnak ki kezdve az éjszakai fröccsözéstől a sörözésig. Van, ahová már az önéletrajzot sem kell beküldeni, elég a telefonszámot megadni.
handshake-3382503_1920.jpg

A munkaerőpiac folyamatos problémája a szakképzett munkaerő hiánya és a meglévő munkavállalók megtartása. Az egyre elhatalmasodó fluktuáció a munkáltatókat arra ösztönzi, hogy még többet tegyenek a munkavállalók elégedettségéért a különböző generációk igényeit is figyelembe véve. Nem csoda, hogy a 28. Országos HR Konferencián és Kiállításon a központi témák között szerepelt a munkaerő-megtartás problémája. Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke beszámolt arról, hogy a friss munkatársak egynegyede nagyon rövid időn belül elhagyja a cégeket, ezért egyedi munkavállalói megoldásokat érdemes keresni, szegmentálni kell a munkavállalói igényeket generációkra is. 

Dr Simon Attila, munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a munkaerőhiány okaiként a területi különbségeket, a szakmaszerkezeti eltéréseket, az oktatás minőségét és a munkatapasztalat hiányát említette meg. A helyettes államtitkár szerint  a foglalkoztatáspolitikai kihívások között szerepelnek a generációs problémák, szakadékok is, sőt, úgy véli, hogy ha egy dolgot kellene kiemelni a jövői kihívásai közül, ez lenne az. Az Y-generáció aránya a hazai munkaerő-piacon erősen közelít az X-generációhoz. Fontosnak tartja az idősödő korosztály megbecsülését is. Bár egy 55 éves  munkaerő foglalkoztatása drágább, de figyelembe kell venni, hogy tapasztalatuk is sokrétűbb, nagyobb. Az Országos Humánmenedzsment Egyesület által szervezett szakmai tanácskozáson az NGM helyettes államtitkára felhívta a figyelmet a Life Long Learning, vagyis az egész életen át tartó tanulás fontosságára is, ami kihangsúlyozta, már nem lehet csupán puszta szlogen, hanem komolyan kell venni.

oldman.jpg

A népesség elöregedése felgyorsult

 A konferencián a generációk témájának egy külön rész szenteltek. Európa és hazánk népessége elöregedik. A születések száma viszont tartósan alacsony. A baby-boomereknek kevesebb utódja született, mint a korábbi generációknak, viszont a várható élettartam megnövekedett. E két jelenség felgyorsítja a népesség elöregedését. A folyamat komoly kihívások elé állítja az európai és a magyar gazdaságot, munkaerőpiacot. Az előrejelzések szerint 2050-re a munkavállalási korú népesség nagysága várhatóan 18 %-kal fog csökkenni, ugyanakkor a 65 éven felüliek száma pedig 60 %-kal növekedni fog. Sárközy Erika elnök,  a CédrusNet program alapító-fejlesztője, bemutatta a CédrusNet modellt, mely az 50 év feletti szakemberek boldogulásának, alkalmazkodásának társadalmi környezetalakító programja. Éva Amerikában élt egy ideig és hazatérése után döbbent rá arra, mennyiben más, rosszabb a hazai idősödő társadalom életminősége, és azóta ennek az ügynek a felkarolásán dolgozik. A szociológus ismertette, hogy az idősebb nemzedék két rendszerváltozást is átélt, amely pszichés feldolgozása nagyon sok időt igényel, sőt, akár generációkon is átível! Az idősebb korosztály munkaerőpiacon tartásának, illetve, oda történő visszavonzásának  jelentősége kiemelkedő lesz az aktív munkavállalók számának növelésében.

adults.jpg

A legjobb  teljesítményt a multigenerációs munkacsoportok érik el

A huszonéves Detrik Szimonetta két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni fiatalok fejlesztésével, ekkor alapította az ország első HR diákszervezetét, a Human Behaviour Associationt. Célja, hogy hangot adjon saját generációjának. Előadásában kihangsúlyozta a kommunikáció fontosságát. A frissen végzett közgazdász szerint amennyiben a munkaadók szeretnének tisztában lenni a Z-generációs munkavállalók igényével, elképzeléseivel, vágyaival, fontos, hogy kérdezzék meg magukat az érintetteket. Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő "Amikor a babzsák már nem elég" című előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a zömében az USA-ban készült generációs kutatásokat nem lehet minden esetben a magyar helyzetre vonatkoztatni. Az újabb generációk már nemcsak jó fizetésre és stabil munkahelyre vágynak, hanem sokkal inkább a rugalmasságra, változatosságra és a megfelelő munka-magánélet egyensúlyra. Az Y-generáció is változik, a felnőttéváláshoz tartozó magasabb felelősség vállalás szakaszaihoz érkezett el ez a halogató nemzedéknek tartott generáció, így sokan családot alapítottak, lakást vásároltak, hitelt vettek fel, sőt, többüknek idősödő szüleikről is gondoskodniuk kell. Mindezeket figyelembe véve, a közhiedelemmel ellentétben egy munkahelyen egyáltalán nem a menő munkakörnyezet - a babzsák, a darts vagy a csocsóasztal - kell nekik, hanem a szeretnék látni a munkájuk értelmét és egyre jobban bevonódni olyan feladatokba, amelyekkel értéket teremthetnek. Az Y-generáció idősebb tagjai - közel a negyvenhez - már rendelkeznek akkora tapasztalattal, hogy vezethessenek másokat, sőt, sokan már vezetők is. Számukra alapvetően fontos, hogy a vezetéshez szükséges készségeiket is fejleszthessék. Nem minden ipszilon akar viszont vezető lenni. Másoknál a munka-magánélet összehangolása élvez prioritást, számukra lehetőséget kell adni a horizontálisan is a készségeik fejlesztésére, ha meg akarjuk tartani őket. Érdemes a cégeknek nem a homokba dugni a fejüket, ha generációs problémákkal találkoznak, mert a legjobb  teljesítményt a multigenerációs munkacsoportok érik el.

Állásbörze a romkocsmában

Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak Zrt. HR-igazgatója csapatával egy romkocsmába szervezett rendhagyó toborzás hatását és a szervezés közben szerzett tapasztalatokba engedett bepillantást. „Keressük söreink legfontosabb összetevőjét: téged!” a mottóval tartott állásbörzét a Dreher Sörgyárak Zrt. néhány hónapja az Ankertben, hogy informális módon is kapcsolatot teremthessen a potenciális Y-generációs munkavállalókkal, akik ott testközelből megismerkedhettek a cég munkatársaival. A rendezvény a cég employer brand vagyis munkáltatói márkájának építésében is nagy előrelépést jelentett.

 Ez a gyakorlat egyre elterjedtebb, hiszen a munkaerőhiány következtében a cégek egyre tudatosabb a jövőbeli fiatal munkavállalókkal való kommunikációban. Az Y-generációs Hampuk Richárd által alapított Person ügynökségi csoport például Open Night-on várja egy fröccs mellett az érdeklődőket, ahogy azt egy korábbi hirdetésen láthatjuk alább:person_group_hirdetes.jpg

 Hasonló témában még érdekes lehet:

Az Y-generáció élete sem fenékig tejfel!De nem ám!

Korunk kulcsszava az élmény – már a munkahelyen is!

TALENT WAR: Versenyfutásban az Y-, Z generációs tehetségekért

Így változtatja meg az Y-generáció a munka világát 2018-ban!

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár generációs témában!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

 Képek forrása: pixabay.com és szerző sajátja

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1814033596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2018.06.10. 18:15:29

Talán meg kellene fizetni az alkalmazottat. Talán be kellene tartani a munkavállalók jogait.

gorcsoldo 2018.06.10. 18:17:31

Ha ennyire munkaerő hiány van, hogy lehet, hogy nem találok részmunkaidős állást? Amint arról van szó, hogy en mit szeretnek, vége van az interjúnak, pedig felső fokú végzettségem van.

lenörd hofstadter 2018.06.10. 19:28:39

@DFK:

Betartják. Mondjuk amennyit orbán hagyott azt nem kunszt....

Taurusz 2018.06.10. 20:54:18

Én is azt akartam írni... mindent megtesznek, csak fizetni ne kelljen. Éjszakai sörözés? Köszi, de van életem. Csapatépítés? Jobb szeretek olyanokkal paintballozni, akik élvezik is. Nekem elég lenne, ha megfizetnének, és nem kéne a munkához való alapvető eszközök beszerzéséért küszködni.

pajaci 2018.06.10. 21:19:06

Mese habbal!
80 ezer szaré-húgyé dolgozó munkás hiányzik legfeljebb az újgazdagoknak.
100 álláshirdetésből 2-3nál írnak fizetést.

kackackac 2018.06.10. 23:23:22

HAHAHA, ezeken a HR összejöveteleken nem csak Budapestet kéne felmérni. Ott elhiszem hogy ígérnek fűt fát, meg bárhova felvesznek csak menjél már, de vidéken...... vagyis "vidéken". Nem faluról beszélek hanem megyeszékhelyről.
29 éves vagyok 2 diplomával (agrár, közgáz) és most keresek állást. (Itt van lakásom, Bp-n nem kapnék érte csak egy lyukat) Hát ha azt mondom hogy limitált a lehetőségek száma akkor nem mondtam semmit.
Voltam pár interjún, legtöbb esetben a hirdetésben "versenyképes fizetés" mire odaértem, nettó 140 lett, de volt olyan is aki szakmunkás minimálbért kínált.
A másik nagyon jópofa, milliárdos árbevételű cég, kérdezem hogy van a munkaidő. 9-től 5-ig, de szezonban mikor van munka ez olyan 5 hónap 1 évben akkor minden nap 7-8-ig maradunk. De kifizetik :D (ahelyett hogy felvennének mondjuk 2 embert...)
Megint másik (több is volt ilyen) már az első interjún azzal kezdte hogy a főnök egész nap ordít mert ő ilyen, és ezt mennyire bírom.
Ja a legjobb, voltam állásbörzén is, pár cég nem is keresett munkavállalót csak azért volt ott hogy benne legyen az újságban (mivel pont HR-es ismerős volt kinn így biztos infó), és kb azonnal letámadott egy nő hogy "nem akarok menni Hollandiába epret szedni?" Havi 1200€ szállást, kaját adnak. Nem akartam, de lehet rosszul tettem.
Na ezt rakjátok össze kedves HR szakemberek.

2018.06.10. 23:52:54

Hagyjuk már ezt a HR-t.
Ez a legfeleslegesebb munkaerő a piacon.
Gyakorlatilag huszonéves gyakorlatlan csicskák kérdeznek olyasmiről, amiről halvány fingjuk sincs, de okoskodnak.
Az ELTE könyvtárában dolgoztam készenléti jellegű munkakörben.
Jeleztem a HR osztálynak, hogy NEM JÓ sem a kinevezés, sem pedig a munkaköri leírás, mivel ütközik a Kollektív Szerződéssel, illetve a munka törvénykönyvvel.
Elhajtottak a picsába, mondván Ők jobban tudják.
Ja, ha jobban tudod, akkor menjünk perre.
Ma már ott tartunk, hogy azon rugózik az ELTE - KÜLSŐ CÉGES! - jogásza 1 milliót kapok, vagy 800 ezret.

És ez egy egyetem, ahol a jövő Humán szakembereit és jogászait oktatják!
Hja, nem...

tomfree 2018.06.11. 04:33:28

Van par friss tapasztalat Budapestrol. Van itt munka valoban. Multis allas 250-ert ahol napi 1-2 tulora elvart es uvolt a gyar meg a vevo veled. 4 oras stresszinterjuk. Milliardos nem multiceg ahol cegvezetot keresnek arukeszlet folotti felelossegel 250-ert persze fele feketen zsebbe. Van itt melo bizony csak milyen feltetelekkel es mennyiert. Nem csoda, hogy a fiatalok inkabb elepnek innen.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2018.06.11. 08:00:12

Majd ha a negyveneseknek is könyörögnek, hogy "bármit megadok, csak gyere hozzám dolgozni", akkor majd elhiszem, hogy munkaerőhiány van. De ehelyett az van, hogy még interjúra sem hívnak. Azért kell mindenhova fiatal (és CSAK fiatal!), mert olcsóbb és mert FIATAL. A cégek sem szeretik öregnek láttatni magukat, mert az nem trendi. Ma csak a fiatalság az egyetlen elfogadott létforma.

Nerevaryne 2018.06.11. 08:00:28

A munkaerőhiányra mindig mindenki ugyanazt mondja. Bejelentett élhető bér, tisztességes munkáért tisztességes bér. Meddig keseregnek még a cégek azon, hogy versenyezni kell a munkaerőért? Lépni kéne inkább.

Benoke2 2018.06.11. 08:55:14

Imádom ezt a vég nélküli rinyálást. Ha valahol valóban szükség van emberre akkor meg tudják oldani. Igen rendesen meg kell fizetni, embernek kell nézni, ha jelentkezik visszaírunk akkor is ha nem felel meg már a jelentkezési anyaga alpján sem. Ha nincs spéci tudású ember akkor meg kell szervezni a tanulását az új kollégának. Annyi lehetőség van, de a rinyálás nincs köztük. A kifogások sorolása nem visz a megoldásfelé.

felső határ nincs 2018.06.11. 09:10:05

500 nettoer hazakoltozok a falumba

vagy 1 millio nettoert butapestre

Plumper_ 2018.06.11. 10:16:11

munkaerőhiány, persze... géplakatosnak, hegesztőnek, ápolónak, pincérnek stb. ezekből pedig nincs továbblépés.
ezek mind tiszteletre méltó szakmák, de akkor mi a f-omnak tanultunk annyit egyetemen?!
aztán majd 10 év múlva megint kitalálják, hogy az egyetemi végzettség a menő, csak azt fizetik meg.

antisocialnetwork 2018.06.11. 10:24:18

Azért a "Persanauta" szóért súlyosan büntetnék.

Brix 2018.06.11. 10:46:55

Ez egy komplex problèma, lètező demográfiai okokkal, de leginkább a bèr\megèlhetèsi költsègek aránya torzult el. Budapesten, de lassan a prosperáló vidèki városokban is , 400-500 euró egy átlagos lakás bèrleti díja, miközben a munkáltatók 600-800 euro közötti összeget szeretnènek fizetni...Akkor inkább sok fiatal lelèp nyugatra...Kiemelnèm mèg a kormány elhibázott lakáspolitikáját. 50 nm , 40 millió Budapesten...Ez vicc , ès remènytelennè teszi a fiataloknak az èletperspektívákat...

nem várt fordulat 2018.06.11. 12:29:44

az a baj, hogy munkaerő még lenne is, jól képzett munkaerő nincs.

IT-ban jönnek a pistikék, meg OKJ papíros vagy ilyen gyorstalpalós jánoskák és perszer rögtön nettó fél milkát szeretnének. 40+ felett vagyok, 20+ év szakmai tapasztalattal, nekem már nem kell keresnem munkát, mert engem megtalálnak vele a referenciáim alapján.

felső határ nincs 2018.06.11. 12:36:00

@nem várt fordulat: es meg is kapjak

mi az a netto fel milla loszar

felső határ nincs 2018.06.11. 12:59:30

@nem várt fordulat: mobile app publisher Novartis

most voltam bent IT vegzettsegem nulla, van 2 ev gyakorlatom helpdesken, nyelveket ugatom

mondtam fel milla zsebbe plusz juttatasok, mer haverom is annyival kezdett ugyanott, vagy nyasgem

mondtam programozni kicsit se tudok, es nem is fogok, mer nem erdekel, de ugy lattam nekik se az kell

hogy mit kell csinani-e azt nem ertettem egyaltalan, de a haverom se tuggya aszt mar 2 eve ott van

LebensraumamOsten 2018.06.11. 13:06:32

@gorcsoldo: Túlképzett vagy. Csakúgy mint jópár ismerősöm. A munkaerőhiány csak kamu, fake news.

nem várt fordulat 2018.06.11. 13:07:58

@felső határ nincs: és fel is vettek, és megkaptad a 500e nettót?

felső határ nincs 2018.06.11. 13:51:59

@nem várt fordulat: folyamatban

de felvesznek valszeg, mert a haveromnak pont onnan volt a gyakorlata ahonnan nekem /annyi a specialis hogy iOS/Mac/

es eleg jo lehet a project mert o 2 eve 500 nettoval kezdett az mar 700 neki most/ha contractor lenne meg jobb lenne ugye, de alkalmazott/

2018.06.11. 14:33:56

Ja! Már azt hittem valami komoly dologról van szó, de látom, csak fejvadászok, meg HR-sek egyesülete, meg munkaerő "fejlesztésekkel" foglalkozó léggömb hámozó cégek önreklámja.
Felfényezése annak, hogy ők mi mindent tesznek ebben a "nehéz helyzetben", hogy munkaerőt találjanak.
Amelyik cég valóban megfelelő munkaerőt akar találni egy pozícióra, az spórolja meg a fejvadászok költségeit, meg a saját HR-esek költségeit, és adja oda fizuban annak a megfelelő szakembernek, akinek a rátermettségét az bírája el, akinek fontos, hogy a csapatába egy olyan embert vegyen fel - kortól függetlenül - akire valóban szüksége van. Ha még nem egészen okés a tudása, akkor meg már legyen olyan munkatársa, aki fel tudja hozni az illetőt a megfelelő szakmai színvonalra.
"Sörparti" meg a többi mellé duma, semmit sem ér annak, akinek majd dolgozni fog az ilyen helyeken fogott "munkaerő".
A munkaerő kiválasztásának tudománya nem atomfizika, bármit is mondanak az ebből élő fejvadász cégek és HR szakemberek.
Aki tudja, hogy milyen munkaerő kell neki az adott pillanatban az adott pozícióra, az tisztelje meg azzal a jelentkezőt, hogy nem kompetencia felmérőt írat vele fél nap egy külsős fejvadász, hanem megmondja milyen munkáért pontosan mennyit fizet, és milyen körülményeket tud biztosítani.

Kivlov 2018.06.11. 14:58:56

Korrekt fizetés, napi 8 órás meló, normális munkakörülmények.
Ez kell. És lesz munkaerő.
Ehelyett mi van? balkáni bérezés, min. 10 óra meló, alkalmazott letojása. És csodálkoznak...

nem várt fordulat 2018.06.11. 15:04:55

@funivia: az a baj, hogy nálunk HR = toborzó.

Valójában a HR szakma nem ebből áll. Folyamatosan figyel, kérdez, hogy meg van -e minden megfelelő munkaeszköz, hogy érzi magát az illető a cégnél, intézi a cafetériát, segít kiválasztani a megfelelőt az adózás miatt, segít bizonyos érdek-, nézetellentétek feloldásában, meg még egy halom mást is.

2018.06.11. 15:29:38

@nem várt fordulat:
A HR legfőbb tevékenysége, hogy folyamatosan fényezi magát a tulajdonos felé.
"meg van -e minden megfelelő munkaeszköz," - kérdezheti, de nem tudja biztosítani.
"hogy érzi magát az illető a cégnél," - mit tud tenni a kifizetetlen túlórák, az értelmetlenül kiadott munkák ellen? - még hétvégére szervez egy csapatépítést.
"intézi a cafetériát," - normális fizetés helyett.
"segít kiválasztani a megfelelőt az adózás miatt," - segít abban, hogy a cégnek kevesebbe kerüljön a munkád, és te pedig kibújhass valamennyire a közteher viselés alól. De ha kibújtál alóla, az a pénz a cégnél maradjon, ne nálad.
"segít bizonyos érdek-, nézetellentétek feloldásában" - csak szólj az érdekeidben egy szót is, rögtön "átszervezik" a területet, te meg az utcán találod magadat.
" meg még egy halom mást is" - gyártják a szabályzatokat, kimutatásokat, amikkel még ütnek rajtad egyet a cég érdekben.
HR-es vagy-e? ;)

Nancsibacsi 2018.06.11. 16:32:21

"A munkáltatók mindent megtesznek a fiatal, tehetséges munkavállalók megszerzéséért."
Szerintem a munkáltatók pont lesz.rják hogy a munkavállaló fiatal-e vagy sem, mert egy fiatallal 0.5-2 évig lehet számolni, annyit meg egy 60 éves is kibír nyugdíjig.
Ami nekik fontos az az, hogy a munka el legyen végezve - na erre alkalmas munkavállalót el is hiszem hogy nem találnak az Y generációban. Aki erre alkalmas, az mivel semmi se köti ide, nyilván külföldre megy. A profiknak - X generáció - meg van életük, családjuk - őket nem lehet ilyen kézműves sörös, külföldi kiküldetéses, paintballos-babzsákos hülyeségekkel motiválni. Aki ilyennel próbálkozott már 2 éve is padlóba lett döngölve szakmai fórumokon. A profi olyan munkahelyre megy dolgozni, amelyik:
- Jól fizet. A pénz sose baj ha van - bár nekem jelenleg a fele is elég volna mint amit keresek, de ez nem jelenti azt, hogy 2x ennyiért ne lehetne elcsábítani.
- Normális a közeg. Nem idegbetegként megyek haza a családhoz. Mint mondtam: nekem fele pénz is elég volna.
- Idő. Napi 8.5 óra, + 2x30 perc utazás engedélyezett - a többi idő az enyém. Hétvége, ünnepek az enyémek, a szabit pedig én határozom meg hogy mikor fogom kivenni.

Hát kb ennyi, ami egy hatékony munkavállalónak kell. Nem kell ezt túlgondolkodni.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.06.11. 17:05:58

a "sörparty"-hoz: ha erre áldoz a cég mondjuk havi szinten egy egész ember fizetését (legyen nagyobb cég 100+ dolgozóval), aminek hatására sikerül elérnie, hogy 5%-kal alacsonyabb bérért is ottmaradjanak az emberek/odajöjjenek dolgozni, akkor az NETTÓ NYERESÉG.
Másszóval 1 fizetésnyi költséggel nyert 5fizetésnyi költségcsökkentést.
Na ezért van.

Amúgy teljesen nyilvánvaló (a nem idióták számára), hogy ez az egész erről szól.
Meg a ködösítés a fizetésekről, vagy az, hogy hátitt nálunk mindenki fizetése titkos... nem tudod, hogy 10év tapasztalattal csak 2x annyit keresel mint a mostani kezdő.. de azt se, hogy pályakezdőként 10év múlva mire számithatsz (max 2x ekkora fizetésre), stb...
Ez is része a HR-es szakmának. Hogy hozzák ki ugyanazt minnél olcsóbban/kevesebből. (nyilván nem ugyanazt, de ugyanazt a létszámot. Ennyit tudnak mérni, és ezzel mérik a HR-t.)

felső határ nincs 2018.06.11. 17:22:55

@B-road: ha a ceg fizeti a HRest akkor nyilvan nem a te erdekedet nezi

de berelhetsz te is HRest hogy keressen neked vmit, akkor te fizeted s neked muzsikal

oszt jonapot

nem várt fordulat 2018.06.11. 18:12:09

@funivia: nem HR-es vagyok, programozó.

voltam egy cégnél, ahol az ottani HR-es mondta, hogy ő nem HR-es ne hívjuk annak, ugyan kint van az ajtaján.

s még így is mindent megtett értem.

Voltam egy cégnél, az első nap megkaptam a webmail elérét, accounto, minden acc ott volt szépen összegyűjtve, hozott nekem starter kit-et irodaszerekből. Az az elég ciki, ha azt mondom neki, hogy vacak a gépem, akkor nem megy oda a feletteséhez, hogy ennek a srácnak be kell szerreznünk egy új gépet. Volt olyan hely, ahol magamnak kellett tollatt meg füzetet bevinnem.

Másik cégnél heti masszázst biztosítottak nekünk, túlorázni én már hosszú hosszú évek óta nem túlórázom, de ha kéne, mennék is a HR-hez, hogy öcsi intézkedj, mert ki fogok égni oszt buktatok egy seniort.

Én úgy megyek céghez, hogy már a felvételinél bemondom, hogy csapatépítőre csak akkor megyek ha kedvem van, nem édekel mi a policy.

cafetériát én ahol kaptam, ott a kialkudott fizetésem felett kaptam. 30e -ből ha erzsébet utalványt választok, akkor 24e kb. megis marad, mígegy másik esetében 20. Volt ott egy oldalas lista a választhatókból

Full bejelentve voltam.

S igen, ha pl. úgy éreztem, hogy túl hosszú a standup, akkor mentem a vezető fejlesztőkhöz, de mehettem volna hozzá is, hogy ezt érzem, tegyünk valamit mert csak egymás idejét raboljuk.

jó cégeknél ez így működik. szerencsére senior programozó létemre kb. csak fenekem nem nyalják ki, mert kevés a profi, aki tényleg ért is hozzá.

Ja kérem, ha közszféráról meg betanított munkásról beszélünk, na az más tészta. Tessék naponta meló után még 3 órát beletenni otthon, az önlépzésre, tanulásra, mert a sültgalambot lehet várni, csak felesleges.Nem a legyek hozták össze nekem sem, hanem az, hogy húszon éves koromban napi 14-16 órákat gályáztam és tanultam. A siker a nyolc óra után kezdődik.

Reactor 2020.03.05. 17:25:19

Jah, bármit megtesznek, csak épp nyugati szintű fizetést basznak adni. Evidens, hogy az ember inkább elmegy Svájcba meg Németbe, ahol több pénzért jóval kevesebbet várnak el tőle. És nincs 400 óra ingyen robot se évenként, sőt, még a szabadságot is kiadják munkaügyi bírósággal való fenyegetőzés nélkül.
Na ez a különbség egy külföldi és egy magyar munkáltató között. A külföldi munkáltató már rájött arra, hogy igen rossz vicc oda szarni ahonnét eszünk. A magyar munkáltató erre soha de soha nem fog rájönni.
Ezért hát aki teheti, külföldön melózik. Igazi pénzért, nem szar inflációs játékzsetonért mint amilyen a forint is.

@felső határ nincs: Nos, amíg a cég a saját érdekeit nézi, nem a munkavállalóét, addig van is, és lesz is munkaerőhiány ezeknél. Ezt garantálom. Az értelmesebb ember már az interjún pofánröhögi őket, a kevésbé értelmes is lelécel 1 hónap után tőlük.
süti beállítások módosítása