Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Z generációsok találkoznak nagymenőkkel egy különleges mentorprogramban!

Január 17. - a Mentorálás Világnapja

2024. január 16. - Boldizsár Dóra

img_8580.jpg

A mentorálás világnapján egy hazai egyetem doktorandusz hallgatójával, Horváth Violával beszélgettünk, aki egy olyan egyedülálló mentorprogramot alapított, ami már több nívós díjat is nyert.

Mi is az a mentorálás?

"A mentorálás egy kétirányú kapcsolat, amely során a mentor – egy tapasztaltabb, gyakran idősebb személy – megosztja tudását, tapasztalatait és tanácsait a mentorálttal, aki általában kevésbé tapasztalt vagy kezdő a területén. A mentorált és a mentor között kialakuló kapcsolat lehetőséget nyújt a szakmai és személyes fejlődésre.”  
 
Az AI ezt választ adta, arra a kérdésemre, hogy “mi a mentorálás?”.  
 
2023 januárjában csatlakoztam a “protégé. mentorprogramhoz” mint önkéntes, mégpedig marketing koordinátori pozícióban. Addig soha nem volt mentorom. Valójában ezt a fogalmat nem is “ismertem” előtte. A protégé. talán pont ezért tetszett meg annyira, mert hasznos volt látni, hogy  elfoglalt és sikeres vezetők mennyire önzetlenül osztják meg hatalmas tudásukat és értékes idejüket a fiatalokkal, azért, hogy segítsék őket akár csak egy kicsit is eligazodni ezen a kalandos útvesztőn, amit úgy nevezünk, hogy élet és aminek egy szelete a  karrier. 
 
Tapasztalataim szerint rohanó világunkban senkinek nincs ideje/kedve, hogy elmagyarázza egy fiatal felnőttnek, egy pályakezdőnek, hogy “mi, hogy működik”. Pedig nem mindenki  tudja 10 éves korától, hogy szállodaigazgató, mérnök vagy….projekt menedzser lesz egyszer belőle, azzal pedig pláne nincs mindenki tisztában, hogy ezt oda-vissza hogyan kell csinálni az ezzel járó feladatokat. Persze valamennyire azért körvonalazódik az érdeklődéseink alapján, hogy melyik szakmát válaszuk, körülbelül miből áll egy adott munka stb., de amíg csak az iskolapadban ülünk, addig csak elméletben van róla bármi elképzelésünk, hogy a kiválasztott irányban, a munkánk majd olyan lesz, mint amilyennek azt mi megálmodtuk. Amíg valaki meg nem mutatja, vagyis nem visz magával munkába, nem mondja és mutatja meg a valódi mindennapi teendőket, addig nem tudjuk meg mi sem, mi a valóban nekünk való munkahely. Tehát ezért fontos a mentorálás, mert van valaki, aki először segít eligazodni, hogy milyen területen gondolkodj, aztán bedob a mélyvízbe, de közben mégis ott van melletted és addig segít, amíg nem vagy már elég magabiztos a terepen...és sokszor még utána is. 
 
Röviden én így találkoztam a mentorálás fogalmával és szerettem bele a protégé.-be és a mentorálás támogatásába. Mentort mindenkinek! Személyes tapasztalataim megosztása után, hogy az olvasókat mélyebben belevigyem egy mentorprogram szépségeibe, a protégé. alapítóját, Horváth Violát kértem, meg, hogy meséljen, mit is jelent neki a mentorálás.  

img_8577.jpeg
Kérlek,  először mutatkozz be nagyvonalakban, mit kell tudni a protégé alapítójáról?
 
- Horváth Viola vagyok, 29 éves, turizmus és kommunikációs szakember, doktorjelölt és kutató.  Közösségépítőként tekintek leginkább magamra, mivel szeretek olyan projektekkel foglalkozni, amelyek értékteremtőek, ahol sok emberrel együtt kell dolgozni, és valamilyen jó ügyet mozdíthatunk előre a munkánkkal. Főleg, ha kreatív módon, innovatív megközelítésben, a generációk együttműködésével tehetjük mindezt, mivel hiszek abban, hogy úgy lehet egy nagyon jó projektet összerakni, hogyha különböző összetételben, különböző tapasztalatú emberek dolgoznak együtt, mert mindig mindenkinek van valamilyen új meglátása az adott probléma megoldását illetően. Nagyon élvezem ezeket az együtt-gondolkozásokat és azt a lelkességet, ami egy-egy ilyen projekt megvalósítása során jellemzi az összeállt csapatot.
 
Mesélj  a potégé.-ről? Hogy indult? Mit képvisel?  
 
A "protégé. Talent Lab" egy olyan mentorprogram és tehetség központ, amely kifejezetten a turizmus, vendéglátás és szállodaipar iránt elkötelezett fiatalokat célozza meg. A program lényege, hogy szakmai irányítás és támogatás mellett segíti a fiatalokat karrierjük elindításában és fejlesztésében. A mentorok között elismert szakemberek találhatók, akik segítenek a résztvevőknek a számukra legmegfelelőbb szakterület megtalálásában, és a karriercéljaik tisztázásában. A program nem csak a személyes mentorálást helyezi előtérbe, hanem kiscsoportos workshopokat is szervez, amelyek révén a résztvevők különböző készségeket és ismereteket sajátíthatnak el. Emellett a protégé. szerepet tölt be a generációk közötti kommunikáció és tudásátadás terén is, híd létrehozásával a munkavállalói és munkaadói oldal között. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy protégé. elnyerte a Bridge Budapest és a Dreher Sörgyárak által adományozott Élesztő díjat 2023-ban, amely elismeri a tehetségek támogatásában végzett munkánkat. Fontos számunkra, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, ahol hosszú távú együttműködésekben és partnerkapcsolatokban gondolkozunk, és mindezen tevékenységeket összeköti a jótékonyság és a társadalom építése, ezáltal nem csak a résztvevők karrierje, hanem a társadalom egésze is épül, és erősödik a szektorban dolgozók közötti összetartás és az együttműködésre való nyitottság. 

img_8576.jpg
Mit jelent számodra a mentorálás, miért fontos szerinted a fiatalok számára, hogy legyen egy mentoruk…vagy nem csak a fiataloknak fontos?  

- Mindenki máshogyan éli meg azt, ahogy tulajdonképpen felnőtté válik, és vannak olyan szerencsés személyek, akik láttak maguk előtt precedenst, akár rokonokat, akár szülőket, akik tudnak nekik segíteni abban, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének, vagy elérjék az álmaikat, meg tudják nekik mondani, hogy mik a lépések ahhoz, hogy akár valaki sikeres vállalkozó, vagy vezető legyen. Mégis, a valós életben azt látjuk, hogy legtöbben nem azok leszünk pontosan, mint a szüleink, hanem a saját utunkat próbáljuk kijárni. Mindemellett legtöbbször mi is építkezünk az előttünk álló példákból, és szükségünk van azoknak az embereknek a tanácsára, akik adott esetben mondjuk olyan pozíciókban dolgoznak, ahova mi el szeretnénk jutni. Vagy éppen olyan embereket látunk bennük, akikké igazából mi is szeretnénk válni, amikor majd úgymond nagyok leszünk. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a fiataloknak nyilván a szülői, oktatói, vagy a baráti támogatás mellett olyan szakemberek is legyenek így a kapcsolati körükben, akikhez a szakmai, de akár életvezetési problémáikkal is fordulhatnak.
 

Ugyanígy az embernek többször előfordulhat az életében, hogy új időszakba lép be, akár munkát vált, akár vállalkozik vagy gyereket vállal, és nagyon jó, ha ilyenkor az ember nyitott arra, hogy tanácsot kérjen nehéz, vagy ismeretlen helyzetekben. Én abban hiszek, hogy ugyan legtöbben átélünk kritikus helyzeteket – ugye az életben ezek sajnos nem kerülhetők ki – de ilyenkor kialakítunk olyan megoldási, vagy túlélési stratégiákat, amelyeket adott esetben mások számára is át tudunk adni, és bíztathatjuk őket, hogy ne adják fel. Azt látom, hogy rengeteg olyan tapasztalt szakember, de akár “hétköznapi” ember vesz minket körül, akik szeretnének segíteni az élet útvesztőjében eligazodni másoknak, tanácsot adni a saját tapasztalataikból adódóan, és másrészt pedig ott lenni a fiatalok és idősek mellett egyaránt, hogy érezzék, hogy nincsenek egyedül egy-egy nehéz élethelyzetben. 
 
Ki tudnál emelni kérlek pár kedvenc sikersztorit/visszajelzést, ami a mentoráltaktól érkezett?  
 
- Nagyon szeretem azokat a történeteket, amikor valaki megtalálja a helyét, sőt akár együtt kezd el dolgozni a mentorával. Vannak olyan diákok is, akik külföldön (kár Erdélyben, Görögországban, Amerikában) kaptak lehetőséget arra, hogy tovább képezzék magukat a mentoraiknak köszönhetően. Persze nem mindenkinek adódnak azonban ilyen lehetőségek, mégis az madában ad egy inspiráció-löket, ami abból fakad, hogy van valaki, aki meghallgatja és megérti, sőt támogatja őket, kíváncsi a véleményükre. Sokan ezt sohasem élték még át. Vagy aikor valaki felismeri az időskori énjét a mentorában, esetleg olyan kapcsolódást alakít ki vele, ami utána egy életre szól... ezek azok a visszajelzések, amikor úgy igazán érezzük, hogy valaki sorsának alakulásához pozitív módon járulhattunk hozzá. 

img_8578.jpg
 Csak hogy megnézzük a másik oldalt is, a mentorok esetleg adnak visszajelzést, hogy nekik milyen pluszt ad/ad-e pluszt az, hogy ők mentorálnak?  

 
- Az egyik ok, amiért nagyon szeretjük a mentorprogramot, az az, hogy amennyit ad a fiatal pályakezdőnek, legalább annyira energizálja a mentorokat is. Ezek a kapcsolatok egy olyan oda-vissza ható folyamatot eredményeznek, ahol a mentorok is ugyanúgy újra megtalálhatják a lelkesedést a szakmájuk iránt, sőt, akár a jövőbeli kollégáikkal is találkoznak a programnak köszönhetően. A legnagyobb értéke viszont a programnak az a közösség, már szinte baráti kapcsolat, ami összeköti azokat az embereket, akik nem csak a saját karrierjükkel, hanem mások segítésével is, rengeteg időt, energiát, időnként pénzt feláldozva segítik a jövő generációját. Sokan elmondják, hogy bárcsak nekik lett volna mentoruk pályakezdőként! Ezért minden nap hálát adunk azért, hogy adott egy hatalmas lehetőség mindenki számára, számunkra kiváltság, hogy ezzel foglalkozhatunk a protégé.-ben. 

img_8575.jpeg
Szerző: Boldizsár Dóra

A blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a havi hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Könyvemet is szeretettel ajánlom: A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel, HVG Könyvek, Budapest, 2022.
Ez a honlapom.
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6818304459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása