Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Hogyan formálják a Z generáció elvárásai a munkahelyeket?

2024. július 05. - panpeterstop

 Generációkon átívelő válaszok érkeztek arra, mi kell a boldog munkahelyhez. Eláruljuk: a Z generációnak nincsenek irreális elvárások!   Beszámoló a Generációk Éjszakája meetupról.
covergeneraciok_ejszakaja.jpg

A Z generációról számos sztereotípia szárnyra kelt, többek között, hogy irreális elvárással lépnek be a munkahelyre...pedig vannak olyanok, akik már annak is örülnek, ha bejelentik őket!!

A Generációk Éjszakája rendezvényt Szabó Valéria, a culTUNEration mozgalom alapítója szervezte, és a helyszín a Business Coach Kft. belvárosi irodája volt. Az esemény tele volt energiával és néhány jól időzített nevetéssel, ami mindig jól jön a generációk közötti hídépítéshez.

generaciok_ejszakaja7.jpgBereczki Enikő generációkutató, "A rejtélyes Z generáció" című könyv szerzőjét Valéria kérdezte főként arról, milyen vállalati tréningekkel, képzésekkel lehet segíteni a generációk közötti együttműködést. A beszélgetés után Enikő két Z generációs influencert: Baranyai Barnát (kommunikációs szakember, humorista) és dr. Surányi Noét (vállalati jogász, Wise). Újra megerősítést kaptak a résztvevők abból, amit eddig is sokan tudtak, vagyis hogy a Z generáció nem csak TikTok-táncokat és vicces videókat tud profin elkészíteni, hanem komoly gondolataik is vannak a jövőről.

Baranyai Barna, a szövegírás és humor mestere, akit ha kell, stand-up műsorban is megtalálhattok Bereczki Enikővel több alkalommal működött együtt, sőt, a szerző "A rejtélyes Z generáció" című könyvéhez is készített  interjút, amely Barna költeményével zárul. A jó hangulatú verset Barna fel is olvasta az eseményen. 

A beszélgetés központi kérdése pedig nem volt más, mint: "Téged mivel tudna megfogni egy vállalat, hogy szívesen és sokáig dolgozz náluk?"  Ez az a kérdés, amitől a HR-esek szemei csillognak, mint a frissen polírozott kávéfőző a konyhában.

Noé és Barna a közösségi oldalon feltették a fenti kérdést követőiknek. (A videókat ide kattintva megtekintheted.)

Néhány figyelemreméltóan érdekes és meghökkentő válasz a sok közül, ami azt mutatja, valójában nincs is olyan magasan a léc a fiatalok munkahelyi elvárásait illetően, mint azt sokan gondolnák:

Már az is könnyet csal a szemembe, ha normálisan bejelentenek.”

“Fizesse már ki a túlórát, ha van.”

“Túlórázzon ingyen, akinek hét anyja van.”

“Ne vágjon át, ha nem tudom a munkaügyis dolgokat.”

“Tartsák be a szerződést.”

“Legalább jelezzenek vissza, ha nem vettek fel.”

“Ne zaklasson szexuálisan”

"Ne kezeljen úgy, mint egy hülyét"

generaciok_ejszakaja11barna.jpgMind a Z, mind az Y generáció tagjaitól a legtöbb válasz a "pénzre", vagyis a reális fizetésre irányult. Az Y generációnál második helyen a munka-magánélet egyensúlya, majd a kölcsönös tisztelet/megbecsülés és a home-office fej-fej mellett állt a harmadik helyen. A Z generációnál mint említettük szintén a pénz a legfontosabb, majd jön a kölcsönös tisztelet/megbecsülés és a jó hangulatú munkakörnyezet, a következetes, korrekt munkaadó és a home office ennél a generációnál is fontos elvárás.

Ezeket pedig a következőképpen fogalmazták meg a kommentelők Barnának:

"Az idősek frissítsék a szaktudásukat a tekintélyelvűség helyett.”

“Ne kelljen gyomorgörccsel kelni.”

"Ne úgy kezeljen, mint egy idiótát."


"Ne várja el, hogy egyből mindent értsek."


"Elvárásoknak megfelelő munkaterület."


"Szaktudás alapján megfelelő bérezés."

"Előrelépési lehetőségek."


"Ne legyen toxikus a légkör."


"Jó órák, jó bér."


"Korrekt, együttműködő, rugalmas."


"Nem baj, ha rosszabb a fizu, ha jó a hangulat."


"Ne kelljen gyomorgörccsel kelni."


"Wi-Fi meg klíma."

Az eredmények ismertetése után Barna és Noé is megosztották eddigi munkahelyi tapasztalataikat és mint kiderült a mai huszonéves diplomás fiatalok számos esetben a havi nettó 400 000 forintos fizetési igényüket sem tudják kiharcolni még több éves munkaviszony után sem. Noé elmondta, hogy gyakran kortársai nem olvassák végig a több oldalas munkaszerződéseket, nincsenek alapvető munkajogi ismereteik, ami miatt sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek.

generaciok_ejszakaja5.jpgA HR és az munkáltatói márka oldalról meghívott vendégek is megosztották gondolataikat, mégpedig Horváth Ádám, a Brandfizz társalapítója és Márton Katalin a HR Solutions Agency-től. A panelbeszélgetésen Horváth Ádám megerősítette, hogy a fiatalok véleménye szerint a fizetésnek rendben kell lennie, mielőtt további juttatásokról beszélhetünk. Továbbá megerősítette a Bereczki Enikő által korábban hangsúlyozott kommunikáció fontosságát, mint a generációk közötti együttműködés hatékony eszközét.

Márton Katalin többek között rámutatott arra, hogy bár a fiatalok és az idősebb generációk elvárásai hasonlóak, azonban a fiatalok jóval bátrabban adnak hangot ezeknek. A home office, mint igény megjelenése kapcsán pedig felhívta arra a figyelmet, hogy óvatosnak kell lenni az általánosítással, hiszen a kék galléros szakmákban legtöbb esetben lehetetlen lenne megvalósítani a távmunkát.

Bereczki Enikő összegezte a beszélgetést, kiemelve a kommunikáció fontosságát a generációk közötti hatékony együttműködésben. Említett egy 1600 munkavállaló megkérdezésével készült felmérést, amelyből kiderült, hogy a Z generáció számára különösen fontos a jó csapat és munkakörnyezet, amit a munkaadók gyakran alábecsülnek.

image_50432769.JPGA rendezvény második részében a mentoring szemléletű vezetésről esett szó. Horváth Viola, a Protégé mentorprogram alapítója, a Forbes "Under 30" listás szereplője moderálta a beszélgetést, ahol Komócsin Laura, a Mentor Oscar díj alapítója és MCC coach, a Business Coach Kft. ügyvezetője, valamint Papp Nóra, a Menton cégcsoport szövetkezeti üzletágvezetője osztották meg tapasztalataikat. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a mentorlás lényege, hogy a mentort is inspirálja a mentorált sikere, így mindkét fél nyer az együttműködésből.

A mentorálás viszonylag új formája az  úgynevezett fordított mentorálás, mely lényege, hogy nem az idős, tapasztalt vezetők, rangidős szakmabéliek lépnek fel mentorként, hanem pont ellenkezőleg, a fiatal munkavállalók tanítanak meg olyan készségeket, amely új az idősebbeknek. 

Magyarországon a Business Coach Kft.  Csúcsvezetői Akadémiáján hamarosan egy modul keretében a vezetők Bereczki Enikő vezetésével épp ezt a kérdést járják körül "Mit tanuljunk el a Z generációtól, hogy még sikeresebb csúcsvezetők lehessünk?" Vendégelőadó: Wettstein Albert Munch társalapító, TEDx-előadó, Z generációs üzletember.

generaciok_ejszakaja10.jpg

A Z generáció számára alapvető fontosságú a jó fizetés, mivel a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek, különösen az albérlet árak. A lakásvásárlás sokuk számára megfizethetetlen, kivéve, ha a szülők anyagi támogatást nyújtanak. Ezért egy munkahely kiválasztásakor a megfelelő fizetés alapelvárás a Z generáció részéről.

Érdekes módon a jó fizetés iránti igény nemcsak a Z generációra jellemző, hanem a többi generáció tagjai is hasonlóan gondolkodnak. Azonban, mivel az idősebb generációk tagjai általában kevésbé mobilisak, és a lehetőségeik is korlátozottabbak, nehezebben döntenek úgy, hogy felállnak és felmondanak egy nem kielégítő munkahelyen.

Minden generáció vágyik az anyagi biztonságra és a jó munkahelyi légkörre, de ezeknek az igényeknek a kifejezési módja eltérő lehet. A Z generáció bátrabban és asszertívebben áll ki a saját érdekeiért, míg az idősebb generációk tagjai talán kevésbé mernek hangot adni ezeknek az igényeknek. Felmerül a kérdés, hogy a Z generáció asszertivitása vajon felszabadítja-e majd a korábbi nemzedékeket is?

Az idősebb generációk talán inspirációt merítenek a Z generáció határozottságából, és ők is bátrabban állnak majd ki a saját igényeikért. Az asszertivitás és az önérvényesítés ugyanis olyan tulajdonságok, amelyeket minden korosztály elsajátíthat, és amelyek hozzájárulhatnak a munkahelyi elégedettség és az életminőség javításához. Ahogy az népszerő amerikai vezetőképző, író, előadó, Simon Sinek mondja:

„Leadership is not about being in charge. It is about taking care of those in your charge.” Vagyis „A vezetés nem arról szól, hogy irányítunk. Arról szól, hogy gondoskodunk azokról, akiket irányítunk.”

Az, hogy a Z generáció ilyen nyíltan és bátran képviseli a saját érdekeit, példaként szolgálhat a többi generáció számára is, és hosszú távon hozzájárulhat a munkahelyi kultúra pozitív változásához.

A mentorálás fontosságát sem szabad alábecsülni. A mentorálás segíthet hidat képezni a különböző generációk között, lehetővé téve az idősebb, tapasztaltabb munkavállalók számára, hogy átadják tudásukat és tapasztalataikat a fiatalabb generációknak. Ez nemcsak a fiatalabb generációk számára nyújt értékes tanulási lehetőséget, hanem az idősebb generációk számára is megerősítheti a munkahelyi megbecsülés érzését. Egy jól működő mentorálási rendszer hozzájárulhat a munkahelyi elégedettség növeléséhez, az alkalmazottak elkötelezettségéhez, és a munkahelyi kultúra fejlődéséhez, amely minden generáció számára előnyös. 

A Z generáció tagjai általában nyitottak az értékes tapasztalatokra és tanácsokra, amelyeket az idősebb generáció tagjai tudnak nyújtani. Bár előfordulhatnak generációs különbségekből adódó nézeteltérések vagy kommunikációs kihívások, általánosságban véve a Z generáció tagjai hajlandóak tanulni az idősebbektől és értékelik a velük való párbeszédet és együttműködést. Fontos, hogy mindkét generáció megértse egymás értékeit és perspektíváit, hogy kölcsönösen támogató és gyümölcsöző kapcsolatot tudjanak kialakítani.

Ha lemaradtál a Generációk Éjszakáról, de érdekel a téma, akkor ajánljuk a következő programot: Kultúrák Éjszakája című interkulturális vállalati - fejlesztői world café meetup, 2024. július 23 szerda 17.30 - 21.00 között a Radisson Budapest BudaPart Rooftop teraszán.

A blog Facebook-oldalán gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a havi hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Könyvemet is szeretettel ajánlom: A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel, HVG Könyvek, Budapest, 2022.
Ez a honlapom.
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Ez is érdekes lehet: 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr5518285091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása