Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Hét új pszichológia és önismereti könyv nem csak lélekbúvároknak

2023. szeptember 22. - panpeterstop

Hét új pszichológiai és önismereti könyvet gyűjtöttünk össze, amelyek semmiképp sem hiányozhatnak a téma iránt érdeklődők bakancslistájáról!reading-925589_1280.jpg

Tovább

Gyerekjáték az AI?

A Logiscool Élményalapú Programozó iskolahálózat - a gyermekek digitális írástudás és programozás oktatásának nemzetközi szakértője - kurzusain, workshopjain és táboraibanmár 2021 óta tanítanak mesterséges intelligencia alapú programokat a 6-18 éves korosztálynak. Nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem hogy miként kell használni azt, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A következő évtizedek nyertesei ugyanis azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együtt élni és együttműködni a mesterséges intelligenciával.

aa45b03d-d11d-4ab6-8dbb-9a9228cac6a6.jpeg

Tovább

Szívből jövő vendéglátás Böhönyén a Nagypince Borhotelben

Ha az M7-es szerepel nyáron az útitervben, akkor a legtöbben a Balatonra gondolnak, pedig, ha dél felé vesszük az irányt, nem fogunk csalódni, sőt, rendkívül kellemes meglepetésben lesz részünk!

b61220a7-adc0-45ce-976e-680ef980c982.jpeg

Tovább

Nehezen kapcsolódó generációk: #YOLO, randiapp és válás ötven felett (vendég: Bereczki Enikő)

Családi életciklusok és a bennük rejlő generációs harcok - ezek a hívószói legújabb az "És boldogan éltek ... " podcast-csatorna legújabb epizódjának Az alkalom különlegesége volt, hogy Bereczki Enikő generációszakértő is társult Dr. Kádár Annamária pszichológus és Vörös István magyartanár-újságíró párosához. Életünknek megvannak a maga fejezetei azok szépségeivel, nehézségeivel, örömeivel és kihívásaival. Családi életciklusaink vizsgálata a párkapcsolat mélyítésével, házassággal kezdődnek majd érkezik a gyermek, felcseperedik, és "kiürül a fészek" benne az újra egymásra találás erőpróbájával. Hill és Rodgers által a hatvanas években megalkotott életciklus-modellt vesszük górcső alá, kiegészülve Bereczki Enikő generációkutató, ifjúsági szakértővel, A rejtélyes Z generáció című könyv írójával – hogy az egyes életciklusokban rejlő konfliktusforrásoknak is a mélyére tudjunk nézni!

Egyre több a telefon- és számítógépfüggő gyerek

Az ATV Start vendége voltam néhány percre.
Az elmúlt napokban megjelent az NMHH legfrissebb kutatási eredménye miszerint a gyerekek átlagosan napi 4 órát is kütyüznek. Ez a szám a nyári szünet alatt rohamosan megnő, amivel a szülőknek is kell kezdeni valamit…
Megjelent egy új szülői felelősség a 21. században ez pedig a digitális szülői felelősség.
Néhány pontban a legfontosabbak:
- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása, hogy a gyerekek 18–24 hónapos korukig egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt (kivéve a videócsetelést), a 2–5 év közötti gyerekek pedig naponta legfeljebb egy órát nézzék a képernyőt felügyelet mellett.
-Később a gyerek személyiségfejlődését, élethelyzeteit figyelembe véve alakítsuk időkeretet
szabva a képernyőidőt
-Fokozatosan tanítsuk meg az internetbiztonság alapjaira: személyes adatok védelme, megtanítani, hogy interneten nem biztos, hogy mindenki az, akinek látszik stb.
- Mutassunk jó példát!
-Mutassunk alternatívát az offline világból!
-Legyen beszédtéma az ami vele a közösségi oldalakon, videójáték stb. közben történik.
-Ha baj van, forduljunk szakemberhez!
- Tájékozódjunk a témában. . Ajánlom a saferinternet.hu, a gyerekaneten.hu és a kekvonal.hu, az nmhh.hu/mobilacsaladom oldalakat, illetve a könyvemet A rejtélyes Z generáció címmel.

Rejtett gyöngyszem a Balaton északi partján

Kék és zöld színekben játszó magyar tengerrel, hangulatos belső tóval a közel 6 hektáros, ősfás területen, valamint fantasztikus ízekkel vár a Zánka Zen Garden Resort. Merüljetek el friss élménybeszámolónkban!
cc1ba87f-8a0c-4e72-8fe3-3f86b154069f.jpeg

Tovább

Már egyetemi kurzus részeként is oktatják a felelős alkoholfogyasztást

Egyetemi órák része lett a felelős alkoholfogyasztás témaköre a Dreher Sörgyárak „Ésszel-iszom!” programjának kezdeményezésére. A program UNI sorozatának első tesztkurzusa a Budapesti Metropolitan Egyetemen indult 2022 őszén. A program indulása óta több mint száz alap-és mesterszakos, valamint posztgraduális hallgató tanult és tervezett érzékenyítő kampányokat a mértékletes alkoholfogyasztásról. A pilot félév sikere után a hiánypótló kezdeményezés 2023-ban több egyetemen folytatódik: a Budapesti Metropolitan Egyetem mellett a Corvinus és MOME is bekapcsolódott kurzusaival.

uni_cover2.JPG

Tovább

Családi élmények egy fenyőerdő közepén

Debrecen mellett néhány percre találjuk Erdőspusztát, ahová immáron visszatérő vendégekként érkezünk. A nagyváros zaja és nyüzsgése után üdítő látványt nyújt az Alföld hosszan elnyúló békés tája, a különleges szálláshelyhez közeledve pedig az erdő illata kellemesen cirógatja az ideérkezők orrát…

f25f6b2a-b6be-470b-9235-ae05bf1276ef.jpeg

Tovább

Csodás családi napok Hévízen

Szerencsésnek éreztük magunkat, hogy visszatérő vendégként újra eltölthettünk néhány napot a Hévízen, az igényes szolgáltatásáról népszerű Európafit négycsillagos szállodában.

bca99d94-f3ff-426d-8a97-0737ff75d642.jpeg

Tovább

Biztonság és internet: így válhat veszélytelen tereppé a gyerekek számára a kibertér

Dr. Király Borbála, a Safer Internet Projekt koordinátora, és Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő hívja fel a figyelmet a biztonságos internethasználatra, a digitális szocializáció fontosságára, a túlzó közösségimédia-használat veszélyeire.

Izgalmas gyerek-, kamaszkönyvek az ön- és a természetismeret fejlesztéséhez

Környezetpszichológusok már a 2000-es évek elejétől kongatják a vészharangot a természethiány terjedéséből fakadó ártalmak, és különösen a gyerekek, fiatalok körében okozott zavarai miatt. Sokat lehetett hallani arról is, hogy egyre több fiatal szenved klímaszorongás miatt. Rengeteget tehetünk értük azzal, ha olyan olvasmányokkal ismertetjük meg őket, amelyek megszerettetik velük a természetet és  megtanulják elfogadni és felismerni saját szerepüket, felelősségüket. Többek között ehhez mutatunk be néhány hiánypótló könyvet.

gothic-gefdf13bc3_1920.jpg

Tovább

Már a gyerekeket is érintheti a kiégés

Sajnos a stressz, és a teljesítmény kényszer már-már természetes része a gyerekek mindennapjainak, főleg most, az érettségi, az év vége és az év végi vizsgák miatt. Egy friss felmérés szerint a középiskolások 85 százaléka túlterhelt, 50 százalékuknak pedig olyan nagy fokú stresszben is volt már része, amely már fizikai és mentális tünetekkel is járt, és sokukat érintette a kiégés – mondta a KARC Fm-nek Bereczki Enikő. Az ifjúsági és generációs szakértő, mentálhigiénés prevenciós specialista hozzátette azt is, hogy a kiégésnek több szakasza és több tünete van, vagyis, ha figyelünk a gyerekünkre, időben észre tudjuk venni, ha baj van. Simori Renáta interjúja.

A függőség csapdájára is figyelmeztetett a generációkutató

A Z generációhoz tartozó tizen- és huszonévesekkel szemben gyakran élnek a sztereotípiák; nehezen motiválhatók, csak a telefonjukat nyomkodják, képtelenek a kitartásra, nem akarnak felnőni. Ezek abból is fakadnak, hogy keveset tudunk a világukról, pedig szülőként, pedagógusként, munkaadóként vagy munkatársként elengedhetetlen, hogy együttműködjünk velük, túllépjünk előítéleteinken.

bekescsaba.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása