Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Beszéljünk-e a gyerekkel a választásokról?

 – Digitális könyv készült Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő útmutatásából

2018. március 20. - panpeterstop

Több kutatás is bizonyítja, hogy az európai fiatalok passzívak politikai, választási ügyekben. Mit tehet a szülő? Hogyan ösztönözheti gyermekét az aktív társadalmi, politikai szerepvállalásra? Mit válaszoljon a választási plakátokat bámuló gyerek felmerülő kérdéseire?

people-dad.jpg

Több felmérés szerint a mai fiatalok apolitikusabbak, vagyis passzívabb a politika iránti érdeklődésük, mint az előbbi generációknak. A Policy Solutions Millennial Dialogue nevű kutatásában négy országban (Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon) tanulmányozta a 15 és 34 év közötti fiatalok politikai attitűdjét. Az eredmények szerint a magyar fiatalok politika iránti fogékonysága regionális összevetésben is rendkívül alacsonynak bizonyult. Ausztriában 54%, Lengyelországban 50%, Bulgáriában 47% a téma iránt érdeklődők aránya, Magyarországon viszont csak 29%. 

Political Capital Lelkes fogyasztók, el nem kötelezett demokraták tanulmánya szerint is a magyar fiataloknak alacsony a politikai érdeklődése, csökkenő tendenciát mutat a választási hajlandóságuk és nem érzik úgy, hogy bármit is várhatnának az általa taszítónak tartott politikától. A kutatás többek között az iskolai szocializáció hiányosságait teszi felelőssé a fiatalok politikai érdektelenségéért:
"... a (párt)politikától való félelem miatt ugyanis a teljes politikumot kizárták az iskolai falai közül, gyanússá vált minden a politikáról szóló vagy ezzel kapcsolatos ismeret és gondolat. Emellett azonban számos olyan strukturális elem is található az oktatásban, amelyek kontraproduktívak a demokratikus elkötelezettség kialakulása szempontjából. Ilyen például a múltcentrikus oktatás, a frontális oktatás, az érdekérvényesítő technikák oktatásának a hiánya, a hierarchikus belső struktúra, de említhetnénk még a vitakultúra, a gyakorlatiasság és a diákok bevonásának hiányát is.
Egy korábbi posztunkban a témában megszólaltattuk Kiss László Rolandot, gyógypedagógust, pszichológia szakos hallgatót, a Youth2Youth társadalmi innovációs verseny vezetőjét, aki úgy véli, hogy nincs okunk kételkedni a Political Capital kutatásában. Ennek hátteréről a következőképpen nyilatkozott:
A fiatalokat sem otthon, sem az iskolában nem készítik fel mindarra, amit tőlük a 21. század elvár. A népmeséket és a gulyáskommunizmust idéző stratégiákkal próbálnak boldogulni egy modern demokráciában és piacgazdaságban, nincs mit csodálkoznunk azon, ha a végeredmény az, hogy inkább élnének egy autokratikus rendszerben. Hiányzik a modern közgondolkodást jellemző szókészlet is: a fiatalok többsége még mindig 19. századi reformkort idéző fogalmakat használ, mint nép vagy a nép boldogulása. Az állampolgár, politikai közösség, társadalmi részvétel, közjó nagyon ritkán fordulnak elő.
Azon keveseket, akiket érdekel a politika is megegyeznek abban, hogy a millenneumi nemzedék többségében már a politika szó hallatán egyfajta pavlovi reflexek indulnak be arra, hogy visszahúzódjanak. Így gondolja  Tóth Máté Bence is, akiNemzetközi Kör nevű fiatalok által működtetett tudásközpont alapítója mivel azt tapasztalja évek óta, hogy kortársai apolitikusak, passzívak, nem vesznek részt társadalmi ügyekben:
"Ezt sajnos a magyar oktatásnak írhatjuk fel nagymértékben, mivel az nem ösztönzi a fiatalokat a körülöttük lévő világra való nyitottságra, ezáltal a közügyek iránt való érdeklődésre. Ahhoz, hogy az én generációm felelősségteljes jövőbeli vezetője legyen az országnak, szükséges lenne, hogy egy inspirálóbb és gyakorlati, hasznos tudást adó oktatási rendszert vezessünk be, amely az alapműveltség mellett érdekes gazdasági, pénzügyi, politikai alapismereteket is oktasson."
A már említett posztunk az index.hu-ra is kikerült, így sokan olvasták (4155-en) és szavaztak is a végén. Természetesen ez felmérésnem reprezentatív mintát képvisel de érdekes, hogy a legtöbb szavazó úgy érezte a csendes generáció a leghelytállóbb megjelölés:
csendes_generacio_szavazas_1.jpg

booker.png

Beszélj a gyerekeddel a témáról!

Mi lenne a legkiválóbb alakalom arra, hogy a témáról beszélgessünk a gyerekekkel ha nem az, amikor az egész ország választásra készül?  Mégis sokan nem értik mi történik körülöttük. A gyerekek pont ilyenek. Ezért A Hintalovon Alapítvány fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban megismerkedjenek a politikai véleménynyilvánítás legalapvetőbb eseményével, a választásokkal. Dr. Gyurkó Szilvia a WMN.hu-n megjelent írása néhány főbb pontban (például: Mit jelent a választás?Mi a választások következménye? . Miért van ennyi plakát meg hirdetés most mindenhol?Hogyan lehet szavazni?) gyűjtötte össze az ilyenkor gyakran felmerülő kérdéseket. A szakértő szerint segítenünk kell a gyerekeket abban, hogy értsék, mi történik és miért:
Kezdődik a kampány, és hogy nagymamám szavaival éljek: „lesz itt még ez-az”. Nyíltan (plakátokon, hirdetéseken és szórólapokon) és burkoltan (hírekben és álhírekben) ömlik ránk a magyar politikai közélet minden „szépsége”. Nekünk pedig mondani kell erről az egészről valamit a gyerekeknek. Segítenünk kell őket abban, hogy értsék, mi történik és miért.
A magyar startup vállalkozás, a BOOKR Kids így arra vállalkozott, hogy egy mobilra és tabletre letölthető interakítv könyvet készít Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő (Hintalovon Alapítvány) közreműködésével. Az alkalmazás 9 pontban mutatja be azokat a kérdéseket, amelyeket egy gyermek a szüleinek feltehet. Az írás remek családi beszélgetéseket sarkalhat és talán még az első konstruktív “politikai vitára” is sor kerülhet... A mini- könyv végén interaktív kvíz játék található.
 

A könyv videó formátumban megtekinthető:

A BOOKR Kids Mesetárból ingyenesen letölthető:

Google Play: https://goo.gl/kaaCNd
App Store: https://goo.gl/nLz9fd

Az említett poszt linkje: Ezek a mai fiatalok!?

A Pán Péter, STOP! blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemrehonlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) és itt az oldalon a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, olvasgatni új híreikről hasznos témákban.

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr10013754432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.20. 23:49:33

A fiatalok azért passzívak, mert pontosan tudják, hogy a szavazásnak semmi értelme, változni nem fog tőle semmi. A hajcsár változik, a nyereg ottmarad tovább a szamáron. Komédia az egész, színjáték. Ebbe miért is vegyenek részt? Többek közt én is ezért nem szavazok soha.
süti beállítások módosítása