Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

„A Z generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

– interjú Bereczki Enikővel

2022. május 23. - panpeterstop

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Az online térben egyre nagyobb teret nyer a mentális betegségekkel való „haknizás" is.

Ezek alapvetően rendkívül problémás dolgok. Azért káros, mert ez egy könnyű útnak a választása is lehet. Ezekben az esetekben a problémákat feloldják. Miután pedig jönnek a vigasztaló, együttérző kommentek kicsit megkönnyebbülnek.

Ezt sehogy nem tekinthetjük megoldásnak?

Nem. Ha kiposztolsz valamit, megosztasz egy bejegyzést az még nem egyenlő azzal, hogy megoldódott a probléma. Azzal, hogy együttéreznek veled vagy megsajnálnak, még nem fogod feldolgozni az adott problémát, pláne a traumádat. Az érzelmi állapotainknak a folyamatos kiposztolása, pláne a mentális problémáké egy téves út.

Kattints a teljes interjúra

A rejtélyes Z generáció címmel megjelent a könyvem!!!

Örömmel tudatom, hogy már a boltokban elérhető és online is rendelhető első könyvem - Rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel címmel.

generacio_72dpi_uj.jpg

Tovább

Háború, Covid és a Z generáció

- összefoglaló előadásomról Szombathelyen

Háború, Covid és a Z generáció - Szakértő tartott előadást Szombathelyen

Részlet:

"Európa jövője – Az ifjúság címmel szervezett konferenciát a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, melyen Bereczki Enikő arról beszélt, hogyan hat a Covid és a háború a fiatalokra.

 Az 1995 és 2009 között született Z generáció számára (is) a döntő események közé tartozik a Covid-járvány. Felnőtté válásukhoz tartozó sorsdöntő események maradtak ki, mint a ballagás, a szalagavató vagy a gólyaavató. A munkába állásnál is sokaknál megtörtek az életutak. A digitális oktatással kapcsolatban a kevés tanári magyarázatot említik, a társaik és tanáraik motiváló hatása is hiányzott nekik. A netezés a Covid előtt is meghatározó tevékenységük volt, a Covid alatt napjaik nagy részét az online térben töltötték, átélve akár a digitális kiégést. Függőséget okozhattak a videojátékok – piacuk a Covid-időszakban tarolt –, vagy az online pornó, az, hogy a szexualitás testi oldalával túl korán találkoznak."

https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/haboru-covid-es-a-z-generacio-szakerto-tartott-eloadast-szombathelyen

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

Interjú velem a Hamu és Gyémánt magazin oldalán

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Részlet az interjúból:

Mi a legnagyobb veszély, ami fenyegeti ezt a generációt?

Az elidegenülés. Sokan önmaguktól is elidegenülnek. Olyan sokat vannak az online térben, hogy kevés tapasztalatot szereznek offline. Amikor ebbe belegondolnak, nagyon lecsökken az önbizalmuk. Az online tér számos lehetőséget tartogat, de kérdés, kinek mire van igénye, ki ragadja meg a nagy lehetőséget, de ehhez is rengeteg szerencse kell. Maguktól, megfelelő programok, szervezett támogatás nélkül a perifériára született gyerekek nem tudnak élni a digitális oktatás óriási, esélykiegyenlítő lehetőséggel, sőt veszélyes vagy igénytelen tartalmak csapdáiba esnek. Az online pornográfia pedig ennek a csúcsa.

Nincs még egy ilyen nemzedék, akik tényleg ennyire fiatalon, felkészületlenül találkozott volna a testi szexualitás torz módon való ábrázolásával.

A mai Z-generációsok az online pornóval előbb találkoznak, mint hogy először szerelmesek lennének, vagy valódi hús-vér partnerrel testi-lelki tapasztalatot szereznének.

Akkor ez is sokat hozzátesz a párkapcsolati nehézségekhez és problémákhoz.

Igen. A lojalitás, az hogy valami egy életre szól már nem igazán kecsegtető. A veterán nemzedéknek (1945 előtt születettek) az teljesen természetesen volt, hogy mindent egy életre választanak. Munkát, otthont, szerelmet, ez napjainkban már nem egészen így van. Rengeteg szakember véli úgy, hogy a túl korai pornónézés eltávolíthatja később a tinédzsereket az intimitástól, sőt érzelmileg is megkeményedhetnek vagy érzéketlenné válhatnak.

Nem is vágynak normalitásra?

Ezt nem hinném. A fiatalok többsége szeretne boldog és kiegyensúlyozott házasságban élni. De persze egyre kevésbé hisznek ebben. 

Képernyővédő #12

Valamilyen módon mindannyiunk életére hatással van, hogy egy szomszédos országban háború dúl, ráadásul a közösségi médiafelületek, a digitális világ nem csak ezt hozza be a személyes terünkbe, de a hozzá kapcsolódó, néha végtelenül lélekölő, érzéketlen vagy tudatlan megnyilvánulásokat is. Hogyan őrizhetjük meg magunk és szeretteink mentális egészségét, ha globális válságok egész sora zajlik körülöttünk? Bereczki Enikő mentálhigiénés szakemberrel, ifjúsági és generációs szakértővel beszélgettünk. A Képernyővédő podcast szakértők segítségével járja körbe a digitális élet különféle, komplikált aspektusait, a problémás játékhasználattól kezdve a digitális biztonságon át az online bántalmazásig.

Ha tetszett a beszélgetés, oszd meg másokkal is!

 

Kövess minket a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
A blog alapítójának Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Ez a blog alapítójának honlapja
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 

Hogyan beszéljünk a háborúról a gyereknek?

Millás Reggeliben beszélgettünk

Millás Reggeliben - Hogyan beszéljünk a háborúról a gyereknek

A Millás reggeli adásban a Jazzy Rádión kérdezett Mihálovits András egy aktuális kérdésről, amivel most ebben a háborús hírekkel terhelt időszakban szülőként kiemelten fontos foglalkozni.

Hogyan lehetsz még jobb apa?

Süveges Gergő "apakulcsairól" kezdő és haladó apáknak

Huszonévesként, saját generációmban azt tapasztalom, hogy az édesapák többsége kifejezetten férfiasnak tartja az apaszerepet, szeretnék kivenni részüket a gyermeknevelésben és aktívan jelen lenni gyermekük hétköznapjaiban. „A férfi csak dolgozzon; a nő mos, főz, takarít és gyerekeket nevel” szereposztás (szerencsére) megdőlni látszik.

image5.jpeg

Tovább

Környezettudatos alkotás otthon

 Az alfa generáció (2010 után születtek) már most, vagyis gyermekkorban ér el abba a korba, amikor minden valószínűség szerint találkozik a környezet-, és klímaváltozás egyre súlyosbodó problémáival, ami nagy hatással lehet gondolkodásukra, környezettel kapcsolatos hozzáállásukra. 

Rengeteg hír jut el a gyerekekhez a nagyvilágból különböző csatornákon keresztül, és nemcsak a klímahelyzetről, hanem egyéb válságos állapotokról - pandémia, gazdasági válság, ukrán-orosz háború - is hallhatnak. Éppen ezért a 21. századi gyermekek szüleinek felelőssége, hogy mindezek ellenére és közepette segítsenek gyermekeiknek gyereknek megmaradni, a gyermekkort megőrizni. Ennek érdekében egyrészt szűrni kell a médiafogyasztást, életkoruknak megfelelően szükséges beszélgetni az olyan komoly kérdésekről, mint a környezetvédelem, klímaválság, és az önfeledt játékra - a mostanihoz hasonló, nehezebb helyzetekben - kiemelt hangsúlyt helyezni. A gyerekek játék közben ugyanis nemcsak finommotorikus készségüket és kreativitásukat fejlesztik, hanem "kijátsszák" magukból a hétköznapok során felgyülemlett feszültséget is és játszva sokkal jobban elmélyítik az új ismereteket.

Mindannyiunk felelőssége, hogy egy élhetőbb környezetet teremtsünk a jövő generációinak és jó példával járjunk elő. Éppen ezért örömmel fogadtuk a felkérést, hogy csatlakozzunk a Játéksziget Geomag Green Építőversenyének népszerűsítéséhez.A felelősen gondolkodó Játéksziget játékbolt hálózat célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, az újrahasznosítás fontosságára. 
A jelentkezőknek nem kell mást tenni, mint egyedi alkotásokat készíteni a Geomag mágneses építőjátékból újrahasznosított anyagokkal kombinálva.

Körülnéztünk milyen kidobásra ítélt  darabot tudunk felhasználni a játékkészítéshez és választásunk egy papírgurigára és egy pizzás dobozra esett. Némi fantáziával és Geomag játékokkal kombinálva két szuper alkotást - egy ceruzatartót és plüss állatkáknak egy játékkanapét - készítettünk.  

Minden a versenyről: https://jateksziget.hu/pages/geomag-epitoverseny

Ha olvasnál még a témában:

Az alfa-generációsok: előbb a tablet utána a bicikli 

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a háborúról?

(X)

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.

Kéretlen erotikus üzenetekkel és szexcsettel bombázott kiskorúak!

Hamarosan itt a téli szünet. Sok gyerek, kamasz már nagyon várja. Még többen nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel. Kézenfekvő ilyenkor a kütyüzés, a csetelés. A netes szexuális ragadozók is tisztában vannak ezzel. Mit lehet tenni?

woman-young.jpg

Tovább

Keress rá! Letölthető óravázlatok pedagógusoknak tudatos internethasználatról!

a Telekom és a Da Vinci Kids együttműködésében

A Keress rá! című Da Vinci sorozat epizódjaiból a gyerekek szórakozva tanulnak meg olyan fontos internetbiztonsági tudnivalókat, mint a személyes adatok védelme, az online és offline világ egyensúlyának megteremtése, a biztonságos posztolás. Mindezt egyszerűen bevihetik a pedagógusok is a foglalkozásokra, órákra.

keress_ra_kep.jpg

Tovább

A digitális eszközök javítják az idős generáció életminőségét

.. ha a fiatalok türelmesen tanítják meg őket a használatukra

A boomer jelenségről, az eszközhasználatban megjelenő generációs különbségekről beszéltünk az RTL-klub Reggeli című műsorában.
rtl_2021_2.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása