Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Miért kell mai gyerekeknek TikTok-kihívásokba belehalni?

Egy 22 éves srác véleménycikke

2022. július 11. - panpeterstop

 Facebookos görgetésem során éppen szembejött velem egy cikk, ami a blackout challenge néven futó életveszélyes TikTok-kihívást mutat be. A kihívás - (mely korábban is felkapott volt és tragédiába torkollott -szerk.) - lényege, hogy ájulásig fojtogatják magukat a résztvevők, sajnos több haláleset is köthető hozzá.

boy-gff1468a55_1920.jpg

Tovább

Ártatlan plüssfigura vagy valami egészen más?

Te mit tudsz a Huggy Wuggy őrületről?

Egy évek óta elhagyatottan álló gyerekjátékgyárba visszatér az egykori dolgozó, hogy egy rejtély után nyomozzon, kiderítse hová tűntek a munkatársak.....hugi_wugi.jpg 

Tovább

Hit, cybertér és az ötven pluszosok

Nemcsak a Z-, Y-generáció hanem az 50 év feletti generáció is aktívabbá vált az online térben az elmúlt 3 évben: többen közülük a lezárások kezdetén jelentek meg a közösségi oldalakon. A hitről is szívesen olvasnak, hallgatnak műsorokat itt.

sms-shortcuts-g3ed1eb511_1920.jpg

Tovább

Szexting, öngyilkosság, Z generáció

A kamaszkori halálokok közül talán az egyik legmegrázóbb az öngyilkosság. Sokszor az interneten zajló események - például a szexting - is felerősíthetik az érzékenyebb lelkekben az önsértést és az öngyilkossági hajlandóságot. Hogyan lehet megelőzni?
student-g5f903657d_1920.jpg

Tovább

A VulkánSág visszavár!

Celldömölkön, Kemenesalja fővárosában, festői környezetben a  Jufa Vulkán Hotelben, Gyógy-, és Élményfürdőben töltődtünk fel a tavaszi szünetben. Élménybeszámoló következik a Ság hegy mellől!

7520f80f-dd70-46af-9b8a-961444142860.jpeg

Tovább

„A Z generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

– interjú Bereczki Enikővel

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Az online térben egyre nagyobb teret nyer a mentális betegségekkel való „haknizás" is.

Ezek alapvetően rendkívül problémás dolgok. Azért káros, mert ez egy könnyű útnak a választása is lehet. Ezekben az esetekben a problémákat feloldják. Miután pedig jönnek a vigasztaló, együttérző kommentek kicsit megkönnyebbülnek.

Ezt sehogy nem tekinthetjük megoldásnak?

Nem. Ha kiposztolsz valamit, megosztasz egy bejegyzést az még nem egyenlő azzal, hogy megoldódott a probléma. Azzal, hogy együttéreznek veled vagy megsajnálnak, még nem fogod feldolgozni az adott problémát, pláne a traumádat. Az érzelmi állapotainknak a folyamatos kiposztolása, pláne a mentális problémáké egy téves út.

Kattints a teljes interjúra

A rejtélyes Z generáció címmel megjelent a könyvem!!!

Örömmel tudatom, hogy már a boltokban elérhető és online is rendelhető első könyvem - Rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel címmel.

generacio_72dpi_uj.jpg

Tovább

Háború, Covid és a Z generáció

- összefoglaló előadásomról Szombathelyen

Háború, Covid és a Z generáció - Szakértő tartott előadást Szombathelyen

Részlet:

"Európa jövője – Az ifjúság címmel szervezett konferenciát a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, melyen Bereczki Enikő arról beszélt, hogyan hat a Covid és a háború a fiatalokra.

 Az 1995 és 2009 között született Z generáció számára (is) a döntő események közé tartozik a Covid-járvány. Felnőtté válásukhoz tartozó sorsdöntő események maradtak ki, mint a ballagás, a szalagavató vagy a gólyaavató. A munkába állásnál is sokaknál megtörtek az életutak. A digitális oktatással kapcsolatban a kevés tanári magyarázatot említik, a társaik és tanáraik motiváló hatása is hiányzott nekik. A netezés a Covid előtt is meghatározó tevékenységük volt, a Covid alatt napjaik nagy részét az online térben töltötték, átélve akár a digitális kiégést. Függőséget okozhattak a videojátékok – piacuk a Covid-időszakban tarolt –, vagy az online pornó, az, hogy a szexualitás testi oldalával túl korán találkoznak."

https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/haboru-covid-es-a-z-generacio-szakerto-tartott-eloadast-szombathelyen

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

Interjú velem a Hamu és Gyémánt magazin oldalán

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Részlet az interjúból:

Mi a legnagyobb veszély, ami fenyegeti ezt a generációt?

Az elidegenülés. Sokan önmaguktól is elidegenülnek. Olyan sokat vannak az online térben, hogy kevés tapasztalatot szereznek offline. Amikor ebbe belegondolnak, nagyon lecsökken az önbizalmuk. Az online tér számos lehetőséget tartogat, de kérdés, kinek mire van igénye, ki ragadja meg a nagy lehetőséget, de ehhez is rengeteg szerencse kell. Maguktól, megfelelő programok, szervezett támogatás nélkül a perifériára született gyerekek nem tudnak élni a digitális oktatás óriási, esélykiegyenlítő lehetőséggel, sőt veszélyes vagy igénytelen tartalmak csapdáiba esnek. Az online pornográfia pedig ennek a csúcsa.

Nincs még egy ilyen nemzedék, akik tényleg ennyire fiatalon, felkészületlenül találkozott volna a testi szexualitás torz módon való ábrázolásával.

A mai Z-generációsok az online pornóval előbb találkoznak, mint hogy először szerelmesek lennének, vagy valódi hús-vér partnerrel testi-lelki tapasztalatot szereznének.

Akkor ez is sokat hozzátesz a párkapcsolati nehézségekhez és problémákhoz.

Igen. A lojalitás, az hogy valami egy életre szól már nem igazán kecsegtető. A veterán nemzedéknek (1945 előtt születettek) az teljesen természetesen volt, hogy mindent egy életre választanak. Munkát, otthont, szerelmet, ez napjainkban már nem egészen így van. Rengeteg szakember véli úgy, hogy a túl korai pornónézés eltávolíthatja később a tinédzsereket az intimitástól, sőt érzelmileg is megkeményedhetnek vagy érzéketlenné válhatnak.

Nem is vágynak normalitásra?

Ezt nem hinném. A fiatalok többsége szeretne boldog és kiegyensúlyozott házasságban élni. De persze egyre kevésbé hisznek ebben. 

Képernyővédő #12

Valamilyen módon mindannyiunk életére hatással van, hogy egy szomszédos országban háború dúl, ráadásul a közösségi médiafelületek, a digitális világ nem csak ezt hozza be a személyes terünkbe, de a hozzá kapcsolódó, néha végtelenül lélekölő, érzéketlen vagy tudatlan megnyilvánulásokat is. Hogyan őrizhetjük meg magunk és szeretteink mentális egészségét, ha globális válságok egész sora zajlik körülöttünk? Bereczki Enikő mentálhigiénés szakemberrel, ifjúsági és generációs szakértővel beszélgettünk. A Képernyővédő podcast szakértők segítségével járja körbe a digitális élet különféle, komplikált aspektusait, a problémás játékhasználattól kezdve a digitális biztonságon át az online bántalmazásig.

Ha tetszett a beszélgetés, oszd meg másokkal is!

 

Kövess minket a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
A blog alapítójának Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Ez a blog alapítójának honlapja
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 

Hogyan beszéljünk a háborúról a gyereknek?

Millás Reggeliben beszélgettünk

Millás Reggeliben - Hogyan beszéljünk a háborúról a gyereknek

A Millás reggeli adásban a Jazzy Rádión kérdezett Mihálovits András egy aktuális kérdésről, amivel most ebben a háborús hírekkel terhelt időszakban szülőként kiemelten fontos foglalkozni.

süti beállítások módosítása