Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Miért kell mai gyerekeknek TikTok-kihívásokba belehalni?

Egy 22 éves srác véleménycikke

2022. július 11. - panpeterstop

 Facebookos görgetésem során éppen szembejött velem egy cikk, ami a blackout challenge néven futó életveszélyes TikTok-kihívást mutat be. A kihívás - (mely korábban is felkapott volt és tragédiába torkollott -szerk.) - lényege, hogy ájulásig fojtogatják magukat a résztvevők, sajnos több haláleset is köthető hozzá.

boy-gff1468a55_1920.jpg

Mégsem  csupán maga a cikk hírtartalma indított meg, hanem a poszt alatt szereplő három emoji, amelyek a posztra érkező reakciókat jelezték. Az algoritmus elsőnek mindig azt helyezi ki, amelyikből a legtöbb érkezett. Lévén, hogy a hír címében szerepeltek a „Tiktok”, „kihívás” és „szülő” szavak, valójában meg sem lepett, hogy a nevetős, vicces reakciót kattintók száma volt a legnagyobb. (Figyelem: a poszt végén Márk videóban is elmondja véleményét! -szerk.)


tiktok_poszt.jpg

Napjaink átlagos közösségi média felhasználója a cinizmus, a megvetés és arrogancia legjobb megtestesítője, ezen becses jelzők kiváltásának fő triggerei, avagy kiváltói impulzusai, pedig pontosan az említett szavak s a mögötte megbúvó témák.

A TikTok, mint a tinik körében leghasználtabb közösségi média felület, és az ide tartozó – idősebb generációk számára nehezen magyarázható – kihívások korunk fiatal korosztályát illető kritikák egyik legfontosabb tárgya, okozója pedig a mindenkori generációs szakadék.

Ma mindenki lehet szövetségi kapitány, virológus és háborús szakértő az interneten, így a közösségi oldalakon a nevelés is ugyancsak olyan egy terület, amelyben valamiért mindenki maximális magabiztossággal és meggyőződéssel tesz kijelentést saját elképzelése mentén. Hogy ennek milyen alapja van, arra a gyakran név vagy profilkép nélkül nyilatkozók esetében csak tippelni lehet, de háború után sok a hős, baj után pedig az „így kellett volna csinálni” közhasznú megjegyzések sokasága. Meg nem lepettségem oka  ez volt. Ugyanis milyen témában is fejezhetné ki az ember legjobban nagyképűségét, ha nem abban, amiben a legtöbb ember egyenes ágon érintett, avagy a jó öreg generációs és nevelési problémák témájában... Mindig mindenki jobban tudja, hogyan kellett volna a másik gyerekét nevelni, nemde? Természetesen miután kiderült róla, hogy valamit elrontott.

Szó, ami szó, felháborított. A téma régóta érdekel, nem csak azért, mert „mai fiatalként” elszenvedője vagyok minden egyes sztereotípiának, hanem azért is, mert sok sztereotípia esetemben valóság is volt. És ezeknek tudatában sem vagyok benne biztos, hogy módomban állt volna jobban csinálni dolgokat.

Az oldalon az emoji-s reakciók aránya az empátia totális hiányának tükörképe. A hozzászólásokat megnyitva sem kellett "csalódnom", melyek mindegyre a szülőket hibáztatták megkérdőjelezve a per indításának jogalapját. Úgy tűnik a megosztott bűnösség és felelősség fogalma  ismeretlen tényező a legtöbb embernél. Ha nem kötötted be magad, de közben a piroson 200-zal átjövő autós elütött, akkor nehogy már neked álljon feljebb. Legalábbis ez az elv uralkodik. És a közösségi média legalább Ferrariként száguld egy olyan irányból, amelyről meg vagyunk győződve, hogy kontroll alatt tartjuk, avagy piroson van. És rendszerint tévedünk. A szülők fő sérelme a közösségi platform ellen az, hogy az algoritmusa az említett kihívással szemben nemcsak nem tesz semmit, hanem éppen ellenkezőleg: népszerűsíti.

Saját meglátásom is az, hogy a szülőknek nagy felelőssége van abban, hogy a közösségi média alsó korhatárát (13 év) sem elérő kisgyerekek az internet káros hatásainak elszenvedői. Felelősek akkor is, ha ezt a korhatárt már elérték, hiszen kiskorúakról beszélünk.

Amint a kommentelőkre visszatérve a lehető legnagyobb önellentmondásuk is tükrözi, nagyon nem egyoldalú a téma. Mi is a tényállás? Általános megvetés tárgya a TikTok. Hiába van jelen rajta lényegében minden közszereplő, vállalat, sportklub, meg ugyanolyan épkézláb emberek százmilliói, mint a többi felületen, hiába nem különbözik túlnyomó részben más közösségi média platformoktól, a megítélése talán a legrosszabb. Ennek fő oka pedig jellemzően az értetlenség. „Miért jó ez?” „mit szeretnek benne?”. Pedig ugyanezt kérdezhetném az kérdezők által használt felületek - például a Facebook, az Instagram -kapcsán is. Ha tényleg olyan könnyű volt fiatalkorukban képernyő nélkül ellenni sok mai 30, 40, 50, 60 és 70 pluszosoknak, akkor most miért töltik a drága idejüket felnőtt korukban ezen oldalakon?

Lássuk be, nekik sem nem olyan könnyű nélkülözni ezeket, ha már rajta van az ember. Nem könnyű letenni. Persze tudom, a válasz rögtön az, hogy „de hát én nem töltök olyan sok időt rajta”. A sok az egyrészt relatív, másrészt, ha a világ átlagos internethasználatát vesszük, (ami közel 7 óra – ebből 2 és fél közösségi médián egy kutatás szerint) már az is bőven rengeteg. A képernyőfüggő fiatalokat kritizáló hozzászólások érdekes módon - hol máshol, ha nem  mindig közösségi médián születnek!

Az előbb említett önellentmondás pedig nem más, mint a TikTok általános megvetése vagy éppen kitiltásának vágya, és egyben a szülők teljeskörű felelősségének állítása. Ismerjük a közösségi média oldalak negatív hatásait, halottunk médiaszabályozásról, de ha egy gyerek csapdájába esik, akkor a szülőt terheli minden felelősség? Mindezt pedig nevetve kérjük számon? Ennyire nem lehetünk érzéketlenek.

Ha egy kutya meghal egy random filmben már könnyeket csorgatunk, ha a valaki láncon tartja az állatait, felbőszülten kívánjuk a gazda megkínzását, de ha egy teljes generáció kerül életveszélybe egy olyan eszköz által, amivel a felnőttek sem tudnak mit kezdeni, ott csak legyintünk, hogy "marha szülők".

Nem, nem fekete fehér.

A nevető emojis embertelenségből jelesre vizsgázott egyének többségéről meggyőződésem, hogy napi közösségi média használata a függőséget jelző időtartamot rég meghaladja, s fő információs forrása pedig nem más, mint az első szembejövő hír címe, jó esetben a cikk első sora. És ilyenek nevetnek más szülők nyomorúságán.

Ők azok, akik reggeltől estig hangoztatják, hogy bezzeg amikor ők fiatalok voltak, így meg úgy játszódtak kint a szabad ég alatt, ők azok, akik cinikusan lenézik s megvetik a Tiktokon és az Instán lógó tiniket, közben pedig minden szabadidejüket a Facebookon töltik.

Miért, miben volt a régi szülők tudatos nevelésének köszönhető, hogy a fára mászó, kaviccsal dobálózó, sárban fetrengő, patakban ugráló gyerekeik nem szenvedtek balesetet? De ha mégis baj történt, akkor ugyanúgy megszületett a „felelőtlen szülő” féle megítélés. A legtöbb tiktokozó, korhatár alatti kisgyerek nem lesz véletlenül öngyilkos. Akkor ott a szülők már nem felelősek?

A gyerek azt csinálja és azt követeli meg, amit a szüleinél lát. Amíg a felnőtt társadalom javarésze internetfüggő, addig azt hiszem naiv ábránd azt remélni, hogy a következő fiatal nemzedékek magától fog kilábalni a közösségi média és internetes platformok szorítása közül.

Pár hete védtem meg a közösségi média oktatásra irányuló hatásait boncolgató szakdolgozatomat. A védésen a legutolsó kérdés, amit feltettek így hangzott: "Leendő szülőként mit tenne annak érdekében, hogy gyerekeit megóvjam a social média negatív befolyásától?"

Három szinte közhelyesnek számító válasz mellett csak az jutott eszembe, hogy félek a szülőségtől. Neveltetésem okán én még megéltem az internet előtti korszakot, ismerem elméletben a tudatos használat alapjait, rengeteget olvastam a témáról és lám, mégis nehéz határt szabni.

„Hogyan szabadulsz ki a mátrixból, ha nem tudod, hogy benne vagy?” - kérdezi Tristan Harris, korábbi Google tervező. A platformok mögötti mesterséges intelligencia folyamatosan tanulmányozza a felhasználót, és igyekszik olyan tartalmakat küldeni, amelyek a legnagyobb eséllyel váltanak ki reakciót, és amelyek a legtöbb ideig kötik a képernyőhöz. Felmérések támasztják alá, hogy az álhírek sokkalta gyorsabb terjednek, mint a valósak, ennek tükrében pedig egy digitális bennszülöttnek komoly kihívást jelent kiszűrni a hatalmas információ áradatból mindazt, ami valóság. A közösségi médiák által okozott mentális problémák sem mellékesek. Nem a „gyengék betegségéről” beszélünk, és végképp nem az „elkényeztetett, lusta tizenévesek” kitalált problémájáról. Míg minden más függőség esetén konkrét ellenfélről beszélünk, legyen az ital, tudatmódosító szer, vagy más, az internet esetében egy olyan algoritmussal állunk szemben, amely fokozatosan jobban és jobban ismeri ki a felhasználó szokásait, és egyre csak jobb lesz abban, hogy célját teljesítse: lekösse az ember figyelmét. E cél érdekében pedig az ember bármit bevet, függetlenül attól, hogy az éppen etikailag mennyire helyénvaló és milyen eredménye van a felhasználó életében. Tehát elvárni egy kamaszkorútól, vagy annál is kisebb gyermektől (!), hogy ezek hatása mellett is érzelmi és lelki világát jól tartsa kordában, több, mint irracionális. Az pedig, hogy a közösségi média felületek megjelenése óta a fiatalok körében elkövetett öngyilkossági arányában óriási növekedés tapasztalható, végképp mutatja, hogy ez nem egyéni szülők felelőssége csupán a tragikus esetek jelenléte, hanem összetett társadalmi probléma.

Megkísérlem állítani, hogy a felnövekő fiatalok az emberiség történelmének egyik legnagyobb kihívásával néznek szembe és amíg a felnőtt társadalom nem látja be, hogy maga is elveszítette a kontrollt felette, mindezt a mai fiatal generáció tagjainak magukra hagyottan kell megvívniuk.

Gyerekek haltak meg egy tiktokos kihívás miatt.

Az egyedüli elfogadható reakció: mély részvétet érzel a tragédia áldozati iránt és hálát adsz azért, hogy nem a te családodban történt meg.

 Hamar Márk Roland írása

 A témában ajánljuk:

Amennyire népszerű, annyira veszélyes a TikTok?

Végzetes kihívások a neten - Mit tehet a szülő?

https://hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2021/02/10/halalos-kihivasok-a-tiktok-on-igy-vedhetjuk-meg-a-gyerekeinket 

 https://soundcloud.com/.../bereczki-eniko.../s-KPzAFt4jPG1

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-,Z-generációs vagy!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Első fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3917878451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2022.07.13. 04:44:40

Ez valószinűleg egy evolúciós dolog. Régen a leghülyébbek leestek a fáról, belefulladtak a kútba vagy egy folyóba, esetleg halálra rúgta a tehénke. A mostaniak megölik magukat az internet miatt.
Egy szülő panaszkodott nemrégen (nem Magyarországon) a 15 éves egyébként jól tanuló lányára: a lány közölte, hogy semmilyen munkavégzést nem tervez felnőtt korára. És miből fog élni? Hát majd a szülei adnak neki pénzt. És ha nem? Hááát akkor maximum azt tudja elképzelni, hogy influenszer lesz. A szülő szerint az egész osztály így gondolkodik.
Kicsit aggódik az ember, hogy miből lesz nyugdíja, ha a ti generációtoknak kell majd megtermelni a GDP-t hozzá :(

midnight coder 2022.07.13. 08:11:39

Igen, régen erre mondták, hogy működik az evolúció.

metal · http://electric.blog.hu 2022.07.13. 09:35:14

Nem értem ezt az egészet. 8-9 éves gyerekek plusz TIKTOK kihívás? Nekem most 7 éves a legnagyobb, de még mobil csak akkor volt a kezében, amikor néha kihozta nekem a sajátomat, mert hívtak, vagy az enyémen beszélt a nagy, dédmamákkal.

kvadrillio 2022.07.13. 09:40:22

Az internet minden mocskot tálcán kínál a gyerekek nek. Mivel a gyerek a legérdeklődöbb, legbefogadóbb lény, mindent ki is próbál, ha nincs aki figyelmeztesse, vigyázzon rá , MEG IS HALHAT !
AZ INTERNET A LEGVESZÉLYESEBB INFORMÁCIÓKÖZVETÍTŐ !!!!!!!
A GYEREK MÉG NEM TUD SZELEKTÁLNI A VESZÉLYES INFÓK KÖZÖTT.

NA, ÉS HA NEM FESZTIVÁLOZNÁNK ANNYIT, NEM LENNE ENNYI COVID-FERTŐZÖTT !

Több mint nyolcezren fertőződtek meg koronavírussal egy hét alatt Magyarországon
Balázsi Levente
Balázsi Levente
követés
2022.07.13. 08:47
Az elmúlt héten 8036 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 35 beteg.

A beoltottak száma 6 412 386 fő, közülük 6 199 431 fő a második, 3 885 874 fő a harmadik, 307 965 fő már a negyedik oltását is felvette – derül ki a kormányzati tájékoztató portál szerdán közzétett adataiból.

Az elmúlt héten összesen 8036 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 940 824 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
Az elmúlt héten elhunyt 35, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 696 főre emelkedett.
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 878 221 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 15 907 főre nőtt.
Jelenleg 628 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban pedig 727-en vannak.

Egy héttel korábban a koronavírus-tájékoztató oldal összesített adatai szerint összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak. Meghalt 14 beteg. Kórházban 488 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 10-en szorultak lélegeztetőgépre. Hatósági házi karanténban 428-an voltak.

A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük – emelték ki. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kedvező járványhelyzetre tekintettel legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat.

kvadrillio 2022.07.13. 09:44:27

JAHHH..... és ennek az evolúúúúcióhoz, kurvára nincs semmi klöze ! :O)

kvadrillio 2022.07.13. 10:00:38

Ezeket a PRIMITÍÍÍV ezoterikus celebeket száműzni kéne Szibériába !!!

Emberölési kísérlet gyanúja is felmerülhetett a súlyos sérülésekkel megtalált VV-szereplő ügyében

A nő boka- és bordatörést szenvedett, eszméletlenül, ruhái nélkül találtak rá.

ECCERÚEN ÉLETVESZÉLYESEK !

az arc aki meghúzott egy marslakót 2022.07.13. 13:20:23

Ott kezdődik a probléma, hogy egy 8-9 éves mi a f.sznak tiktokozik? minek van telefon a kezében? ja hogy foglalkozni kéne vele, de egyszerűbb, ha már 3 évesen youtube-on videókat néz, akkor a szülő is dögölhet a kanapén és fészbukozhat (persze tisztelet a kivételnek, de 90% így működik). És ha már mégis telefon van a kezében, akkor miért tiktokozik? A szülőnek kell irányítani az ekkora gyerekhez eljutó tartalmat. Ezeknek a kihívásoknak meg aztán a világon semmi értelme, de én másik generáció vagyok, tudom, sosem érthetem meg. Amikor ilyenek cikkeket olvasok, akkor (is) érzem azt, hogy kihalásra vagyunk ítélve, de magunknak köszönhetjük, és hogy őszinte legyek, meg is érdemli az emberiség...

erol 2022.07.13. 13:45:26

@az arc aki meghúzott egy marslakót: "kihalásra vagyunk ítélve"
Hát azért az még odébb van, lassan 8 milliárd ember él a földön, pár hülye halála nem lassítja ezt a folyamatot.

kvadrillio 2022.07.13. 14:24:38

mindennel probléma van !
Házak dőlnek össze, erkélyek szakadnak le, a szülőnők kilómétereket utaznak, mert nincs elég orvos a közelben, romokban a rendőrség...stb...stb.....

VIKTORKA ! NEM TEMPLOMOKAT, KASTÉLYOKAT, STADIONOKAT KELLETT VOLNA ÉPÍTGETNI, HANEM OLYAN DOLGOKRA KÖLTENI, AMIK AZ EMBEREK ÉLETÉT BIZTONSÁGOSABBÁ, ÉLHETŐBBÉ TESZIK !

SZARUNK A TEMPLOMAIDRA, ÜRESEN TÁTONGNAK, SZARUNK A STADIONAIDRA, MILLIÓKBA KERÜL A FENNTARTÁSUK, AZ EÜ-T MEG A NYUGDÍJASOK TARTJÁK EL A HORRIBILIS GYÓGYSZERÁRAKKAL !

BEZÁRNÁLAK EGY TEMPLOMBA KALODÁBAZÁRVA ÉS EGÉSZ NAP VISSZHANGOS TEMPLOMI ZENÉT KELLENE HALGATNOD !!!!
Súlyos probléma van a vonatokkal
HNT 1982
- vcsv -
- vcsv -
követés
2022.07.13. 11:28
A belföldi vonatközlekedés válságközeli állapotáról kiderült, hogy mi minden okozta a késéseket és a vonatkimaradásokat. A MÁV-nál elöregedett kocsik, mozdonyok és vasúti pálya okozza az egyre több műszaki hibát.

Elöregedtek a kocsik, a mozdonyok és a vasúti pálya is – a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint az utasok ezért tapasztalhatnak egyre több műszaki hibát a MÁV-nál.

A vasúttársaságnál azt mondják, év végéig 92 új kocsit gyártanak le, és aláírt keretszerződésük van 115 új villanymozdony beszerzésére.

Balatonfürednél hétfőn öt ember megsérült, amikor összeütközött egy tolató mozdony és egy személyvonat, és az RTL Híradó információja szerint a baleset emberi mulasztás miatt történhetett. Ugyanakkor több mint hat órát késett egy Pozsony és Budapest között közlekedő nemzetközi vonat, vasárnap éjjel 11 óra helyett hétfő reggel hat órakor ékeztek meg az utasok a magyar fővárosba.

A balatonfüredi állomásnál kitört ütközővel állt meg a vonat, miután nekiütközött az állomásra érkező személyvonatnak, amelyen 180-an utaztak, és közülük többen megsérültek.

kvadrillio 2022.07.13. 14:32:39

ÉS SZÜNTESSÉK MEG A FIZETŐS EÜ-T, AKI PEDIG BEVEZETTE CM-ENKÉNT APRITSÁK FEL MINT HASOGDZSIT !

ÉS...HA A SOROSFÉLÉK JÁCCANAK A FORINTGYENGÍTÉSÉVEL..., NOVICSOKOT NEKI KURVANAGY DÓZISBAN !!!!!

ÉS...ÉS...ÉS...MÉG SOK ÖTLETEM LENNE, HOGY ÉLHETŐBB ÉLETÜNK LEGYEN EBBEN A ROHADTUL, A JELENLEGI HARÁCSVEZETŐK ÁLTAL ELBASZOTT VILÁGBAN !

bordon 2022.07.13. 17:16:14

@Rodney_2: Ha jól forgatja a muffját és keveri a kártyáit a kiscsaj, akkor simán lehet multimilliomos netes picsamutogatással.

@poszt
"Ma mindenki lehet szövetségi kapitány, virológus és háborús szakértő az interneten" - meg generációs és ifjúsági szakértő is lehet bárki...

Ja, gyerekkoromtól egyetemista koromig emlékszem olyan iskolatársakra (nem közvetlen osztálytárs), egyetemi ismerősökre, akik balesetben haltak meg, belefulladt a tóba, felmászott a az álló vonat tetejére részegen, ívet húzott a felsővezetékről, összeégett, napokkal később belehalt. Volt, aki ittasan elcsúszott a lépcsőn házibuliban, beverte a fejét, meghalt, a jó haverok meg már következő héten újra buliztak ugyanott. Elaludt részegen a padon, kihűlt, meghalt. Autóbalesetben rokkantra törték magukat, persze tele volt amfetaminnal a kocsi. Volt otthonról elszökött, bolti lopáson kapott, intézetbe vitt, majd prostituálódott osztálytársam. Volt, akit szórakozóhelyen részegen agyonvertek. Volt olyan, aki majdnem megölt vonaton utazókat, mert a vonat kővel dobálása jó szórakozásnak tűnt. Idiótak mindig vannak, a TikTok degeneráltjai legalább csak magukat irtják ki.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy nem kellene úgy tenni, mintha ez az önsértő viselkedés valami marha nagy újdonság lenne. Régen internet nélkül is nagyon szépen terjedt a hülyeség.

A blackout amúgy annyira nem veszélyes, ha valaki nem akasztással csinálja, nem hurkol valamit a nyaka köré. Küzdősport edzésen többször volt szerencsém fojtani és fojtva lenni. Ha az ember csak kézzel fojtogatja magát, akkor azonnal elernyed a teste, de hirtelen magához is tér egyből. A gond akkor van, ha a nyaki artériakon a nyomás fennmarad, mert valami kötelet vagy hasonló dolgot teker a nyakára a paraszt. Vagy ha ütés éri a gégét és az összeomlik, roncsolódik.

Rodney_2 2022.07.13. 17:20:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát ja :) Ha jól értem a cikket, az a kihívás hogy a gyerek fojtogassa magát és közben közvetíti a tiktokon vagy mifene. Hát aki így megöli magát az elég izé.. én még azt tanultam, hogy az ember nem tudja megfojtani magát saját kézzel, mert az életösztön erősebb, vagy elájul az oxigénhiánytól és akkor újra kap levegőt vagy mittudomén. Persze fel is akaszthatja magát mint az a híres ausztrál énekes a szállodaajtóra miközben vibrátor volt a seggében :))) Lám felnőttként is meg tudják ölni magukat a komplett idióták

Rodney_2 2022.07.13. 17:30:55

@bordon: Most jutott eszembe: valamikor a 80as évek első felében volt egy lángész (gyerek) aki fogadásből megivott egy üveg vodkát aztán meghalt a mentőautóban. Na az a tiktok szinvonal

Hamar Márk Roland 2022.07.14. 23:40:18

@bordon: Tisztelettel, egy fél mondat erejéig sem állítottam, hogy generációs vagy ifjúsági szakértő lennék. Egy egyszerű 22 éves erdélyi fiatal vagyok, aki éppen úgy adódott, hogy a közösségi média szorításában valamivel többet foglalkozott ezzel a témával, mint kortársai.
Nem, nem értem a generációs különbségeket, de azt állítom, hogy a Z generáció tagjait jobban ismerem és értem, mint a legtöbb felnőtt. Egyszerűen azért, mert benne élek, része vagyok és célom hasznos tagja lenni. Ehhez pedig elengedhetetlen megértenem a korosztályom általános jellemzőit.

Ami meg a korábbi tragédiákat illeti, érintettem is egy költői kérdéssel az esetet, és szintén nem állítottam, hogy újkeletű az önsértő magatartás. Azt viszont igen, hogy nagyobb arányban van jelen, mint valaha. És ezt nem én állítom, nálam bőven okosabbak.

Reactor 2023.07.26. 05:58:52

Őszintén? Aki annyira életképtelen hogy lájkokért képes akár megölni is magát, azért valahogy nem kár. Ugyanez volt azzal a Kék Bálnával is, amit valami orosz postás talált ki. Előtte meg ugye az emo.
Már Cipő is megmondta (istennyugosztalja), hogy aki hülye, az bizony az is marad...
süti beállítások módosítása