Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Veszélyeztetett generációk a digitális exhibicionisták, online szatírok, internetes pedofilok világában

2020. június 05. - panpeterstop

A szexting súlyosan érinti a Z-generáció kiskorú tagjait. Számtalan probléma forrása, hiszen az önálló életre kelt fotók könnyen nem kívánt kezekben landolnak. Van, aki már öngyilkosságot is követett el kiszivárgott erotikus fotója miatti szégyenében. girl-3718531_1920.jpg

Kamaszkorban a hirtelen jött szerelmi fellángolások ritkán hosszú életűek, és csak kevésből lesz komolyabb kapcsolat. Mégis gyakran kitöltik a tini egész életét és gyakran nem várt, irreálisan merész, sokszor meggondolatlan reakciókat váltanak ki belőlük az érzelmek. 

Tragikus tinédzser l'amour

A 13  éves Hope Whitsell halálosan belezúgott egy iskolatársába. A szerelmes tini elküldött magáról egy pikáns fotót a fiúnak. Ugyan mi baj lehetne ebből? - valószínűleg így gondolkodott és meg sem fordult a fejében, hogy egyik riválisa beavatkozhat... Így is történt, a fiú másik rajongója megszerezte a srác telefonját és elküldte a fél iskolának Hope fotóját. A lányt egy időre felfüggesztették az iskolába járás alól és amikor visszatért folyamatosan trágár megjegyzések kereszttüzébe került. Az iskolai mentál higiénés szakember észrevette a lány testén lévő vágásokat és elkezdett vele beszélgetni az önsértésről, de a terápia nem fejeződhetett be, mert a reményvesztett kamaszlány felakasztotta magát.

Az eset már körülbelül 10 éve történt az Egyesült Államokban. A kezdetben az USA-ban majd Nyugat-Európában elterjedt szexting mostanra a hazai tinédzserek körében is népszerű, noha a törvény 18 éves kor alatt tiltja (a Btk. szerint: aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyről pornográf felvételt megszerez vagy tart,  készít, kínál, átad vagy hozzáférhetővé tesz bűncselekményt követ el!). A szexting tehát jogi kategóriaként is megjelent, amely szerint az online zaklatás, más néven a cyberbullying egyik magatartási formája, amely szexuális tartalmú fényképek, videók készítését és terjesztését jelenti.

Szinte nincs olyan iskola, ahol ne találkoznának ezzel a problémával. Több lehetséges oka is lehet annak miért válhatott ennyire népszerűvé a jelenség. Sokszor a befogadás feltétele, hogy mer-e valaki magáról ilyen képet vagy videót küldeni, így a kényszer visz rá  sok fiatalt a szextingre, hiszen a kortárscsoport nyomása a legerősebb ebben az életkorban. Vannak, akiket a szerelem teljesen elvakít és meg sem fordul a fejükben, hogy a másik visszaélne a képpel.  Azonban az is gyakori, hogy hosszadalmas zsarolással sikerül belőlük kicsikarni egy-egy ilyen fotót, videót, amivel aztán nem egyszer visszaélnek. Előfordul, hogy nem nagyon kell a lányokat vagy a fiúkat biztatni, szinte maguktól is küldenek magukról erotikus képeket, mert úgy látják a sztárok is így szereznek elismertséget és lájkokat (amiről már ebben a cikkben is írtunk, illetve egy huszonéves srác és lány vendégposztjai is megjelentek erről itt a blogon).

Szextingre ösztönzi a tini Vogue a Z-generációt!

A társadalomban és a kultúrában is érzékelhető súlyos értékválság sem kedvez a ma felnövő generációnak az otthonról hozott erkölcsi minimum megtartásában, de ha otthon sem kap muníciót, akkor még reménytelenebb lehet a helyzetük, még nehezebb helyesen dönteni és eligazodni, főként az annyira szövevényes online világ útvesztőiben.

Rendkívül megdöbbentő, hogy márciusban a Teen Vogue a szexting minden csínjára-bínjára oktatta a karanténban lévő tinédzsereknek, amellyel szerintük feldobhatják a hétköznapjaikat és színesíthetik párkapcsolataikat a kiskorúak! Ez azért is mélyen elgondolkodtató, mert nem egy jelentéktelen magazinocskáról van szó. A Vogue Magazine 1892 óta a divatvilág egyik legfontosabb meghatározója és formálója. Mindamellett, hogy a divatvilág sodrását nagyban befolyásolja, véleményformáló szerepe több társadalmi színtéren is megjelenik. A felnőttnek szóló Vogue évek óta megjelenteti a Teen Vogue-ot is, mely speciálisan tinédzserek lányoknak szól. Elsősorban a divat és a tinisztárok kapnak benne helyet, de mindemellett már ebben a korban elkezd egyfajta életstílus bemutatást és ezzel a fiatalság életének terelgetését is a szerkesztők által jónak látott irányba. Ilyen volt például idén márciusban a szexting. A szerzők persze felhívták a figyelmet a biztonságra - például arra, hogy a tartalmakat arc nélkül készítsék - megnyugtatták a fiatal olvasókat afelől, hogy a szexting nem megy úgy csak magától, gyakorlást igényel. Hogy ebben segítsék kiskorú olvasóikat össze is gyűjtötték nekik  azt a hét legfontosabb dolgot, amelyet eddig lehet még nem tudtak a szexuális tartalmat küldő üzenetekről. Ezek közül csupán két mondat:

"Az első, hogy a szextinget élvezned kell. Ha ez nem így van, akkor nem érdemes az idődet erre pazarolnod. Ha a románcod elején vagy, az érzelmi kapcsolatotokat is tudjátok fejleszteni videóüzeneten keresztül. De vannak más kreatív megoldások is a szexting területén.”

A világhírű magazin az üzenetet reklámokban is közvetítette a fiataloknak a Snapchaten, amelyet a statisztikák szerint 218 millió felhasználó látogatott naponta 2019. utolsó felében. Több gyermekjogi és családvédelmi szervezet is felemelte hangját a teen Vogue projektjével szemben, csakúgy mint a Nemzeti Szexuális Kizsákmányolás Elleni Központ (NCOSE), mely a honlapján is közzétett egy tiltakozást a tinimagazin Snapchat-en közzé tett „hasznos tanácsai” ellen, rámutatva arra, hogy a sexting-re való buzdítás igencsak veszélyes, ugyanis ha szexuális ragadozók tinédzserekként pózolnak a közösségi médiában és a nekik küldött kompromittáló videóikat közzéteszik, vagy akár felhasználják azokat a gyermekek zsarolása céljából, az már jogilag a szexuális kizsákmányolás kategóriájába esik.

Az esetről én is beszéltem egy reggeli talkshow-ban, erre a linkre kattintva lehet megnézni: https://rtl.hu/rtlklub/reggeli/hogy-randizzunk-jarvany-idejen  

 rtl_beszelgetes.jpg

Digitális exhibicionisták, online szatírok és pedofilok

Kaptál már kérés nélkül ismeretlentől szeméremsértő kategóriába sorolható fotó? Ha a válasz igen,  nem meglepő, hiszen egyre többen küldenek magukról kéretlenül is ilyen fotókat. A címzettek ilyenkor legtöbbször rendkívül kényelmetlenül és még kiszolgáltatottabbul érzik magukat, hiszen nem jogosították fel a küldőt arra, hogy ilyet küldjön nekik. A gyerekekre ez még hatványozottabban igaz, hiszen őket még felkészületlenebbül érinti, főleg, ha egy felnőtt keresi meg őket egy ilyen fotóval. Dr. Baracsi Katalin internetjogász szerint bár az esetek nagy részében ez kortársak között zajlik, de nagyon gyakran felnőttek is próbálnak fiatal lányoktól ilyen felvételeket kicsalni.

"..ami - valljuk be őszintén - még inkább egy veszélyesebb történet, hiszen fogalmunk sincs hogy ki, mire szeretné ezeket a felvételeket felhasználni. Csekkoljuk a barátnőkkel, beszéljünk és gondoljuk át azt, hogy rendben, megvettük ezt az új fürdőruhát de biztos hogy az egész világnak látni kell ezt a felvételt? Állítsunk be képeknél olyat, hogy csak a barátaink láthatják, a közvetlen ismerőseink, vagy csak bizonyos körnek küldjük el, hogy ők jussanak hozzá ehhez a felvételhez. Ezzel csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a feltöltés pillanatában más is ott van a hálón, kikerülhet és a kép elindulhat a vándorútjára."

Baj esetén az internetjogász a jogi, rendőrségi segítségkérés mellett az áldozatok lelki támogatására is felhívja a figyelmet ebben a vele készített interjúnkban. (Ebben a TV-s interjúban pedig arról beszélek, hogy mit lehet tenni, ha a gyerek provokatív, szeméremsértő tartalmat tesz ki magáról: https://tv2.hu/fem3/musoraink/fem3cafe/35711_mit-lehet-tenni-akkor-ha-a-gyerek-provokativ-kepet-osztott-meg.html)

Kaptál-e már meztelen fényképet?

E sorok írója is tapasztalta, hogy gyerekvédelmi foglalkozásokon, melyeken a fiatalok körében népszerű youtuberek is részt vesznek, gyakran a kérdések között elhangzik, hogy "Kaptál-e már meztelen fényképet?". A válasz pedig minden esetben az, hogy: "Igen, de nem én kértem." Persze itt - jogosan - fel lehet hozni a Nosika-ügyet (tömören, hogy egy harminc feletti youtuber visszaélt az ismertségével és több fiatalkorú kislánytól erotikus képeket akart kicsalni – néhányaktól sajnos sikerült is), hiszen mindig akadnak kivételek. Néhány éve Nosika esete gondolkodtatta el a videós közszereplőket, influenszereket  arról, hogy a munkásságukra irányuló kiemelt figyelem miatt magánéletük sem maradhat 100%-ig titokban és mekkora felelősség az hogyan kommunikálnak nyilvánosan és privátban is. A törvénytelen dolgok ráadásul kettőzött erővel terjednek, ha egy ismert személlyel hozhatóak kapcsolatba. Talán a középkorú, idősebb olvasók emlékeznék még kamaszkoruk hevületére, amikor képesek voltak órákig sorban állni, hogy mozi- vagy koncertjegyet szerezzenek egy olyan filmre vagy előadásra, amelyben rajongásuk tárgya - aki lehetett plátói szerelmük is -  játszott. Ma is így van ez, de azért már sokat változott a világ. Míg néhány évtizede rajongásunk alanyai elérhetetlen messzeségben éltek, ma az online világ közel és csaknem elérhetővé, mindenesetre megszólíthatóvá, hétköznapivá teszi korunk sztárjait az interaktív csatornákon. Érdemes a szülőknek gyermekük figyelmét felhívni arra, hogy még akkor se osszanak meg magukról olyan képet, amit nem szeretnének, ha egy ismert ember kéri őket arra. Amennyiben ilyen helyzetbe kerülnek, fontos felkészíteni őket arra, hogy jelezzék a szüleik felé vagy kérjenek segítséget egy olyan felnőtt személytől, akiben megbíznak. 

Pedofilok az online térben

Legtöbbször azonban nem ismert sztárok cserkészik be a gyerekeket, hanem vadidegenek. A net csapdájában címmel két cseh rendező, Barbora Chalupová és Vít Klusák  készített dokumentumfilmet, hogy bemutassák hogyan szolgáltatják ki magukat a gyerekek, tinik ismeretleneknek anélkül, hogy mindezt tudatosítanák. A filmben három felnőtt színésznő bújt 12 éves kislányok bőrébe, hogy álprofiljaik segítségével tíz napig beszélgessenek az interneten. Az ujszo.com tudósítása szerint a filmből egy gyerekek számára megvágott verzió is készült, amelyet iskolákba visznek el. Az alkotók ezzel azt szeretnék elérni, hogy a fiatalabb korosztály is megértse, illetve pontosan értelmezze a vásznon zajló történéseket, egyben lehetőséget teremtsenek megértetni velük, miért fontos az átgondolt internethasználat.

Érdemes megnézni az előzetest ezen a linken vagy a youtube-on:

Hogy nézel ki bikiniben?

szex_lajk_1.jpgKamaszoknak tartott foglalkozásainkon szerzett tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy sok fiatal nagyon naiv az online térben, sokan a szülői tiltás ellenére is visszajelölik az idegeneket közösségi oldalaikon, sőt, többen már offline is találkoztak olyanokkal, akiket online "ismertek meg". Vannak, sokan olyanok is, akiket a szüleik sem figyelmeztetnek a neten rájuk leselkedő veszélyekre. Workshopjainkon gyakran használunk egy dráma technikával alkalmazott olyan feladatot, melyet Allison Havey és Deana Puccio - Szex és lájk és közösségi média című magyarul is megjelent könyvéből vettünk. Ebben a szituációs játékban egy valaki egy nyomulós idegen szerepét veszi fel, (de van olyan is, amikor tényleg egy számukra ismeretlent hozunk külön erre a célra), aki rengeteg személyes kérdést is feltesz a fiataloknak: "Hol laksz?"; "Melyik suliba jársz?"; "Milyen fehérneműt hordasz?" "Hogy nézel ki fürdőruhában?" A leggyakoribb reakció, hogy rögtön arrébb húzódnak és eszük ágában sincs válaszolni a kérdésekre. Ilyenkor rávilágítunk arra, hogy az online térben sem szabad ezeket az ösztönöket kikapcsolni, sőt ott még veszélyesebb i lehet a személyes információk, képek közreadása. Általában ilyen megértik, hogy mennyire súlyos dologról van szó.

Amennyiben a szóban forgó témával kapcsolatban problémád merül fel,  hívd a Kék-vonal ingyenesen hívható számát: 116-111. Információkat találsz a témában és a kéretlen tartalmak bejelentésére is lehetőséged van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán.

Mediációval, konfliktuskezelésben, workshop, tréningek tartásában minket is lehet keresni: http://hu.generationdilemmas.com/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! Látogass el a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

 Első kép forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4315710852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.06.06. 11:53:37

Nagyon jó ez a poszt. Jól mutatja, milyen nem normális tendenciák vannak manapság. Örülök, hogy nem ma vagyok kamasz, engem nem tudna senki rávenni, hogy intim fotókat küldözgessek magamról. Ez a jelenség egyébként a felnőttek között is gyakori. Ismerkedésnél pl. sok férfi a nemi szerve fotóját küldözgeti sok nőnek kéretlenül. Sok nő is küldözget magáról szexfotókat, akár 50 éves fejjel is, nem gondol bele a következménybe. A csúcs az, amikor ilyen felnőttek mondogatják a gyerekeiknek, hogy fiam-lányom, ne küldj magadról meztelen képeket, mert visszaélhetnek vele. A példamutatás a legjobb nevelő eszköz. A kamaszok nem hülyék, szerintem látják, hogy a felnőtt világban is ez megy és leutánozzák. Pl. ha a szülő vagy a tanár tiltja a dohányzást, de maga is füstöl, a tiltás semmit se ér, ráadásul nagy képmutatásnak is látszik a kamaszok szemében.
A karantén egyébként a felnőttek körében is biztos megnövelte a szexting népszerűségét. Eleve biztatták az embereket, hogy neten távrandizzanak. El tudom képzelni, hányan szexeltek (maszturbáltak) bele a kamerába, mert nem tudtak élőben találkozni. Ezt én nagyon veszélyesnek tartom, akárki visszaélhet vele.

kéki béla 2020.06.06. 12:23:20

@Almandin: mennyivel szebb lenne, ha nem lenne kötelező szégyellni a testünket a félhülye, valláskárosult eredetű kulturánk következményeként... Akkor nem lehetne meztelen képekkel zsarolni...

Almandin 2020.06.06. 12:40:48

@kéki béla: Az, hogy az embernek van intim szférája, még nem jelenti azt, hogy szégyellni kellene a testét. A nemi szervét az ember csak a partnerének vagy az orvosnak mutatja meg. A nemi élet dokumentálása meg a pornográfia körébe tartozik.
Tény, hogy a keresztény vallás sok prüdériát oltott a régebbi korok embereibe, de manapság a prűdség tömegesen már nem jellemző. Az meg végképp nem prüdéria, hogy valaki nem akar magáról pucér vagy egyenesen a nemi szervéről készített fotót küldeni.
süti beállítások módosítása