Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A Z-, és az alfa-generáció is retteg a koronavírustól

Hogyan segíthetünk?

2020. március 11. - panpeterstop

Az alfa-, és a Z-generációs gyerekek, tinik rendkívül sokat hallanak a koronavírusról főként a közösségi médiából. Sokakat megrémítenek a hírek. Mire érdemes szülőként figyelni? 

gyerek_beteg.jpg

"A koronavírust a felnőttek találták ki, azért, hogy a gyerekeket rászoktassák a kézmosásra"
- meséli egy kilenc éves kislány. Megkérdeztem, hogy honnan hallotta. A válasza az volt, hogy az iskolában. A buszmegállóban két tini koronavírusos mémeken nevetgélt. Számos fiatallal beszélgetve a napokban egyértelmű, hogy vírus a fiatalabb generációt is foglalkoztatja offline, de leginkább online.
A koronavírussal kapcsolatos hírek ellepték a televíziós csatornáktól kezdve a közösségi médiát is, sőt, a tizenévesek körében népszerű 1,5 milliárd letöltéssel büszkélkedő kínai TikTokot is. A digitális bennszülött Z-generációnál egy dolgot biztosra vehetünk: ha valami miatt aggódnak, akkor azt rögtön felteszik az internetre, azon belül is, az általuk preferált közösségi oldalakra. Egyrészt információt keresnek róla online, másrészt aggodalmaiknak is hangot adnak. Egyesek a vírussal kapcsolatos hamis információk gyártásával szereznek kattintásokat, ahogyan egy kanadai tini is tette, aki azt híresztelte, hogy barátja elkapta a vírust. Videója rekord időn belül 800 000 lájkot és 4 millió megtekintést szerzett.
korona.jpg
Az Egyesült Királyságban kamaszok százai tesznek közre olyan tartalmakat, melyekben beszámolnak arról, hogy vagy fertőzöttek, vagy ismernek fertőzötteket, vagy átestek már teszten. Ezekkel a videókkal nemcsak milliós nézettséget lehet bezsebelni, hanem félelemkeltésre is kiválóan alkalmasak. A TikTokon eddig több mint 4 milliárdan néztek a koronavírus hashtaggel jelölt videókat. Ehhez képest az idősebb Z-generációsok körében népszerű Instagramon csupán 1,7 millióan követik a #coronavirus -t. Bár a koronavírussal kapcsolatos, tinik által favorizált közösségi médiumokon megjelenő tartalmak többnyire pánikkeltőek, akadnak azért hasznosak is. Ilyen a TikTokon a vietnámi táncos fiúk által reklámozott kézmosásra való felhívás, amely mindennél hatékonyabban népszerűsíti ezt a fontos megelőző tevékenységet a tinédzserek körében. Ez a részlet a YouTube-ra is felkerült:

tiktok_insta.jpg
 
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) is ráébredt arra, hogy a TikTok megkerülhetetlen csatorna a fiatalabb Z-generációsok elérésében, ezért feljelentkezett rá és folyamatosan posztol naprakész, legális információkat.
who.jpg
Szülőként mire érdemes figyelni?
  • Ebben az időszakban kiemelten érdemes figyelni arra, hogy a gyerekek mit hallanak és mit néznek a koronavírusról.
  • Fontos elmondani nekik, hogy mit tehetnek meg a saját biztonságuk érdekében és mit tesznek ezért a hatóságok.
  • Érdemes minél egyszerűbb és őszintébb információt átadni nekik erről, úgy, hogy az összhangban legyen életkori sajátosságaikkal.
  • Ha látjuk, aggódnak, félnek, és kérdésük van, azt vegyük komolyan és legyünk elérhetőek.
  • Figyeljünk arra, hogyan beszélünk a témáról a jelenlétükben. Sokszor ha a gyerekek csak foszlányokat hallanak beszélgetésekből, akkor élénk fantáziájukkal  hajlamosak arra, hogy továbbgondolják a hallottakat, kiegészítve saját képzeletükkel. Nem meglepő, hogy ilyenkor akár  katasztrófatörténeteket is kitalálhatnak és továbbadhatnak.
  • Még ha mi magunk aggódunk is, próbáljunk meg lehiggadni és nyugalmat tanúsítani a gyerekek előtt, ugyanis ők figyelik azt is, hogy mi félünk-e és követik a tőlünk látott mintákat. Hasonlóképpen, mint amikor egy repülőgépen utazunk,  mi,  felnőttek gyakran ha azt látjuk hogy az utaskísérők nyugodtak, akkor mi is nyugodtak vagyunk. Ha feszültek, akkor mi is könnyebben átadjuk magunkat ennek az érzésnek.
  • Érdemes odafigyelni jobban a tévére, rádióra is és különösen kisebb gyermekek vagy érzékenyebb kamaszok esetén  tanácsos lehet csatornát váltani, ha éppen a vírusról van szó és tudjuk, hogy ez megrémíti a gyereket. Hasonlóképpen érdemes korlátozni a közösségi média használatot is.
  • Vannak olyanok is, akik megrémülnek amikor az utcán látják, hogy mások már maszkot hordanak. Ha ez félelmet kelt bennük, nem jó stratégia  elkerülni a témát, hanem beszélni kell velük erről. Hasznos elmondani azt is hogyan terjednek a vírusok és mindenképpen érdemes megtanítani őket a helyes kézmosásra és arra hogyan használják a fertőtlenítőket.
  • A kézfogás, puszi, pacsizás és egyéb testi kontaktus elkerüléséről is lényeges felvilágosítani őket. El kell mondani, ha valaki pacsizni akar velük, most az a helyes, ha megmondják nem pacsiznak.
  • Megeshet, hogy a gyerek bepánikol, ha megfájdul torka vagy felmegy a láza esetleg köhög, hiszen egyből arra következtet, ez nem lehet más, mint a koronavírus. Ilyenkor hasznos lehet emlékeztetni őket arra, hogy mindannyian megbetegszünk időnként. Ismertethetjük, hogy melyek a vírus a konkrét jelei, ugyanakkor nagyon fontos, hogy megőrizzük a józan eszünket és ne keltsünk pánikot.
  • Elengedhetetlenül fontos az is, hogy betartsuk a legfrissebb előírásokat és jó példát mutassunk a szabályok követésében.
  • Természetesen, ha úgy látjuk, hogy fennáll a veszély, akkor fel kell hívni az orvost és követni az utasításokat.

 

szerző: Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő
Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat! Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is, ha érdekel a generációs téma!
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Első fotó: pixabay.com
A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!
Minden jog fentartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7315515304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása