Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Generációk és a hit

2019. március 05. - panpeterstop

Hogyan élik meg a hitet az Y, és a Z generációsok a digitalizáció, a robotok és a mesterséges intelligencia korában?

prayer-888757_1920.jpg

A digitális bennszülöttek egész máshogy tartanak fenn kapcsolatokat, másként tanulnak, olvasnak, dolgoznak, mint az őket megelőző generációk. Életükben az offline és az online világ összekapcsolódik. Mi a helyzet a hittel és a spiritualitással?

James Emery White, az észak-karolinai Mecklenburg Community Church alapító lelkésze a Gordon–Conwell teológiai főiskolán a kultúra és a hit kapcsolatát kutatja. Meet Generation Z: Understanding and Reaching the New Post-Christian World (Ismerd meg a Z generációt: Megérteni és elérni az új posztkeresztény világot) című tavaly megjelent könyvében olyan mérvadó kulturális kihívásokat mutat be, amelyekkel főként a nyugati keresztény egyház jelenleg szembesül, és amit az új generáció is érzékletesen visszatükröz. A Pew Research Center 35 ezres mintán vizsgálta meg, hogy milyen választ adnak arra a kérdésre, hogy milyen az ön vallása. Minden negyedik felnőtt amerikai azt a választ adta, hogy „semmilyen”. A 30 év alatti felnőttek esetén háromból egy definiálja „semmilyenként” a vallási hovatartozását.

Másrészről az ezredforduló környékén született fiatalok számára  nagyon is fontosak a közösségi élmények és a személyes kapcsolatok, valamint a hiteles, jó példák. Az amerikai-brit Barna kutatóintézet felmérése szerint azok a fiatalok, akiknek van egy idősebb mentoruk a közösségben, 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel maradnak meg ott, mint akiknek nincs ilyen segítőjük. Sokan úgy tekintenek a keresztény közösségekre, mint olyan helyre, ahol a felnőtté válás nagy kérdéseire is választ kaphatnak.

Denzel Washington Obama, Oprah Winfrey, Spike Lee, Venus Williams mellett az amerikai fekete Y-generációs fiatalok példaképének számít. A kétszeres Oscar-díjas színészt a millenniumi nemzedék által legkedveltebb 15 amerikai színész közé is beválasztották. Több mint harminc éve tartó házasságával Pauletta-val és négy gyerekével Hollywood “jófiújának” számít. Y-generációs gyerekeik már felnőttek és elhagyták a szülői házat. Washington saját bevallása szerint minden nap olvassa kedvenc könyvét, a Bibliát.  Nemrég az Y-generációs fiataloknak is üzent. A Christian Post riporterének múlt héten adott interjúban így nyilatkozott a 62 éves sztár:

“Azt mondanám a nemzedéknek, hogy megtalálja a módját annak hogayn képes összefogni, mert egy nagyon megosztó, dühös időszak, amelyben most élünk és sajnos ami fiatalok nem nőttek fel erre.”

Washington arra is ösztönözte a hívő fiatalokat, hogy tartózkodjanak a társadalmi média totális befolyásától, ne legyenek függők és a közösségi médiát használják fel arra, hogy ezen keresztül is megosszák Isten Igéjét.

A Z-generációsok hitéről írtam korábban megszólaltatva egy evangélikus lelkészt és egy Z-generációs youtubert:

„BESZÓLUNK A PAPNAK ÉS LETÖLTJÜK A BIBLIÁT” – MIT JELENT A HIT A Z GENERÁCIÓNAK?

És beszéltem ebben a rövid videóban:

Ha olvasnál még tőlem a témában:

Z generáció az Egyházban Jön a „semmilyenek” kora?

Denzel Washington: "Y-generációsok vállaljátok fel a hitet!"

Amikor menő volt Kaliforniában kereszténynek lenni

Kijutnak-e a hívő fiatalok a digitális Babilonból?

Tejivók, tánctiltók és Avicii

Minden ember függő

Elvis és a pünkösd

"Veszélyes embert hívtak hazánkba"

Hippik, keresők vagy közízlést diktáló tinédzserek voltak egykor a mai babyboomerek?

A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, időről-időre ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról. Az Instagramon is szeretettel látunk és a honlapon is!

 

Minden jog fenntartva. A videó, a cikk a szerző tulajdona!

Szerző: Bereczki Enikő Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő
A trágár, obszcén, politikai tartalmú vagy sértő komenteket kimoderáljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr914665973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2019.03.05. 15:37:47

Nem csoda, hogy minden generációban csökken a vallásosak aránya. A tételes vallások felett elment az idő, ókori szemléletet tükröznek vissza.
Kivétel az iszlám, a muszlim országokban ma is sok a hívő, a térítési buzgalom is magas.
süti beállítások módosítása