Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Tiltás helyett ösztönözzük a gyereket kreatív digitális alkotásra!  

2023. január 25. - panpeterstop

 Egy ideje már, de főként a koronavírus járvány óta a mai alfa-generációs gyerekek és a Z generációs kamaszok számára a játék, a szórakozás és az ismeretszerzés nagy része is áttevődött az online térbe. A digitális bennszülötteket minősítve gyakran hallani: „Az a fránya kütyü, laptop, tablet, okostelefon, internet tönkretesz egy egész nemzedéket!” Pedig végső soron nem maguk az eszközök a hibásak. A megfelelő alvási, táplálkozási szokások kialakításához hasonlóan nekünk, szülőknek kellene gondoskodnunk arról, hogy a gyerekeink megtanulják az okos számítógép és online média használatot, ahogyan azt is, hogy szabadidejüket ne passzívan, hanem konstruktívan töltsék el.
logiscool_11366.jpg

Mit tehet a szülő?

 Sok szülőnek sajnos fogalma sincs arról, hogy mit csinál a gyereke online. Pedig a virtuális világ egyáltalán nem veszélytelen: vannak álhírek, félelmet keltő tartalmak, internetes zaklatók, veszélyes internetes kihívások (challenge-ek) heccek (prankek), online bántalmazás, sőt még becserkésző rosszindulatú felnőttek is leselkedhetnek gyerekeinkre, hogy csak a leggyakoribb potenciális veszélyeket említsük

És hogy pontosan mennyi a „sok szülő” arra egy 2021 májusában A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel című könyvem írásakor közösségi média használattal kapcsolatos kérdőíves kutatásom eredményei adták meg a választ. A megkérdezettek fiataloknak több mint fele nem kapott felnőttől (például szülőtől, tanártól) semmilyen segítséget, felkészítést, vagy nem folytattak vele hosszas beszélgetést, amikor megkapta az okoseszközét. Ugyanakkor majdnem mindegyik fiatal (93 százalék) szükségesnek tartja a felkészítést. Ennek ideális módja a válaszadók 62 százaléka szerint a szülőkkel való beszélgetés a megfelelő időben, 27 százalékuk pedig az interaktív foglalkozást tartja megfelelőnek az iskolában – külsős tanárral vagy szakértővel. Ebből is látszik, hogy a digitális szülői felelősség a 21. századi anyák, apák új feladata lett.

Digitális felelősség vállalása – de hogyan?

_dsc5243_logi.jpgIgényel némi tájékozódást a szülők részéről, hogy tisztában legyenek azzal melyek azok a hasznos programok, lehetőségek, illetve, kik azok az értékadó tartalomgyártók, akik és amelyek nem a céltalan kütyüzést erősítik fel az iskolás gyerekekben, tizenévesekben, hanem valóban a digitális írástudás megszerzését és egyéb készségek fejlesztését szolgálják.

Fontos a korlátok megszabása és következetes betartatása, hiszen a gyerek csak úgy van és úgy érzi magát biztonságban. Ugyanakkor a teljes tiltás, a digitális jelenségek démonizálása kontraproduktív lehet. Ehelyett hatékonyabb megoldás az, ha hasznos online tevékenységekre motiváljuk a gyereket. Ennek a módjára szeretnék egy nagyszerű lehetőséget bemutatni, mely magas-szintű digitális írástudást nyújtva hosszútávú előnyökhöz juttatja a gyerekeket.

image_6487327_4.JPGA Logiscool programozó és digitális írástudást fejlesztő kurzusai olyan tudást, készségfejlesztést biztosítanak a gyermekeknek, amelyre a 20. században ragadt 21. századi iskolarendszer még nem képes. Egy alkalommal volt szerencsénk Hévízen a nyaralásunk alatt kipróbálni a Logiscool egyik ottani, hotelbe kihelyezett táborát és nagyon elégedettek voltunk. Gyerekünk 5 napon át kellemesen ugyanakkor hasznosan tölthetette az idejét sőt, még szombaton is ment robotépítésre. Most, az iskolai tanév második félévének kezdetén, februárban, a Logiscool Programozó, Digital Discovery és Video Production kurzusokat indít. Képzéseik tudatos és magabiztos számítógép felhasználóvá és kreatív digitális alkotóvá formálják a gyerekeket, amely nagyban segíti jövőbeli sikereiket. Mindezek közben logikus és algoritmikus gondolkodásuk és problémamegoldási képességük is fejlődik, amely pozitívan hat ki tanulásukra, majd későbbi munkájukra is. Fontos, hogy minőségi partnert válasszunk gyermekünk képzésére. A Logiscool Digital Discovery kurzusa például tavaly elnyerte ’Az Év Digitális Kurzusa 2022’ címet, emellett a Programozás kurzusai és nemzetközi diákportálja, a MyLogiscool, a legelismertebb finn oktatásminősítő szervezettől (EAF) kapott kiváló értékelést.

 Élményszerű tanulással a digitális tudásért

image_6487327_1_1.JPGTéves elképzelés, hogy egy gyerek pusztán a digitális eszközök nyomogatásától ügyesebb lesz informatikából. Ehhez megfelelő digitális képzésre van szükség.

Rendkívül szimpatikus volt a Logiscool programokon az, hogy szakszerűen ugyanakkor szórakoztatva vezették be a gyerekeket a programozás és a digitális írástudás más területeinek világába. Az oktatók arra is figyeltek, hogy a gyerekek nyelvén és kifejezetten gyakorlatorientált módon tanítsák őket. A mi nyári táborunkban például hozzáértő és fiatal oktatótól tanultak Minecraft-programozást, úgy, hogy előtte az akkor 7 éves gyerek még sohasem minecraftozott, még videójáték formájában sem.

image_6487327_3.JPGAz tetszett neki a legjobban, hogy nemcsak egy egyedi, saját kihívásokkal teli világot alkothatott meg, hanem dönthetett arról is hogyan nézzenek ki a dolgok. 

Egy szóval nagy élményt jelentett a közös robotépítés és programozás, és közben pedig barátságok is születtek.

Már csak azért is mutatkozott hiánypótlónak a Logiscool képzése, mert mi digitális bevándorló szülők nem tartozunk azoknak az IT-guruknak a kategóriájába, akik mellett a gyermekek szinte az anyatejjel szívják magukba vagy játszva sajátítják el az informatika és társtudományaiba tartozó készségeket...

 

2023 februárjában is indítanak kurzusokat, a nyílt napokon ki is próbálhatjátok!

Nyílt napok:

A Logiscoolban ingyenes nyílt napokon lehet kipróbálni, hogy tetszenének-e az itteni órák. A nyílt napok 2023 januárjában és februárjában vannak és a https://www.logiscool.com/hu/programs/open-days linken lehet rájuk jelentkezni.

Kurzusok kisebbeknek:

Első osztály második félévétől várják már a gyerekeket Digital Intro kurzusra, 2. osztálytól pedig Digital Discovery kurzusaikra. 3. osztálytól programozó és video production kurzusaikra is beiratkozhatnak.

 Kurzus nagyobbaknak:

global_franchise_logiscool_photo_2.pngA nagyobbak (11+ éves kortól), akik már tanultak máshol programozást egy szintfelmérő tesztet követően választhatnak haladó programozó kurzusaik közül. Már 11+ éves kortól a diákok a ’Mesterséges intelligencia és adattudomány’ területével ismerkedhetnek, 12+ éves kortól pedig játékfejlesztést tanulhatnak a Godot játékfejlesztő programban, amely a Python nyelvet használja (Godot / Python kurzus). 13+ éves kortól Python vagy Unity programozási nyelvekkel külön kurzus keretében ismerkedhetnek a náluk tanulók. Sőt, 3 félév elvégzését követően diákjaik a Python kurzuson egy magas szintű záróvizsgát is tehetnek, amely már valóban piacképes tudást jelent, ezért a Logiscool egy külön oklevéllel ismeri el a sikeresen vizsgázókat. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 

Szerző: Bereczki Enikő mentálhigiénés szakember, ifjúsági és generációs szakértő
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

 

További információ kurzusokról:  https://www.logiscool.com/hu/programs/courses

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1818033838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása