Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Így szégyenítik meg a szüleik a gyerekeket a Tiktokon

2021. április 07. - panpeterstop

Az online bullying, megszégyenítés sokkal erőteljesebb, intenzívebb, mint az offline. Mivel jár, ha egy szülő tesz ki megszégyenítő online tartalmat gyerekéről?

bullying-3096216_1280.jpg

"Csorba csík, csorba csík minden szarba belecsíp" - mesélt az egyik kliensem arról hogyan szégyenítették meg szülei fogváltás idején a rokonok előtt. Amin persze időnként jót nevetnek a szülők, az az áldozatnak sosem vicces. Minden bizonnyal ők maguk sem szeretettek volna ehhez hasonló "vicces" szituációba kerülni. Alapszabály, hogy olyat tegyünk másokkal, akár gyerekünkkel, amelyeknek mi is örülnénk, ha velünk tennénk. Míg a megszégyenítés helyszíne néhány évszázaddal ezelőtt a köztér volt, addig ma az online világ.A minap olvastam a Washington Postban egy 28 éves apáról, aki úgy állt bosszút párja kamasz gyermekén amiatt, hogy házimunka helyett videózott, hogy szétverte a képernyőjét, majd ezt videóra is vette is kiposztolta a Tiktokra. Itt virálisan elterjedt és jöttek a kommentek. Többen odaírták, hogy azért romlott meg szüleikkel a kapcsolatuk, mert ilyenek voltak ők is... A gyerekvédelmi szervek is kifogásolták az ügyet, így a férfi levette a videót. Nem ez az első ilyen eset. Évek óta látni a Facebookon is gyermekek fotóit, melyre vagy mely alá a szülők odaírják: "Kiosont a kamrába és felzabálta az összes csokikrémet" vagy amint egy édesanya letiltotta pár éve egy népszerű videójátékról fiát és annak hisztérikus reakcióját az öcsi lekamerázta és feltette a youtube-ra, hogy hamarosan több mint 30 millióan is megnézhessék...Az online megszégyenítések az offline -hoz hasonlóan sértik a gyermekek jogait, az alapvető emberi és személyiségjogok és sérülnek, nem beszélve a szülőbe vetett bizalomról. Az ilyen posztok óriási publicitást kapnak és a gyerek kortársai, akár az egész iskola is láthatja. Olyanok is, akik pont a leghajlamosabbak a cyberbullyingra, és rászállva ezekre a videókra "továbbgondolva" az ügyet még szélsőségesebb irányokba. Ne feledkezzünk meg az illetéktelen, nem éppen jóindulatú felnőtt nézőkről sem...

MIRE FIGYELJÜNK?


LEGYENEK KERETEK:

Sokszor az eszköztelenség, tehetetlenség áll a hátterében ennek a felelőtlen szülői magatartásnak. Érdemes megnézni, hogy szabtunk-e határt, szabályt vagy csak úgy magára hagytuk a gyerekeket és indulatból büntetjük. A gyerekek igénylik a határokat, amit sokszor fáradságos megszabni. azt is nézik következetesek vagyunk-e. Ahol vannak keretek, ott biztonságban érzik magukat. Nagyobbaknál ezeket a szabályokat együtt érdemes meghozni, hiszen ha érzik, hogy be vannak vonva, jobban emlékeznek erre, motiváltabbak abban, hogy be is tartsák. Túl sok szabály helyett elég 2-3 jól betartható. Időnként az élethelyzetnek és a gyereke változó életkori sajátosságainak megfelelően ezeket lehet és kellhet is változtatni.

EGYEZZÜNK MEG: 

A fenti esetről, annyit tudunk, hogy a férfi a partnere lányának gépét verte szét, majd tette ki a Tiktokra. Elképzelhető akár, hogy nem rég óta élnek együtt, nem egyeztettek ezekben a kérdésekben. Ha ez az eset áll fenn, vagy a két szülőnek nincs közös véleménye ilyen alapvető helyzetekről, vagy amennyiben másra bízzák a gyerekeket, babysitterre, gyerekvigyázóra, nagyszülőkre, lényeges ezekről megegyezni és arról is mi kerülhet ki róla online és mi nem.

JÁRJUNK ELŐL JÓ PÉLDÁVAL:

Legtöbbször példánkkal is nevelünk. Ha azt látják tőlünk, hogy online kigúnyoljuk őket vagy másokat, van esély arra, hogy később ők is ezt tehetik.

NE TEREGESSÜK KI AZ ÜGYET:

Ha fegyelmezni kell, ne tegyük nyilvánossá, főleg ne az online térben. Van, ami nem tartozik másra, még akkor sem, ha csak egy klikk lenne az egész. Az különösen helytelen, hogy ha úgy teszünk ki tartalmat a gyerekről, hogy nem tud róla, nem járul hozzá.

HA MEGTÖRTÉNT A BAJ, NE SÖPÖRJÜK SZŐNYEG ALÁ! 

Amennyiben hibát követtünk el - legodaadóbb szülőknél is megesik - a legjobb ha szembenézzünk vele és beismerjük. Ha szükséges, kérjünk bocsánatot és tegyük jóvá a hibát. Ha olyan tartalmat tettünk ki, ami árt a gyereknek, vagy amibe nem egyezett bele, vegyük le a netről és legközelebb legyünk körültekintőbbek.

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Első fotó: pixabay.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3016492838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása