Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A huszonévesek harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől! Rászorulnának?

2018. november 29. - panpeterstop

Mennyire kerülhetnek padlóra a fiatalok szülői támogatás nélkül? És mi a helyzet az idősekkel? Őket ki fogja támogatni? Itt is vannak a legfrissebb statisztikák.

idos.jpg

1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 65 éves és annál idősebb nyugdíjas jut

 

A 19–29 éves fiatalok harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől. A szülői támogatásban részesülő fiatalok több mint fele nem tudna megélni enélkül – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amelyről a piacesprofit.hu nemrég beszámolt.
A 25 éves Máté meséli, hogy édesapja rendszeresen segíti 50 ezer forinttal havonta. Szülei elváltak, amikor 11 éves volt, ő a tanár édesanyjánál maradt,  de édesapja támogatja azóta, akinek egy jól menő autókereskedése van. Eleinte egyetemista korában ez nagyon kellett is, hiszen az albérlet, az utazás rengeteg pénzt vitt el, még úgy is, hogy dolgozott közben gyakornokként, diákmunkában. Most, hogy már főállása van, nincs rászorulva a pénzre, de az apja mégis utal neki pénzt rendszeresen.
"Igaz így is megvan a pénz helye, mert lakásom nincs, így erre teszem félre az apámtól jött pénzt, amire jelenlegi fizetésem mellett nem nagyon lenne lehetőségem"- meséli. 
A K&H felmérés azért is elgondolkodtató, mert egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a korosztály többségének van munkája: a 19-29 évesek 52 százaléka főállásból, 25 százaléka pedig mellékállásból származó jövedelemmel rendelkezik. Hozzá kell tenni, hogy itt is kiderült, hogy kiegészítik: 32 százalékuk kap anyagi támogatást a családjától is - olvasható a K&H ifjúsági indexében, amely a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét vizsgálta. Azt is megtudjuk, hogy a még iskolapadban ülők 68 százalékát, míg az dolgozó gyerekeiknek csak 20 százalékát segítik a szülők. Nyilván árnyaltan kell látni ezt az összetett helyzetet, ugyanis ha az egyre öregedő társadalomra és a nyugdíjhelyzetre gondolunk, ez a folyamat akár oda-vissza is lehet, sőt, minden bizonnyal, a mai fiatalok is olyan szendvicsgenerációsok lesznek, akiknek szüleik, nagyszüleik generációjához képest jóval aktívabban kell anyagilag is gondoskodniuk az egyre nagyobb számú idős emberről, s természetesen közöttük legfőképp saját idős szüleikről. Ez azért is érdekes, mert a mai Z-generációsok nagyon kevesen vannak Magyarországon és egész Európában is (velünk ellentétben de az USA-ban például hatalmas számú demográfiai csoportról van szó a Z-nemzedék esetén).
Döbbenet, de a demográfiai adatok szerint:

ma 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 65 éves és annál idősebb nyugdíjas jut, ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog!

Bár sokan legyintenek a mai digitális bennszülött fiatalokon mondván, hogy kényelmesek és nárcisztikusak, mégis ennek a -a sokszor önzőnek bélyegzett - generációnak a nyakába szakad majd egy nála jóval nagyobb számú idős ember támogasson.
Egy biztosító társaság friss kutatásának eredményei alapján körvonalazódott, hogy

a megkérdezett felnőttek több mint fele tervezi támogatni nyugdíjas szüleit, ötödük pedig már jelenleg is támogatja őket. A szüleiket támogatni tervező felnőttek közül is kiemelkedik a 18–29 éves fiatal felnőttek korosztálya, akiknek több mint 70 százaléka tervez anyagi hozzájárulást.

 

key-2323278_1920.jpg

Hány évig kell spórolni egy 55 nm-es lakáshoz?

Sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért él akkor annyi felnőtt fiatal szüleivel? Ezt a kérdést nem olyan egyszerű megválaszolni. Vannak ugyanis kényelmi és kényszer mamahotelek is. Számos társadalmi (egyre több egyszülős háztartás)  és gazdasági tényező is kihat a jelenség tendenciává válására, például a lakásárak alakulása is. Érdemes elolvasni ezt a posztot, láthatjuk benne miként látják a mamahotelt például az ingatlanosok..
(A poszt végén, a rádióinterjú is be van linkelve, ami a poszt alapjául szolgált, amiben én is megszólalok.)

A műsorvezető azt is megkérdezte Cornides András, a Tower Property Kft. kiemelt értékesítőjétől, hogy

mennyi ideig kell spórolni egy kb. 22 éves, keresettel rendelkező fiatalnak itthon?

Cornides ismertette, hogy amennyiben bankokhoz megyünk, minimum 20-25 % önrésszel rendelkezni kell. Úgy látja, hogy a takarékoskodás - a lakástakarék - mindenképpen jó dolog. Egyrészt azért, mert havi 20 ezer forint félretétele jó lehet arra, hogy kiépüljön önrész, másrészt a bank szemében is lehet pozitívum, ha látják, hogy az illető tud takarékoskodni. Ismertetett felmérést is a fővárosra adatokat kiemelve,melyből megtudjuk, hogy

Magyarországon 55  hónapnyi - vagyis 7 év -  teljes fizetést  kellene félretenni ahhoz, hogy egy átlagos körülbelül 50 négyzetméteres lakásunk a fővárosban átlagos fizetés esetén.

Bár elemzők szerint nem is olyan rossz világviszonylatban ez az adat, hiszen tőlünk nyugatabbra még többet kellene dolgozni ugyanezért, de jövőképnek sem túl kecsegtető. 

Azt is érdemes látni, hogy a kényszer-mamahotelben lakóknak rendszeresen kell konfliktushelyzetekkel is szembenézniük, hiszen több generáció együttélése nem mindig zökkenőmentes. Bogi 21 éves, egy orvosi egyetemen tanul vidéken. A nagynénjénél lakik a szorgalmi időszakban, aki 39 éves. Rengeteg konfliktus adódott közöttük, hiszen az elvált nőnek is hosszú évek óta berögzültek a szokásai, így nehéz volt alkalmazkodni egy szinte fele annyi idős lányhoz, akármennyire is megvolt a segítő szándék.

"Most a nagynéném elköltözött külföldre dolgozni. Nem vagyok viszont egyedül, a nagymamám ideköltözött, hogy ne legyen egész nap egyedül, s az a feladatom, hogy foglalkozzam vele, gyógytornásztatom is. Sokkal jobban kijövünk, mint nagynénémmel" - magyarázza a lány.

Bogiék példája nem ritka, hogy egymástól távolabbi generációk között nagyobb az összhang (de erről majd egy későbbi posztban bővebben). 

Atul Gawande sebész, író sokat foglalkozik az öregedés problémájával, úgy látja az idősekkel való bánásmódunk legkegyetlenebb hibája az, ha nem vesszük észre, hogy az öregek mást is fontosnak tartanak a puszta életben maradáson és biztonságon kívül, mert az életünk alakításának lehetősége nélkülözhetetlen feltétele az értelmes életnek. Ugyanakkor több generációs háztartásokban gyakran megesik hasonló helyzet, vagyis az, hogy anyagi támogatásért a fiatalok is (f)eladják önálló döntéseiket életük alakítására, főként ha az idősebb generációba tartozó családtag kimondott vagy kimondatlan elvárásokat támaszt anyagi juttatásaiért cserébe.

A Nők Lapja Psziché Generációk egy fedél alatt című cikkében olvashatunk Mária esetéről is, aki felnőttként szüleivel élt és sokszor kiosztották mit csinál jól és mit nem, ekkor döntötte el, hogy nem fog beleszólni felnőtt gyermekei életébe. Kérdés, hogy manapság vajon hányan vannak, akik tanultak ilyen leckékből, élethelyzetekből, vajon a Máriához hasonló nagyszülők vannak többségben vagy inkább a Mária szüleihez hasonlók?

A beszélgetést a képre kattintva meghallgathatod:
klubradio.jpg

Szerző: Bereczki Enikő Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Ha olvasnál még a témában nézz szét a blogon vagy a honlapon: hu.generationdilemmas.com
A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, időről-időre ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról. Az Instagramon is szeretettel látunk!
Minden jog fenntartva! A dokumentum a szerző tulajdona, ha idézni szeretne belőle, vegye fel a kapcsolat a szerzővel.
A trágár, obszcén, politikai tartalmú vagy sértő kommenteket kimoderáljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4614306699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2018.11.30. 07:44:59

Magyarországon 55 hónapnyi fizetés, tehát 7 év kell ahhoz, hogy egy átlagos körülbelül 50 négyzetméteres lakásunk a fővárosban átlagos fizetés esetén.
7 evnyi fizetes nem = 7 ev alatt lehet osszesporolni a lakasra hanem ennek a 3x a legalabb

Mr. Waszabi 2018.11.30. 08:10:01

Ha azt vesszük alapul, hogy általában tanulnak a fiatalok 23-25 éves korukig, a kamaszként már megszoktak egy életszínvonalat, akkor szükséges zsebpénzt folyósítani nekik. Persze, ebben az időszakban már tudnak dolgozni, tehát azt csak ki kell egészíteni.

2018.11.30. 08:26:33

Amíg tanultam engem is segítettek, elfért az a pénz. Utána már megoldottam, ahogy anyagi lehetőségeim engedték, az volt a normális, ők sem gazdagok. De igaz ez már 15 éve, lehet akkor még mások voltak az elvárások.

szepipiktor 2018.11.30. 08:34:54

Csak azért nem "szemétkedem" a szerzővel, mert ez egy céges PR írás, így tudom, hogy semmi köze az egésznek a realitásokhoz.
Gondolkozzon el azonban:
Van egy fiatal pár, mondjuk 24-25-évesek, most kezdenk melózni.
Nincs családi hátterük - vagy nem fideszesek a szülők -, tehát nulláról indulnak.
És vegyünk egy apró garzont, barátilag 13 millióért.
A két pályakezdő, hódoljunk a feminizmusnak, egységesen 200-200 ezer nettóval kezd (ez erős jóindulat, mert ez a pénz azért csak az MTI statisztikákban igaz...)
400 ezerből 100 elmegy albérletre.
300 ezerből 50% spórilnak, így 150 ezret tudnak félretenni.
Vegyünk 25% önrészt a banknál, azaz 3 250 000 forint kell előbb a számlára.
Ez jellemzően 22 hónap, közel két áv.
És akkor eljutunk oda, amit a mai szakértők rendszeres reklámoznak, hogy vásárolhatnak egy lakást, és a maradék összeget kell még kifizetniük (a szakértők minden esetben a nettóval számolnak ekkor is, például a példámaban fennmaradó 11 milliónyit osztják el tovább a részletekkel és jön ki a szükséges évek száma, pedig ugye a maradék a banki kamatok miatt több, mint az eredeti vételár!!!!!)
.
A propagandákban azonban van egy másik, sokkal súlyosabb hazugság, miszerint abból indulnak ki, hogy a magyar állampolgár, akár fiatal, akár nem, ideális környzetben él.
Hogy mindenkinek alap a nyugati fizetés és a bankrendszerünk is emberbarát.
Azonban ma a bankoknál egyetlen területen (a vállalkozóinál) sem elég a hitelhez az önrész és a igazolt jövedelem.
Ma még kell ehez valami további háttér, például valami kezesféle, valami ingatlanfedezet stb.
És ez már önmagában sem adott hazánkban.
Ma az, amit a szerőz állít, csak valami gazdálkodokosan féle játékelmélet, a magyarok 80%-nak - kortól függetlenül - nincs esélye a piaci alapú ingatlanvásárláshoz, nemcsak a háttér hiánya miatt, hanem mert ma nincs tisztességes bankfinanszírózási rendszerünk.
A szerző magyarázza el gondolatait egy olyan 40 közeli házaspárnak, akik dolgoznak látástól vakulásig, de nincs családi hátterük, így (fekete)albérletben rohadnak hosszú évek óta, így a megtermelt pénzecskéjükből (ami valójában jóval szerényebb a fideszes propagandánál) alig marad valami, de ha maradna sem lenne esélyük a bankoknál!
Milyen propaganda az, ahol 10000:1 arányú problémánál az 1-et tekintjük országosan alapnak???
.
A poszt a fiatalokról szól, ami még árnyaltabb.
Az a fiatal, akinek nincs hátszele - esélytelen!
Azt akinek van, annak meg csak akkor éri meg a gyerekét itthontartani, ha vagy van családi vállalkozása vagy - sokadszorra - fideszközeli érintett. Mert minden más esetben az önálló lakás nem jelenti a normális, egészséges életet!
Így tehát ha van hátszél, ha nincs, a fiataloknak el kell menniük külföldre.
.
A támogatást emlegetését sem értem, nem ez az evolúciós alap.
Ezt csak a mai trendi aktivistaközösségek tagadják, akik a alap családmodellt is elavultnak tartják. (ők azonban az időseket sem szeretik), pedig a szülők minden esetben támogatták, támogatják a gyereküklet, hiszen "ez a dolguk"!
.
Az ilyen írások jellemzőek, az adott területnél 90%-ban az elvi, ideológiai tényezőket állítják, és alig 10%-ban a realitásokat. Itt is vagy egy tuzatnyi további feltétel lett szándékosan kihagyva.
De az élet más, nem facebook alapú.
.
Vajon a szerző elgondolkodott azon, hogy a világ normális részén a fiatalok miért mást utat választanak? Hogy induláskor közösen bérelnek lakást, aztán a párjukkal bérelnek lakást, aztán a család bérel lakást és később csak egy réteg az, aki sajáttulajdonú lakást vagy házat vásárol.
Amihez persze van normális banki finanszírozási rendszer is.
Nálunk miért erőlteti minden barom, hogy mindnekinek magántulajdonú lakásra van szüksége? Már fiatalon is, amikor a fiatalnak fogalma sincs mi lesz 10-15 év múlva???
Belezavarják a fiatalokat egy kivédhetetlen kozkázatos folyamatba, abban a korban, amikor még szórakozniuk kellene, még a jövőjüket építeni.
Egy család külföldön pár hét alatt tud másik lakást bérelni, ha baba jön és az eddigi kicsi vagy nem optimális.
Egy kagyar fiatal, aki a poszt szerint teszi a dolgát, 30 évesen, amikor még ki sem fizette a garzonját, mennyi idő és veszteség mellett tud egy nagyobb ingatlan vásárolni?????

Szelid sunmalac 2018.11.30. 08:41:27

Orulok, hogy nem ti tanitottaktok nekem a matekot annak idejen, mert en 20 evre szolo hitelbol fizetem a hazat a felesegemmel kozosen, es a FEJENKENT fizetendo osszeg tobbszorose a havi 20e-nek, de szamoljunk csak. Egy mondjuk a Lehet ter kornykene levo 45 nm-es lakast ma siman 20-ert el lehet passzolni, de mondjuk gyorsan kell a penz, meg ki a afaszt erdekel, tehat legyen 15 millio. Ti 55 honappla szamoltok: 15.000.000/55=272.727,3 Namarmost ha te havonta 270e forintot felre tudsz tenni 22 evesen Magyarorszagon, akkor vagy en vagyok hulye, vagy te hazudsz kibaszottul arrogans modon. Nekem megvan a tippem.

Szelid sunmalac 2018.11.30. 09:33:52

@CyberPunK: De hat pont ezt irom en is.

"Magyarországon 55 hónapnyi fizetés, tehát 7 év kell ahhoz, hogy egy átlagos körülbelül 50 négyzetméteres lakásunk a fővárosban átlagos fizetés esetén"

Egy atlagos 50 nm-es lakas 20 milla. En 15-tel szamoltam es ha ezt akarod 55 honap alatt megszerezni, akkor a rendes megelhetesed mellett negyedmilliot kell beletenni.Ezt nem nagyon lehet felreerteni.

Szelid sunmalac 2018.11.30. 10:01:42

@CyberPunK: Ertem, de akkor is hulyeseg. Meg ha brutto fizetest is nezek, akkor sem jon ki ATLAGban a het ev egy lakasra.

De kosz a magyarazatot. Viszont igy meg teljesen felesleges a 22 eves duma, mert ez kortol fuggetlen, raadasul benne vannak az idosebb, joval tobbet keresok.

CyberPunK 2018.11.30. 11:09:17

@Szelid sunmalac: Igazából lényegtelen, mert KSH adatokból építkezik, abban meg nem nagyon van jelen a szürke/fekete foglalkoztatás, meg a vállalkozók se.

T. poszter, ha már törölsz, akkor legalább valami indokot is küldenél hozzá?

Reactor 2021.02.20. 22:56:05

@Bicepsz Elek77: 55 hónapnyi fizetés? Havi 50 ezer félrerakott pénzből tudod hány év múlva lesz kulcsakész saját lakásod?
Szabad a gazda?
25 év!
Welcome to Orbánisztán!

@CyberPunK: Szürke/feketemunkában tán jobb a fizetés, mint bejelentettként? Nem éppen. A különbség annyi, hogy a munkaadód nyúlja le a részét belőle, nem az állam. Te nem kapsz egy forinttal se többet.
süti beállítások módosítása