"A mai generáció mindent azonnal szeretne megkapni, ráfordított idő és energia nélkül"

Bergmann Lászlóné Rozika építésztechnikus, egy belsőépítészeti generálkivitelezéssel foglalkozó családi vállalkozásnak a "lelke-motorja".  Két felnőtt lány édesanyja, 6 unoka nagymamája és 1 dédunoka dédnagymamájaként úgy látja inkább most intenzívebb a generációk közötti feszültség, mint korábban: 

 Óriási feszültségek, konfliktusok forrása például a számítógéphasználattal, okostelefonokkal kapcsolatos "értés-nem értés" problémakör. Rendelkezhet valaki komoly, értékes tudással függetlenül attól, milyen szinten kezeli ezeket az eszközöket. Bár ez sajnos sokszor tiszteletlenség és frusztráció forrása. Az én látásom szerint a mai generáció mindent azonnal szeretne megkapni, ráfordított idő és energia nélkül. Ez is egy nagyon komoly feszültség forrás a szülő-gyerek kapcsolatban. Véleményem szerint a kölcsönös tisztelet, egymás kölcsönös elfogadása, meghallgatása, a kölcsönös rugalmasság és türelem a kulcs a generációk közötti feszültségek feloldásában.

Rozika családi körben

"Óriási probléma, hogy kiszorítják a személyes, face-to-face kommunikációt, és az a legrosszabb, ha ez egy anya-gyerek kapcsolatban is kialakul"

Rozika szegény, vidéki családban nőtt fel hét gyerek között negyedikként. Szülei napszámból tartottak el őket egy olyan helyen és korban, amikor  és ahol még nem volt áram, vezetékes víz, mosógép, nemhogy internet. Rozika dédnagymamént sem digitális analfabéta, hanem régóta használja mindennapi munkája során az internetet, a közösségi oldalon is fent van jó ideje. Azt is elismeri, hogy fizikailag, illetve időbeosztás szempontjából rengeteg könnyebbséget jelent a technológia fejlődésével elérhető háztartási gépek alkalmazása:

Ez mindenképpen könnyebbséget jelent, segíti az anyák mindennapjait. A telekommunikációs hightech eszközök viszont - bár az információk gyors elérését teszik lehetővé - egyúttal rendkívül időrabló, fölösleges, sőt, függőséget okozó tevékenységek eszközei, bár kétség kívül van hasznuk is. Óriási probléma, hogy kiszorítják a személyes, face-to-face kommunikációt, és az a legrosszabb, ha ez egy anya-gyerek kapcsolatban is kialakul. A mostani generációban nagyon sok minden működik automatizálhatóan, "online" és pont itt jön ki az a különbség, hogy az áldozatvállalás, a lemondás, mekkora kihívást jelent mai "modern" anyukák számára. Van, aki az anyasággal járó feladatokat, magát az anyaszerepet "kiszúrásként" éli meg, és felháborodottan posztolja a közösségi oldalakon, hogy erre őt senki nem figyelmeztette...

Hogy ki hogyan éli meg az anyaságot azt gondolja nagyon is személyfüggő, bár kétségkívül befolyásolja, azt, hogy anyaként hogy érzi magát az ember, milyen a társadalmi hozzáállás, mik az elvárások, milyen elismerést, megbecsülést kap a férjétől valaki. Rozika 45 éves házasként úgy érzi, hogy ezen a területen is rengeteg támogatást kapott férjétől és büszkén mesélte, hogy házasságukat a külső emberek is példa értékűnek tartják, ő is így élte, éli meg:

Ennek köszönhetően megelégedett ember voltam, elégedetten éltem és élem az életemet. Nem emlékszem, hogy kihívást jelentett volna bármi. Persze az anyaság megélésére hatással vannak még a különböző neveléssel kapcsolatos látásmódok, módszerek. Azt hiszem, Isten mindegyikünkbe "belekódolta" hogyan kell anyának lenni, mi a jó a gyerekeknek, erre ösztönösen ráérez az ember. 

Tetszett a poszt? Ha igen, akkor a napokban, a jövő hét elején látogass el a wmn.hu-ra, ahol a szerző hasonló témában ír vendégcikket, melyben a jelenlegi megszólalók is nyilatkoznak még!

Olvass még hasonló témában:

Vigyázat lányok, támad a mamirexia!

Egymás foglyai: drón-szülők és bumeráng-gyerekek

A mai gyerekek lesznek minden idők legmagányosabb felnőttjei

Kismamaként és anyaként is stílusosan

Első kép forrása: pixabay

Szerző, a blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!