Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Kismamaként és anyaként is stílusosan

Interjú egy tervező-stylist cool mamival

2015. május 01. - panpeterstop

Raáb-Tupy Márta a  W4Y és a Coolmom kismamaruha-márka dizájnere, valamint stylist több száz anyukának és kismamának adott öltözködési tanácsot munkája során.  Az egyébként kétgyermekes édesanya - tehát nemcsak kívülálló tervezőként, hanem kismamaként is, anyukaként is hiteles a jelenlegi témában – megoszt velünk néhány hasznos öltözködési tippet.

coolmom.jpg

Pánpéterstop: A terhesség velejárója, hogy a női test folyamatos változásban van. Mit tudnál tanácsolni azoknak a kismamáknak, akik legfőbb szempontnak az öltözködésben a kényelmet tartják, mégsem akarnak slamposak lenni a várandósság változó hónapjai alatt?

Raáb-Tupy Márta: Azt gondolom, hogy a várandósság hónapjaiban  tényleg a kényelem a legfontosabb. Sőt, hosszú évek tapasztalata, hogy a kismamák sokkal érzékenyebbek az alapanyagokra vagy az olyan szabás vonalakra melyek szoríthatják, dörzsölhetik az érzékeny területeket. A kényelem mellett az ápolt megjelenés is fontos, hiszen mindenki számára üdítő látvány egy csinos kismama. Úgy vélem, hogy ezzel a születendő gyermekünket is megtiszteljük, mivel életünk egyik legmeghatározóbb időszakát éljük meg. Arról nem is beszélve, hogy talán női mivoltunk is ebben az időszakban teljesedik ki leginkább, és az is fontos, hogy férjünk továbbra is a vonzó feleséget lássa bennünk. Mindig azt tanácsolom, hogy saját egyéni öltözködési stílusukat megőrizve bővítsék ki ruhatárukat kismama ruházattal.


Rita Rita, 6. gyermekét váró édesanya

Pánpéterstop: A W4Y és a CoolMom ruháinak tervezésben mik a főbb irányvonalak?

Raáb-Tupy Márta: A W4Y Waiting For You és a  CoolMom ruhái több éves és folyamatos fejlesztéssel készülnek, úgy hogy a kismamák igényeit szem előtt tartva mégis a divatot követve  készüljenek. Szabásvonalaink, a ruhák bőségei helyet adnak a megnövekedett pocaknak még sem tüntetik el az alakot, nem ‘sátor jellegűek’. A kismama ruhák ott nagyobbak ahol kell, nem teszünk bőségeket oda, ahol azok előnytelenek lennének, ezért nem megoldás, ha több számmal nagyobb konfekciót vásárolunk, ahelyett hogy körül néznénk a kismama ruha kínálatban. Ezzel nem spórolunk és szülés után már biztos használhatatlannak minősülnek, a jól megválasztott terhes ruhákkal ellentétben. Ne felejtkezzünk el a kiegészítőkről, sálakról, övekről.  Az esetleges nehézségeket, rosszulléteket is jobban viseljük, ha külsőnk ezt nem árulja el, sőt elismerő pillantásokat kapunk környezetünktől. A CoolMom boltja pedig egy 21. századi mami bolt: minimál design kismamáknak és vagány anyukáknak de újabban apukáknak és gyerkőcöknek is elkezdtünk tervezni egyedi és jópofa holmikat. 

coolmom_1.jpgwww.coolmom.hu

blackdres2black dr

Pánpéterstop: A szülés utáni hónapokban még az öltözködésükre sokat adó nőknél is inkább azon van a prioritás, hogy megfelelően ellássák a babát és legalább 5 órát aludjanak egyhuzamban. Ráadásul a shoppingolás sem könnyű csecsemővel, vagy kisgyerekekkel, s gyakran a baba érkezése anyagi áldozatokat is jelent a családok számára. Mégis előállhat olyan váratlan helyzet, amikor az anyukáknak pici baba mellett is összeszedetten kell kinézniük. Szerinted mik azok a könnyen variálható alapdarabok, amik megkönnyítik azoknak az anyukáknak az öltözködését, akik még csak pár hónappal vannak a szülés után?

Raáb-Tupy Márta: Ez nyilván attól is függ, hogy mennyire sikerül visszanyerni az eredeti formánkat, és szoptatjuk-e a babát, mert az is befolyásolja az öltözködésünket. Tapasztalatból tudom, hogy többen hordják még 1-2 hónapig akár a kismama ruhákat is, főleg ha azok olyan jól szabottak, hogy csak szakavatott szemek látják rajtuk eredeti rendeltetésüket. Ilyenkor újra elő kell venni a ruhatárat és egy egész alakos tükörben összeválogatni a használható darabokat. Talán a szoknya illetve nadrág-felső összeállítás könnyebben kivitelezhető, rejtve lehetnek a megmaradt zsírpárnák és a szoptatás is könnyebb, mint egy egyrészes ruhában. A szülés utáni időszakban is ügyeljünk arra, hogy hajunk, bőrünk ápolt legyen. Végre újra elérjünk lábujjainkat, jön a nyár: ha szeretjük, lakkozzuk színesre körmeinket.

Az alábbi képek ugyanazokat a ruhákat mutatják be pocakkal és pocak nélkül:

WFY_fekete1

WFY_fekete2

WFY_pink2

WFY_pink1

Pánpéterstop: Úgy vettem észre, hogy általában két véglet figyelhető meg az anyák külsejével kapcsolatos szemléletben: egyrészt többen úgy gondolják, hogy a terhességgel, a szüléssel és általában az anyasággal együtt járó áldozatvállalással veszítenek a nők nőiességükből, vonzerejükből, és ezért félnek a szüléstől, az anyai szerep felvállalásától. Másrészt, több anyuka bűntudatot érez, ha elmegy a fodrászhoz, vagy ha vesz magának egy új cipőt, mert úgy érzi, hogy az erre szánt időt és pénzt is inkább gyermekére kellene szánnia. Te találkoztál ilyen szélsőségekkel? Mi a véleményed erről?

Raáb-Tupy Márta: Ami engem leginkább megdöbbent az, hogy sok nő nem tudja elfogadni a testében bekövetkezett változásokat és csúnyának, ormótlannak látja magát. Nekünk tervezőknek, stylistoknak itt fontos a szerepünk abban, hogy megmutassuk nekik, hogy a jól megválasztott ruha mennyit tud segíteni, és igen is szép ez az időszak és legyenek büszkék gömbölyödő pocakjukra. Én azt tapasztalom, hogy akik terhességük előtt is fontosnak tartották a megjelenést, a jól öltözöttséget, mint eszközt használták érvényesülésükben, azok ebben az időszakban sem mondanak le sem a szép ruhákról, sem a például a hajfestésről, sőt még inkább fontosnak tartják azt, hogy a legjobb formájukat hozzák. Ellenben azok, akik egyébként sem gondolják, hogy az öltözködés fontos és tényleg számít az első benyomás, azok szeretik hangoztatni, hogy minek költsenek ebben az időszakban ruhára. Szerintem fontos az ‘én idő’ és attól függetlenül, hogy hány gyerekem van kell, hogy igényesek legyünk megjelenésünkre, mind magunk mind a környezetünk számára. Sajnos Magyarországon még mindig messze vagyunk a nyugati emberek gondolkodásától és kevés embernek van határozott, kialakult öltözködési stílusa, ami szerintem fontosabb a divatnál, hiszen ez, amiből környezetünk az első benyomást szerzi, ami belsőnk, személyiségünk külső kirajzolódása. Ezzel üzenünk társadalmi helyzetünkről, munkánkról érdeklődési körünkről. Ez kismamaként és gyerekeket nevelő nőként sincs másképp , ebben van mit fejlődnünk.

http://waitingforyou.hu/ http://waitingforyou.hu/

Amennyiben kérdésetek van a témában, a kommentekben feltehetitek, Márti idejéhez mérten örömmel válaszol rájuk! Köszönjük W4Y, köszönjük Márti!

Raáb_M

Ha tetszett ez a bejegyzés és szeretnél értesülni a legújabbakról, iratkozz fel hírlevélre. Csatlakozhatsz a facebook-oldalhoz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr507665894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása