Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Elég lesz-e embernek maradni a 21. században?

2018. január 31. - panpeterstop

A transzhumanisták úgy látják, az emberi lény korlátozott, ezért át kell alakítani, hogy tökéletesebb lehessen. A VR-headsetek összesített eladási száma nemrég meghaladta a bűvös egymilliót. The New York Times figyelmeztetett arra, hogy a robotizáció a mesterséges intelligencia elterjedésével együtt jelentősen hozzá fog járulni a foglalkoztatás csökkenéséhez. Mi várható a jövőben? Forduljunk egy futurológushoz!

hand-1571849_1920.jpg

Hiába énekli Rag'n'Bone Man Human című slágerében, hogy 

Végül is csak ember vagyok. Végül is csak ember vagy. Ne engem hibáztass" 

nehéz hinni neki, hogy elég lesz embernek maradni a 21. században, hiszen úgy tűnik korunkban már nem elégendő az emberi erő, tehetség, kreativitás, amikor itt vannak a robotok, sőt az embert is tovább lehet alakítani, tökéletesíteni...legalábbis a transzhumanisták szerint...

human.jpg

Jövőkutatók azt prognosztizálják, hogy az exponenciális fejlődésnek és a demográfiai változásoknak köszönhetően 5 millió munkahely tűnik el.A fentieken túl a globális mobilitás is eléri az 50%-ot. Az irodákban, a munkahelyeken is várható a legújabb csúcstechnológiákon alapuló szolgáltatásokat egyre nagyobb ütemű megjelenése, hiszen a negyedik ipari forradalom újfajta munkavégzést tesz lehetővé, amelynek legfontosabb elemei a kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások. A technológiai robbanás miatt továbberősödik az igény a rugalmas munkahelyek iránt, ahol nincs fix, kötelező törzsidő. A dolgozók - főként a fiatalabb Y-és Z-generációsok - szeretnék megválasztani, hogy milyen projektekben dolgoznak, milyen értéket teremtenek. Hosszútávon munkaélményt, nem alkalmazotti státuszt keresnek. Egyre nehezebb megtalálni és elkötelezni a munkavállalókat. HR-szakemberek szerint ez nemcsak a tengerentúl van így, hanem ez a magyar valóság is. Megkérdeztük Kánai András kommunikációs szakembert, futurológust, sci-fi bloggert mi a véleménye az alábbi közeli jövőt felvázoló filmről:

 

 Itt sok különböző trendet mostak egybe nagyjából egy idősíkra. Az olyan fejlesztések, mint az önjáró autók elterjedése, a gyors internetkapcsolat már ténykérdés. A vérben utazó, gyógyító nanorobotok még sci-finek számítanak, de például az elöregedő nyugati társadalom, és annak gyermektelensége miatt a házi, időseket ellátó androidok terjedése valószínűsíthető. A film végkicsengése az, ami igaz: a most élő emberiség sokkal nagyobb változások közben van már most, és ez új életstratégiákat fog maga után vonni - természetesen a munkaerőpiacon is." (Bővebben itt olvashatsz még erről.)

kanai_andras_1.jpgKánai András

A jövőkutató  február 6-án a HVG Extra Business Szalonban mutatja meg Holnap történt – Élet a sci-fi valóságában című új könyvét, ahol  Sik Andrással (Mars-kutató, az ELTE-TTK adjunktusa, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke) és Stöckert Gábor (az Index Tech-tudomány rovatának vezetője) beszélgetnek arról is, hogy milyen technológiai és társadalmi változások alakítják a következő nemzedékek életét. A beszélgetés során– nem csak a legújabb tudományos kutatásokra és a legjobb szakemberekre, hanem a fantáziájára is hagyatkozik, amikor a sci-fi irodalom klasszikusainak történeteiből kiindulva elemzi a ránk váró jövőt a 3D-s nyomtatástól a transzhumanizmuson át a Mars-utazás megvalósulásáig.


A bemutatóra a Pán Péter Stop blog Facebook oldalán csütörtök estig meghirdetett nyereményjátékon páros jegyet is lehet nyerni!holnap_tortent.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr413619500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.21. 01:41:10

A mai mosléktársadalmat elnézve itt egyre kevesebb lesz az ember, és egyre több a gerinctelen konzumidióta. Akik remekül eltartják az őket elnyomó hatalmat.
süti beállítások módosítása