Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Segítség, Pán Péter a társam!

2017. szeptember 08. - panpeterstop

Mi történik, ha korunk Pán Péterei, kötődésfóbiájukat legyűrve párkapcsolatra szánják el magukat? Ki vállalja a felelősséget helyettük?

pan_peter.jpg  Kép forrása: pixabay.com

Ki ne hallott volna az örök gyermek, Pán Péter meséjéről? Ki ne tudná, hogy manapság is léteznek Pán Péterek, olyan nők és (a szakirodalom szerint többségében) férfiak, akik megrekedtek a gyermekkor és a felnőttkor küszöbén, nem vállalva a felnőtté válással együtt járó felelősséget? A klasszikus mese szerint Pán Péter gyermeki szerelme Wendy felé irányul. Michael Barrie történetében ez egy beteljesületlen szerelem, mivel Wendy Peter helyett inkább a felnőtté válást választja: elhagyja Sohaországot, férjhez megy, gyermekei születnek. (Az egyik korábbi bejegyzésünkben már röviden utaltunk Wendy és Pán Péter kapcsolatára.)  Nézzük meg, hogy a valós életben vannak-e Wendy-k, olyan nők, akik a „gyernőtt” párjuk mellett vagy inkább helyett a felelősségeket felvállalják?

men2.jpg

A fogyasztói társadalom és a média is ludas

Tari Annamária  Ki a fontos: Én vagy Én? című könyvében Törőcsik Mária kutatásait taglalva mutatja be, hogy a férfi alakja mennyire jelentős változáson megy keresztül, mert a hagyományos nemi szerep attribútumai már nem mindig érvényesülnek többnyire a fogyasztói társadalom és a média által közvetített éppen soros eszményképek hatására:

"Noha a nők egy része még mindig szeretné azt látni, hogy a férfiaknak nincsenek komoly problémáik, ők ugyanúgy szenvednek a média által közvetített képtől."

Tari szerint férfiként reklámokat nézni is elég frusztráló lehet, amelyben a Pán Péter típusú férfiakat is előszeretettel jelenítik meg:

 A kalandvágyó Pán Péterek nehezen vagy sosem felnövő férfiak, akik szívesen mennek hosszú utakra, extrém feladatokra vállalkoznak, szeretik a férfias kalandokat. A nőnek úgy kell tevékenységüket kísérni, mintha gyermekük eredményeinek örülnének, koncentrálni kell rájuk, engedni terveik megvalósítását, akkor is, ha az irreális. Különleges férfiak, gyerekes elvárásokkal.

Kép forrása: disney.wikia.comPán Péter találkozása a már felnőtt Wendy-vel. Kép forrása: disney.wikia.com

Wendy szerepére mindig akadnak jelentkezők

Természetesen mindig is voltak és ma is vannak olyan feleségek, akik úgy gondolják, - talán lehet, hogy nem is tudatosan - hogy kénytelenek a gyermekkor fejlődési szintjén megrekedt felnőtt férjük helyett elvinni a balhét a nagybetűs életben. Sőt, az is megeshet, hogy ezt nem kényszerűségből vállalják, hanem egyszerűen csak abszolút igényük van arra, hogy mások igényeit kielégítsék – férjükét, vagy gyermekeikét. Egyesek szerint az ilyen kapcsolatok eleve determinálva vannak, mivel a fent bemutatott férfiak komolyabb kapcsolatokban olyan nőkre vágynak, akik anyjuk helyett is anyjuk lesznek. Dr. Túri Zoltán klinikai szakszichológus Az elhúzódó serdülőkor című írása szerint erre a szerepre akadnak jelentkezők: mintha azok akik, keresik mások "megmentését", felismernék, hogy Péter Pánnak a sorskönyvében egy be nem töltött szerep, szereplőre vár. Ilyen volt Wendy, aki ebben a furcsa és sokatmondó mesében nem ugyanazt az életidőt élte, amit kis megmentett áldozata Péter élt.

"Felnőtt dolog gyermekeid felett anyáskodni. Férjed felett anyáskodni és ezt szerelemnek hívni pedig hazugság”

– magyarázza a Dr. Dan Kiley a felnőtté válásban megrekedt férfiak társairól szóló értekezésében.  A Pán Péter szindróma keresztapjaként ismertté vált pszichiáter a Pán Péter szindrómás férfiak feleségeinek, élettársainak részletes bemutatásával is foglalkozott. Még mindig a bevált történeténél maradva, milyen címet is adhatott volna írásának, mint a Wendy dilemma? A szerző úgy véli, hogy annak ellenére, hogy valójában a nők többsége utál anyáskodni párja felett, mégis sokan bevállalják, mert attól tartanak, hogy a házasságukba kerülhetne ha változtatnának ezen. A Pán Péter szindróma fordított esete ez, amikor az emberek több felelősséget vállalnak fel társukért, mint amennyit kellene, és úgy gondolják, hogy nélkülük nem boldogulna a másik. Főként kulturális okokból eredően általában több nő szenved ebben, mint férfi.  A Wendy dilemmával Kiley ugyan nem találta fel a spanyolviaszt (mivel a pszichológiában már régóta tanítják a tranzakcióanalízist, amely szerint szülői, felnőtti, gyermeki énállapotok igenis léteznek, továbbá szimbiotikus párkapcsolatok is régóta ismertek), de mivel a mesék és a mondák a legnagyobb pszichológiai iskolák alapítói szerint egyben archetipusoknak is tekinthetők és sorskönyvi mintákat tartalmaznak, érdemes megfigyelni, hogy Wendy-típusú nők esetében mik lehetnek a főbb jellemzők.
Wendy és Pán Péter Disney World-benWendy és Pán Péter szobra Disney Worldben. Forrás pixabay.com

7 jellegzetes Wendy-s viselkedéstípus:

 

1. A probléma tagadása

Eleinte egész hosszú ideig képesek tagadni a problémát, nem ismerik el, hogy társuknak komoly gondja van a felnőtté válással, a felelősségek felvállalásával. A már korábban idézett Dr. Túri Zoltán szerint a Pán Péter szindrómás emberre jellemző, hogy sokszor találhat létmódja igazolására szocializált tevékenységi formákat, társadalmilag elfogadható foglalatosságokat, tevékenységeket melyekben megengedett a gyermeki viszonyulás kiélése.  Ezek az igazolt tevékenységek megnehezítik a problémával való szembenézést a Wendy-k számára. Pedig a probléma beismerése kulcsfontosságú lenne a helyreálláshoz, már csak azért is, mert a tartós frusztráció akár depresszióhoz is vezethet. 

2. Túlvédelmezés és anyáskodás

Mivel úgy vélik, hogy a párjuk képtelen nélkülük életben maradni, elkezdik túlvédelmezni a „nagyra nőtt kisgyermeket”.  A probléma hátterében az esetek többségében a Wendy-k  önértékelési problémái állnak.  Úgy érzik, hogy a túlgondoskodó anyai szerep felvállalásával megvédhetik magukat a lehetséges elutasítástól – ami szerintük fenyegetheti őket, amennyiben kimutatják haragjukat, bármely negatív véleményüket. Ők azok, akik mások elfogadása nélkül nem érzik biztonságban magukat. Az alacsony önbecsülés, az önismeret hiánya, a

kifelé mutatott társadalmi imidzs feljebbvalósága, a mások elfogadásában való támaszkodás mind-mind melegágyai a Wendy szindrómának. Azonban, ne felejtsük el, hogy a Pán Péterek nem a képességhiányuk miatt, hanem a vonakodás miatt ruházzák át magukról a felelősségeket a társukra. A túlzásba vitt védelmezés, a másik felelősségeinek, szerepeinek teljes körű átvállalása minden ember egyéniségét kisebbíti, és beteges kötődésekhez vezethet.

3. Társfüggőség

Ez a fázis űltalában akkor következik be, amikor a Wendy-típusú nő úgy érzi, hogy képtelen férje nélkül érzelmileg vagy akár anyagilag meglenni. Jantek Gyöngyvér pszichológus, a szeretemaferjem.hu blog szerzője a neves soproni születésű, amerikai pszichológus Mahler elmélete nyomán kifejti, hogy minden kapcsolatban van egy úgynevezett nagybetűs Mi időszak, amikor a hangsúly a hasonlóságokon van, a különbségek nem számítanak, talán fel sem tűnnek. A pszichológus szerint ha a pár hosszabb időre megreked ezen a szinten előfordulhat az úgynevezett tartós összeolvadás, amikor a pár tagjai nem merik felvállalni az esetleges különbségeket, véleményeltéréseket.

"Ennek alapja az elhagyástól való félelem (mi lesz, ha kiderül, hogy én ilyen és ilyen vagyok). Fontos ilyenkor, hogy a határok tágítására, a személyes felelősségvállalás erősítésére törekedjünk. Ha az egyik fél bent ragad a szimbiotikus szakaszban, míg a másik már vágyik a differenciálódásra, a kapcsolat elakadhat. Az a fél, aki nem mer távolodni a másiktól, dühös, és bűntudatot kelt abban a félben, aki már a következő szakaszba lépne. Ennek a hátterében valamilyen korábbi veszteség sejthető, amikor egy fontos kapcsolatban a fokozódó függetlenség egyben az elszakadást is jelentette (lehet ez párkapcsolati, de gyerekkori emlék is)."

 A mesében a gyermek Wendy esetében ez édesapja rendszeres dühkitöréseitől való félelem.

4. Panaszkodás 

Eljön az időszak, amikor a Wendy-nő úgy érzi valahogyan hangot kell, hogy adjon érzéseinek: az esetek többségében ekkor a panaszkodást választja. Bizonyos mértékű panaszkodás még bele is férhet az önérvényesítés kereteibe, de semmiképpen nem helyettesítheti a nyílt, őszinte, manipulációtól mentes kommunikációt. „A problémáinkat ugyanis SOHA nem fogjuk tudni panaszkodással, a megoldhatatlanság örökös szajkózásával és önsajnálattal megoldani. Soha. - figyelmeztet Dr. Mészáros Ádám párkapcsolati terapeuta. 

5. Bűntudatkeltés

Ez sem célravezető stratégia, mivel a bűntudatkeltéssel nagyon jól lehet manipulálni, a legtöbb embernél hosszú távon nagyon gyenge motivátornak tartják a szakemberek. Még ha  Pán Péter teljesíti azt, amit Wendy kér tőle, nagy valószínűséggel neheztelni, haragudni fog feleségére, mivel úgy érzi, hogy nem önszántából tesz eleget párja kérésének. Talán emlékeztek olyan könyv-, filmélményeitekre, amelyben a papa mindig csak rezignáltan bólogatva jelezte, hogy beleegyezik ugyan a ház asszonyának utasításába, de szíve szerint inkább elmenekülne egy jó kis pókerpartira vagy vadászatra. „Igen, drágám” – hajtogatta passzívan és rezignáltan a Büszkeség és balítélet Mr. Bennetje amikor már teljesen elege volt feleségének egy újabb kívánalmából, viszont sem ereje, sem kedve már nem futotta volna egy újabb vitára.

Mr. és Mrs Bennet a Büszkeség és balítéletbőlMr és Mrs Bennet a Büszkeség és balítéletből

6. Mártírkodás

Amikor a Wendy-k úgy érzik, hogy ezzel a stratégiával nem érnek célba – mert végső soron minden maradt a régiben - gyakran a mártír szerepét öltik magukra, ezzel is büntetve társukat. Például, akár úgy is, hogy önjutalmazásból elkezdenek feleslegesen túlköltekezni a családi kassza rovására. Hipochonderré is válhatnak, s ilyenkor természetesen elvárják a férjüktől, hogy vigyék el őket számtalan orvosi vizsgálatra. A büntetés másik gyakori formája a szexuális együttlét megtagadása. Ennél a manővernél mindkét félnél magas a kockázata annak, hogy könnyebben belemennek olyan afférokba, amelyben úgy gondolják, hogy megkaphatják mindazt, ami hiányzik a meglévő kapcsolatukból.

6. A felelősség hárítása

Lehetséges stratégia lehet a mélypont felé haladva az is, amikor a Wendy úgy próbál megszabadulni szorongásaitól, hogy férjére vagy gyermekeire zúdítja rá váratlanul az összes felelősséget, amit mindaddig tőlük magára vállalt.

7. Mélyponton

Amikor minden erőfeszítése kudarcba fullad, akkor fognak a Wendy-k padlót. Általában ilyenkor jutnak el arra a pontra, hogy hajlandóak  szakemberhez fordulni,  segítséget kérni. Bár sem a Pán Péter Szindróma, sem a Wendy-szindróma nem egy hivatalosan elismert mentális rendellenesség. Mivel nem tekintik pszichopatológiás állapotnak, így nincsen egyértelmű kezelési mód sem. Viszont a Wendy-szindróma esetén óriási javulást jelent, ha az érintett belátjaa, akkor sem fogják elutasítani, ha nem csinál meg mindent a másik helyett. Ennek egyik alapja, hogy „Wendy” megtanuljon nemet mondani és helyreálljon önértékelése. Dan Kiley szerint úgy lehet még támogatni őket, hogy megtanítjuk, hogyan fejezzék ki felnőtt módon érzéseiket, igényeiket és az idő nagy részében két felnőttként éljenek együtt, kommunikáljanak egymással.

Dr. Kiley ebben a 8 pontban definiálja a felnőtt szerelem ismérveit:

  1. A kompromisszumra való képesség sajnálat és szánalom nélkül.
  2. Nehéz, kellemetlen helyzetek tolerálása - együttérzés a másikkal.
  3. Megbízhatóság – A szerelmesek megbíznak egymásban. Tudják, hogy ha az egyik kudarcot vall, ott lesz a szeretett fél, hogy segítsen.
  4. Gondolataik és érzelmeik megosztása egymással szabadon - a kritizálástól való félelem nélkül
  5. Realistának lenni, szembenézni a valósággal.
  6. Az intimitásra való nyitottság: képes lenni egymást fizikailag is szeretni: megérinteni, megölelni, és bensőséges szexuális kapcsolatot fenntartani egymással.
  7. Fesztelenség a meghitt, intim kapcsolatban is.
  8. “Az X faktor”. Ezzel a kifejezéssel a kapcsolat, a közelség különleges érzésére utal, amelyet nehéz precízen megmagyarázni vagy körülírni.

Honnan tudhatjuk, hogy nem vagyunk párunk anyukája?

Dr. Kiley szerint amennyiben erőfeszítésünkre, törődésünkre, gondoskodásunkra az esetek többségében viszontgondoskodás a válasz, akkor valószínűleg mindez azt jelezheti, hogy mégsem vagyunk a párunk anyukája. A felnőtt szerelemben a gyermekkor nárcisztikus viselkedése helyett az adok-kapok elvnek kell érvényesülnie.

Még ez is érdekes lehet:

 Hogyan lettek a férfiak Harisson Fordból a mamahotel cicanacis, favágó inges szakállgyurijaivá?

 Nőszédítés felsőfokon Az olcsó barátnő szindróma

Lóvé vagy love? Avagy hogyan hajtják a felsőoktatás malmára a vizet a cukros bácsik

 Ha tetszett ez a bejegyzés, nagyon örülnénk, ha megosztanád. Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel a blog.hu-s követésre! Csatlakozhatsz a facebook-oldalhoz is, ahol rendszeresen találhatsz érdekes tartlamakat, nem csak a blogról!

 Ha szívesen olvasnál mesehősök nevéről elhíresült szindrómákról, látogasd meg a VARÁZSFIRKA blogMesehősök vagy pszichológiai betegségek? című bejegyzését!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8512800320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2017.09.09. 11:54:59

Ez egy jó, összeszedett elemzés volt. Azzal az eggyel nem értek egyet, hogy a bűntudatkeltés nem lehet hatásos. Bizonyos személyiségeket (jóindulatú, lelkiismeretes, de befolyásolható embereket) nagyon is jól lehet manipulálni bűntudatkeltéssel. Ha egy ilyen személy érzelmi zsaroló partnerrel keveredik kapcsolatba, a másik teljesen rátelepszik és a bűntudattal rángatja. Sőt, szülő-gyerek kapcsolatban is gyakori ez. Sokszor a szülő a felnőtt gyerekét bűntudatkeltéssel veszi rá arra, hogy ne függetlenedjen tőle. A tipikus "mama kedvencei" általában tutyimutyi, félénk, de nagyon jóindulatú figurák, akikkel az anya elhiteti, hogy hálátlanság elköltözni, megnősülni, önálló, független életet élni.

Reactor 2021.02.21. 02:36:17

Nem kötelező "pánpéterrel" összejönni, szabad országban élünk. Akinek nem bejövős a fiatalos "gyerekes" pasas, keressen magának egy savanyúuborka pofájú karótnyelt életunt pacákot, oszt legyen vele boldog. Ha tud. Idővel rá fog jönni, hogy nem a "pánpéter" expasija volt a hülye.

Frederick2 2021.10.16. 12:16:41

@Reactor: Már jó ideje gondolkodom azon, hogy indítok egy blogot (ez lenne a harmadik, a meglévő kettő mellett), aminek a témája a Pán Péter-szindróma. Mindezt azért, mert
1, szerintem súlyos probléma a nyugati civilizációban
2, az erről szóló "tudományos" cikkek a liberális álláspontot képviselik, és mint ilyenek, politikailag korrektek.

Vagyis a Pán Péter-szindrómáról szóló cikkek nagy részéből a liberális nézőpont árad. Politikailag korrektek.

Mi az, amiről hallgatnak ezek?

Mielőtt erre válaszolnék, definiáljuk, mi a Pán Péter-szindróma! A felnőttek infantilizmusának a másfajta elnevezése. Mi az infantilizmus? Biológiailag felnőtt emberek visszavágyódnak a gyermek- és/vagy kamaszkorba. Az infantilis emberek a Pán Péter-szindrómások. Biológiailag felnőttek, de mentálisan gyermekek és/vagy kamaszok. A mese ismert: Pán Péter azokat a gyermekeket viszi el Sohaországba, akik nem akarnak felnőni.

Most pedig nézzük sorra, miről nem beszélnek ezek a liberális pszichológiai cikkek!

1, Arról, hogy egyaránt áldozatai ennek férfiak és nők. A liberális pszichológusnők, megfelelve a feminista korszellemnek, folyamatosan a férfiak Pán Péter-szindrómájáról beszélnek. Miközben vannak a Pán Péter-szindrómások között szép számmal nők is. Azt mondják és írják a liberális pszichológusnők, hogy a nők bajban vannak, mert túl sok a Pán Péter-szindrómás férfi. Hadd kérdezzem már meg: a komoly, felnőtt férfiak mit kezdjenek a szintén kamaszkorba ragadt, infantilis, gyermeteg picsákkal? Egy felnőtt férfi ugyanúgy szembesülhet azzal a problémával, hogy a környezetében a szingli nők többsége gyermeteg, Pán Péter-szindrómás, vagyis feleségnek és gyermekei anyjának alkalmatlan. A feminizmusnak alárendelődő liberális pszichológusnők kizárólag férfiproblémának állítanak be olyasmit, amely problémával a nők is küzdenek. Jelzem ezen pszichológusoknak: a Pán Péter-szindróma terén egyenjogúság van a két nem között! :P

2, Arról, hogy a Pán Péter-szindróma egyik következménye a beteges társadalmi és gazdasági rendszernek. Emberek égnek ki a munkahelyeiken. Férfiak és nők égnek ki a jelenlegi termelési és fogyasztási struktúrában. A valóság sok ember számára lesz sivár. Emiatt pedig a fantázia területére menekülnek – és sokan benn is ragadnak, sajnos. A liberális pszichológia nem alkalmaz rendszerkritikát, nem véletlenül.

3, Arról, hogy a Pán Péter-szindróma egy régóta futó trend. Olyasmi, ami benne van a korszellemben. A média és a kultúra folyamatosan promózza az Y- és Z-generációnak, hogy maradjon gyermek, ne lépjen túl a kamaszkoron, maradjon örök fiatal! A celebek és az influenszerek többsége is infantilis, gyermeteg, Pán Péter-szindrómás. A celebek és influenszerek, mivel példaképek, személyükben és működésükben értékesítik az infantilizmust, a „ne nőj fel!”-szellemiséget, a Pán Péter-szindrómát. Ez olyan trend, amivel igazából nem merészel szembenézni a liberális pszichológia.

4, Arról, hogy a Pán Péter-szindróma jelen van a politikában. Aki nem vak, világosan látja, hogy a politika épít a mentálisan beteg emberek tömegeire. Mind a baloldal, mind a jobboldal épít a Pán Péter-szindrómás emberekre. Ha az ember jól megfigyeli, hamar észreveszi, a politikai vitakultúra is mennyire gyermeteg. A szélsőjobb és a szélsőbal valóságos tárháza a Pán Péter-szindrómásoknak. Az LMBT-ben szinte csak gyermeteg embereket találunk, akikről lerí, hogy nem kérnek a felnőttek világából. A feminizmus harcias női igazából fakardot ragadó kislányok. Szomorúan nincs olyan politika az országban, esetleg a világban, ami valójában felnőttes komolysággal bírna. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a politikai elit szinte mindenhol gyermeknek nézi az alattvalóit… hoppá, mármint az állampolgárait!

5, Az meg külön gusztustalan, hogy a normális ember is megbélyegeztetett a liberális pszichológia által. Az a férfi és nő, aki szórakozás gyanánt elfoglalja magát pár órára képregénnyel, rajzfilmmel, videójátékkal, társasjátékkal, RPG-vel stb., ugyanakkor felnőttként helytáll a családban és a munkahelyén, ne legyen már megbélyegezve azzal, hogy Pán Péter-szindrómás!

Egyenlőre még csak tervben van ez a tematikai blog. A következőek miatt még nem állok neki:
A, Rengeteg kutatómunkát igényelne egy ilyen blog. Kevés most az időm ehhez.
B, Magam is Pán Péter-szindrómás vagyok. Megvan ennek az oka, miért lettem az. Amíg nem küzdöttem le, nincs jogom erről blogot indítani.
C, Rengetegen meggyűlölnének miatta. Ugyanis nem lennék PC. És olyanoknak is beszólnék, persze burkoltan, nem személyeskedve, akikkel beszélőviszonyban vagyok. Kényes téma ez! Ha valaki erről politikai korrektségtől mentesen akar értekezni, készüljön fel: GYŰLÖLNI FOGJÁK!
süti beállítások módosítása