Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Egymás foglyai: drón-szülők és bumeráng-gyerekek

(M)ilyen szülők leszünk?

2016. február 01. - panpeterstop

A helikopter-szülők kifejezést alig vezették be, máris egy újabb szülő-faj köröz a fejünk felett: a drón-szülő. Az Y-generáció körülbelül 40 százaléka jelenleg már szülő. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival, amelyeket apaként, anyaként nevelési stratégiáikba is beépítenek.

helicopter_parents.jpgKép forrása: http://learning.blogs.nytimes.com/2013/05/14/do-you-have-helicopter-parents/?_r=0

Helikopter-szülők

Aki lemaradt volna az előbbi, helikopter-szülő kategóriáról, annak elmondjuk, hogy helikopter-szülőkön azokat az anyákat és apákat értjük, akik túlféltik a gyermeküket és túlzott kontrollal megakadályozzák őket az önállóvá válásban. Egyes kutatások szerint e jelenség hátterében a biztonságmánia vagy a biztonság eltúlzása állhat. Más tanulmányok szerint a szülők attitűdje kultúra-, és gazdaságfüggő. A gyermekeik "feje felett repkedő szülők" tehát nagyobb valószínűséggel olyan országokban élnek nagyobb számban, ahol jellemzőbb a gazdasági egyenlőtlenség, bizonytalanság. Ugyanis ezeken a helyeken fontosabb szerepe van a kemény munkának, az iskolázottságnak a mindennapi érvényesülésben és karrierben, amit ezek a szülők a lehető legjobb szándékkal de talán a legkevésbé hatékony eszközökkel próbálják meg sulykolni gyerekeiknek.

A helikopter-szülők hajlamosak túl magas mércét állítani, magánórák és programok tömkelegébe hajszolva gyermeküket. Az együtt töltött minőségi idő azonban többet ér bármely különóránál, és a tevékenységekben átélt öröm sokkal fontosabb kritérium, mint a valamihez viszonyított eredmény. A helikopter szülők által “kitermelt” bumeráng-gyerekek gyakran nem tudnak leválni édesanyjukról és édesapjukról, felnőttként is gyakran visszatérnek a jó meleg családi fészekbe, ahol elvárják a gondoskodást. Önállótlanok lesznek, és elveszítik természetes túlélési, megküzdési képességüket. (Részlet Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvéből)

Tinédzser és fiatal-felnőtt gyermekeik minden fontos döntésébe beleszóló szülők egy lényeges dolgot figyelmen kívül hagynak: mégpedig azt, hogy a folyamatos monitorozással megfosztják a fiatalokat  mindattól a tapasztalattól, amire elengedhetetlenül szükségük lenne, ahhoz, hogy megállhassanak a saját lábukon néha akár saját kudarcuk árán is.

Technológia: a szülők harmadik szeme

Az Y-generáció majdnem fele jelenleg már szülő. Egyes felmérések szerint 10-15 éven belül ez az arány 80 százalékra tehető. Társadalmi beilleszkedésük elemzése alapján alakították ki a "Pán Péter-szindróma" fogalmat, mely arra utal, hogy egy részük felnőttként is még a szülői otthonban él, elvárja a gondoskodást. Jellemző rájuk, hogy későn házasodnak és későn vállalnak gyermeket, a hagyományos nemi-szerepek kevésbé befolyásolják őket, mint bármely korábbi generációt. Az "Y-szülők" egyik legfontosabb jellemzője, hogy a munka és a magánélet egyensúlya lényeges szempont számunkra. Az Y-generációs anyukák 61 százaléka jelen van a munkaerő-piacon.  Ez persze önmagában még nem teszi őket semmiben sem különbözővé a korábbi generációktól, viszont van egy dolog, amiben mégis mások, mint elődeik. Ryan Jenkins, nemzetközileg elismert Y-generációs szakértő és szerző  szerint ez pedig nem más mint a technológia.  A munka és a magánélet egyensúlyban tartásához ezek a szülők általában a technológiát fontos segédeszköznek tekintik. Az  Ypulse kutatása szerint ma a technológia a szülők harmadik szemeként funkcionál, mellyel a szülők gyermekeik minden lépését, hangulatát és szívdobbanásását (SproutlingOwletIgnore No MoreMimois nyomon követhetik.  Ebből is következik, hogy a helikopter-szülőség kora leáldozóban van, a helyüket átveszik a drón-szülők, azok az anyák és apák, akiknek munkájuk nem teszik lehetővé, hogy gyermeküket fizikailag is ellenőrizzék, így az online applikációkat alkalmazzák erre. Egyesek szerint ők alattomosabbak, mint a gyermekük összes létező szabad percét beosztó helikopter-szülők, mivel a "drónok" úgy alakítják a helyzetet, hogy közben gyereküknek fel sem tűnik, hogy minden lépésük számon van tartva. Az új kategória legbiztosabban a legfiatalabb szülői generáció, az Y-generációs szülőket ellátja kihívás elé.

time_cover_drone_p.jpgY-generációs szülők már a Time címlapján is. Kép forrása: Time Magazine, 2015. október 26

Nézzük meg egy konkrét példa segítségével hogyan élik meg a szülői hivatást az ezredforduló szülöttjei és miben mások elődeiktől:

Máté és Vivien 30 évesek, két 3 éves ikergyerekük van,  egy vidéki nagyvárosban élnek. Máté egy multinacionál vállalatnál sales-es. Vivien még várandósan elindított egy webshop-ot sógornőjével közösen, amit azóta is sikeresen üzemeltet, Facebook-oldalukon már több, mint 9000 lájkolójuk van és rengeteg a törzsvásárlójuk. Nemcsak a pénzkeresésben, a családi vállalkozásban van meghatározó szerepe a modern technológiának, hanem a családi életükben is. Az ikrek a vártnál korábban jöttek világra, így a kórháztól kapott két légzésfigyelő, digitális mérleg valamelyest megkönnyítette a kezdeti nehézségeket. Ha Máté üzleti útra megy, a család Skype-on, Viberen kommunikál, de ugyanígy bevonták a másik településen élő nagyszülőket is az ingyenes képmegosztások és hívások virtuális világába. Gyermeknevelési kérdéseket hasonló fiatal szülőkből verbuválódott  Facebook-csoportban vitatják meg, ahol a kinőtt ruhákat, használati tárgyakat is csereberélik. Természetesen a Facebook-on kívül ugyanígy megy náluk az Instagram és Pinterest is; külföldi, egykori Erasmus-os csoporttársaikkal pedig leginkább Skype-on, Twitteren tartják a kapcsolatot. A Bogyó és babócát a Youtube-on nézik, és sok mondókát, gyerekdalt is onnan tanulnak a gyerekekkel. Vivien zenerajongó lévén gyakran használja a Spotify-t is és főzni is egy online-kurzuson tanult meg, Máté rendszeresen fut, kilométereit szintén egy népszerű applikációban vezeti. 

leifp.jpgFotó: Leif Parsons, Time magazine

 A digitális bennszülöttek szülei

Ne felejtsük el, hogy korunk fiatal anyukái és apukái nem mások, mint a "digitális bennszülötteknek" is elnevezett Z-generációsok vagy a 2010 után született alfák szülei. Az ezredfordulós generációs szülők maguk is már kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a technika legújabb vívmányaival, magabiztosan kezelik azokat, sőt, használatuk mindennapi szükségletük lett.  Szakértők szerint szüleikkel ellentétben az ipszilonok 86 százaléka próbálkozik elkerülni a helikopter szülőséget, viszont sokan közülük  drón-szülőkké válnak. Korunk babái már technológia által vezérelt bölcsőkbe, gyerekszobákba születnek, ahol vezeték nélküli légzésfigyelők, babamonitorok, szülői applikációk, smart home kamerák, mobil telefon-nyomkövetők őrködnek minden léptük felett, melyekkel az ipszilon-szülők képesek távolról is infromációt szerezni és optimalizálni gyermekeik szokásait, magatartását. Míg az eddigi generációk gyermekgondozási és nevelési kérdéseikben szüleikhez fordultak, a mai fiatal szülők gyermeknevelési szokásaikat tekintve a kortárscsoport befolyása alatt vannak.  Amennyiben tanácsra van szükségük, magabiztosan használják a rendelkezésükre álló blogokat, fórumokat, chat-szobákat vagy "internetes-szakértőkhöz" fordulnak. A TIME magazin felmérése szerint az Y-generációs szülők 58%-a nagyon vagy túlzott mértékűnek találta az interneten beszerezhető információhalmot, míg az őket megelőző X-generációsoknak csupán  46 százaléka volt így ezzel. Hiába a mérhetetlen mennyiségű információáradat, a szülőnek végül döntést kell hoznia, hogy a tények közül melyiket tartja hitelesnek, a tudnivalók tömkelegéből melyiket tudja majd saját helyzetére adaptálni. Mégis az újszülöttel kórházból hazaérkező anyuka egy olyan vadonatúj helyzetben - amire sem az egyetemi képzés, sem a kortársak, sem a média nem készítette fel - hova fog legelőször fordulni, ha felmerül benne valami kérdés, ha nem a guglihoz?

Az "Y-szülőket" vizsgáló szakértők csupán tényfeltárásnak és nem kritikának szánják a jelenség bemutatását, sőt többen méltatják őket, mivel már sokkal felkészültebbek a számítógépezés zaklatás, a digitális etikett terén, és ezáltal elődeiknél hatékonyabban tudják felkészíteni gyermeküket és beavatkozni, segíteni a digitális nevelési kérdésekben. A szakemberek érzékelik azt a tendenciát is, hogy az ipszilonok fegyelmezési taktikaként a technológiát is bevetik gyermekük szabadságának korlátozására: például nyomon követik gyermekük hollétét vagy korlátozzák mozgásterüket az úgynevezett geo-kerítés alkalmazással, de egyesek még gyermekeik szabadidős tevékenységét is megfigyelik és az otthoni wifi jelszavakat is beállítják vagy megváltoztatják. Jenkins szerint ez mindaddig elfogadható, amíg a szülők nem esnek túlzásokba, ugyanis a technológiától való kizárólagos függőség a természetes szülői ösztönöket el tudja tompítani, az emberi ösztönöket és a szerető érintéseket, a támogató fizikai jelenlétet pedig nem lehet technológiával helyettesíteni.

 helicopter-parent_1.png

"Jó szülőnek lenni"

Az ezredforduló szülötteinek prioritásai között "jó szülőnek" lenni  elsőbbséget élvez és fontosnak tartják azt, hogy boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos gyermekeket neveljenek.Jennifer Senior A boldogság, mint nevelési cél nagyon magasra teszi a lécet című TED-előadásában úgy vélekedik, hogy bár egy gyerek boldogsága csodás cél, van egy probléma vele mégpedig az, nagyon meghatározhatatlan:

"Ebben a zavart korban, van egy cél, melyben minden szülő egyetérthet, függetlenül attól,hogy anyatigrisek, bohém mamák, helikopter- vagy drón-szülők: a gyermekeink boldogsága a legfontosabb. Ezt jelenti az, hogy gyermekeinket egy olyan korban neveljük, ahol gazdaságilag hasztalanok, de érzelmileg felbecsülhetetlen értékűek. Az ő önbecsülésük őrzői vagyunk. Az egyetlen mantra, amit soha egy szülő sem kérdőjelez meg: "Csak annyit szeretnék, hogy a gyermekeim boldogak legyenek." Ne értsenek félre:a boldogság csodás cél egy gyermek számára, de elég meghatározhatatlan. Boldogságra és önbizalomra tanítani egy gyereket nem ugyanolyan, mint megtanítani szántani. Nem olyan, mint megtanítani biciklizni. Nincs hozzá tanterv. A boldogság és önbizalom lehet más dolgok eredménye, de önmagukban nem lehetnek igazán célok.Egy gyerek boldogsága nagyon igazságtalan teher a szülők vállán. Még inkább igazságtalan teher a gyerek vállán. (...) Nem tudom biztosan, hogyan alkothatnánk új normákat ehhez a világhoz, de úgy gondolom, a gyerekek boldogságáért folytatott elkeseredett harcban, nem biztos, hogy a megfelelő morális terheket rakjuk magunkra. Úgy hiszem, jobb, vagy ha mondhatom így, erkölcsösebb cél, hogy gyermekeinket eredményessé, és erkölcsössé tegyük, és aztán reméljük, hogy a boldogság rájuk talál a jó cselekedeteiken, és az elért eredményeiken, valamint a mi szeretetünkön keresztül. Legalábbis ez is egy megoldás arra, ha nincs kész forgatókönyv. Új forgatókönyvek híján a legrégebbieket követjük - illem, kemény munka, szeretet - és hagyjuk, hogy a boldogság és önbecsülés jöjjön magától. Úgy hiszem, ha mindannyian így tennénk, a gyerekek és szülők ugyanúgy rendben lennének vagy akár még jobban is."

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő hu.generationdilemmas.com

Ha tetszett a bejegyzés látogass , megoszthatod ismerőseiddel. Kérünk, vissza újra vagy olvasd el korábbi posztjainkat. A Facebook-oldalunkon is zajlik az élet, lájkolhatod is!

Generációk:
Építők, 1946 előtt születtek, 70 fölöttiek
Baby-boomerek, 1946-1964 között születtek, 60-asok és 50-esek
X generáció, 1965-1979 között születtek, korai 50-esek, 40-esek és kései 30-asok
Y generáció, 1980-1994 között születtek, 20-asok, korai 30-asok
Z generáció, 1995-2009 között születtek gyerekek és tinik
α generáció, 2010- csecsemőktől ovis gyerekekig
Forrás: Mccrindle Kutatás: Word up – az Y és Z generáció lexikonja és útmutató a velük való kommunikációhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr838130118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása