Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Izgalmas gyerek-, kamaszkönyvek az ön- és a természetismeret fejlesztéséhez

2023. május 24. - panpeterstop

Környezetpszichológusok már a 2000-es évek elejétől kongatják a vészharangot a természethiány terjedéséből fakadó ártalmak, és különösen a gyerekek, fiatalok körében okozott zavarai miatt. Sokat lehetett hallani arról is, hogy egyre több fiatal szenved klímaszorongás miatt. Rengeteget tehetünk értük azzal, ha olyan olvasmányokkal ismertetjük meg őket, amelyek megszerettetik velük a természetet és  megtanulják elfogadni és felismerni saját szerepüket, felelősségüket. Többek között ehhez mutatunk be néhány hiánypótló könyvet.

gothic-gefdf13bc3_1920.jpg

Bolygóőrzők kézikönyve – 52 ötlet a teremtett világ megóvására

bolygoorzok_borito_vegleges-300x439.jpgA Bolygóőrzők Kézikönyve ideális az éppen önállóan olvasni kezdő, 7-9 éves korosztály számára, és tele van mókás, színezésre váró illusztrációkkal.

Emellett kiváló eszköz a szülőknek és pedagógusoknak abban, hogy elgondolkodjanak a fenntarthatóság kérdéséről a gyerekeikkel, valamint általános iskolákban, sőt, egyházi iskolában tanítóknak és ifjúsági vezetőknek a környezetvédelem oktatásában, projektnapokon vagy egyéb foglalkozáson.

 Akár önállóan vagy a családdal közösen, akár közösségben a gyerekek örömmel fogadják majd a hétről hétre változó kihívásokat, és miközben a környezetről és a teremtett világról való gondoskodásról tanulnak, kedvet kapnak ahhoz, hogy részt vállaljanak a bolygó jövőjéért folytatott küzdelemben.

Szuperagy

- avagy ismerkedj meg a legjobb tanulási stratégiákkal!

A könyv szerzői maguk is hiteles példák arra, hogy bele lehet jönni a tanulásba, ugyanis  dr. Barbara Oakley és a Szuperdiák bestseller írója, Olav Schewe korábban tanulási nehézségekkel küszködtek, de rátaláltak azokra a technikákra, amelyek segítségével bármilyen anyagot könnyedén elsajátíthatnak. Az idegtudomány és a kognitív pszichológia meglátásaira építve képesek voltak fejleszteni és javítani tanulási képességeiket.A sikeres tanulók folyamatosan bővítik az eszköztárukat olyan módszerekkel, amelyek segítenek a tanulásban. Ez teszi lehetővé, hogy maximális hatékonysággal használják az agyukat, függetlenül attól, hogy van-e kedvük épp a tanuláshoz, vagy nincs. Ebből a könyvből megtudhatod, hogyan legyél te is ilyen diák.

Ebben az angol nyelvű videóban a szerző elmagyarázza hogyan tudsz jól olvasni - a könyvben ezt részletesen is elmagyarázza.

Terra Insecta

Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok?

Azt biztos megtanultad, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Azt is biztos tudod, hogy vannak közöttük utálatos vérszívók és méhek nélkül nincsen méz. Az már azonban nem annyira közismert, hogy a méhek képesek megkülönböztetni emberi arcokat, látnak színeket, és eltáncolják egymásnak, hol található a táplálék. Ha volt is valaha bármi ellenérzésünk a rovarokkal szemben, ez a könyv örökre megváltoztatja a hozzáállásunkat és izgalmas történetekkel és információkkal leszünk gazdagabbak, mire a könyv végére érünk. Nagyobb gyerekek és felnőtteknek ajánljuk! 

Elképesztő rovarok

Az űrutazó muslicáktól a zombi katicabogarakig

Ezt a könyvet is ANNE SVERDRUP-THYGESON a rovartan tudósa – kutatója írta, ahogy a Terra Insectát. Főként természetismeret, biológia iránt érdeklődő iskolás gyerekeknek ajánljuk  ezt a könyvét, amelyben számtalan történetet olvashatsz a rovarvilágról. Többek között szó lesz arról is, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon. Az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.

 

A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

konyvajanlo.jpgSean Covey világsikerű könyve tizenévesek és fiatal felnőttek milliói számára jelentett iránytűt ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életük. Kézikönyv arról, amit mindenkinek tudnia kell a helyes énképről, az egészséges kapcsolatokról, a csoportnyomásról, az elvek vállalásáról és arról, hogy miképp valósíthatjuk meg a céljainkat. A könyvet rendszeresen használom fiataloknak szóló tréningeken, foglalkozásokon. Pedagógusoknak is ajánlom emiatt, de természetesen a legjobb az, ha maguk a fiatal olvasók forgatják.

Hasonló témájú Életed 6 legfontosabb döntése című könyve is,  melyben tanácsai segítenek, hogy bölcs és megfontolt döntések révén a fiatalok ne csupán túléljék, hanem javukra fordítsák életüknek ezt a meghatározó időszakát Bővebben a könyvről itt!

 Amikor a jó nem elég jó A MAXIMALIZMUS IGAZI ARCA

amikor_a_jo_nem_eleg_jo_borito-300x456_1.jpg

A maximalizmusban szenvedők kamaszok valószínűleg irreális vagy nehezen teljesíthető elvárások veszik körül, azt az érzést keltve, hogy soha nem elég jók, többet kellene edzeni, gyakorolni, tanulni, ismételni vagy gyakorolni.

Bár ez a könyv elsősorban kiskamaszoknak íródott, de perfekcionizmussal küzdő idősebbek számára is hasznos lehet.  Érthető nyelvezettel, gyakran konkrét példákkal illusztrálva mutatja be nemcsak a jelenséget, hanem a probléma mögött meghúzódó okokat is.

Számos olyan fogalmat tesz érthetővé a fiatal olvasó számára, ami nem csupán a maximalizmus leküzdésében segítheti, hanem más területeken is, például megismerhetik mi alakítja énképüket, azt is bemutatja hogyan tudnak segítséget kérni probléma esetében.

Az önismeret a fontos döntésekben is jó kiinduló alap lehet a későbbiekben ugyanis önismeret hiányában gyakran előfordul, hogy rosszul választanak pályát a fiatalok.

Bővebben a témáról itt.

Társadalmi felelősségvállalás

Beszélgessünk róla!

A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról (például hírekből, a szülők, felnőttek beszélgetéseinek foszlányaként), amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában és abban, hogy olyan felnőtté váljanak, akik érzékenyek lesznek  embertársaik problémái iránt és nyitottakká válnak arra, hogy segítő kezet nyújtsanak.

Emberi jogok és egyenlőség

Beszélgessünk róla!

 Szintén az előző sorozat egyik kötete. Vannak dolgok, amelyekre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy emberhez méltó, biztonságos életet élhessen. Ezeket jogoknak nevezzük. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

Milyen ízű a csokoládé a Mount Everesten? 

Nem csak csokifüggőknek!

Egy rendkívüli expedíció vár az olvasóra ebben a könyvben, amely során látnivalók, hangok, ízek, illatok és érzések kavalkádját tapasztalhatja meg a világ különböző szegleteiben. Belegondoltál, milyen lehet az esőerdő morajlását hallgatni az Amazonas partján, és milyen érzés a csontig hatoló hidegben keresztülvágni az Antarktiszon? A könyvben választ kapsz minderre és arra is, hogy Vagy hogy milyen ízű a csokoládé a Mount Everesten. Vesd bele magad ebbe az izgalmas kalandba, és válj igazi felfedezővé!

Kicsikből NAGYOK - Greta Thunberg

Greta Thunberg, a világhírű kamasz, generációjának egyik ikonikus alakjává vált svéd klímaaktivista a könyv központi szereplője. Amint A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel című könyvemben utaltam rá, először 2019-ben hallottam a nevét, amikor egy 20 éves egyetemista lelkendezve nyilatkozott róla egy ifjúsági tréningen. Az ebédszünetben csomagolt ebédet kaptunk, amelynek műanyag doboza már nem fért a kukába, így a nap végén a dobozok méretes stócban sorakoztak a terem sarkában a papírgalacsinok társaságában. A tizenöt résztvevő közül hárman tették szóvá, milyen nehéz lesz ezt a szemetet majd szelektálni, újrahasznosítani. Az egyikük össze is gyűjtött néhány műanyag dobozt: a nagymamájának, palántázáshoz. Ebből is látszik, van még miről tanulnia a fiatalabb generációknak ezen a téren.

Kicsikből NAGYOK – Jane Goodall


gyerekkonyv_hvg.JPGJane kiskorában kapott az apukájától egy plüsscsimpánzt, és ettől kezdve egy életre megszerette az állatokat, majd a vadonban tanulmányozza őket.

Jane együtt élt a csimpánzokkal természetes élőhelyükön, és később híres kutató lett.

Manapság az állatok jogaiért harcol. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható Jane életéről.

 

 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-, Z-generációs vagy!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

Első kép forrása: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6417878485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása