Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A tisztelet fontossága a generációk közötti kommunikációban

2024. január 19. - panpeterstop

Régen, az iskolai órák kezdetén egy egyszerű, ám jelentőségteljes gesztussal kezdtük a napot: felálltunk és hangosan köszöntöttük a tanárt: A babyboomer és az X generáció tagjai még jelentettek is: "Tanárnőnek tisztelettel jelentem...". Ez a tett nem csupán egy formalitás volt, hanem egyfajta tiszteletnyilvánítás, ami szorosan összefonódott a generációk közötti kommunikációval. Ma azonban egyre kevésbé találkozunk hasonló szokásokkal, és felmerül a kérdés: mi történt a tisztelettel az új generációk érkezésével?

teacher-4784916_1280.jpg

A tisztelet nemcsak egy szó, hanem egy olyan érték, amely szorosan kapcsolódik a generációk közötti kölcsönös megértéshez és tisztelethez. A babyboomer generáció számára a tisztelet a hagyományok tisztelete is, az idősebbek iránti alázat és a tapintat kifejeződése. Azonban a Z generáció tagjai, akik a technológia korában nőttek fel, a tiszteletet másképp élik meg.

A kölcsönös tisztelet kialakítása érdekében vegyük sorra, hogyan változtak meg az értékek és a viselkedési minták a generációk között.

Tisztelet az iskolában

Régebben az iskolákban a diákoknak megtanították, hogyan kell tiszteletteljesen viselkedniük a tanáraikkal. A babyboomer generáció tagjai számára ez egyértelmű protokoll volt. A diákoknak felállni és köszönniük kellett a tanárnak, és ez egyfajta tiszteletnyilvánításnak számított. A Z generáció tagjai számára azonban a tisztelet kifejezése inkább a szakmai hozzáállásban mutatkozik meg. A technológiai fejlődés hatására a diákok inkább az egyenrangú párbeszédre törekednek a tanáraikkal.

Családi értékek és tisztelet

A babyboomer generáció számára a családi értékek és a tisztelet alapvető fontosságúak voltak. Az idősebbek iránti tisztelet kifejezése családon belül is szigorúan betartott szabályokhoz kötődött. A Z generáció tagjai viszont inkább a nyitott párbeszéd és az egyenlőség irányába mozdultak el. A tiszteletüket inkább a meghallgatás és a vélemények tiszteletteljes elfogadása jelenti.

Munkahelyi tisztelet

A munkahelyen is érdekes változások figyelhetők meg a generációk között. A babyboomerek számára a hierarchia és az idősebb kollégák iránti tisztelet kulcsfontosságú volt. A Z generáció tagjai azonban inkább a teljesítmény és a készségek alapján értékelik a tiszteletet. A vezetők számára fontos, hogy tiszteletteljes környezetet teremtsenek, de ehhez a valós eredményekre és tisztességes bánásmódra van szükség.

A generációk közötti tisztelet kialakításának érdekében mindkét félnek rugalmasnak kell lennie. A babyboomerek számára fontos megérteni, hogy a Z generáció tagjai másképp fejezik ki a tiszteletüket, és nem feltétlenül követik a hagyományos protokollokat. A Z generációnak pedig fontos megérteni, hogy a tisztelet és az idősebbek iránti alázat olyan értékek, amelyek hozzájárulnak a szorosabb kapcsolatokhoz és a kölcsönös tisztelethez.

De hogyan?

Ahhoz, hogy a generációk közötti kommunikáció sikeres legyen, mindkét félnek meg kell találnia a közös nevezőt, és elfogadnia kell egymás értékeit. A tisztelet nemcsak egy formális köszönésben rejlik, hanem a mindennapi tettekben, a meghallgatásban és az együttműködésben is. Az idősebb generációknak és a fiataloknak egyaránt részt kell venniük a párbeszédben, hogy együtt alakítsák ki a generációk közötti tiszteletteljes és kölcsönös megértésen alapuló jövőt.

Az aktív hallgatás (szándékos figyelem és empátia kifejezése a másik személy gondolatai és érzései iránt) és a tükörneuróna-gyakorlat (az empátia fejlesztése által, mely során átéli az ember mások érzéseit és helyzetét) hatékony technikák a tiszteletteljes kommunikáció fejlesztésére. Mindkét módszer segíthet a generációk közötti kölcsönös megértés kialakításában és az erősebb kapcsolatok kialakításában.

Könyvek, amelyek segíthetnek:

Az aktív hallgatás és az empátia fejlesztésének témájában számos könyv elérhető, amelyek segíthetnek a tiszteletteljes kommunikáció kialakításában és a generációk közötti kapcsolatok erősítésében. Néhány ajánlott könyv:

karla.jpg Karla McLaren: Az érzelmek nyelvén

Ez a könyv gyakorlati útmutatót nyújt az empátia fejlesztéséhez és az érzelmi intelligencia növeléséhez.

Az empatikus ember nem mond olyanokat, hogy „Nem kellene így érezned”, vagy „Túl érzékeny vagy”, esetleg „Nem kell ez az érzelgősség”. Nem, egy empata elhatárolja magát a kultúránkat fertőző érzelmi tompaságtól; helyette megteremti azt a szent teret, amelyben az érzelmek igazsága megmutatkozhat.

 

 

erto_hallgatas.jpg  Michael P. Nichols: Értő ​hallgatás 

 Ez az elgondolkodtató, szellemes és empatikus könyv már több százezer olvasónak segített világszerte túljutni a konfliktusain, és átalakítani családi és munkahelyi kapcsolatait. A tapasztalt terapeuta, Mike Nichols hatásos példákat, könnyen elsajátítható módszereket és hasznos gyakorlatokat kínál, amelyektől jobb hallgatósággá válhatunk – és mások is meghallanak és megértenek majd minket még a legnehezebb helyzetekben is.

"A köntörfalazás szokása annyira általános, hogy többnyire nem okoz bonyodalmat. Ha a szobában tartózkodó másik ember azt kérdezi, „Te nem fázol?”, biztosra vehetjük, hogy azt akarja mondani: „Felcsavarhatnánk a fűtést?”

 

 

Roman Krznaric: Az empátia ereje

empatia_konyv.jpgA könyv bemutatja az empátia különböző formáit és azok hatásait a társadalomra, segítve az olvasót az empátia mélyebb megértésében és kifejezésében.

" ... az empátia annak művészete, hogy beleéljük magunkat a másik helyébe, megértjük az érzéseit, a szemléletmódját, majd az így megszerzett tudás alapján cselekszünk. Az empátia tehát nem azonos az együttérzéssel, a másik iránti szánalommal vagy sajnálattal […] Az empátia tehát a másik eltérő ízlésvilágának felfedezéséről szól."

Ezek a könyvek inspiráló és gyakorlatias útmutatók, amelyek hozzájárulhatnak a tiszteletteljes kommunikáció fejlesztéséhez és az empátia erősítéséhez a generációk közötti kapcsolatokban.

Bereczki Enikő: A rejtélyes Z generáció
konyv_bereczki_eniko.JPG
Az értő hallgatásról A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel című könyvemben is írtam:
 "... a sikeres kommunikáció feltétele – tehát sikeres kapcsolataink alapja is – a másik ember gondolatainak és világának megértése. Nem feltétlenül az elfogadása, hanem egy őszinte „mentális séta” a másik életében, gondolataiban, szívében, szokásaiban. Ez nyitott odafordulást jelent a másik felé, olyan helyzeteket, amelyekben nem rettegünk attól, hogy esetleg magunk is változunk, sőt esetleg elbizonytalanodunk addigi nézeteinkben. Ettől nem omlik össze a világ, sőt csökken a szorongás, ha az ismeretlen nem ismeretlen többé. Akkor is, ha továbbra sem igazán tetszik, amit már értek végre. Hiszen a megértés után már van miről és hogyan beszélnünk.
A DUNA TV-ben is erről beszélgettünk:

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4718306641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása