Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Hogyan kezeljük a generációs ellentéteket karácsonykor?

2023. december 22. - panpeterstop

Nem kétséges, hogy az örömei mellett a karácsony sokak számára a mentális egészség szempontjából az egyik legtöbb kihívást jelentő időszak, ami alól egyik generáció sem kivétel. Bereczki Enikő generációkutató, mediátor tippjei.

 img_0917.jpeg

Néhány tipp arra hogyan tervezzük a multigenerációs családi karácsonyozást, ahol akár 6 (!!!) generáció is jelen lehet az alfa generációs ovistól a veterán nemzedékbe tartozó dédiig:

- Ismerjük meg kinek milyen várakozásai vannak a karácsonnyal kapcsolatban
... ugyanis ez személyenként és generációnként is változó lehet
Egy babyboomer (1945-1965) vagy veterán nemzedékbe (1944 előtt született) hozzátartozónk lehet, hogy most igazán elemében érzi magát, hiszen az ő feladattudatuk nagyon erős. 
Lehet, hogy mi örömmel rendelnénk meg a karácsonyi menüt étteremből, nem biztos azonban, hogy ők örülni fognak, hiszen éppen így fosztjuk meg őket attól, hogy hasznosnak érezhessék magukat. Például, ha elkészíthetik a hagyományos ünnepi ételeket a családnak, úgy érzik emelik az ünnep fényét, sőt összehozzák a családot.
Érdemes lehet ilyenkor az anyagi terheket megosztani és az előkészületben segíteni.

- Érdeklődjünk, ki milyen ajándéknak örül.
Lehet, hogy az Y vagy X generációk tagjai most elmennének wellneszezni, de figyelni kell arra, nem mindenki számára az élmény, az utazás az ajándék.

- Ne most akarjunk változtatni!
Csak azért, mert karácsony van, nem jelenti azt, hogy a gyerek, a fiatalok most hirtelen másképp fognak viselkedni. Ha eddig nem volt semmi korlát szabva a kütyüzésre, ne most kapdossuk ki a kezükből a telefont.
Ha viszont  mondandója van egy kamasznak, szívesen bekapcsolódna a társasozásba, nyit felénk, ne sajnáljuk - legalább most - az idő rá!

- Ritkán látott rokonokkal való találkozó esetén egyeztessünk előre.
A gyerekeket felkészíthetjük hogyan kommunikálhatnak tisztelettudóan az idősebb rokonokkal. Nézzünk meg együtt egy fekete-fehér filmet, osszuk meg emlékeinket, és mutassunk példát abban hogyan fordulunk mi az idősek felé! Érdemes megosztani kedves családi történeteinket, fotóinkat gyermekeikkel az illető személyről a találkozás előtt.


- Kínos csend, feszengés helyett
Ha év közben kevés idő jut a beszélgetésre, vagy ha esetleg bármilyen családi feszültséggel néz szembe a család, most nehézkes lehet hirtelen önfeledt, maradéktalanul boldog perceket "varázsolni". A kínos csend helyett jobb ilyen esetben, ha van valami közös program, például színházlátogatás, amit előre megtervezünk.

- A "finish-ben" se hajszoljuk túl magunkat!
Sok Y-,  X-generációs szülő (28-43 évesek) megfeszített munkatempóban dolgozik, hogy a legdrágább ajándékot megvásárolja a gyermekeknek (amit például egy influenszer reklámoz), süt-főz, takarít, ajándékokat csomagol, fát vásárol és díszít.... Mire mindezzel megvan, annyira kimerül, hogy már csak pihenésre vágyik. A gyerekeknek, a kamaszoknak pedig igényük lenne az év eme eseményén a meghitt közös együttlétre, beszélgetésre, közös játékra.
Hiába kapja meg a gyerek a legdrágább játékot és a legmenőbb kütyüt, ha a szülőnek már arra sem jut energiája, hogy kipróbálja a kisvasutat vagy játsszon vele egy menetet az X-boxon.

- Prioritások és időzítés
Az ünnepek tervezés előtt az átgondolt prioritásokban, időbeosztásban legyen a hangsúly!. A felkészülésben hasznos lehet az egyeztetett munka, ha megoldható, a nehezebb otthoni feladatok delegálása, hogy elkerüljék a szülők azt, hogy épp a legfontosabbakra – a gyermekekre, a családtagokra – ne jusson időre. Tehát tervezzünk nem csak a pénzzel, hanem az idővel.

rokonok.jpgA témában hasznos GARY CHAPMAN SEGÍTSÉG ROKONOK LETTÜNK! című könyve, amelyből álljon itt egy részlet Az ünnepi szokások tisztelete fejezetből:

"A karácsonyi ünnep körül kialakuló konfliktusnak számos, egyformán jól működő megoldása lehet. Azonban mindegyik esetben valamennyi családtag részéről szükség van egymás tiszteletére. ennek hiányában a karácsonyi ünnep nem lesz a 'földi békesség' szimbóluma.

Több olyan fiatal párt ismerek, akik karácsonykor távol maradnak mindkét szülőpártól, de nem azért, mert látni sem akarják őket, hanem mert úgy érzik, hogy mindkét család manipulálni igyekszik őket. A manipuláció pedig nem más, mint a tisztelet ellentéte. A tisztelet üzenete: 'Én ezt szeretném ilyen és ilyen okokból. Azonban azt is tudom, hogy neked meg kell hoznod a döntést, ami a legjobb számodra.'
A tisztelet minden esetben megteremti a szabadságot a döntéshez.

Olyan párokkal is találkoztam, akik nyíltan bevallották, hogy az ünnepek idején mindketten szívesebben tartózkodnak az egyik családnál, mint a másiknál. Erre általában akkor kerül sor, amikor az egyik környezet légköre rendkívül megterhelő, például alkoholizmus, verbális bántalmazás vagy a múlt megoldatlan konfliktusai miatt. (...) Természetesen ha alkohol-drogfüggők, csúnyán beszélnek és hajlamosak a verbális vagy fizikai bántalmazásra, feltétlenül mérlegelnünk kell, hogy az ünnepeket velük töltjük-e, különösen, ha vannak gyerekeink is. Ha a helyzet kontrollálható, akkor az egyik lehetőség, hogy nem szólunk bele az életmódjukkal kapcsolatos döntéseikbe, de megkérjük őket, hogy a velük töltött idő alatt tartózkodjanak például az alkoholfogyasztástól és a csúnya beszédtől. Ha ők is a tisztelet mellett döntenek és így egyetértenek a gyerekeik kérésével, akkor egészséges körülmények között tölthetjük közösen az ünnepeket. 

Néhány mesterséges intelligencia alkalmazással készült kép:

Üzenet az Instagramról:

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a havi hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Könyvemet is szeretettel ajánlom: A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel, HVG Könyvek, Budapest, 2022.
Ez a honlapom.
Képek: Hotpot.ai, Deep Dream generator oldalak mesterséges intelligencia által generált képek
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7218286375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása