Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Booktuberek és booktok: hogyan olvas a Z generáció?

2023. július 20. - panpeterstop

Kutatások szerint nem igaz, hogy a fiatalok csak a TikTokot görgetik, kimondottan sokat olvasnak papíralapú könyveket.

read-g0faadb63b_1280.jpg

Ugyanakkor az internethasználat megváltoztatta a szokásokat, azoknál, akiknek a kezében szinte születésüktől ott vannak az okoseszközök más idegpályák erősödnek meg, mint az előző generációknál, ami persze visszahat az olvasási szokásokra. A Klubrádió Reggeli gyors műsorában kérdeztek erről.

Itt lehet meghallgatni:

dsc07784.jpgAkit érdekel bővebben a téma, annak ajánlom A rejtélyes Z generáció könyvemet, erről a témáról is írtam benne:
"Valamilyen mértékben a komfortostól eltérő platformokon történő tanulás és a lineáris olvasás egyébként tanulható, de az tény, hogy nemcsak a korábbi fejezetben már említett tévézési szokások vannak változóban, olvasni is máshogyan olvas a most felnövekvő fiatalság (sőt egyesek szerint a közösségimédiafogyasztás miatt már az idősebb korosztályhoz tartozók is). (...)
A 21 éves Varga Vencel itiktoker s hasonlóan látja ezt, csak kicsit másképpen fogalmaz:
„A kötelező olvasmány egy király dolog is lehetne, de biztosan nem abban a rendszerben, ahogyan azt most tanítják.”
A politológushallgató – egyben szenvedélyes slammer, aki a TikTokon is befutott szórakoztató irodalmat is oktató videóival – rendhagyó magyarórákat is tart gimnáziumokban, középiskolákban, ahol a korai slamelőadásaira is hagyatkozik, és igyekszik olyan témákból meríteni, amelyek őt érdeklik, emellett viszont a tanárok, diákok igényeire is figyel. Kortárs irodalmat használ, és átiratokat is készít.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7818174668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása