Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Olvasnivalók, melyekkel könnyebben érthető világunk

2022. szeptember 05. - panpeterstop

A könyvesboltok polcain rengeteg újdonsággal lehet találkozni, amik között az egészen fiatal és az idősebb generáció is megtalálja friss, kedvenc köteteit. A megfejtésre váró Rejtélyes történetektől, Stanley Tucci gasztromemoárján és A rejtélyes Z generáció influenszerek történetével illusztrált életébe is belekóstolhatnak az olvasók.woman-6784555_1920.jpg

Bereczki Enikő

A Rejtélyes Z generáció

Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel

generacio_72dpi_uj_2.jpgMiként kezelhetjük a generációs ellentéteket szülőként vagy tanárként?

Hogyan dolgozzunk együtt a Z generáció tagjaival?

Miért érik el könnyeben a youtuberek és a tiktokerek a fiatalokat?

A Z generációról, a mostani 13–26 évesekről kialakult sztereotípiák – például, hogy nehezen motiválhatók, érdektelenek, csak a telefonjukat nyomkodják, képtelenek a kitartó erőfeszítésre, nem akarnak felnőni, és még hosszan sorolhatnánk – abból is fakadnak, hogy keveset tudunk a világukról. Szülőként, pedagógusként, munkaadóként vagy munkatársként azonban elengedhetetlen, hogy együttműködjünk velük, túl tudjunk lépni az előítéleteinken, megoldjuk az esetleges konfliktusokat, és ne mélyítsük tovább a generációs szakadékot.

 A gondolatébresztő és hiánypótló könyvben a szerző tudományos kutatások eredményeit és saját széles körű tapasztalatát számos ismert szakember és több mint húsz hazai influenszer véleményével egészíti ki. 

"A sokszínű digitális világ démonizálása helyett szórakoztatóan segít a megértésben, hogy a könyv végére érve megszűnjön az értetlenségünk és tehetetlenségérzésünk a fiatalokkal kapcsolatban, és hatékonyabb eszközökkel tudjuk támogatni őket, nyitni feléjük." Bombera Krisztina

Más generáció, más értékrend, de szeretettel, a generáció megismerésével ez a kommunikációs szakadék rendszerint áthidalható. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv is." Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője

Praktikus kapaszkodók sokaságát nyújtja példákkal kiegészítve, és kulcsot ad ahhoz, hogy hogyan lehet a Z generáció tagjait motiválni és elkötelezni, hogy azt érezzék, szárnyalnak a munkahelyi közegben is." Horváth Zsuzsanna, a Deloitte Hungary HR igazgatója

 

Paul Hawken

Regeneráció

A klímakatasztrófa elkerülése társadalmunk és élővilágunk megújításával egy generáció alatt

„A klímaválság visszafordítása csak következmény. Valójában az ember és az élővilág egészségének, biztonságának és jóllétének helyreállítása és az igazságosság a cél.”

regen.pngA Drawdown projekt vezetője és a Visszafordítható című könyv szerkesztője, Paul Hawken és kutatótársai szerint a globális felmelegedés és a környezetszennyezés elleni küzdelem kizárólag teljes szemléletváltással lehet hatékony. Földünk és társadalmunk széles körű regenerációjával a hátrányos helyzetű csoportok jelenlegi szükségleteinek és problémáinak elemzését és a szociális igazságtalanságok felszámolását kell kitűznünk; ehhez pedig a környezetvédelmi és a társadalmi átalakulást szolgáló tevékenységeinket egymással szoros összhangban kell megterveznünk. A Regeneráció újszerű módon közelít a klímaválság kérdéséhez: számos jó módszert mutat be, mint például a 15 perces város, a moszatpáfrány-termesztés, az élelmiszererdők meghonosítása.

Ezek mind-mind hozzájárulhatnak bolygónk háborítatlan működéséhez, a biodiverzitás megteremtéséhez és az egészséges, igazságos bánásmódon alapuló, kiegyensúlyozott emberi létezéshez. Egy ilyen tudatos, lépésről lépésre felépített, kiterjedt stratégia alkalmas arra, hogy egy generáció alatt elkerüljük az egyre fenyegetőbb klímakatasztrófát.

 

Anne Sverdrup-Thygeson

Az élet szövete

Hogyan járul hozzá tízmillió faj a fennmaradásunkhoz

elet.jpg Emberként képesek vagyunk hasznosítani a természetet, amiben azonban kockázat is rejlik: ha nem vagyunk mértékletesek és körültekintők, a saját létezésünk alapjait áshatjuk alá.

Anne Sverdrup-Thygeson, a Terra Insecta című bestseller szerzője legújabb könyvében magával ragadó módon mutatja be, hogy nyüzsgő sokféleségével miként járul hozzá a természet jólétünkhöz és jóllétünkhöz. Fajok milliói kínálnak számunkra ihlet- és örömforrást, teszik élhetőbbé a környezetünket.

Az élet szövete elgondolkodtató és magával ragadó történetein keresztül a fajok sokféleségét és a kényes egyensúlyon alapuló együttélést ünnepli. Ám arra is figyelmeztet: ha mindezt a csodát meg akarjuk őrizni, vigyáznunk kell rá, és változtatnunk kell az életmódunkon, amíg nem késő.


ANNE SVERDRUP-THYGESON

Kutató, kommunikátor, a rovartan tudósa, egyetemi oktató. Doktorátusát természetvédelmi biológiából szerezte, a biodiverzitás szakértője. Negyedszázada kutatja az erdőket és az öreg fákat lebontó szervezeteket, az ember hatását az ökoszisztémára. Első könyve, a Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? számos országban bestsellerré vált. Lelkes természetjáró és ultramaraton-futó, három gyermek édesanyja.

 

Stanley Tucci

Életem az ételeken keresztül

stanley.pngStanley Tucci magával ragadó memoárjában minden történet a konyhából indul, vagy ott ér véget. A Golden Globe- és Emmy díjas színész-rendező, akit olyan filmekben láthattunk, mint Az ördög Pradát visel és a Komfortos mennyország, egy olasz bevándorlócsalád gyermekeként gyakran töltötte az estéit a konyhaasztalnál New York állambeli otthonukban. Az édesanyja finomabbnál finomabb vacsoráin keresztül a család gasztrokulturális hagyományait és az egyes fogások elkészítésének művészetét is magába szívta. Kedvenc receptjeivel fűszerezett, humoros vagy olykor épp megható visszaemlékezésében képet kapunk élete gazdag érzelem- és ízvilágáról. Mesél a családjáról, felnőtté válásáról, házasságairól, példaképeiről, betegségéről és gyógyulásáról, felejthetetlen filmes utazásairól, kulisszatitkokról, az Olasz módra vagy a Julie & Julia – Két nő, egy recept forgatásáról, és persze az ételekhez fűződő töretlen rajongásáról.

Lehetetlen úgy olvasni, hogy ne akarj azonnal enni! – Nigella Lawson

Épp olyan magával ragadó, mint amilyen étvágygerjesztő, és épp annyira szellemes, mint amennyire megható. Az ember csak azért szakítaná félbe az olvasást, hogy főzzön magának belőle valami finomságot. – Heston Blumenthal

 

Déri Szilvia

Édes, foszlós, kovászos

Különleges kelt tészták és péksütemények minden alkalomra

szakacskonyv.pngValljuk be, a frissen sült kelt tészta illata mindenkit rabul ejt. Legyen az túrós batyu, pizzás tekercs vagy egyszerű, ám gyönyörűen fonott kalács, babka vagy barhesz. Ha eddig igyekeztünk egészségtudatosan élni és önmegtartóztatást gyakoroltunk, ám cserébe éjszaka óriás kakaós csigával álmodtunk, most végre bűntudat nélkül valóra válthatjuk Déri Szilvia, Házisáfrány receptjei segítségével. Elegendő az élesztő helyett kovászt használnunk, hiszen az így érlelt, fermentált tésztából sokkal egészségesebb, könnyebben emészthető süteményeket készíthetünk.

És mire számíthatunk még, ha kicsit több időt áldozzunk a kovászos kelt tészta készítésére? Elképesztően gazdag ízvilágra, ínycsiklandó, édes és sós foszlós puhaságra; kovászból készült ropogtatni valókra és az örökké éhes barátok elismerő pillantásaira.

 

„Nagyszerű dolog a kovászolás és a japán tangzhongtechnika keresztezése, mert egyszerre kapunk egészséges, pihepuha és hosszan eltartható pékárukat. Ez lehet az otthon sütés jövője!” Szabadfi Szabolcs, Szabi, a pék

 

Trogmayer Éva – Egervölgyi Lilla

Frida és Gubanc Budapesten

Vajon milyen lehet Budapest madárszemmel?

frida.pngEgy biztos, semmiképpen sem unalmas! Főleg, ha Frida, a szökevény kanári és Gubanc, a csibész veréb izgalmas kalandokkal teli útját követed a Hősök terétől az Országházon és a Füvészkerten át a Nyugati pályaudvarig.

Miközben összetűzésbe keverednek Gizdával, a macskával és a hiú varjúvezérrel, megtudják azt is, mit rejt a Várhegy mélye, hol találkoztak régen a boszorkányok, és merre van a temető, ahol nem nyugszik senki.

Böngészd át a csavargásuk helyszíneihez tartozó érdekességeket, ismerd meg Budapest ikonikus épületeinek, tereinek és szobrainak titkait, és feledkezz bele a látványos illusztrációk apró részleteibe!

 

Korosztály: 6-10 éveseknek

 

David Lindo

A madarak lenyűgöző sokszínűsége

madar.pngEz a könyv elrepít a madarak világába, ahol sasok szárnyalnak, és fülemülék dalolnak.

Csodáld meg, milyen ügyes vadász a szélsebes vándorsólyom, derítsd ki, melyik dinoszaurusz távoli rokona a galamb, és hogy miért fontos a madarak jelenléte bolygónk életében!

Rá fogsz jönni, hogy nem csak színes tollaik teszik őket lenyűgözővé.

David Lindo, a lelkes „városi madarász”, egész gyerekkorát a madarak bűvöletében töltötte. Felnőttként hivatásának tekinti, hogy természetvédő szervezetekkel együttműködve minél több emberben felkeltse az érdeklődést e csodálatos élőlények iránt.

 

Korosztály: 6-10 éveseknek

 

Ana Gallo – Victor Escandell

Rejtélyes történetek – 25 tudományos fejtörő

rejtelyes.pngLégy kíváncsi, tegyél fel kérdéseket, kutass és ellenőrizd az eredményeket – gondolkodj úgy, mint egy igazi tudós! A fizika, a biológia, a csillagászat és más tudományágak világába elkalauzoló 25 fejtörő szórakoztató időtöltést ígér, ugyanakkor igazi agytorna is.

A rejtélyek megfejtése után megismerheted a tudományos magyarázatukat, és néhány izgalmas kísérletet is elvégezhetsz.

Ne feledd, a világ tele van megoldásra váró tudományos kérdésekkel!

Megfejtések a kihajtható fülek alatt.

Korosztály: 8-12 éveseknek

 

Ezt nem hiszem el! – Emberi test

Az emberi test egy mérnöki csoda!

emberi.pngTudtad, hogy 4 millió új vérsejt keletkezik, mialatt ezt a mondatot elolvasod?

Elhiszed, hogy életed során bőröd felső rétege 700-szor teljesen megújul?

Nem elképesztő, hogy a csimpánz bőrén ugyanannyi szőr található, mint az emberén?

Ismerd meg a legérdekesebb tényeket az emberi test felépítéséről és működéséről!

Korosztály: 8-12 éveseknek

 

 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-, Z-generációs vagy!
A blog szerkesztőjének, Bereczki Enikőnek a könyve: A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel című könyvemben írtamróla, benne rengeteg interjúm részlete olyan influenszerekkel, mint Viszkok Fruzsi, Sápi Vivi, Turai Barna, Whisper Ton, Győrfi Dani, Zsozé Atya stb.
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
1. fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1617924311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása