Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Hit, cybertér és az ötven pluszosok

2022. május 30. - panpeterstop

Nemcsak a Z-, Y-generáció hanem az 50 év feletti generáció is aktívabbá vált az online térben az elmúlt 3 évben: többen közülük a lezárások kezdetén jelentek meg a közösségi oldalakon. A hitről is szívesen olvasnak, hallgatnak műsorokat itt.

sms-shortcuts-g3ed1eb511_1920.jpg

A pandémia alatt még nagyobb teret nyert a platform közösséget teremtő funkciója, hiszen az emberek nagyrészt ezeken keresztül tartották a kapcsolatot egymással. Ennek köszönhetően olyan tartalmak is komoly létszámú közönség elé kerülhettek, amelyek adott esetben csak nyomtatásban jóval kevesebb művészet-,irodalomkedvelőt érhettek volna el. Egy kortárs költővel való valós idejű interakció még inkább vonzóvá és egyedivé tette ezt a formát.

Öt évvel ezelőtt a Jóisten gondolt egy merészet, és jóval följebb tekerte a potmétereket kettőnk kapcsolatában. Elképesztően széles hangtartományokban kezdtem hallani az üzeneteit. Rájöttem, hogy mindennap újra akarja kezdeni velem az életet, meg akar szabadítani, sokszor át akar ölelni, új és új dolgokat szeretne a szívembe írni. Ebből a közös kalandozásból csordulnak túl a napi #jóéjtpuszik

– mondta el Lackfi János költő, író, műfordító hamarosan megrendezésre kerülő könyvbemutatója kapcsán.

A leginkább szemlélődő imádság közben született, modern, mai hangvételű istenes versek – amelyeket ráadásul sok nem hívő olvasó is követ – kimagasló sikerét jelzi, hogy egy-egy bejegyzés 15-20 ezer embert is elér, de vannak 100 ezer elérés fölötti írások is. Az azóta a Harmat Kiadó gondozásában nyomtatásban is megjelent első kötetnyi válogatás pedig egy év leforgása alatt több mint 11 ezer példányban kelt el.

 „Egyfelől úgy érzem: Isten szíveket nyitogat, szomjúságot ad a jóra. Másfelől az irodalomnak is van egyfajta sodrása a neten, rászoktak az emberek a napi szellemi táplálékra. És talán az is számít, hogy én harcba dobok olyan radikálisabb irodalmi eszközöket is, amelyet a lelkiségi írók nem annyira szoktak használni – szürreális képeket, a mai valóság bulvárelemeit, abszurd humort, szlenget, merész filmes vágásokat, hangeffekteket, élőbeszédszerű lüktetést. Valahogy muszáj érzékeltetni, milyen vulkanikusan, ellenállhatatlanul, őrülten szeret az Isten, nem csak amolyan hittankönyvi egykedvűséggel

– tette hozzá Lackfi János.

Mint hangsúlyozta: az irodalom mindig párbeszéd az emberekkel, amelynek ma egy költő számára fontos terepe lehet a cybertér is - egy odafigyeléssel, napi szinten gondozott felületen, ahol jó időzni, megosztani az élettapasztalatokat, a nehéz helyzetekben tartani a lelket az emberekben. És az, hogy az itt megjelent írásokból az olvasók „nyomására” most már két kötetnyi válogatás könyv formájában is megjelenhetett, külön öröm, hiszen így az azokban rejlő bátorító üzenet még többekhez eljuthat.

 Nemcsak Lackfi János használja a közösségi médiát hitvallásra, mások biztatására vagy akár evangelizációra, hanem a járvány hatására azok a keresztény közösségek is aktívan rákényszerültek a használatára, akik előtte idegenkedtek a Facebooktól, a Youtube-től és hasonló platformoktól. 

A Hit  Gyülekezet Hit Rádiója bár évek óta  csak interneten keresztül, online hallgatható, ez nem befolyásolja a hívek körében szerzett népszerűségét. A keresztény zenét, lelkipásztorokkal, közéleti szereplőkkel folytatott beszélgetéseket, sőt istentiszteleteket is közvetítő rádió Facebook-oldalát több mint 42 ezren követik, a Youtube-csatornáján pedig 42 ezer feletti a feliratkozók száma.. A katolikus Mária Rádió Facebook-oldalán 58 ezer a kedvelők száma.

A fiatalabb generációk - zömében a Z generáció - tagjait pedig kevésbé a Facebookon szólítják meg vallási tartalmakkal, az ifjúsági keresztény missziók, szolgálatok már a TikTok-on is fellelhetőek, igaz az ebben lévő potenciált itthon még kevesen ismerték fel.

Micaci Cristian római katolikus keresztény újságíró - aki főként arról ismert, hogy Ferenc Pápával együtt utazott -  egy tanulmányban a fő lehetőségét és egyben a mai hazai egyházi média útját abban látja, hogy fontos, hogy az alkalmazkodjon azokhoz a médiafogyasztási modellekhez, amelyek egyre inkább terjednek a hallgatóság, vagyis a hívek körében:

"A közösségi média nyújtotta lehetőségek maximális kihasználására gondolok mind intézményi szinten (egyházmegye mint olyan, illetve egyházi médiaorgánumok - rádió, hetilap, folyóirat), mind egyéni szinten (a felelős keresztény ember). A közösségi média olyan lehetőségeket nyújt, amelyek öt évvel ezelőtt még nem álltak rendelkezésünkre" - írja és mindezt ebben az öt pontban foglalja össze:

1. Olyan méretű és összetételű hallgatóságot megszólítani, amely ezelőtt akár öt évvel is elképzelhetetlen lett volna (és ez állandó fejlődésben van).

2. Nemcsak közölni valamit egy nagyvonalakban ismert hallgatósággal, hanem kétoldalú kommunikációt folytatni az egyre jobban körvonalazódó hallgatósággal.

3. Szinkron kommunikáció folytatása: az eseményekről, rendezvényekről lezajlásuk alatt tudósítani és informálni olyanokat is, akik nem hallgatnak katolikus rádiót, nem fizetnek elő katolikus sajtóra.

4. Kapcsolatba léphetnek lelkipásztorok az egyház peremén orbitáló kereső emberekkel.

5. Az egyházi hierarchiában vezető szerepet betöltők (püspökök, esperesek, plébánosok) jelenléte a hívő ember mindennapjaiban egy más formában is, nem csak az igehirdetés helyéről."

Pünkösdkor a kereszténység egyik legfontosabb ünnepén is lesznek üzenetek a közösségi médiában is, nemcsak a egyházi helyszíneken.

lackfi_fb_event_kep_2022_06_01.png

"A mi célunk is az, hogy a jó hírt, az evangéliumot a lehető legtöbb csatornán és formában segítsük eljuttatni az olvasókhoz, aminek ez a két megjelent kötet és az online felületeinken megosztott versek is fontos eszközei” – mondta el a pünkösdi könyvbemutatóra készülve dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint tájékoztatott: június 1-én, szerdán, 18 órától várják az érdeklődőket a Párbeszéd Házában, ahol dedikálásra is lehetőség lesz. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs jelentkezéseket itt várják a szervezők:https://forms.gle/xFqvcK18fgFEsQoA8

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr10017844187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása