Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Lesújtó jelentés az Y-generációsok mentális egészségéről

2020. október 11. - panpeterstop

Nem is csoda, hiszen a világjárványban nemcsak munkájukért, de szendvicsgenerációként sokan szüleikért és gyermekeikért is aggódnak. 5 tipp, hogy megőrizd lelki egészségedet!

jump-2731641_1920.jpg

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-e a Lelki egészség világnapja. Épp ezen a napon olvastam az Y-generációsok fizikai és mentális egészségi állapota című 2020-as amerikai kutatást. Mely szerint az ezredfordulósok (24–39 éves) úgy érzik, hogy stresszes munkájuk jelentős szerepet játszik általános mentális egészségükben. Különösen a kiégés terén szenvednek nagyobb arányában , mint más generációk, de a fizikai és mentális egészség hanyatlása is erőteljesebb mértékű náluk, mint ugyanebben az életkorban az őket megelőző X-generációnál. Közülük sokan mentális-egészségügyi okokból is felmondtak már a munkahelyükön. Az ország COVID-19 válsága csak súlyosbította a kérdést.

A kutatásban összevetették a jelenlegi adatokat a 2013-as eredményekkel és kitűnt, hogy 47% -os a súlyos depresszióban szenvedők számának emelkedése. A súlyos depresszió legkiemelkedőbb tünete „súlyos és tartósan alacsony hangulat, mély szomorúság vagy kétségbeesés érzése”. A 18 -34 év közöttiek esetében ez 3 százalékról 4,4 százalékra nőtt. Egyre többeknél jelentkeznek a  kiégés tünetei - ilyen lehetnek: ehetnek az állandó fáradtság, a motiváció elvesztése, a csökkent stressztűrő-képesség, és az érzelmi, mentális és fizikai állapot általános leromlása - és sokan úgy érzék, hogy rendkívül magányosak. Többen beszámoltak arról, hogy nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy szakemberhez forduljanak segítségért.

Érdekes lenne tudni, hogy Európában, illetve, nálunk milyen a helyzet ebben a tekintetben.

Mentálhigiénés tanulmányaim alatt elsajátított különböző szemléletek rengeteget segítenek munkámban, melyek közül válogatva e nap alkalmából a következőket szedtem csokorba, mintegy vezérfonalként lelki egészségünk megőrzése érdekében:

  1. Sokszor az önelfogadást az egoizmussal azonosítjuk. Az önelfogadás nem egészségtelen önszeretet. Nem önmagam előtérbe helyezése, viszont fontos ahhoz, hogy embertársainkat is képesek legyünk szeretni: “Szeresd felebarátodat, mint magadat. Más, ezeknél nagyobb parancsolat nincs.” Ismerős, ugye?Tartsd a kapcsolatot rokonaiddal, barátaiddal! Keresd a lehetőségét az offline programoknak is! Néhány évvel ezelőtt több kutatás is rámutatott arra, hogy az Y generáció viszonylag boldogtalan nemzedék és boldogtalanságának legfőbb oka a felületesség. Kapcsolataikban sokan felszínesebbek, ebben az internet adta lehetőségek is szerepet játszanak. A személyes beszélgetések és közösségek tehát nélkülönözhetetlenek, ahogy József Attila is megírta: „Hiába fürösztöd önmagadban, /Csak másban moshatod meg arcodat.”
  2.  Vess véget a mérgező kapcsolatoknak! Fontos, hogy felismerd, ha kihasználnak, negatívan befolyásolnak! Minden társaság, amelyet kialakítunk, bármilyen szűk körű, hatással van ránk. Semmi sem akadályozhatja meg hatásosabban vagy száműzheti a komoly befolyásokat és nemes vágyakat, mint a sértő, cinikus és rossz lelkületű személyekkel való kapcsolat. Ha hosszabb ideje rossz hatással vannak ránk, elegendő ok arra, hogy ne barátkozzunk velük.
  3. Tűzz ki célokat...a sodródás, a “majd csak lesz valahogy” mentalitás helyett. Ha nincsenek céljaink, nem tudjuk mit akarunk az élettől, mit szeretnénk elérni, hogyan szeretnénk élni, akkor csak sodródunk, akkor sok felesleges hosszú és kacskaringós utat járunk be, ami nehezebb, fárasztóbb és sok fájdalommal járhat.
  4. Válaszd az egészséget és az arany középutat! Rengeteg olyan “jótanácsot” kaphatsz, amely valamilyen szélsőséges irányba - például drasztikus diétába, vagy akár a munkában túlhajszoltságra - ösztönöz. Ha jól és elegendő mennyiséget alszol, egészségesen táplálkozol, legalább heti egy pihenőnapot tartasz, az a lelki egészségedet is meghatározza!
  5. Ha úgy érzed, a problémád kezelésében nem tudsz továbbjutni, akkor kérj segítséget! Ne feledd, mindenkinek lehetnek nehéz, megoldatlannak tűnő időszakai, bárki kerülhet krízishelyzetbe! Ilyenkor nem szégyen, sőt, nagyon is tanácsos szakemberhez fordulni és segítséget kérni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7616235322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása