Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A Duna TV-ben a 21. századi kamaszokról beszélgettünk

2018. november 29. - panpeterstop

Nemrég a Ridikül​ (Duna TV) szerkesztője keresett meg és szakértőként felkért, hogy vegyek részt a 21. századi kamaszok témájú műsorukban.

ridikul_small.jpg

 A műsorban tartalmas beszélgetés kerekedett ki nem csak a 21. századi kamaszokról, hiszen azok is beszámoltunk kamaszkorunkról, akiknek ez még a 20. századra esett.

Külön öröm volt, hogy Dióssy​ Klára műsorvezető kérdezett, aki azzal is nagy benyomást gyakorolt rám, hogy egy vérbeli X-generációshoz híven minden egyes meghívott beszélgetőpartnerre nagy érzékenységgel figyelt; a szerkesztő, a stáb is professzionális volt. 

Ezen a linken egy ideig meg lehet nézni a műsort:
https://www.mediaklikk.hu/video/ridikul-a-21-szazadi-kamasz/?fbclid=IwAR3zLa4OXutJs5cHJzZI_5w2AUArwbcAxxs-ALMFFHGSJZ2zBTyAijmLNGc#

Milyenek is a 21. századi kamaszok?

A 21. századi kamaszokról, vagyis a mai Z-generációsok (1995-2009) egy része tartozik ide, a digitális bennszülöttek egy nemzedéke. Ez a generáció is, mint mindegyik nagyon szerteágazó, viszont mégis ők az első globális nemzedék, akik ugyanazon a kultúrán, információn, zenén, divaton nőnek fel, ami az interneten keresztül eléri őket éljenek akár Budapesten, akár Berlinben, akár Bora Borán. Számos cikket írtam már róluk. Például A Z-generáció és a szerelem  című cikkemben WMN-en arról írtam milyen szerepet játszik a technológia a párkapcsolatban:

A  Z generációsok számára az ismerkedés, udvarlás mechanizmusaiban is megkerülhetetlen számukra az online: legtöbbször, ha megtetszik nekik valaki, a közeledést egy chat-üzenet formájában lépik meg. Ha megkapták a választ, miután rögzítik, körbeküldik barátainak. Jönnek a kommentek, jó tanácsok, amik alapján meghozzák a döntést a következő lépésről.

Jean Twenge, amerikai pszichológus szerint:

"a mostani fiatalok olyan eszközökkel rendelkeznek, melyek jelenléte sokszor hátráltathatja az emberi intim kapcsolatok fejlődését, elősegítheti a párok eltávolodását, mivel figyelmüket az online világ köti le a személyes beszélgetések helyett – még akkor is, ha fizikálisan mellettük van a párjuk."

Twenge könyve kiváló IGeneráció címmel már magyarul is megjelent, melyet megkaptam a kiadótól s hamarosan olvashatsz recenziót is róla a blogon.

Néhány további írásom a 21. századi kamaszokról: 

• Z-generációs vásárlók: ez az 5 dolog tutira kell nekik!

• "Viszlát Facebook!" - Z generáció

• Z-generációsok kasztrendszerben

Szerző: Bereczki Enikő Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Ha olvasnál még a témában nézz szét a blogon vagy a honlapon: hu.generationdilemmas.com
A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, időről-időre ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról. Az Instagramon is szeretettel látunk!
Minden jog fenntartva! A dokumentum a szerző tulajdona, ha idézni szeretne belőle, vegye fel a kapcsolat a szerzővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1814404030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása