Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

"Ha Clooney 56 évesen lett apa, akkor nekem sem sürgős!"

2017. június 14. - panpeterstop

Valóban érzelmileg vezéreltek? Karrieristák? Örök gyerekek? Krónikus munkahelyváltók? Kik ezek a az Y-generációsok? És mit akarnak? Hol keresik a boldogságot?

y-generacios_ferfi.jpg

Mitől érzi magát sikeresnek a munkavállaló? Valóban csak a HR-es felelőssége? A két napos Jobxperience konferencián többek között erről is szó esett, és természetesen az Y-, és Z-generáció kérdései is terítékre kerültek, gyakran még azokon előadásokon is, melyeknek nem ez volt a témája. Egy kerekasztal-beszélgetés pedig kifejezetten azt a kérdést járta körül, hogy milyenek az Y generáció elvárásai a munkahelyekkel szemben. A beszélgetésen első kézből az érintettektől is hallhattunk véleményeket, három Y-generációs fiataltól, Kerényi Tamástól, a K&H munkatársától; Detrik Szimonetta tanácsadótól és Balogh Blanka, BP munkatárstól. A két utóbbi résztvevő ráadásul szakdolgozatát is ebben a témában készítette. Az X-generációt Hudecz Annamária, a Roche Services HR vezetője és Horváth-Magyary Nóra közgazdász, PR szakember, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója képviselte.

jobxperience.jpg

Gábor Fanni az Üzlet és Pszichológia magazin főszerkesztője a beszélgetést olyan kulcsszavakkal indította, melyeket a fiatalabb generációk kapcsán számtalanszor elhangoznak:

  • felgyorsult világban élnek
  • digitális bennszülöttek
  • sokukra jellemző a Pán Péter szindróma
  • tanulmányaikat időben elhúzzák
  • gyorsan akarnak sikeres karriert befutni, de emellett a család is fontos számukra.

Karrierizmus vs Pán Péter szindróma?

A jelen lévő Y-generációsok arról nyilatkoztak, hogyan tudnak azonosulni ezekkel az egyesek szerint sztereotípiákkal, mások szerint tényekkel. Detrik Szimonetta szerint bár sok felvetéssel lehet azonosulni, mindennel természetesen nem. Például a Pán Péter szindrómát kifogásolta, mint általános generációs jellemzőt az ő esetükben. Balogh Blanka is egyetértett vele ebben, és olyan ellentmondásokra is felhívta a figyelmet, hogy míg a karrierizmus a generáció egyik fő jellemzőjeként jelenik meg, addig a Pán Péter szindróma is, holott úgy gondolja, hogy ez a kettő nem igazán fér meg egymás mellett. Kerényi Tamás szerint hozzá hasonlóan többen korán elköltöznek otthonról. Azt is kihangsúlyozta, hogy az ipszilonok azt szeretnék megvalósítani most, amire később nem lesz lehetőség, például önkénteskedni, tanulni.

Krónikus önbizalomhiány?

Bár az hírlik erről a generációról, hogy önteltek, elkényeztettek, a beszélgetésen sokszor felmerült a fiatalok önbizalomhiánya. Kerényi szerint például ez az oka, annak, hogy sokszor és többet igénylik a visszajelzést, a megerősítést. Horváth-Magyary Nóra gondnak tartja azt, hogy az Y-generációkat problémának tartják és ez még több bajt generálhat. A szülők felelősségére is kitért, hiszen fontos belegondolni abba, hogy ki is nevelte fel őket. Bár még nem tanultuk meg hogyan lehet alkalmazkodni hozzájuk, de kénytelenek leszünk, mert hamarosan ők lesznek a munkahelyeken a vezetők, akik alatt az idősebb generációk is dolgoznak. A PR-szakember felvetette azt a kérdést is, hogy ők vajon készen állnak-e arra, hogy az X-generációsokat vezessék?

Lehetőség vagy probléma? 

Hudecz Annamária megoldandó feladatként látja az Y-generációsok kérdését, nem pedig problémaként. Fontos figyelni a frissdiplomások igényeire, tempójára, illetve arra hogyan tudjuk megszólítani őket, milyen csatornák azok, amiket használnak. Nincs is olyan áthidalhatatlan különbség ha belegondolunk abba, hogy mindenki vágyik elismerésre - kortól függetlenül - a kérdés éppen ezért az, hogy tudjuk őket segíteni abban, hogy megtalálják az utat. Azt kellene nézni, hogyan tudunk ebből a helyzetből lehetőséget és sikert kovácsolni ahelyett, hogy csak a problémára koncentrálunk. 

y-generacios_1.jpg

Boldogság, hol keresselek?

A fiatalok Flow-sávja vékonyabb, emiatt nehezebb megtalálniuk a boldogságot. Horváth-Magyary Nóra szerint ha állandóan a főnökre nézünk, hogy motiváljon minket, akkor nem tudjuk megtalálni a boldogságot ugyanis a boldogság 95%-ban önmagunktól függ. Persze a főnök adhat lehetőségeket és segíthet, de az embereknek magának kell megtalálnia a boldogságát. 

Mi  helyzet a fokozott élménykereséssel?

A fiatalok abban a fázisban vannak, hogy rengeteg dolog érdekli őket és nem tudják még pontosan meghatározni azt, hogy melyik az ő területük, ahol majd kiteljesedhetnek, boldogok lehetnek. A jó vezető ilyenkor segíthet, hogy merre induljon, választani tudjon. Az X-generációs már megtapasztalta a Flow-t, az utat és tud ebben segíteni. Gyakori probléma, hogy az Y-generációsok gyorsan továbbállnak egy-egy munkahelyről, már 3 hónaptól egy évig terjed ez az időszak.Horváth-Magyary Nóra ismertette, hogy náluk minden pályakezdő pozícióra van fixre helyettesítő eleve kijelölve.A fiatalok szerint fontos lenne, hogy a minőségi munkáért minőségi elismerés is járjon és szerintük ez nem merülhetne ki abban, hogy megkapja az hónap dolgozója díjat, hanem emberi elismerésre vágynak.

Munka vagy család? Mindkettő?

A kerekasztal résztvevői közül volt aki úgy érezte, hogy ez a korosztály borzasztóan az érzelmei után megy, talán azért is van ez így, mert támogatóbbak a szülők és jobban kinyílt a világ. Eleve azt nevelik beléjük, hogy tanulj, vélj még egy kicsit, míg tudsz, aztán csodálkoznak, hogy később alapítana családot.Másrészt Kerényi szerint a fiatalok a közösségi médiából is olyan hírekbe botlanak, mint most George Clooney apaságának hírébe, aki 56 évesen lett először apa. Akkor felmerül a kérdés a fiatalokban is, ők miért ne várhatnának. Egy másik beszélgetőpartner szerint ha most boldogok úgy, hogy bár napi 12 órát dolgoznak, és ez feltölti őket, hétvégén pedig a szüleikhez mehetnek, akkor nincs itt az ideje a családalapításnak. Ha ez változik, akkor vélhetően ők is érzik majd, hogy készek újabb, más szerepekre.


clooney-george-clooney.jpg Kép forrása: http://www.express.co.uk/

 Tetszett a bejegyzés? A Pánpéterstop Facebook-oldalon is csatlakozhatsz! Olvasd el korábbi írásainkat és látogass vissza újra!

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr5812592673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczy 2017.06.16. 01:42:19

Ma sincs másképp: a sok elaggott hülye megint "ezek a mai fiatalok"-ozik. Rosszul teszik, mert leginkább ők maguk tehetnek nagyon sok mindenről.
Egy: az önbizalomhiány. Sokat tesz ezért az oktatási rendszerünk, ami csak arra jó, hogy agyonvágja az embert legkésőbb az egyetemen, és leginkább azért, mert mélyen antidemokratikus és tekintélyelvű még mindig, nem úgy, mint mondjuk Angliában vagy Skandináviában. Legjobb lenne a nulláról indulva újra felépíteni.
Kettő: a gyerekek nem elkényeztetve vannak, hanem a szülők anyagilag mindent próbálnak nekik megadni, de 1. úgy, hogy közben választási lehetőséget nem hagynak, a valós igényeit a gyereknek nem veszik figyelembe, viszont ennek kifejezésének és a nemet mondásnak a képességét ugyanúgy kiirtják a gyerekből, mint az apjukból, így a "hálátlan" gyerek látszólag még többet és többet fog akarni; 2. érzelmileg ugyanakkor hanyagolva vannak, az X-es szülők türelmetlenek, érzelmileg gyakran elérhetetlenek. Ez persze, hogy érzelmi alapon döntő és szeretethiányos gyereket fog eredményezni.
Az meg, hogy túl gyorsan várják a sikert, az apjuk türelmetlenségéből is fakad, de abból is, hogy miután végre kezükben van a diploma, elegük van abból, hogy mindezt egy antihumánus, anyagában és módszertanában is elavult oktatási rendszer keretei között kellett megszerezniük, és messzemenően _jogos_ az az elvárásuk, hogy végre emberként bánjanak velük, ha már az oktatásban ezt nem tették. Nem tisztelték őket gyerekként sem, ne csodálkozzon tehát senki, hogy ők sem tisztelnek senkit és semmit.
És végük: Sokuk számára nem perspektíva, hogy végigszenvedjenek a magyar oktatási rendszerben 20 évet vagy akár még többet, hanem amint tehetik, lelépnek külföldre.
A megoldás egy sokkal élményközpontúbb, humánusabb és a választás szabadságát jobban meghagyó oktatási rendszer kialakítása lenne, de sajnos 10 döntési pozícióban lévő emberből 9 biztos, hogy vagy nem érti egyes normális országok pedagógiáinak működési elvét, vagy érti, de a beszűkült magyar mentalitásával nem enged azoknak teret. És ne értsen félre engem senki, nem elvtelenül kell bevezetni egy angolszász típusú oktatást...
És végül: konfliktusmegoldási, kommunikációs és vitakultúra ebben az országban zéró, mert csak a hatalmi játszmázáson alapuló vitázást tanulta meg otthon nemhogy az X, de még az Y-generáció is, remélhetőleg ez is meg fog változni valamikor, de félő, hogy már én is alulról fogom szagolni addigra az ibolyát, ezért is döntenek sokan az ország elhagyása mellett, mert sokak számára az a fojtogató légkör, amit ezek a dolgok eredményeznek, nem opció.

marczy 2017.06.16. 01:45:41

Ja, és Szókratésznek 70(!) évesen, halála előtt még karon ülő gyereke volt. Vagyis kb. 67 évesen még apa lett.

sunabajnok 2017.06.16. 07:02:25

A szamárlétra kipusztulóban van. Hiába a diploma, a szakmát tapasztalattal tanuljuk meg,nem az iskolapadban..
A HR-es szakmát meg egyszer és mindenkorra megszüntetném! Elmész egy interjúra,próbálod vele megérteni,hogy miért te vagy a legmegfelelőbb ember a pozícióra,de szerencsétlen tök hülye a szakmához. Az orvosi szakmához hasonló képzést várnék el a HR-től. Legyen meg az alap iskola,és legyen a szakágból szakvizsga. Egy kardiológus sosem végez epeműtétet....

2017.06.16. 08:43:25

@marczy: na igen, óriási különbség van a nők és férfiak idősebbkori gyermekvállalási esélyei közt.

Egy férfi vállalhat gyereket 45-50 évesen (vagy akár 80 évesen is, csak akkor nem biztos, hogy látni fogja felnőni a gyereket), amikor már anyagilag megállapodott, megfelelő partnert talál, vagy megfizet egy béranyát. És nyugdíjaskorára lesz egy szép fiatal felnőtt gyereke, akivel még mindig beszélgethet, átadhatja neki az élettapasztalatát.
Esetleg ez lehet egy második alom is, ha huszonévesen csinált egy-két gyereket a férfi, majd elvált, újrarendezte az életét, vagyont gyűjtött, aztán nemzhet még 45-50 évesen egy második almot.

Nőknél a biológiai óra rohadt kemény dolog, a petesejtek genetikai állomány rohamosan romlik. Ezért se szabadna egy kalap alá venni a későn érő férfiakat és nőket.

Ratyi Manó 2017.06.16. 13:48:28

nem ez a probléma, hanem az, hogy a szüleik akik a kommunizmusban nőttek fel és csak csodálkoztak a nyugati életformán, most még mindig mindent akarnak, és elteszik a pénzt, nem adnak lehetőséget a maiaknak. Majd ha ezek a komcsiivadékok kihalnak (kb még 25-30 év) utána kezdhet az ország nyugatosodni

Bicepsz Elek 2017.09.14. 18:34:51

Clooney milliomos lett 50+ eves korara..
süti beállítások módosítása