Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Így változtatja meg az Y-generáció a munka világát 2018-ban!

2018. január 02. - panpeterstop

Az Y-generáció egy évtizede átalakítja a munka világát, olyan új attitűdökkel, szembeötlő jellemzőkkel, melyek az előző generációkat sem hagyják hidegen: vagy utálják vagy csodálják őket. Ez 2018-ban sem lesz másképp... csak egy kicsit.

work2018.jpg

Magam is sokat hallottam "ezek a mai fiatalok..." stílusú finoman kritikus és keményen szapulós megjegyzéseket idősebbektől Y-generációs munkatársaikkal kapcsolatban, miszerint nehezen lehet őket motiválni,  folyamatosan új, izgalmas kihívásokra vágynak... Ugyanakkor számos baby boomer (1946 és 1964 született), X-generációs (1965-1979 született) is csodálattal számol be arról, mekkora örömet jelent számára, mióta fiatalakkal dolgozhat, mennyit tanult tőlünk és mennyivel lendületesebb lett környezetükben. Még ez a sokat kritizált nemzedék, sem marad mindig a legfiatalabb, maga is drámai változáson megy keresztül: a munkaerő-piacon már nem ők többé a legfiatalabbak, sőt, egyre többen magasabb pozíciókat is betöltenek, sokan cégvezetők vagy főnökök.  Larry Alton  újságíró, üzleti tanácsadó a Forbes magazinban öt fő pontban gyűjtötte össze a millenniumi nemzedékre vonatkozó azon előrejelzéseit, melyek akár évtizedekre is megváltoztathatják a munka világát:

1. Akik vezethetnek, hűségesebbek lesznek

A brandépítéssel és tehetségmenedzsmenttel foglalkozó Universum Global vállalat az INSEAD Emerging Market Institute-tal közösen több mint 16000 Y-generációssal végzett kutatásában górcső alá vette azokat a sarkalatos pontokat, amiben az 1980 és 1995 között született fiatalok különböznek elődeiktől: a fiatalok 41 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a vezetői, menedzseri szerepvállalás rendkívül fontos számára. Legnagyobb részük (35%) szerint ez a juttatás miatt lényeges számára, 31 százalék viszont azt mondta, hogy motivált arra, hogy szeretne befolyást gyakorolni és ugyanennyien pedig vezetőként látja az esélyt arra, hogy stratégiai szerepet tölthessen be egy vállalat vagy szervezet működésében.

workplace.jpg

Az Y-generációs vezetők esetében három fontos tényezőt emel ki a Forbes cikke. Elsőként, fontos figyelembe venni, hogy ez az az időszak, amikor a baby boomerek kezdenek nyugdíjba menni, ami olyan hatalmi vákuumot teremt, melyet csak alulról lehet betölteni. A második ilyen tényező pedig az, hogy maga az Y-generáció fogja alkotni a munkaerőpiac legnagyobb populációját, 2025-re a munkaerő 75%-át fogja kitenni ez a generáció. Harmadsorban pedig ők is öregszenek - az Y-generáció legidősebb tagjai már harmincas éveinek második felében járnak - és ebből következően egyre több tapasztalattal rendelkeznek. Már jelenleg is 20 százalékuk vezető szerepben van, legalábbis a Deloitte egy 2016-os tanulmánya szerint, mely 29 országban vizsgált 7700 1982 után született, főállású diplomást. Ez az arány várhatóan 2018-ban csak tovább emelkedik. Az Y-generációsok vezetők az etikát, a rugalmasságot és a visszajelzést hangsúlyozzák leginkább vezetői praxisukban. A felmérés az Y generáció egyik tipikus attitűdjének tartott gyakori munkahelyváltás - job hopping - és a céghez való lojalitást is vizsgálta. Azoknak a 71 százaléka, akik 2 éven belül terveznek felmondani nem elégedett azzal, ahogy jelenlegi munkahelyükön a vezetői készségek fejlesztése folyik. Ahogy az alábbi ábrán is látható, a leghűségesebb alkalmazottak úgy látják, hogy sok támogatást/tréningek kapnak ahhoz, hogy vezetői készségeik kifejlődhessenek, és a fiatalabb beosztottakat is aktívan ösztönzik a vezetői szerepekre. Ellenben a a legkevésbé lojális alkalmazottak azok, akik úgy érzik, elfeledkeznek róluk a vezetői pozíciók számbavételekor, illetve, nem kapnak lehetőséget vezetői készségeik fejlesztésére. Jó irányt mutat azonban a nemek aránya a senior pozíciók esetén: viszonylag kevés az eltérés ebben a tekintetben.
deloite_2016.jpg

Kép forrása: The 2016 Deloitte Millennial Survey Winning over the next generation of leaders

 

2. Többé már nem ők a zöldfülűek!

Hajlamosak lennénk azt hinni, hogy az Y generáció az idősebbekkel nem tud szót érteni ki, holott érdekes módon a Randstad felmérése (2016) azt mutatja, hogy a nála fiatalabb Z-generációval jön ki a legnehezebben. A Z-generáció, a munka világában megjelenő az első olyan nemzedék, amelyik beleszületett a digitális forradalomba (az ipszilonok csak gyerekként ismerkedtek meg vele). Egyenlőre munkaerőpiaci arányuk csupán 3-5 százalék körüli, továbbá csak az idősebb tagjai dolgoznak, néhány év múlva már ők is a munka világának meghatározó szereplői lesznek. A Monster.hu állásportál és a Future Work Festival közös gyorsfelméréséből kiderült, hogy a legifjabbak barátkozós főnököt szeretnének, akik lendületet és tanulást ígérnek, rugalmas munkaidőben, vidám csapattal és inspiráló környezetben dolgoznának. 

genz_office.jpg

Az új munkahelyi belépőknek  száma - akikkel az ipszilonoknak is meg kell barátkozniuk - az Egyesült Államokban 72 milliót tesz ki. Angol nyelvterületeken feltuningolt Y-generációsoknak is nevezik őket, arra utalva, hogy elődeiknél még nagyobb kihívást tartogatnak feletteseiknek, és sokan már előre tartanak attól, hogy velük mit kezdjenek majd a munkahelyeken. A Google 1000 munkahelyi vezető körében készített felmérésében a megkérdezett Y-generációs vezetők egy harmada úgy látja, hogy nehezebb lesz a Z-generációs beosztottakat kezelni, mint az idősebbeket.  Jonah Stillman, 18 éves Z-generációs tanácsadó, aki könyvet is írt a Z-generáció munkahelyi szokásairól úgy látja, hogy míg  az Y-generáció imád a közösségi médián lógni és mindenkit tájékoztatni az életéről, addig az zékkel más lesz a helyzet, ugyanis ők nem fogják kitenni, hogy ‘Hé, kaptam egy tökjó állásajánlatot! Gyertek, pályázzatok ti is!"

Mi, Z-generációsok sokkal versengőbbek és kevésbé együttműködőek vagyunk, mi ilyet soha nem tennénk. Mi magunknak akarjuk azt a munkát.

jonah_stillman_1.jpgJonah Stillman Fotó: Facebook

3. Nyomatják a sokszínűséget és a könnyebb beilleszkedést

Az Y-generációsok komolyan gondolják a sokszínűséget és a beilleszkedés garantálását a munkahelyeken, ugyanis az üzleti siker egyik zálogának tartják a munkatársak együttműködésének elősegítését. Talán azért is alakult így, mert ők is egy rendkívül sokszínű nemzedék, akik úgy vélik, hogy a korábbi generációk nem figyeltek eléggé erre a területre. A PwC felmérése szerint  nemek között egyenlőség és sokszínűség rendkívül fontos az Y-generációba tartozó nők számára (86%). De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a férfiak számára is fontos tényező (74%), amikor arról döntenek, hogy mely társaságnál álljanak munkába. 

intern-scene.jpg

4. Akár még le is horgonyozhatnak

Ahogy a poszt elején is szerepelt a millenniumi nemzedéket sokan vádolják azzal, hogy nem képes két évnél hosszabb ideig egy munkahelyen megmaradni. Valamelyest ennek tényleg van valami alapja, de talán nem is annyira nemzedéki, mint inkább életkori sajátosság ez. A Pew Research kutatása szerint ugyanis az amerikai X-generáció 20-as, 30-as éveiben ugyanolyan mértékben váltogatta munkahelyeit, mint az Y-generáció. A kor előrehaladtával, valószínűsíthető, hogy az ipszilonok is hosszabb ideig maradnak egy helyen. Mindebben szerepet játszhat az is, hogy egyre többe közülük családot alapítanak, gyereket vállalnak, és a prioritások ennek fényében is változhatnak.

worklife.jpg

5. Robottechnológia: a nagy nemzedéki dilemma

A 2010-es évek egyik legnagyobb horderejű változását a mesterséges intelligencia, az automatizáció és az robotika  elterjedése jelenti. A technológiai fejlesztések továbbra is exponenciálisan fejlődnek, 2018-ban is egyre nagyobb területeket hódítanak meg a munkahelyeken.Az Oxford Egyetem előrejelzése szerint az Egyesült Államokban a munkahelyek 47 százalékát automatizálják a következő 20 évben. Más felmérések szerint 2018-ban 3 millió ember főnöke már robot lesz. 

droid.jpg

A Deloitte friss felmérése (The Deloitte Millennial Survey 2017) alapján elég nagy megosztottság rajzolódik ki a generáció robottechnológiahoz való hozzáállásával kapcsolatban. Ami a produktivitást és a gazdasági növekedést illeti, az Y-generáció megkérdezett tagjai elismerték az automatizáció előnyeit, sőt úgy látják, hogy a kreativitásra és a különböző készségek fejlesztésére jótékony hatással lehet egyéni és szervezeti szinten is.

deloite_2017.jpgKép forrása: The Deloitte Millennial Survey 2017

Ugyanakkor a technológiai újítások lehetséges árnyoldalaival is tisztában vannak. A megkérdezettek 40 százaléka úgy érzi, hogy az automatizáció fenyegetően hat a munkájára, 44 százalék pedig úgy hiszi, hogy kevesebb igény lesz majd a képességeire. Ötvenegy százalék úgy látja, hogy újra kell majd képeznie magát, míg 53 százalék szerint a munkahely ezekkel a folyamatokkal személytelenebbé fog válni. Érdekes, hogy a kutatás szerint azok akik többet használják a közösségi médiát kevésbé tartanak az automatizáció fenyegetésétől, mint azok, akik kevesebbet vannak a közösségi oldalakon. 

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! Látogass el a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra :-) !

 Témában még ajánljuk:

Az ipszilonok: a leggyakrabban szapult generáció

Készülj fel egy olyan világra, amiről még el sem tudod képzelni, hogy milyen lesz!

Szükség lesz még emberekre, ha majd robotok végzik el a munkánkat?

Az Y-generáció inkább nem csinál semmit, minthogy bármiolyat tegyen, amit nem szeret

Egymás foglyai: drón-szülők és bumeráng-gyerekek

Fotók forrása: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr313537467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása