Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Szívből jövő vendéglátás Böhönyén a Nagypince Borhotelben

2023. augusztus 10. - panpeterstop

Ha az M7-es szerepel nyáron az útitervben, akkor a legtöbben a Balatonra gondolnak, pedig, ha dél felé vesszük az irányt, nem fogunk csalódni, sőt, rendkívül kellemes meglepetésben lesz részünk!

b61220a7-adc0-45ce-976e-680ef980c982.jpeg

Balatonboglári borvidék, más néven Dél-balatoni borvidék Magyarország egyik legkülönlegesebb borvidéke, ahol már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek és bort készítettek. A borvidék 37 települést foglal magába, amelyek közül Böhönyére érkeztünk, a négy csillagos Nagypince Borhotelbe. Az esős idő ellenére is hívogató volt a sokszínű somogyi dombvidék, ahol egyszerre található lankás, dombos és sík vidék is, erdők, mezők, legelők és szépséges kis települések, és úticélunk is, az értékes épített örökség, a Nagypince Borhotel. 

Rendkívül szívélyes fogadtatásban volt részünk, a recepción rögtön eligazítottak, bemutatták a szállodát, a kinti wellness-részleget, majd miután elfoglaltuk a kényelmes és ragyogóan tiszta fürdőszobás szobánkat, még egy pohár fehérborral is megkínáltak.

Vacsoránál volt szerencsénk a hely tulajdonosával és megálmodójával, Beck Zoltánnal is találkozni. Miután koccintottunk a különleges ízű diópálinkával beavatott a hely történetébe, ami néhány éve sajátjával is találkozott. Festetics Pál grófnak voltak szőlőtermesztő birtokai és Böhönyén egy kastélyt is építtettek. Főként vadászni jártak ide, a présházat valamikor az 1800-as évek első felében kezdték építeni.

ae1e2d4a-1b01-448d-8121-b01bd37b3399.jpegZoltán megmutatta az ebből az időszakból megmaradt, itt talált mintegy 9,5 méter hosszú és 3,5 méter magas szőlőprést, amit restauráltatott és mint kiderült Európa legnagyobb fa prése. Azonban jóval a Festeticsek előtt, már az 1200-as évekből is maradtak fenn írásos feljegyzések a böhönyei szőlészet-borászatról.

Visszatéve Zoltán és a szálloda történetére, a helybéli származású tulajdonost az egyetem elszólította Böhönyéről Pécsre, majd a fővárosba. Elmesélte, hogy már jó pár éve a bankszektorban dolgozott Budapesten, amikor elkezdte elhívogatni az ottani barátait, kollégáit Böhönyére a borászokhoz. A szőlőhegyeket járva nekiszegezték a kérdést Zoltánnak: miért nem vesz itt egy kis pincét... A javaslat olyannyira szöget ütött Zoltán fejébe, hogy nem késlekedett sokáig a megvalósítással: először egy negyven négyzetméteres épületet vásárolt a szőlőhegyen, amelynek alapterületét mára megduplázta. Ez a népszerű és szinte mindig teltházzal működő Kispince Borbirtok. A ház és a wellness részleg 2020-ban épült, gyönyörű vidéki környezetben a kikapcsolódni vágyók számára. Nincs közvetlen szomszéd, csak a természet.
A házban 13 fő szállásolható el, kettő- és több ágyas szobákban. A felszerelt konyhát és étkezőt bármikor lehet használni, ugyanúgy, ahogy a kerti sütögetőt, bográcsozót, grillezőt. Mint Zoltántól megtudtuk főként családok, baráti társaságot jönnek ide pihenni vagy nagyobb események alkalmával (keresztelő, legénybúcsú), hiszen ilyenkor csak övék a birtok. Újabban, a home office elterjedésével már munkahelyi csapatok is egyre gyakrabban kibérlik.

Két évvel később pedig már a Nagypince Borhotel is készen állt a vendégek fogadására.  A koronavírus járvány embert próbáló időszakában szinte három hét alatt lebontották a felesleges falakat, rendbe tették a 130 méter hosszú pincét. A megmaradt falak lettek hotel alapjai, ahol 15 egyedi berendezésű fürdőszobás szobát alakítottak ki. Szobánk is egyedi designet képviselt és a kilátás a szőlőre különleges élményt nyújtott. Mint kiderült a nászutasok, vagy a helyszínen egybekelő párok (a Borhotel népszerű esküvői helyszín is egészen 200 főig) vagy a romantikára vágyó párok kedvence az Ámor lakosztály.

Mire mindez elkészült rengeteg tervezés és újratervezés volt szükséges és nem kis fejtörést okozott a tulajdonosnak a megfelelő kivitelezői csapat verbuválása. A leghűségesebbekkel mi is találkozunk, Gábort és Bobby-t még a gasztro-konyha munkálatai idekötik, no meg a legújabb projekt, a rusztikus hangulatú lovas panzió, ami ottjártunkkor került átadásra. A vacsora alatt egyértelművé válik, hogy nemcsak a kiváló minőségű és már díjnyertes saját  borok, a butikhotelek egyediségét és a több száz éves történelmi borvidék örökségét ötvöző dizájn vagy a mesés panoráma adja a Nagypince Borhotel különleges atmoszféráját, hanem benne van a tulajdonos szíve-lelke, odaszánt munkája és személyre szóló vendégfogadása.

A vacsora és diskurálás után még tettünk egy sétát a birtokon gyönyörködve a csodás naplementében és elsétáltunk a közeli kápolnáig és a Festetics kastélyig, amin már sajnos meglátszik az idő vasfoga, még mindig felsejlik rajta egykori pompája. Nem gondoltuk volna, hogy vissza már quadon jövünk, de a tulajdonos testvére, Roland meglátott minket és felajánlotta, hogy szívesen visszaszáguld velünk a birtokra. Még csak az első napot töltöttük Böhönyén, de máris számtalan kellemes élménnyel hajtottuk fejünket álomra. 

Másnap svédasztalos reggeli fogadott minket a hotel vendéglő részén. Volt minden, ami ilyenkor szokás: helybéli kolbász, szalonna, felvágottak, sajtok, friss zöldség, gyümölcs, müzli, gabonapehely, lekvár, joghurtok, gyümölcslevek, teák. A kávét és a kapucsínót úgy készítették, ahogy kértük és tojásételt is lehetett rendelni.

Jóllakva indultunk a környéket felderíteni, sétáltunk a faluban majd elindultunk a körülbelül fél órányi autóútra található megyeszékhelyre, Kaposvárra. Minden idelátogatónak ajánljuk Somogyország fővárosát, a festők, a virágok, és a szökőkutak városát. A szecessziós városközpontban érdemes felemelt fejjel járni: ugyanis közel 250 homlokzat, erkély őrzi a szecessziós stílust. A több mint száz éves, 3 éve pazarul felújított Csíky Gergely Színház pedig kihagyhatatlan, még akkor is, ha nem is egy színdarabra jövünk.

Vacsorára már Böhönyén voltunk és miután jól laktunk, részt vettünk egy borkóstolón a hotel alatti pincében, amit a medence mellett folytattunk. Bobby is csatlakozott hozzánk és betette a kedvenc zenénket így még hangulatosabb volt a naplemente utolsó sugaraiban gyönyörködni.

Csak szaunázás után mentünk aludni...de voltak más szállóvendégek, akik még tovább maradtak a hotel kertjében beszélgetni, borozgatni.

Szinte néhány pillanatnak tűnt a hétvége, úgyhogy mindenképpen vissza kell még térni! Zoltán az új lovas panziót ajánlotta, ami gyerekkel biztosan nagy élmény lesz. A Nagypincébe is visszavárnak, ahol különféle programokat szerveznek, például télen lesz itt disznóölés, amelyen egy kétmázsás cocát dolgoztak fel a vendégekkel közösen a régi hagyományok szerint.

Kinek ajánljuk?

Nemcsak borkedvelőknek, de aki szereti a jó borokat, a pincelátogatást, a szép dűlőket, annak mindenképp élmény ide eljönni.

Főként pároknak, akik szeretnének kettesben eltölteni egy romantikus hétvégét, vagy több napot is gyönyörű környezetben, távol a város zajától és egyéni személyre szabott vendégfogadásban részesülni.

Családdal, nagyobb társasággal a Kispince Birtokot és az új lovas panziót ajánljuk.

További információ:

https://nagypinceborhotel.hu/

Nézd meg rövid videónkat:

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr2818190727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása