Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Milyen segélyvonalakat hívhatok?

2022. december 23. - panpeterstop

Számos szervezet alakult azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik támogatás nélkül képtelenek kilábalni egy-egy válsághelyzetből.  Munkájuk életmentő is lehet! Sőt, ma már nemcsak telefonon, hanem az interneten, chaten és applikációkon keresztül is segítenek a hozzájuk fordulóknak. telephone-2817221_1920.jpg

Vannak olyan élethelyzetek, akár ide sorolható a Covid-járvány, a kudarchelyzetek, a veszteségélmények, de akár egyeseknek a karácsony is, melyek kihatnak a hangulatainkra, negatív irányba befolyásolva azt. 

 2020-ban a magyar kríziskezelő szolgálatok munkatársai több ezer, kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem miatt indított hívást és több mint 180 ezer lelkisegély-hívást fogadtak. Az utóbbi években jelentősen megnőtt azoknak a kiskorúaknak a száma is, akik éltek a segélyvonalak adta lehetőségekkel.  A lelkisegély-szolgálatok telefonos munkájanak önkéntesei a bajba jutott embert hozzásegítése problémái megoldásához vagy a baj megelőzéséhez, sőt akár életet is menthetnek munkájukkal!

Lényeges, hogy a segítségnyújtás során mindezeket szem előtt tartják:

  • állandó elérhetőség;
  • névtelenség, anonimitás – a bizalom megőrzéséért;
  • beleérző támasznyújtás;
  • az élet – mint érték – képviselete.

Milyen lelkisegély-szolgálatokat lehet keresni? 

 

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes) E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

 Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között ingyenes) 

IFJÚSÁGI LELKISEGÉLY Ingyen hívható hétköznapokon 17–21 óra között vezetékes számról és 30-as mobiltelefonról. http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/

NANE segélyvonal - Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek +36 80 505 101 Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 6–9-ig hívható

Várva Várt Alapítvány - krízisterhesek segítése:  +36 30 329 7315hétköznapokon
8-17 óra között, https://www.varvavart.hu/

Zöldszám anyáknak: +36 80 414 565 (anyasággal, szüléssel kapcsolatban); minden munkanapon 10–12 és 21–23 óra között hívható E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 6-tól reggel 6-ig, vezetékes számról hívható, ingyenes) E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

HIV-vonal HIV-pozitívoknak: 06-70-94-97-666 (vezetékesről vagy mobilról normál tarifával, éjjel-nappal hívható)

Kapcsolj egyből! anonim chat, iOS- és Android-rendszerről is elérhető alkalmazás. Ez a chat szolgáltatás megoldást jelenthet azoknak, akik nem tudnak, vagy nem mernek telefonon segítséget kérni. A lelki támogatás mellett az alkalmazás a felhasználó GPS-koordinátái alapján megmutatja, hogy az információkérés helyszínéhez mely intézmények esnek a legközelebb, amelyekhez bántalmazottként bizalommal fordulhatsz.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a nap 24 órájában elérhető a kapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás áldozatai számára, illetve segítséget nyújt prostitúcióval és emberkereskedelemmel kapcsolatos krízishelyzetekben is az ország egész területén és külföldön. 

Ha bajban vagy, az OKIT ingyenesen hívható +36-80-20-55-20-as számán, az okit@csalad.hu email címen vagy a Kapcsolj egyből! anonim chat-en akár azonnali segítséget is kérhetsz.

 Ha hasznosnak tarottad az összeállításunkat, oszd meg!

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-, Z-generációs vagy!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük a témában), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1118008300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.12.25. 10:56:39

Ha mind olyan, mint amit az öngyilkosságokról szóló hírek alatt szokás hirdetni (azok inkább kedvet csinálnak hozzá, nem segítenek... :( )
süti beállítások módosítása