Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

7 tipp nyári tespedés ellen

Nemcsak diákoknak

2015. augusztus 02. - panpeterstop

"Nyáron gyűjt az eszes"- tartja az örökérvényű mondás. Bár napjainkban már nem a betakarítás, a téli hónapokról való gondoskodás köti le az emberek nagy részének energiáját, mégis valahogy az évezredek során belénk ivódott, hogy nyáron is kell valami hasznosat tenni.

A nyár az egész évben robotolók számára a lazulás, a nyaralás, a pihenés ideje. Sokaknak viszont éppen ellenkezőleg, a június, július, augusztus a legstrapásabb hónapokat jelentik a munkájukban. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindhárom hónapot kivegyék szabadságba, de tagadhatatlan, hogy vannak olyan munkahelyek, ahol azért jellemző egyfajta uborkaszezon ilyenkor. A diákok is ekkor tudják kifújni magukat a stresszes vizsgaidőszak után. Vannak olyan szerencsések - zömében diákok - is, akik bőséges szabadságukkal nem tudnak hirtelen mit kezdeni, viszont lelkiismeretfurdalásuk támad az elhevenyészett nyári napok miatt. Nekik szeretnénk néhány hasznos tippet adni ahhoz hogyan lehet a nyári vakáció napjait kellemesen és hasznosan kiélvezni:

summer-635247_1280.jpg

1. Alapolvasmányok pótlása

Úgy érzed, hogy fontos lenne általános műveltséged megalapozására. Csak karácsonyi filmekben hallottál az evangéliumról, de szégyelled, hogy soha nem olvastál még egy könyvet sem a Bibliából? Kihagytad Jókait a suliban, inkább csak filmen nézted meg? Összekevered a görög mitológiát a keltával? Nosza, kiváló alkalom pótolni a lemaradást! A helyi könyvtárban biztosan rengeteg kincset érő könyvet tudnak ajánlani neked. 

2. Új dolgok tanulása, amire a hajtós időszakban sosincs időd

Például, elsajátíthatod egy hasznos számítógépes program alapjait, megszerezheted a jogosítványt, elvégezheted valamilyen nagy presztízsű egyetem online képzését, megtanulhatsz anyukádtól sütni-főzni, felelevenítheted megkopott idegen nyelvtudásodat, eljárhatsz képzőművészeti klubokba, tanfolyamokra vagy belekezdhetsz egy új sportágba.

3. Jótékonykodás vagy önkéntes munka

Besegíthetsz valamilyen civil szervezetben, de saját környezetedben is felajánlhatod segítségedet,

például időseknek, kismamáknak házimunkában, gyerekvigyázásban, bevásárlásban. beteggondozásban.

4. Takarítás, felújítás

A melegben gyorsan száradnak a ablakok, a függönyök, a szőnyegek, nekiállhatsz a takarításnak. Ruháidat, holmijaidat is átválogathatod, a szükségtelenné vált darabokat, használati tárgyakat ismerőseiddel elcserélhetitek, vagy az előbb említett civil szervezetekhez leadhatod őket, de rendezhetsz garázsvásárt is. Ha meguntad az egyik bútorodat, akár le is festheted. Ha tudsz varrni, készíthetsz új függönyt, párnát vagy ágytakarót.

5. Barátságok, rokoni szálak felelevenítése

Itt az idő rég látott unokatestvéreid, volt osztálytársaid látogatására, de nagypapádtól vagy a szomszéd idős nénitől is megkérdezheted hogyan élte meg a történelmi jelentőségű időszakokat. Meglepheted szeretteidet egy ráérős villásreggelivel is - mellé egy csokor illatos nyári virággal. Külföldi ismerőseidet is meginvitálhatod, körbevezetheted a városon vagy főzhetsz nekik egy jó gulyást.

6. Kreatív ajándékok készítése

Mindig is szeretted volna valami egyedi, saját készítésű ajándékkal meglepni a szeretteidet, de az időhiány megakadályozott ebben? Most tervezhetsz előre, elkezdheted a családfát, vagy a személyes fotóalbum összeállítását, szervezhetsz közös programot vagy készíthetsz ajándékba házi lekvárokat, befőtteket, szörpöket.

7. Állampolgári, közéleti aktivitás

Ha eddig időd ugyan nem volt, de igényed volt rá, hogy kiállj valamilyen közügyért, akkor most körülnézhetsz, kereshetsz egy elveiddel harmonizáló szervezetet, vagy felemelheted szavad egy ügyért levélben, kommentben, de akár petíciót is indíthatsz vagy szervezhetsz egy találkozót, klubot, létre hozhatsz Facebook csoportot.

 Nektek van még hasonló hasznos tippetek?

 

 

 

 Ha kedvedre való, hasznos volt ez a cikk, a Pánpéterstop Facebook-oldalon is csatlakozhatsz és tetszésedről biztosíthatsz úgy, hogy nyomot hagyhatsz egy lájkkal!

Ha tetszett ez a bejegyzés, iratkozz fel a hírlevélre (dorniko@gmail.com címre küldj egy emailt, hogy "hírlevelet szeretnék") hogy értesülj a legfrissebb bejegyzésekről! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr127674836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása