Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Sir Bob Geldof beszólt: sorozatgyilkosok vannak a mai fiatalok között

Sokkoló beszéd a nemzetközi ifjúsági csúcstalálkozón

2015. november 22. - panpeterstop

Bob Geldof ír zenész, békeharcos aktivista a fiatal nemzedéket hibáztatja a világon végigsöprő terrorhullámért. A saját zenésztársaival szemben is rendkívül kritikus, 64. évét taposó Geldof a héten a "One Young World" nevű ifjúsági csúcstalálkozóra sem szerelmes éneket ment előadni, hanem egyenesen azt állította, hogy a fiatalok kezei "vérrel vannak bemocskolva". 

"Ez a generáció, a ti generációtok már be van mocskolva vérrel. A ti korcsoportotok Szíria gyilkosai. Korosztályotok emberei gyilkolnak embereket Bejrútban, Sharm el-Sheikh-ben" - mondta a a megakoncert-szervezőből nagyvállalkozóvá lett rocksztár. 

"És most mindenek felett azok járnak a fejünkben,  akik Párizsban elmentek a pop koncertre  vagy foci meccsre vagy csak lementek szórakozni a barátaikkal vagy szüleikkel, meginni valamit, esetleg kiugrottak egy kávéra, azok az emberek, akiket saját generációjukhoz tartozó társaik gyilkoltak meg..." 

young-terror.jpgKép forrása: Rolling Stone Magazine

 Geldof saját korosztályának hibáit is beismerte:

"Mi öregemberek is meghallgattuk azokat az idősebbeket, akik azt mondták nekünk, hogy mi vagyunk a ragyogó jövő. Ez egy klisé - ti a jelen vagytok" - tette hozzá. 

"Mi [az idősebb nemzedék] nem tudunk sokkal többet tenni, minthogy azért beszélünk nektek, mert elszántan arra törekszünk, hogy visszaszívjuk tévedéseinket."

"A zászlók azért aranyosak itt - de semmi egyéb."

"Természetesen toleranciára, szeretetre és megértésre van szükség.  Amit pedig végül meg kellene érteni  az együttérzés. És kudarcot vallotok."

"És szépen eljutunk a 100 és 200 évvel ezelőtti kritikus pontra,  ami 1915-ben  egy világháború mérhetetlen tetőpontja volt."

A párizsi tragédiára utalva arra biztatta az Y-generáció tagjait, hogy tegyék félre a terrortámadás következtében létrejött érzelmeket és hiedelmeiket; valamint kritizálta  a fiatalokat azért, hogy nem használják a rendelkezésükre álló technológiai eszközöket arra, hogy jelentősen befolyásolják a dolgokat.


marie.jpgMarie Mosser, 24 éves, a párizsi terror támadás egyik áldozata. Forrás: http://edition.cnn.com/interactive/2015/11/world/paris-victims/

De ki ez a Geldof és milyen jogon szól be?

Bob Geldof a punkzenét játszó Boomtown Rats együttesel indult el Írorszságból a világot jelentő deszkákon az I don't like Mondays című dallal.  az 1984-85-ös etióp éhínségről szóló hírek hatására elindította Band Aid nevű kezdeményezést, majd megszervezte a Live Aid segélykoncerteket. Az első 1985-ös Live Aid koncert a Woodstock utáni idők legnagyobb koncertje lett, amin a rockvilág színe java megjelent. Megvalósításáért 1986-ban Béke Nobel-díjra is jelölték a zenészt. A kitüntetést azonban Elie Wiesel, író, Holocaust-túlélő kapta meg, viszont II. Erzsébet angol királynő Geldof-ot lovaggá ütötte jótékonysági tevékenységéért. Következő mérföldőként a "Do They Know It’s Christmas?" című dallal beírta magát a rocktörténelembe és további olyan híres segélydalokat inspirált, mint a "We are the World". Geldof a színészetbe is belekóstolt, és szerepet vállalt A fal című Pink Floyd-film főszereplőjeként. Idővel a humanitárius munka zenészi karrierjét háttérbe szorította. Elmondása szerint ekkoriban olyasvalakinek kezdték látni, aki ő valójában nem volt: idős nénik mentek oda hozzá, és amikor megérintették, elsírták magukat. A jótékonykodás nemcsak az afrikai éhezők ezrein segített, hanem végül kifizetődött Geldof számára is: 1992-től  üzletemberként egy tévés produkciókat gyártó céget alapított. Néhány éve azt is rocksztár megengedhette magának, hogy  500 ezer fontot ajánljon fel a királyi családnak csak azért, hogy reklámjával (egy óriási gyémánt képével) beboríthassa az egész palota fő szárnyát a  királynő trónra lépésének 60. évfordulójának alkalmából; és az űrbe is tervez utazásokat fejenként 100 000 dollárért.

Gyakori szónok konferenciákon, előadásokat is tart (Magyarországra 2012-ben a Hay csoport hívta meg előadónak). Így került sor arra, hogy One Young World konferencián  a 18-30 éves vezetők globális fórumának kiemelt előadójaként szót emelt. Kérdés, hogy üzenete valóban befolyásolhatja a fiatalok gondolkodásmódját, egyáltalán elért-e az érintetettekhez vagy célján túllőve saját kudarcait, félelmeit vetítette ki a humanitárius.

one_young_world.jpgOne Young World konferencia

Nem rosszindulatból kritikus

Geldof-ról úgy hírlik, hogy nem bánik kesztyűs kézzel sztártársaival sem. Például a 2007-ben  megrendezett Live Earth, globális felmelegedés elleni megakoncert-sorozatatról azt nyilatkozta a HVG-nak adott interjúban, hogy a Live Earth célja csupán az, amivel mindenki tisztában van, az az, hogy az emberek figyelmét felhívja a globális felmelegedésre. Szerinte a nagy show előtt inkább hatékonyan kellett volna lobbizni, például konkrétan azért, hogy Bush a kínaiakkal és az indiaiakkal együtt írja alá a kiotói egyezményt. Enélkül a koncert volt nem más, mint sztárparádé. Az öregedő sztár kihangsúlyozta azt is, hogy azért nem rosszindulatból kritikus. 

geldof-u2.jpgA fiatal Geldof, a másik világhírű ír zenész-humanitárius aktivistával, Bono-val a Live Aid-en

Tragédiák sorozata

Az üzletemberként is  befutott zenész magánélete már kevésbé irigylésre méltó. Az ír-belga házaspár gyermeke 7 évesen elveszítette 41 éves édesanyját és az ügynökként dolgozó apja kevés időt töltött vele. A Kanadában illegális bevándorlóként zenei újságíróként tevékenykedő fiatal Bob kiutasítása után hazájába visszatérve indult el  a zenei pályán, amely aztán töretlenül ívelt felfelé. Geldof már befutott zenészként vette el az ismert modell - tévébemondónőt Paula Yatest, akivel családot alapítottak és 3 lányuk is született.  Paula 9 év után lépett le  az ausztrál INXS együttes frontemberével, Michael Hutchence-szel, akitől szintén született egy lánya. Először Huttchence követett el öngyilkosságot, akit néhány év múlva a 41 éves Paula egy üveg vodkával és néhány pirulával követe a halálba. A négy gyermek Geldof-hoz került.

thomas-cohen-peaches.jpgPeaches Geldof férjével Thomas Cohen zenésszel és gyermekeivel Kép forrása: theguardian.com

Egyik lánya  Peaches, modellként, újságíróként és televíziós műsorvezetőként vált ismertté az Egyesült Királyságban.  Az 1989-ben született Peaches Geldof korán férjhez ment Thomas Cohen zenészhez és két fiuk született. A Geldof-lány egy éve halt meg kábítószer-túladagolásban. A tragédiáért magát is felelőssé teszi a a gyászoló apa: "A hibás én vagyok. Apaként felelős voltam érte és kudarcot vallottam” - ismerte el egy interjúban.

Facebook-on is csatlakozhatsz, ott is követheted az oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr538096188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.11.23. 19:35:23

GELDOF BÁCSI, ERRE GONDOLTÁL ?????????????

A drog, ami a szír háborút pörgeti: Captagon
Földes András
Földes András követés
2015.11.21. 07:28

Érdekesség, hogy miközben a szír háborúban egy sor, az iszlám vallás tanításaira hivatkozó szervezet is küzd egymással, Szíria a világ egyik legnagyobb amfetaminfelhasználója. Több nemzetközi lap is beszámolt a drogok elképesztő elterjedtségéről a Közel-Keleten, és ezen belül is Szíriában. A BBC pedig egyenesen azt írta, hogy a szír polgárháborút a drog pörgeti.
Démoni erejű szer

Ez a drog természetesen nem a pszichedelikumok, vagy a lassítók közül való, hanem egy pörgető. A szír polgárháborús események a Captagon nevű szerrel kapcsolódnak össze. Az amfetamintartalmú szerből nem csak rettentő sok fogy, de az országban jelentős mennyiséget is gyártanak. Nem a háború ellenére, hanem éppen azért.
000 Par8335047
Fotó: Joseph Eid

A témában megjelenő cikkek szinte démoni hatású szerként mutatják be a pirulát. Egy kiugrott ISIS-harcos úgy nyilatkozott: "Nem tudod lehunyni a szemed, nem tudsz aludni, felejtsd is el. És bármi is próbáljon megállítani, nem fog sikerülni." Mások úgy nyilatkoztak, hogy "Miután bevettem a Captagont, nem ismertem félelmet."

A Captagont nem csak az ISIS, de a szír lázadó csoportok tagjai is használják.
Az amerikai egyetemisták durvábbat használnak

Az emberfeletti képességeket biztosító Captagon azonban nem valami különleges anyag. A Vox rámutat, hogy a tablettában található amfetaminszármazék pont ugyanúgy működik, mint az összes hasonló szer. A speedhez hasonlóan felpörgeti a pulzust, emeli a test hőfokát, fokozza az éberséget, csökkenti az étvágyat, javítja a koncentrációt. Ezen anyagok közül azonban nem is számít a legerősebbnek. Az amerikai egyetemisták körében népszerű Aderall például sokkal hatásosabb.
Persze, hogy a németek találták ki

A Captagont az 1960 körül a német Degussa AG fejlesztette ki, foglalta össze a Foreign Policy. A szert depresszió, hiperaktivitás, narkolepszia kezelésére használták, amíg a 70-es években rá nem mutattak mellékhatásaira. Az amfetaminszármazék ugyanis erősen addiktívnek bizonyult. A legális terjesztés megszűnésével kezdődött a Captagon sikersztorija, mégpedig az illegális szektorban. A szer népszerűsége az utóbbi három évben ívelt felfelé, a szíriai konfliktus bedurvulásával.

A Vox által idézett drogszakértő arra is rámutat, hogy egyedül a Captagon nem is tehető felelőssé a közel-keleti országban dúló brutalitásért.
Gyártják, csempészik, árulják

Sokkal különlegesebb viszont a szer elterjedtsége a régióban. Az igényeket jelzi, hogy október 26-án a libanoni rendőrség lekapcsolt egy szaúdi herceget, aki magánrepülőjén két tonna Captagon tablettát - és egy kevés kokaint - próbált Szaúd-Arábiába csempészni.
000 Nic6251980
Fotó: Karam Al-Masri

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának jelentése szerint a világon lefoglalt amfetaminszármazékok 56-százaléka a Közel-Keleten kerül a hatóságok kezébe, írja a Foreign Policy. A Vox szerint a libanoni hatóságok egyetlen hónap alatt 200 millió dollár értékű Captagont koboztak el: a szer jó része a feltételezések szerint Szíriába ment volna.

A szír konfliktusban nem csak a harcosok felpörgetésén keresztül játszik egyébként szerepet az amfetaminszármazék. A központi hatalom megszűnésével sokkal veszélytelenebb lett a drogtermelés is, amely a Foreign Policy szerint hatalmas bevételhez juttatja az egyes harcoló csoportokat.A BBC arab nyelvű kiadásának dokumentumfilmjében az egyik lázadó csoport vezetője, és droggyáros elmondta: a konfliktusnak köszönhetően meg tudta sokszorozni Homsz mellett működő droglaborjának kapacitását.

A Time egy riportjában pedig megemlíti, a drog szállítása, kereskedelme is jelentős bevételi forrása mind az Aszadot támogató, mind az ellene harcoló csapatoknak. De a bizniszben benne van a Hezbollah is.

Csavar a történetben, hogy nem csak az ISIS katonái harcolnak beszpídezve. Az amerikai hadseregben go-pill néven vannak rendszeresítve amfetamintartalmú szerek. A légierő pilótái go-pillezve repkednek Szíria felett, azaz a szír polgárháborúban jelenleg beszpídezett katonák bombáznak beszpídezve gyilkolászó terroristákat.

midnight coder 2015.11.24. 07:03:22

@kvadrillio: Abban a térségben már akkor pont ilyen lelkesen ölték egymást az emberek, amikor még a puska sem volt feltalálva, nem hogy az amfetamin.

midnight coder 2015.11.24. 07:09:26

Geldolf bácsi pedig buta mint a tök. Egy korosztályt egy kalap alá venni kb. olyasmi, mint ha Hitlert és az általa kiirtott zsidókat vennénk egy kalap alá, elvégre egy generáció voltak.

Ez a szeressük egymást gyerekek dolog már a 60-as években is feneketlen ostobaság volt. Már akkor sem egy emberiség létezett, hanem sokféle kultúra, és a hippik csak az egyik kultúra elfajzott képviselői voltak. Más kérdés, hogy akkortájt ez a kultúra domináns volt. Ma viszont ennek kb. az utolsó pár évtizedét éljük. Az euroatlanti civilizációt szép lassan beelőzi a keleti és az iszlám. A békeharcosoknak pedig levágják a fejét. Vagy a tökét, és mehetnek eunuchnak a brüsszeli sejk háremébe.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.11.24. 07:32:31

MIlyen jó, hogy Geldof fiatalasága idején nem voltak háborúk... ja várj, de.
süti beállítások módosítása