Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Hogyan kommunikálj idősebb szeretteiddel?

2022. december 20. - panpeterstop

Az idősebb generációba tartozó szeretteinkkel való kommunikációban figyelembe kell venni az egyén eltérő sajátosságait, a kulturális értékeit, és a korral járó nehézségeket. Sokan egész máshogy szocializálódtak, mást jelent számukra a tisztelet, mint a fiatalabb nemzedékeknek.  Az idősebb emberek gyakran érzékenyebbek, sebezhetőbbek. A hatékony kommunikáció nélkülözhetetlen az idős emberekkel való kapcsolattartásban. Ehhez hoztunk néhány tippet.grandmother-453131_1920.jpg

A magasabb életszínvonal és az orvostudomány fejlődése miatt a várható élettartam sok országban jóval a nyolcvan év fölé emelkedik. A rejtélyes Z generáció könyveben is írtam, hogy olyan társadalomban élünk, ahol a második világháború utáni baby-boomer generáció (1946-1964) - vagy magyarul Ratkó-nemzedék - egyre nagyobb számban éri el az idősebb kort, és a lakosság egyre nagyobb rétegét képviseli. Európa népessége egyre öregszik, a munkaképes korúak száma pedig csökken. A baby-boomerek közül sokan már nagyszülők és nyugdíjasok vagy nyugdíj felé közelednek. Szót kell még ejteni a veterán nemzedékről (1928-45) is, akik közül ma már nemcsak nagyszülők, hanem dédszülők is.  Világháborúkat is megéltek és megtanulták hogyan kell túlélni, hogyan kell alkalmazkodni a változásokhoz. Sokan még magázták szüleiket, sőt, házastársaikat is. Mást jelent számukra a tisztelet. A tiszteletadás hagyományos formáit ők még ma is igazán komolyan veszik.

A Joint Research Centre, az Európai Bizottság háttérintézetének jelentése szerint 2015 és
2019 között 22,9 millió európai fiatal vált a munkaképes korú népesség részévé, míg ugyanebben az időszakban 26,6 millió munkavállaló érte el a nyugdíjkorhatárt. Magyarországon 2021-ben az öregedési index – amely már jó
ideje folyamatosan növekszik – 139 feletti. Ez azt jelenti, hogy száz gyerekre és fiatalkorúra nagyjából 139 időskorú jut.

Sajnálatos módon a társadalom túlnyomórészt negatívan viszonyul az öregedéshez, és gyakran aláássa az idősek értékét és egyedi nézőpontjaik érvényesülését.

Ebben a szituációban Frank Schirrmacher Matuzsálem­összeesküvés című bestseller szerzője szerint a nyugati civilizáció még krízishelyzetében is önsorsrontó módon viselkedik. Ismerteti, hogy az öregeket a tévéreklámok diszkriminálják vagy kicikizik, a munkahelyekről kiszórják őket, a családban pedig háttérbe szorítják őket. Schirrmacher lát némi önkorrekciós lehetőséget, hiszen a fogyasztói civilizáció emlőin nevelkedett nyugat-európai és amerikai idősebb generációk (köztük a legnépesebb, a "baby boom-nemzedék") készülnek nyugdíjba, amelyeknek az életesélye is jobb, és a gazdaság is igényt tart az euróikra. De ez önmagában kevés. Schirrmacher szerint gyökeres kultúraváltásra van szükség, "az öregséggel szembeni rasszizmus" (Altersrassismus) és a fiatalságot istenítő kultusz lerombolására. 

Gerontológusok, társadalomkutatók a kiutat az öregek tartós, élethossziglan tartó társadalmi integritásában, beszűkített életterük megnyitásában látják. Az időseket is hasznossá kellene tenni, illetve elérni azt, hogy magukat is hasznosnak érezzék; de úgy, hogy a mérce ne a teljesítmény legyen. Ám arról, hogy a társadalom átnevelése, az öregek identitásának és önbizalmának visszanyerése miként menjen végbe, nem sokat tudunk meg sokat tudunk meg a könyvből. 

Érdemes visszatérni a régebbi gondolkodásnak ahhoz az eleméhez, amely szerint az időskor értéke a tudás, a tapasztalat átadása a fiatalabb korosztály számára, amit ki kell használni. Lényeges, hogy magát az öregkort, annak értékét – a tudást és a tapasztalati bölcsességet – a társadalom értékévé tegyük és ne teherként tekintsünk rá. 

Hogyan kommunikáljunk velük?

Az idősebbekkel való sikeres kapcsolattartás gyakran egyedi kommunikációs készségeket és stratégiákat igényel. A következő listával szeretnék ehhez segítséget nyújtani:

 
Légy együttérző!

people-3190628_1920.jpgA fizikai változások okozta kihívások, (például a lassabb mozgás, a feledékenység, a rászorultság érzése és a gyász) csak néhány a viselkedési formák közül, amelyekkel szembesülhetünk. Nagyon hasznos, ha egy pillanatra is egy idősebb bőrébe bújunk. Fejezd be gondolatban a „Nem lehet könnyű…” vagy „Biztosan nehéz…” kezdetű mondatokat.

Például: "Annyira kedvetlen ma. Nem lehet könnyű a rokonai vagy házastársa nélkül élni.”

„Olyan lassan csinál mindent. Biztosan nehéz mindennap megbirkózni az ízületi gyulladással.”

Az idősebb felnőttek iránti empátia hatékony módja a türelem és az együttérzés kialakításának. Ha minden erőfeszítés ellenére elfogy a türelmed, érdemes akkor visszamenni hozzá, ha már nyugodtabb lelkiállapotban vagy.

Figyelj rá!

Hallgasd meg, ne szakítsd félbe. Ne érezz késztetést arra, hogy betöltsd a beszélgetések során előforduló csend időszakait. Egy rövid szünet azt jelentheti, hogy az idősebb szeretted a válaszán gondolkodik, és nyugodtan végiggondolja a beszélgetést vagy a válaszadás módját. A hallgatás azonban mindkét irányban megy, ezért próbáld meg megállapítani, hogy a másik személy is figyel rád,  hallja, jól érti-e amit mondasz. A szleng és a divatos kifejezéseket érdemes kerülni. Ha mégis használnánk ilyeneket, magyarázzuk el jelentésüket.

Fogadd el a véleménykülönbségeket!

Még a legösszetartóbb családokban, baráti társaságokban sem ért egyet mindig mindenki mindenkivel. Tiszteld a véleményét ugyanúgy, ahogy szeretnéd, hogy ő is tisztelje a tiédet. A kritika és az ítélkezés védekezésre készteti az idős személyt.  Ehelyett ragaszkodj az „én” kijelentésekhez, például: „Aggódom, mert úgy tűnik, mintha fogytál volna..."

Légy türelmes!

Ne akarj mindent egyszerre megoldani.  A túl sok és új  információ miatt attól tarthat kicsúszott  irányítás a kezéből.
Amikor mindenki stresszes, vagy  ellenkezőleg, éppen ünnepel, érdemes kerülni a fontosabb, súlyosabb kérdéseket. Ha különösen feszültnek érzed magad, ne hozd fel a kényesebb témákat.

Ne adj tanácsot, ha nem kéri!

Az idősebbek egész életükben nevelték, tanácsolták a fiatalabbakat, a gyermekeiket, így egy gyermektől – még egy felnőtt gyermektől is – nem biztos, hogy olyan jól jön a tanács. Ezért ha a szüleidről, nagyszüleidről van szó, legjobb elkerülni a tanácsadást, hacsak nem vagy biztos benne, hogy kérte. Általában jobb, ha egy semleges külső fél  a "tanácsadó". Bátorítást és támogatást nyújthatsz anélkül is, hogy tanácsokat adnál.

Kezeld felnőttként!
Ne feledd, egy idős is felnőtt, akinek joga van saját döntéseit meghozni! Bosszantó és lealacsonyító érzés, ha valakivel gyerekként bánnak vagy lenézik. Több választási lehetőséget adj, hogy érezze minden döntéshez felnőttként hozzájárul.
A legjobb, amit tehetsz, ha tiszteletben tartod a kívánságait. 
Ne erőltess rá dolgokat, ne nyaggasd!. Az ultimátumokra csak felkapja a fejét, a vitatkozás tönkre teheti a kapcsolatot. Ehelyett nyomatékosítsd, hogy minden döntéshozatali folyamatban részt vesz. Mutasd ki, hogy értékeled a véleményét.
 
Vond be a beszélgetésekbe!
Mboy-1870328_1920.jpgonológok helyett, vond be a beszélgetésbe. Tegyél fel nyílt végű kérdéseket, például:
Miért nem akarja, hogy Margit unokatestvérét is elhívják ebédre?
Emlékszik valami divatra fiatalkorából? Népszerű frizurák? Ruházat?
A világ mely eseményei voltak rá a legnagyobb hatással? 
    Van valami, amit megbánt, hogy nem kérdezte meg a szüleit? 
Sokan közülünk nem kérdezzük meg eleget az idősebb hozzátartozóinkat az életükről. Pedig a beszélgetéseknél nincs jobb módja annak, hogy közelebb kerüljünk egy személyhez. A fiatalkorára vonatkozó kérdésekre adott válaszai alapján pedig kerekebb képet kapunk az idősebb generációról, problémáikról, viselkedésük mozgatórúgóról, értékrendjükről.

Filmajánló a témában

Kvartett - A nagy négyes

 Az idős muzsikusok és énekesek számára létrehozott intézet a cselekmény helyszíne, amely nagy vonalakban az öregedés elfogadásáról, humorról, zenéről, egymás tiszteletéről szól. Jean (Maggie Smith ), az öregedést és a rajongás hiányát elviselni képtelen nagyasszonyt alakítja. Wilf (Billy Connolly) pedig kihasználva állapotát, ledobja a gátlásait. A film egyébként  a szintén hetvenes Dustin Hoffman első filmje rendezőként.

Dal Marionnak

Idős emberek viháncolnak úgy, mint a tizenhat évesek? A film alkotói szerint igen. 

Oszd meg, ha hasznos volt!

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-, Z-generációs vagy!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük a témában), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Fotók: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr618006984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.12.21. 13:10:02

Egyszerű a megoldás. Azokkal az idős hozzátartozókkal, akik összeférhetetlenek, nem kell kommunikálni. Jellemzően van más, akivel kijönnek, van más, aki elviseli őket, vagy ha nincs, akkor annak oka, hogy teljesen összeférhetetlenek. Legtöbben nem csak idős korukra válnak ilyenné, hanem már fiatalon is elviselhetetlenek. Nekem is a ilyen több ilyen közeli rokonom van. Inkább tartom a távolságot, minthogy egymást öljük.
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy ne legyenek a kapcsolat megszakítasának büntetőjogi következményei. Mert sajnos a nemnormális rokonról is gondoskodni kell a jogszabályok alapján.

Pláne oldalági vagy többedfokú rokonnál egy baráttal, élettárssal is közelebbi kapcsolatban lehet az ember.
süti beállítások módosítása