Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Pajor Tamás tehetséges ez nem vitás. De nézd meg a többieket is!

2018. április 21. - panpeterstop

Czeizel Endre szerint a kivételes tehetség kialakulása az örökletes adottságok és a környezeti tényezők szerencsés egybeesésének és kapcsolatának az eredménye. A Pajor családban úgy látszik ezek a feltételek adottak, és nem csak egy generáción belül.

Bach családfájában több mint hatvan zenészt találunk, Pelé és Puskás Öcsi édesapja egyaránt komoly szinten futballozott, ám korántsem voltak a fiukhoz mérhető játékosok. József Attila apja szappanfőző munkás, édesanyja mosónő volt. Pajor Tamás közvetlen családjában nem voltak zenészek, de édesapja például kiváló sportember és sportújságíró, valamint minden gyereke kreatív alkotó.

Bár egy interjúban Pajor úgy nyilatkozott, hogy megpróbált mindent elkövetni, hogy ne legyen köze gyerekeinek a művészethez, ez nem sikerült:

Amikor a gyerekek kicsik voltak, nagyon sokat viccelődtünk, nevettünk. Emellett komoly dolgokról is szó volt, és igyekeztünk az őszinteség légkörében élni. Ugyanakkor a poénok és a kreativitás folyamatos jelenléte miatt, a nevetési és egyéb ingerküszöb nálunk jelentősen eltolódott. Egyszóval, ha otthon valamivel lehet hatni, az máshol különösen működni fog. Pont ez mutatja, hogy Klárinak mekkora érdeme van abban, hogy Kristóf, Ábrahám fiaim és Hanna lányom érett felnőttek, és az Úrban hívő fiatalok lettek. Megpróbáltam mindent elkövetni, hogy ne nagyon legyen közük a művészethez, de nem sikerült. A művészet válhat kultusszá, vallássá. A magam részéről fontosnak tartom, hogy konszolidált, kiegyensúlyozott életet éljek, mert az élet sokkal fontosabb, mint az alkotás.

István

Tamás édesapja, a veterán generációs, 80 év körüli Pajor István ma is rendkívül aktív életet él, sportol, edző és még cikkeket ír, interjúkat készít. Pajor északi összetettben (sífutás és síugrás) ötszörös magyar bajnok, síszakedző snowboard oktató, és nem mellékesen hegymászó. 46 éves korában kezdett el hegyet mászni, akkor 5-6000 méter magas hegyekre jutott el, majd 52 évesen 1990-ben a Magyar Hegymászó Klub expedíciójának keretében oxigénpalack nélkül megmászta a 8201 méteres Cho Oyu csúcsát, amely teljesítménnyel részese lett a 6. legmagasabb csúcs első magyar csúcshódításának. Édesapja is sportolt, akit a holokauszt során elvesztettek. István gyerekként a kistarcsai gettóba kényszerült. Bővebben a családról, Istvánról ebben a videóban beszél:

Kristóf

Kristóf, Pajor Tamás legidősebb fia kapcsán kicsit vidámabb vizekre evezhetünk. Mivel az élet nem mindig csupa  móka és kacagás, nagy szükség van  mindkettőre. Talán előbb a mókára, majd a kacagásra, de mindenesetre  profi nevettetőkre, akik valamelyest képesek nyomdokaiba  lépni az olyan régi öregeknek, mint Latabár vagy Hofi. A MOMÉ-n végzett alkotó a hazai abszurd humor éllovasát 8 éve a YouTube-on  Gyógybalzsam néven találhatjuk meg, Facebookon pedig a Kristof Pajor Photgorahpy az ő oldala. Nem nagyon kell keresgélni honnan jött elő az erre való hajlandósága:pajor_kristof_1.jpg

 “A televíziós operatőrködésen túl számomra a kreativitásom megélése az abszurd humor műfajában rejlik. Amikor kiskoromban kivettük a videótékából a Gyalog galoppot, és leültem, hogy megnézzem, az első jelenet után tudtam már, hogy ezt nem fogom olyan könnyen elfelejteni. Azt hiszem, ez adta meg a végső löketet, hogy a humor felé induljak el. Később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szaka tökéletes táptalajt adott ennek a kreatív munkának. (...) Az alkotói folyamat teljesen egyedül zajlik, bár néha apukám és az öcsém kisegítenek ötletekkel, mivel tőlük sem áll távol az abszurd humor. A kivitelezésben sokszor az ismerőseim segítenek, de alapvetően nem jellemző rám, hogy együtt dolgozom valakivel. Amikor együtt dolgozom valakivel, az azért van, mert együtt dolgozom vele.”

-olvashatjuk a phenomenon.hu-n. Abszurd humorára az index is vevő, többször is szemlézte performanszait, például legutóbb:

 A dalhoz aztán az abszurd humor dilivonatján robogó Pajor Kristóf rendezett klipet, ő a főszereplője is a videónak, amelyben egy papírzacskóval a kezében előbb jól elvágódik, aztán végiggurul egy rakás látványosan téli helyszínen. 

A 2015-ös egyik videója után pedig maga Fjallraven képviselője kereste meg, hogy megajándékozza egy kabáttal:

Hanna

Hanna, Tamásék egyetlen lányának munkái könyvillusztrációként, plakátként, falfestményként, és számos egyéb formában is sikert aratnak. Az ábrázolások a képző- és az iparművészet különleges határterületén mozognak, hiszen egyrészt önálló esztétikai minőséggel bíró alkotások, másrészt mindennapi használati tárgyak – például bögrék, képeslapok, meghívók – designelemeiként is megjelennek. Családi, egyéni portrékat is készít.
pajor_hanna.jpg

Képek forrása hannka.com és Facebook-oldal

Szeretem megragadni a pillanatokat, szeretek felfedezni új dolgokat. Apróságokat. Szeretek inspirálódni a természetből, az emberekből, álmokból, reakciókból, zenékből. Számomra mindig érdekes volt hogyan tudom visszaadni a valóságot másképpen, mindent felforgatva, a szimmetrikust aszimmetrikussá, a vízszintest függőlegessé téve, a négyzetet körré, a szomorút vidámmá változtatva, vagy épp fordítva. Meseszerű világomban az állatoknak ruhájuk van, az emberek, a házak repülnek és soha sincs ugyanolyan. 

- nyilatkozza honlapján.

Klára

Ugyan Tamás felesége, Klára nem művészeti terülten tevékenykedik, de munkája figyelemreméltó. Egy személyes vonatkozást itt megemlítenék. Egy nagyon kedves, szerény sorsú ismerősöm mesélte egyszer, hogy egy jótékonysági szervezethez fordultak barátjuk ösztönzésére, ahonnan rengeteg segítséget kaptak. Azt is elmondta, hogy az egyik segítő Pajor Klári volt. 

A zenész így vallott egy interjúban feleségéről:

Én otthon is körülbelül az vagyok, aki a színpadon. Ahhoz, hogy szárnyalhassak, nagy részben Klárinak kellett a családi motort működtetni. Tágabb értelemben harminchét, de házastársi hűségben harminc éve mellettem éli át a ki nem kapcsolható előadást.

Tamás

Pajor Tamást pedig nem szükséges bemutatni, hiszen rengetegen ismerik munkásságát, de aki kíváncsi bővebben, olvassa el ezt a vele készült interjúmat. Amit talán feltétlenül meg kell említeni vele kapcsolatban, hogy mindig képes felülmúlni önmagát. A Neurotic után néhány egykori rajongó legszívesebben lehúzta volna a rolót felette azon lamentálva, hogy hívőként már hiányozni fog belőle mindaz a vehemencia, ami a dekadenciából jött...(Ó figyeltek! Vehemencia - dekadencia...jönnek mindjárt hozzám is a rímek...és gyorsan rövidítek :-) No, de a sopánkodóknak nem lett igazuk, mert Pajor lemezei sikeresek lettek, megkapta a legutóbbi album a Fonogram díjat, Pajor Artisjus díjas szövegíró lett. Legutóbbi dala, melyet a Budapest Dal pályázatra írt szenzációs, megkockáztatom, hogy még Leonard Cohen is hátba veregetné érte, ha még élne. Én rá szavaztam. Itt lehet még leadni a voksokat a legjobb Budapest dalra, természetesen bármely pályázóra: 

 https://www.budapestdal.hu/

Személyes kedvencem pedig a Gyere ki! Még kisgyerek voltam, amikor nővérem megmutatta, aki a kisképzőben hallotta valakitől. Rendkívül őszinte, hiteles és nekem zeneileg is bejön. Zenészek, szerintem ez a kb. 1988-as dal (is) egy jubileumi feldolgozásért kiállt!!!

Képek forrása: Pajor Tamás Facebook-oldal, honlap, instagram

A témánál maradva még érdekes lehet: 

„Nem botrány, nem lázadás, hanem egy teljes belesimulás a tömegáramlatba”

MINDEN EMBER FÜGGŐ

PAJOR TAMÁS KÖZEL 2000 EMBERT TÁNCOLTATOTT MEG A HŐSÖK TERÉN

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr48454850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása