Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Készülj: Te is lehetsz Vasember, Amerika kapitány IN REAL!

2015. június 27. - panpeterstop

Biztosan sokan hallottátok már  - még azok is akik nem jártak hittanra, nem olvasták soha a Bibliát - az irgalmas szamaritánus történetét. Amikor megismerkedtem a Hősök Tere kezdeményezéssel és erre a bejegyzésre készültem rögtön ez a történet ugrott be nekem. 

Hétköznapi hősök kiképzésben

Nagyon egyszerű sztori, tipikus közel-keleti képes beszéd, ami közérthető bármilyen képzettségű, hátterű ember számára, ráadásul Jézus szemléletes társadalmi rajzát és emberismeretét is visszaadja.Aztán végül, úgy döntöttem nem keverem ide  Bibliát. Majd meglepődve láttam, hogy egyik kedvenc sztárpszichológusom is ezzel vezeti fel előadását. Legyen ezért helye itt! Nézzétek meg pár percben Philip Zimbardo professzor hogyan mondja el maga a történetet majd néhány perces érdekes rövidfilm is következik:

"Az vagy, amit teszel!"

Ahogy az előző bejegyzésben is utaltam rá Zimbardo, a népszerű szociálpszichológus  nem csak "gonoszságkutatásairól" híres, hanem világszerte, így Magyarországon is Hősök Tereként ismert (angolul Heroic Imagination Project) civil kezdeményezéséről. Az emberi gonoszságot vizsgáló kutatásokkal kapcsolatban a mindig humoros professzor  a HVG-nek adott interjúban viccesen azt nyilatkozta, hogy azért váltott a gonoszság témájáról, mert a "gonoszság már teljesen átjárta". A viccet félre téve, Zimbardo valóban hosszú éveket szánt arra, hogy megfejtse miért válnak alapvetően jó szándékú emberek rosszá egy adott helyzet hatására (amit részletesen előbbi bejegyzésünkben is bemutattunk), így az elmúlt években már leginkább arra koncentrál, hogyan hozható ki a legjobban a jó az emberi természetből. Újdonsága abban rejlik - hogy az eddigi pszichológiai irányzatokkal eltérően, amelyek a gondolatot és az érzéseket vizsgálták - a szociálpszichológus a cselekedetekre összpontosít. Így adódott, hogy Zimbardo "modern irgalmas szamanitánus képző projektjének", a Hősök Terének mottója nem más, mint: "Az vagy, amit teszel!"

Hogyan váljunk passzív szemlélődőkből hétköznapi hősökké?

A Hősök Tere kezdeményezésének fő célja az, hogy a bennünk rejlő együttérzést hősies tetté alakítsuk át a társadalomban. Zimbardo egy pedagógiaforradalmat is szeretne elérni, amelynek keretében a fiatalok megismerhetik cselekedeteik hátterét, motivációit. Én is csatlakoztam ehhez a forradalomhoz és részt vettem a Hősök Tere egyik tréningjén, s hogy a megszerzett tudást konkrét tettekbe ágyazva továbbadjam: egy foglalkozást tartottam fiataloknak arról hogyan váljunk passzív szemlélődőkből hétköznapi hősökké


Modern irgalmas szamaritánusok kiképzésben Modern irgalmas szamaritánusok kiképzésben

A foglalkozáson nem a spanyol viasz felfedezése volt a cél, hanem az, hogy Zimbardo nyomán közösen elgondolkodjunk a következő kérdésekről:

-Milyen hatással van ránk a társadalmi érintkezések és a helyzetek befolyásoló ereje?

- Mennyire használjuk fel a társadalmi érintkezésekben, lévő rejtett lehetőségeket és a helyzetek befolyásoló ereje?

-Mik a feltételek annak, hogy passzív szemlélőkből aktívan cselekvő legyünk?

Philip Zimbardo, 81 éves, Stanfordi professzor Philip Zimbardo, 81 éves, Stanfordi professzor

Vedd észre, ismerd fel, vállald fel, tervezz és cselekedj!  

Orosz Gábor a Hősök Tere pszichológusa, az ELTE és az MTA kutatója ez utóbbi kérdéskör kapcsán  a következő szempontokra hívja fel a figyelmet:

1. VEDD ÉSZRE! - Ha zenét hallgatsz, mobilozol akkor elég kevés információ fog eljutni hozzád, és ugyanez van, amikor rohansz.  Zimbardo egy eltévedt turista esetén azt mondja, hogy ha ahelyett, hogy továbbmennél, inkább segítesz neki az már egy lépés! "A legrosszabb válasz, ha azt mondod, bocs, de nincs időm. Mindenki elfoglalt, mindenki siet, de igazából csak nagyon kevés az igazán sürgős helyzet"- figyelmeztet.

2. ISMERD FEL, hogy valakinek segítségre van szüksége: ez nem mindig egyértelmű – a helyzet bizonytalan – és ami bizonytalan, arra nincs bjeáratott sémánk. Ilyenkor szeretünk inkább kilépni a helyzetből és valami biztonságosabb helyzet után nézünk. Érdemes felderíteni azt, hogy valóban arról van-e szó, mint aminek a helyzet látszik. Ez nagyon egyszerű: érdemes megkérdezni, hogy segíthetünk-e.

3. Ha felismertük a helyzetet, de senki sem segít, akkor érdemes felvállalni a segítségnyújtást (személyes felelősségünk figyelembe vétele alapján).
Tegyük fel, hogy egy átlagos kinézetű ember fekszik (nem részeg, nem rosszul öltözött, de nem is "bizniszruhát" visel) az utcán. Sokan ott állnak vagy éppen mennek tovább, ilyenkor a norma sajnos az, hogy nem segítünk. Ha odamegyek, akkor azzal megsértem a normát, úgy érzem, hogy minden szem rám szegeződik, reflektorfénybe kerülök (tudományosan ezért nevezik ezt reflektorhatásnak), ami kellemetlen lehet (hiszen mindenki engem bámul), viszont ezzel együtt egy új normát tudok kialakítani a segítségnyújtásét. A jó hír azonban az, hogy az új normákat mások is átveszik, a hétköznapi hősök mögé további társak zárkóznak fel - valahogy úgy, mint az Bosszúállók című filmben és más hőstörténetekben, eposzokban - csak kicsiben de ez már nem film, fikció!

superhero

4. Ha eldöntöttük, hogy SEGÍTÜNK, el kell döntenünk, MEG KELL TERVEZNÜNK azt is HOGYAN? Semmi esetre sem ész nélkül, hanem érdemes megtervezni, például fontos mérlegelni, hogy az adott helyzetben alkalmas-e valaki segítségnyújtásra. Mondjuk egy 45 kilós lány nem szerencsés ha vállalkozik egy-egy mázsás, egymásnak ugrott, agresszív nehézfiú szétválasztására.
Itt két lehetőségünk van, amennyiben nem akarunk passzív szemlélődők lenni:
-közvetlen segítségnyújtás - ha alkalmasnak érzem magam
-közvetett segítségnyújtás - ha nem vagyok az, de feltételezem másról, hogy ő igen. Ilyenkor érdemes szövetségeseket szerezni vagy megfelelő szakembereknek telefonálni, sokszor egy portás vagy egy rendőr is sokat tud tenni. Ezt a fajta segítségnyújtást sem érdemes lebecsülni, nem kell mindig valami nagy szabású, emberfeletti heroikus tettre gondolni. Maga Zimbardo a már korábban idézett interjúban azt mondja ugyanis, hogy:

"A cél az, hogy felismerd azt a szituációt, amikor egy másik személynek jobbá teheted a napját. Megdicséred, rámosolyogsz, stb. Ezek olyan kis dolgok, amikre bárki képes, hősnek lenni egyszerű, ez a világ legkönnyebb "munkája". Ez az az időszak, amit úgy hívunk "betanuló hős" vagy "várakozó hős", ezek a látszólag kis cselekedetek tudatosabbá tehetnek, és nagyobb eséllyel lépsz közbe, ha egy komolyabb helyzetben kell segítened."
Hétköznapi hős kiképzés - grafikus jegyzet Hétköznapi hős kiképzés - grafikus jegyzet

Mivel azok a fiatalok, akiknek a képzést tartottam egy nyári táborban fiatal segítők lesznek, ezért a következő lényeges kérdésként az is felmerült, hogy:

HOGYAN TUDOK AKTÍV CSELEKVŐ LENNI CSAPATOMBAN?

Ha Te is felelős vagy gyerekek vagy felnőttek kisebb-nagyobb csoportjáért, akkor érdemes elgondolkodnod ezekről:

1. Vigyél energiát csapatod megismerésébe!

-Ne sajnáljátok az időt a közös beszélgetésekre, tanácskozásokra!
-Készítsetek mind map-et (magyarul kevésbé találóan elmetérképnek vagy gondolattérképnek is nevezik) a csoportról, amelynek segítségével jobban megismeritek a csapatot, a célokat, az igényeket, a szükségeket!

Kiss László Roland grafikus jegyzete Kiss László Roland grafikus jegyzete

A mindmap egy diagramféleség, melyet szavak, ötletek, feladatok vagy más elemek ábrázolására használnak, melyek egy központi fogalom vagy gondolat köré kapcsolhatunk hálószerűen. Az elmetérkép gondolatok előhívására, képi megjelenítésére, strukturálására és osztályzására használhatók, valamint segítségként az információk tanulmányozásához és szervezéséhez, problémamegoldáshoz, döntéshozáshoz és íráshoz (forrás és további hasznos információ:http://openinn.eu).

 A mind map-et közösség szintre is kiterjeszthetjük, ilyenkor community mapnek nevezzük.

Egy community mapEgy community map

Néhány grafikus jegyzet, amelyet Kiss László Roland, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársa használt magas színvonalú képzéseiken:

Kiss László Roland, a Demokratikus Ifjúsáért Alapítvány munkatársának munkája www.i-dia.org Kiss László Roland, a Demokratikus Ifjúsáért Alapítvány munkatársának munkája, www.i-dia.org

- Gyártsatok "forgatókönyveket" váratlan helyzetekre - akár grafikus jegyzet formájában! Például érdemes átbeszélni, felkészülni olyan helyzetekre, amelyek kockázatként felmerülhetnek egy adott teamben.

Kiss László Roland munkája, www.i-dia.org Kiss László Roland munkája, www.i-dia.org

2. Ismerd meg önmagadat!

Egyik hasznos módja lehet ennek az úgynevezett "wisdom sztorik" gyártása saját élettörténeted kapcsán.
Gyűjts össze például:
1.) 3 jelentőségteljes esemény életedben
2.) 3 ember aki jelntős hatással volt rád
3.) 3 ember, akire Te is hatással voltál

Kiss László Roland munkája Kiss László Roland munkája, grafikus jegyzet

Ha jól ismered saját erősségeidet, ha tisztában vagy korlátaiddal, akkor könnyebben felismered miben lehetsz mások számára hasznos, hogyan tudod társaidat, közösségedet hatékonyan támogatni és hogyan segítheted a csapatodat a közös célok elérésében.

Munka közben a  grafikus jegyzetelő és facilitátor, Kiss László Roland fotó: Kasza László Munka közben a grafikus jegyzetelő és facilitátor, Kiss László Roland
fotó: Kasza László

Köszönet Kiss Lászlónak az illusztrációk használatának engedélyezéséért és a Park Kiadónak a könyvtámogatásért!

Ne hagyd ki a 2 további Zimbardo-s bejegyzést sem a blogon:

Heroikon 2. nemzetközi konferencia, beszámoló:

http://panpeterstop.blog.hu/2015/10/04/hosok_tere_konferencia

Miért válnak jó emberek gonosszá:

http://panpeterstop.blog.hu/2015/06/16/hova_bujt_a_kisordog_gonoszsagkutatas_es_vilagertelmezes

Túlzásba vitt pornó és internetes játékok félelmetes hatásáról:

http://panpeterstop.blog.hu/2015/06/22/mar_nem_vedett_ferfiak_jon_a_ferfihiany

Ha tetszett ez a bejegyzés, iratkozz fel a hírlevélre (küldj egy emailt a dorniko@gmail.com-ra a következő szöveggel: "Hírlevelet szeretnék"), hogy értesülj a legfrissebb bejegyzésekről! 

Facebook-on is csatlakozhatsz, ott is követheted az oldalt!

heroikon_konferencia.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr137665906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása