Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Nincs elég ifjúsági munkával foglalkozó szakember az országban

Megjelent a "Kutatás az ifjúsági munkát végző szakemberek és önkéntesek körében"

2023. október 30. - panpeterstop

Megjelent az első olyan hazai kutatás, amelynek fókuszában az ifjúsági munkával foglalkozószakemberek és önkéntesek kompetenciái, szakmai motivációjuk áll!

people-3614311_1280.jpg

A "Foglalkozol ifjúsági munkával?" kutatás az első olyan jellegű vizsgálat Magyarországon, amely az ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek és önkéntesek kompetenciáit és szakmai motivációját vizsgálja. A kutatás első fázisában kérdőíves adatfelvétel történt, és az eredmények szerint a szakma láthatóságával és társadalmi elismertségével kapcsolatban kevés optimizmusra ad indokot az eredmény.

A szakma humánerőforrásbeli korlátai több szempontból is említésre kerültek: mind a tapasztalathiány, mind a motiválatlanság, mind a szakemberhiány, valamint az ehhez kapcsolódó leterheltség is sokak számára jelent napi szintű kihívást. A forráshiány, az ebből fakadó fenntarthatósági instabilitás is kiemelt szerepet kap a problémák rangsorában. A fiatalok elérését, bevonását makroszinten (az ifjúsági munka - mint szakma - egészét tekintve) is jelentős kihívásként élik meg a megkérdezett, célcsoporttal foglalkozó szakemberek. Noha jóval kisebb súllyal, de megjelennek a mentális egészség kockázata és az egzisztenciális bizonytalanság, munkanélküliség kérdéskörei is.

Az ifjúsági munkával foglalkozók csaknem fele szerint a környezetük tisztában van a szakmai tevékenységükkel, de a társadalmi elismertséget csak kevesen értékelik pozitívan. A hosszabb ideje a területen dolgozók általában pesszimistábbak ezen a téren.

A válaszadók túlnyomó többsége úgy véli, nincs elég ifjúsági munkával foglalkozó szakember az országban (94%).

Az ifjúsági munka láthatóságának és elismertségének növelése érdekében azonban a kutatás szerint fontos a legitimitás, a szakmaként való elismerés, hatékony kommunikáció, együttműködés és hatékony szakmai képviselet kiépítése. A további kutatásokat is javasoltak az elismertség különböző szintjeinek jobb megértése érdekében.

A kitöltők 94 százaléka többé-kevésbé tisztában van a korosztályi nehézségekkel. Azonban az online megjelenés és kommunikáció ettől eltérő képet mutat. A digitális eszközök tanulási célú alkalmazása 22 százalékuknál nem, vagy csak kevésbé jellemző. A kitöltők 19 százalékának inkább nehézséget okoz a fiatalokat saját csatornáikon keresztül elérni

Ez a kutatás hozzájárulhat a magyar ifjúsági munka fejlesztéséhez és a szakma elismertségének növeléséhez a jövőben.

A kutatási jelentés a közeljövőben (terveink szerint még idén) nyomtatot formában is megjelenik, amelynek előrendelésére november 10-ig biztosítjuk a lehetőséget. További információ és előrendelés itt érhető el. 

A kutatási jelentés az  V. Ifjúsági Munka Konferencia keretein belül is bemutatásra kerül, emellett pedig 2023. november 24-én, Budapesten Fókuszban az ifjúsági szakember címmel önálló rendezvényt is szerveztek. A rendezvény célja időt és teret adni az eredmények bemutatására és a szakmában dolgozó szakemberekkel és önkéntesekkel történő megvitatására, a közös reflexióra és a szakma jövőjéről történő beszélgetéseknek. Az esemény részletes felhívása itt érhető el

A kutatást végző szervezetről:

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) olyan szakmai tevékenységeket támogat és fejleszt, amelyek segítik az ifjúsági munka minőségének növelését és a szakma ismertségének fokozását Magyarországon. A szervezet hozzájárul az ifjúsági munka hatékony megszervezéséhez és az ehhez szükséges feltételek teremtéséhez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4018246649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása