Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

7 Z-generációs film/sorozat, amitől totál befordulsz

2020. július 10. - panpeterstop

 Nemi erőszak, kemény drogok, zsarolás. Nem gyerekeknek való világ, mégis a 18 alattiakról szóló tinifilmek tele vannak ilyenekkel. Ha a Z-generációról néznél sorozatot, filmet egy biztos, lájtos nem lesz köztük.

13ok2.jpg

Míg az X-, Y-generáció kedvenc tinifilmjeiben a központi téma a szerelem és a szex volt, ezek is általában könnyed, szórakoztató interpretációban, nem egyszer vígjátékban megelevenítve (néhány az emlékezet felfrissítése végett: Amerikai Pite, Okostojás, Szívtipró Gimi,  Dawson és a haverok,  Bajos csajok), addig a Z-generáció  felnövéstörténetei fajsúlyos tini problémák köré rendeződnek. A szerelem továbbra sem marad ki, olyan újabb témákkal kiegészülve. Nézzük melyek azok a filmek, melyekbe, ha néhány percre is belenézel, jobban megismered a Z-generáció dilemmáit, küzdelmeit. Azért írom, hogy néhány percre, mert nem biztos, hogy lesz idegzeted hozzájuk. Itt nem a Dirty Dancing andalító zenéi és légies tánclépései teszik izgalmassá egy fiatal lány merész vállalkozásait, és nincs megállás az olyan gengharcokkal és autós felvágásokkal, mint amiket a Pomádéban láttál. Ez már egy más világ, tele kezelhetetlen helyzettel. Ez már a cyberbullying, szexting, gyermekkori traumák tehetetlen feldolgozásának, a szexuális zaklatásoknak, az öngyilkossági kísérletek és a szexuális identitásproblémáknak a korszaka.

Eufória

 Barry Levinson (olyan legendás filmek rendezője, mint az Esőember, a Jó reggelt Vietnám!) fia, Sam áll az Eufória című sorozat mögött, hogy megvilágítsa a Z-generációnak a problémáit. Annyira nyersen és lecsupaszítva mutatja be mindezt, hogy az már-már nézhetetlen (számomra). Nem is véletlen, hogy a műsor kezdete előtt kiírják: „A következő műsorszám megtekintése kiskorúak és gyermekek számára kifejezetten nem ajánlott.” Szívbemarkoló, nyomasztó történeteken egy kegyetlenül elkeserítő jövőképet ad erről a generációról. Érzelemmentes szex, szerelem, mindenkinél valami hézag a múltban, ami a jelent feldolgozhatatlanná teszi,  ezért inkább szétcsapják magukat idő előtt tudatmódosító szerekkel, keménydrogokkal. Mindez 16 évesen. Persze mindez itt van körülöttünk is, nemcsak a sorozatban, éppen ezért annyira fájó és felkavaró.  Káldy Márton szerint a sorozat jól bemutatja a generáció sötét oldalát:

"Mit jelenthet a „barátság”, mennyire természetes, hogy meztelen képek jelentik a szerelmet, az erkölcs már egy holt jelentéssel bír, a szerelmi kapcsolat mondhatni csak a testiség, és mennyire gáz lehet, ha valaki 16-17 évesen még szűz. Ahogyan említettem, szomorúság és a félelem tölt el minket, amihez egy jó nagy üresség is társul. Hiszen szeretnénk azt hinni, hogy ennek csak a fele igaz a való életben, és ez csak egy elrettentő példa akar lenni. Vajon így van ez?

13 okom volt

Az amerikai kamaszdráma-websorozat, melyet a Netflix számára alkotott Brian Yorkey a 2007-es Tizenhárom okom volt című regénye alapján. A sorozat főszereplője a 17 éves Clay Jensen és elhunyt barátnője, Hannah Baker, aki öngyilkosságot követett el, miután képtelen volt elfogadni a róla terjesztett pletykákat, a barátai viselkedését, valamint azt, hogy nem kapott segítséget sem tőlük, sem az iskolájától. Egy doboznyi kazettán meséli el a 13 okot, mely a döntésében szerepet játszott. A filmben olyan kemény témák kerülnek sorra elő, mint az öngyilkosság, a nemi erőszak, offline és online zaklatások, zsarolások, telis-tele kiskorúak számára nem ajánlott tartalmak képi ábrázolásával, így nem csoda, hogy ifjúsági és mentálhigiénés szakemberek aggodalmát is kiváltotta a tinik körében oly menő sorozat. Szülők is felemelték hangukat, például egy nemi erőszakot bemutató jelenet miatt a Szülők Televíziós Tanácsa (Parents Television Council) arra kérte a szolgáltatót, hogy vegyék le az első és a második évadot is a felületükről. Válaszul a Netflix írásban, 2018 márciusától videóban figyelmezteti a nézőt a sorozat témáira...az már csak mellékes, hogy ez a gyakorlatban vajon melyik tinit tartja vissza.

Skins


A 2007-es angol filmsorozat ugyan nem a legújabbnak számít, de érdemes belenézni, mert máig népszerű a tinik körében, annyira, hogy amerikai remake is készült belőle. Nem igazán a tipikus cuki ifjúsági film, mivel rengeteget káromkodnak benne és a meztelenséget, öncélű szexjeleneteket sem negligálják. Anna blogja ezt írja róla: 
"Régi nagy kedvencem a brit Skins, amit időnként, ha épp olyan kedvemben vagyok, vagy nagyon nem találok mást, amit nézhetnék, akkor újra és újra előveszem és megnézem az elejétől a végéig. Nem tudom már hányszor láttam, de nem lehet megunni, mert olyan remekül felépített és érdekes karakterekkel és kérdésekkel teli sorozatról van szó, amit máshol nem nagyon lehet megtalálni. Sajátos hangulata és felépítése, na meg a részeket végigkísérő remek zenék már csak hab a tortán. Egy talán túlságosan is őszinte sorozat, ami a brit fiatalok laza és szinte erkölcsöktől mentes életét mutatja be."
A kétszeres BAFTA-nyertes brit televíziós sorozatban szereplő kamasz főhős a felnőtt élettel és annak kevésbé pozitív oldalaival - szerelemi válságok, kábítószer-, alkoholfogyasztás, kamaszterhessség, abortusz, halál, baleset - való ismerkedésébe pillanthatunk bele. A sorozat gozza a tipikus tini figurákat: például itt van Tony, a tipikus helyes srác, aki persze az egész társaságot manipulálja; a cuki Cassie, az anorexiás lány; Sid az önbizalomhiányos fiú, akit zavar, hogy még szűz;  Jal, a művészlélek, a tehetséges klarinétos; Maxxie, a bombázó, aki mindenkit megszerez és itt van a vallásos családból származó Anwar, aki mindent kipróbál, amit a szülei tiltanak. A sorozat 7 évadot is megélt, az utolsó széria már nem tinédzserekről, hanem fiatal, huszonéves felnőttekről szól. Egyes kritikus hangok szerint ez már nem olyan hiteles, mint az előző szériák. Itt az első évad trélerje, amit gyengébb idegzetűeknek nem biztos, hogy tanácsos megnézni.

Control Z

Ha nem egy idilli, hanem inkább sötét tinidráma-sorozata elé akarunk leülni, a Netflix mexikói CTRL+Z-je a mi filmünk. Rengeteg témát besűrítettek a sorozatba: feszült, szeretetre éhes tinik, hackertámadás, emberrablás, bullying, szivárogtatás, önbántalmazás.

Csecsebecsék

 Az alapsztori a következő: egy gyászoló tinilány és két új osztálytársa között meglepő barátság alakul ki, amikor mindhárman ugyanabban az Anonim Bolti Tolvajok csoportban kötnek ki. A Netflix sorozat alapjául szolgáló Kirsten Smith regény itthon is megjelent. A könyv és a film is arra a kérdésre tárja elénk a választ, hogy miért lop egy tinilány. Mindhárom lány más családi háttérrel érkezik: az egyikőjük az anyját hiányolja az életéből, a másik lázadozik mert nincs apja, a harmadik pedig magányosnak érzi magát. Végigvonul az egyik főhősnő saját szexualitása körüli dilemmája, amely miatt többen kifejezetten queer tini-sorozatnak is tartják.

Egy különc srác feljegyzései

Ez a 16 karikás amerikai romantikus dráma is a kamaszkorról, felnőtté válás felé vezető útról szól, amit a múlt eseményeinek feldolgozása megnehezít, talán emiatt is a múltban játszódik (90-es években). A sztárparádés film Stephen Chbosky bestsellere nyomán készült, melynek főszereplője a magányos, korához képest jóval érettebb elsős gimnazista Charlie (Logan Lerman), aki megismerkedik a vagány felsőbb éves testvérpárral  Sammel (Emma Watson) és meleg mostohabátyjájaval, Patrickkel (Ezra Miller) akik, megértik. A háttérben húzódó tragédiák és az abból való kilábalás teszik érthetővé a főhős különcségét miközben nyílt képet mutat a tini-üvegezésről és LSD-ről, a bulizáshoz kapcsolódó szexuális kicsapongásról, partnerváltásokról, és a kamaszterhesség traumáiról. Sokak által kultuszfilmként lett elkönyvelve, ugyanakkor számos vitát gerjesztett, egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban.

Veled minden hely ragyogó

Két tini, Theo és Violet love story-ját és depressziójuk elleni küzdelmét láthatjuk ebben az új, 2020-as filmben. A végzős középiskolás lány nővére halálára emlékezve öngyilkosságra készül, csakhogy egyik osztálytársa, Finch is épp a helyszínen van, akivel szóba elegyednek. Innen indul a két reményvesztett kamasz története. Innen már spoiler, hogy egymásba szeretnek, de végül ez nem az a történet, amikor a szerelem mindent megold, főként nem a gyerekkori bántalmazás feldolgozhatatlanságát. A Netflix film az azonos címmel megjelent Jennifer Niven regényen alapul, amely elérhető a könyvesboltokban.

 

 Degrassi Gimi

A kanadai televíziós sorozat már 2001-ben indult (jogelődje egyenesen 79!!!-ben) és egészen 2015-ig meg sem állt, természetesen időközben megújult stábbal és szereplőkkel. Az újabb évadok már az igazi z-generációs sorozatok hashtagekkel, lájkokkal, követőkkel, megosztásokkal, applikációkkal, cyber bullyinggal, szexuális visszaélésekkel, iskolai lövöldözésekkel, kamaszterhességgel, kábítószeres abúzussal stb., igaz eléggé szájbarágós tanulságokkal.

Egy szülőknek szóló előadásomon megkérdeztem a résztvevőket nemrég, hogy ismerik-e valamelyik filmet, senki sem ismerte őket. Az előadást követő workshopon levetítettem pár snittet. Egy lelkész azt mondta apokaliptikus képsorok, egy nagymama úgy nyilatkozott, örül, hogy nem most tinédzserek a gyerekei. Egy három gyerekes anyuka megköszönte, hogy most már tud erről is, mert úgy látja fel kell kötnie a gatyáját...

Tudjuk ezek most nem magyar filmek voltak. Látogass vissza máskor is a blogra, készülünk tinikről szóló magyar filmekről is poszttal.

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat! Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is, ha érdekel a generációs téma!
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3215973736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása