Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar!

Hogyan beszéljünk róla a gyerekkel?

2022. szeptember 13. - panpeterstop

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet új vizsgálatai szerint, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősít. A "manórudacska" legfőbb egészségkockázatát az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet. 

 elf_bar.jpg

Teszteltük, milyen könnyű hozzájutni

Az Elf-barhoz rendkívül egyszerűen hozzá lehet jutni a neten. Ráadásul még korhatárazonosítást sem mindig kérnek a netes rendelésnél. tettünk egy próbát, és esetünkben sem kérdeztek rá hány éves rendeli a terméket. Egy-két kattintás és létrejött a vásárlás, 24 óra alatt meg is érkezett a csomag egy szlovák címről, ugyanakkor érdekes, hogy magyar címről hirdették...

 

Tanévkezdéssel felpörög a biznisz

A tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható. A kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigiknek a hagyományos cigarettával szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására.

Nem mindegy hogy beszélünk a gyerekkel, fiatallal!

Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel. Ez feltételez egy jó bizalmai viszonyt. Ha eleve rossz a viszony, akkor kár ezzel indítani a kapcsolatépítést, ugyanis a kamaszok általában nem a jószándékot feltételezik ilyenkor, hanem a kioktatást. 

Ha megtudjuk, hogy használja a gyerek, derítsük ki mit gondol. Az E-cigi a tekintéllyel való szembeszegülés szimbóluma is lehet, de vannak, akik azért szívják, mert ez a csoportnorma. Van, aki egyedül cigizik, hogy depresszióját, szorongását oldja vele. Ha ez kiderül, segítsünk találni, olyan szakembert, aki valós segítséget nyújt. 

Jó ha tudják, hogy addiktívabb a cigarettánál, és végső soron a készítőinek attól lesznek nagyobb a nyereségük, ha minél többen függők lesznek.

Michelle Icard pszichológus Hogyan beszélgess vele? című könyvében  12 "beszélgetésrombolót" említve mutatja meg hol siklik ki legtöbbször a kiskamaszokkal folytatott kommunikáció.

Ilyen lehet például ha túl gyorsan vágunk bele, ha végletes, homályos vagy fenyegetőző, bizonygató  a megfogalmazásunk, és az is gond, ha félünk határokat szabni.

A tizenéveseknek szükségük van az iránymutatásra, de nem fognak figyelni arra a felnőttre, aki úgy beszél az e-girúl vagy az elf-barról, mintha az a katasztrófa kapuja lenne. Az időzítés is fontos, jobb, ha nem a legfeldúltabb állapotban ülünk le mellé, hanem akkor beszélgessünk ezekről, amikor alkalmas erre helyzet, és amikor a tinédzser is beszélgetni szeretne. Ha van egy jó kapcsolat a tinédzserrel, akkor arra lehet alapozni ennél a témánál is, illetve ilyenkor a saját véleményünk helyett igazolt tényekkel érdemes előhozakodni. Nézzünk néhányat!

Tények az Elf-barról

Ezek az aromaanyagokkal kombinált, nikotin tartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kilenc féle Elf Bar  laboratóriumi vizsgálatát végezte el. Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja – nemritkán több mint 20 százalékkal – a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t. Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

Az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ. A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek/akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az OGYÉI a honlapján összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az e-cigarettákkal kapcsolatban. Az írásból kiderül, hogy miért született meg és hogyan működik az elektronikus cigaretta, mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol, milyen egészségügyi kockázatai vannak – főként a fiatalokra nézve – a használatának illetve, hogy segíthet-e leszokni a hagyományos cigarettáról az e-cigi.

Az OGYÉI NETA Programirodája pedig egy hónapig tartó rádió- illetve Spotify-kampányban tájékoztat az e-cigaretták, köztük az Elf Bar használatának veszélyeiről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatnak (ETTSZ) már tavaly számos nikotinmérgezéses és e-cigarettával összefüggésbe hozható mérgezéses esetet jelentettek, idén pedig olyan mérgezéses eset is előfordult, mely kifejezetten Elf Bar termékkel volt kapcsolatos és kórházi ellátást igényelt. A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger és hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet is felléphet.

Rosszullét esetén forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a NNK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +3680/201-199-es telefonszámon. Bővebb tájékoztatásért forduljon a 1812 hívószámon folyamatosan elérhető és díjmentesen hívható Egészségvonalhoz.

 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is várunk!
Nézz be az Instagramra is, főleg, ha Y-,Z-generációs vagy!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is (havonta, kéthetente küldjük), itt a blogon jobb oldalon, .
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.
Első fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4717927547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2022.09.14. 14:05:30

Nem akarom védeni ezt a szart, de nevetséges ez hiszti, amit keltenek körülötte. Annyira mérgező, mint bármely sima cigaretta, ha valaki elszív egymás után huszonötöt. Ennyi erővel a víz is halálos, mert ha valaki megiszik egy ültő helyében tíz litert, jó eséllyel kipurcan. Az elfbar is csak egy e-cigaretta, olyan mint sok más hasonló, amit a dohányboltokban legálisan lehet kapni, csak ez nem utántölthető, sem a folyadékot, sem az akksit tekintve, igazából utóbbi az igazi baj vele, hogy nagyon környezetszennyező. Az elfbarral a fő gond nyilvánvalóan, hogy nincs rajta állami sarc, amint kap zárjegyet, rögtön nem lesz halálos méreg. Egy ex-dohányos, ex-ecigis.
süti beállítások módosítása