Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Mennyire változtatja meg viselkedésünket az online tér?

2020. november 27. - panpeterstop

Egy kutatás szerint az elmúlt 25 évben 70 %-kal nőtt a depresszió és szorongás aránya a fiatalok körében. Ez egybeesik az internet és a közösségi média térhódításával. Véletlen lenne? Aligha.woman-online.jpg

Tovább

Digitális Szuperhős online pedagógus konferencia - én is ott leszek az előadók között!

Napjainkban mindenkiből digitális szuperhős válik, hiszen egyre nagyobb lendülettel haladunk előre a digitális átalakulás útján, a digitális technológiák pedig életünk alapvető részévé válnak. Digitális Szuperhős címmel a Telekom és a Da Vinci Media közös online konferenciát rendez pedagógusoknak és oktatási területen dolgozó szakembereknek.

digitalis_szuperhos_konferencia_slider.png

Tovább

Online Z-generációs kamaszok - offline szülők

Rendezvényajánló

Hogyan boldoguljunk Y-, X-generációs szülőként a Z-generációs kamasszal? Későn van-e a digitális szülői felelősségvállaláshoz? Hogyan határozzák meg a pályavalásztási prefenciákat a generációs karakterisztikák? bacspalya.jpg

Tovább

Vulkánkalandokért nem kell messzire utazni!

 Vulkánkalandokért is nem kell messzi vidékre utazni! Az őszi-téli időszakban is jól esik egy kis kikapcsolódás az egész heti munka és hajtás után. Látogassunk el felüdülésképpen a vulkanikus eredetű Sághegy lábához, Celldömölkre!

b5dc109d-aea6-497a-9f1e-6744c94502a5.jpeg

Tovább

Itt az első online Pályaválasztó Fesztivál!

Idén kerül először megrendezésre az Online Pályaválasztó Fesztivál 2020, ahol 5 napon át, online több mint 20 szakértő segít, - velem november 2-án lesz egy beszélgetés 8:00-kor!

Nyitott házasság vs monogámia - a Puzsér-Mihalec vitában

Egy vita, melyben Puzsér Róbert a monogám társkapcsolatot kivitelezhetetlennek, őszintétlennek és meghaladottnak tartotta, míg Mihalec Gábor  a párkapcsolat kiteljesedését látta abban, ha egy férfi és egy nő élethosszig tartó hűséges kapcsolatban él. 

weddingwest_1.jpg

Tovább

Lesújtó jelentés az Y-generációsok mentális egészségéről

Nem is csoda, hiszen a világjárványban nemcsak munkájukért, de szendvicsgenerációként sokan szüleikért és gyermekeikért is aggódnak. 5 tipp, hogy megőrizd lelki egészségedet!

jump-2731641_1920.jpg

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-e a Lelki egészség világnapja. Épp ezen a napon olvastam az Y-generációsok fizikai és mentális egészségi állapota című 2020-as amerikai kutatást. Mely szerint az ezredfordulósok (24–39 éves) úgy érzik, hogy stresszes munkájuk jelentős szerepet játszik általános mentális egészségükben. Különösen a kiégés terén szenvednek nagyobb arányában , mint más generációk, de a fizikai és mentális egészség hanyatlása is erőteljesebb mértékű náluk, mint ugyanebben az életkorban az őket megelőző X-generációnál. Közülük sokan mentális-egészségügyi okokból is felmondtak már a munkahelyükön. Az ország COVID-19 válsága csak súlyosbította a kérdést.

A kutatásban összevetették a jelenlegi adatokat a 2013-as eredményekkel és kitűnt, hogy 47% -os a súlyos depresszióban szenvedők számának emelkedése. A súlyos depresszió legkiemelkedőbb tünete „súlyos és tartósan alacsony hangulat, mély szomorúság vagy kétségbeesés érzése”. A 18 -34 év közöttiek esetében ez 3 százalékról 4,4 százalékra nőtt. Egyre többeknél jelentkeznek a  kiégés tünetei - ilyen lehetnek: ehetnek az állandó fáradtság, a motiváció elvesztése, a csökkent stressztűrő-képesség, és az érzelmi, mentális és fizikai állapot általános leromlása - és sokan úgy érzék, hogy rendkívül magányosak. Többen beszámoltak arról, hogy nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy szakemberhez forduljanak segítségért.

Érdekes lenne tudni, hogy Európában, illetve, nálunk milyen a helyzet ebben a tekintetben.

Mentálhigiénés tanulmányaim alatt elsajátított különböző szemléletek rengeteget segítenek munkámban, melyek közül válogatva e nap alkalmából a következőket szedtem csokorba, mintegy vezérfonalként lelki egészségünk megőrzése érdekében:

  1. Sokszor az önelfogadást az egoizmussal azonosítjuk. Az önelfogadás nem egészségtelen önszeretet. Nem önmagam előtérbe helyezése, viszont fontos ahhoz, hogy embertársainkat is képesek legyünk szeretni: “Szeresd felebarátodat, mint magadat. Más, ezeknél nagyobb parancsolat nincs.” Ismerős, ugye?Tartsd a kapcsolatot rokonaiddal, barátaiddal! Keresd a lehetőségét az offline programoknak is! Néhány évvel ezelőtt több kutatás is rámutatott arra, hogy az Y generáció viszonylag boldogtalan nemzedék és boldogtalanságának legfőbb oka a felületesség. Kapcsolataikban sokan felszínesebbek, ebben az internet adta lehetőségek is szerepet játszanak. A személyes beszélgetések és közösségek tehát nélkülönözhetetlenek, ahogy József Attila is megírta: „Hiába fürösztöd önmagadban, /Csak másban moshatod meg arcodat.”
  2.  Vess véget a mérgező kapcsolatoknak! Fontos, hogy felismerd, ha kihasználnak, negatívan befolyásolnak! Minden társaság, amelyet kialakítunk, bármilyen szűk körű, hatással van ránk. Semmi sem akadályozhatja meg hatásosabban vagy száműzheti a komoly befolyásokat és nemes vágyakat, mint a sértő, cinikus és rossz lelkületű személyekkel való kapcsolat. Ha hosszabb ideje rossz hatással vannak ránk, elegendő ok arra, hogy ne barátkozzunk velük.
  3. Tűzz ki célokat...a sodródás, a “majd csak lesz valahogy” mentalitás helyett. Ha nincsenek céljaink, nem tudjuk mit akarunk az élettől, mit szeretnénk elérni, hogyan szeretnénk élni, akkor csak sodródunk, akkor sok felesleges hosszú és kacskaringós utat járunk be, ami nehezebb, fárasztóbb és sok fájdalommal járhat.
  4. Válaszd az egészséget és az arany középutat! Rengeteg olyan “jótanácsot” kaphatsz, amely valamilyen szélsőséges irányba - például drasztikus diétába, vagy akár a munkában túlhajszoltságra - ösztönöz. Ha jól és elegendő mennyiséget alszol, egészségesen táplálkozol, legalább heti egy pihenőnapot tartasz, az a lelki egészségedet is meghatározza!
  5. Ha úgy érzed, a problémád kezelésében nem tudsz továbbjutni, akkor kérj segítséget! Ne feledd, mindenkinek lehetnek nehéz, megoldatlannak tűnő időszakai, bárki kerülhet krízishelyzetbe! Ilyenkor nem szégyen, sőt, nagyon is tanácsos szakemberhez fordulni és segítséget kérni!

 

Izgalmasabb, mint a videójáték, és még fejleszt is! Mi az?

Nem más, mint a programozás!

Amikor a  kódolás, programozás olyan elengedhetetlen alapismeretté vált, mint az idegennyelvtudás, nem maradhatunk le! De mennyire megy ez lányoknak, kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és antigeekeknek? Megmutatjuk!
logiscool.jpg

Tovább

Ezek a mai fiatalok?! Létezik-e élet a közösségi médián túl?

A 2019/20-as tanévben több iskolában is bemutató osztályfőnöki órát tartottam az Evangélikus Iskolák Osztályfőnöki Munkaközösségének felkérésére általános iskola 7-8. osztályaiban és gimnáziumban, szakközépiskolában. A rendhagyó workshop jellegű interaktív foglalkozásokat a diákok nagyon élvezték, sokat tanultak tőlük a tanárok is. Az órák után a pedagógusokkal is megvitattuk a módszertani részleteket műhelymunkában.

Vendégszerzőnk cikke a Kultúrparton egy Z-generációs filmről!

Vendégszerzőnk cikke a Kultúrparton egy Z-generációs filmről!

Akik olvassátok a blogot, ismerhetitek Süll Kristóf nevét, ugyanis nemrég írt a blogra egy vendégcikket, ami indexcímlapos is volt. A filmtudomány szakos egyetemi hallgató csokorba szedett 15 általa ajánlhatónak vélt filmet, melyek az internethasználat előnyeit és hátrányait tematizálják. Most pedig a Kultúrparton jelent meg írása egy különleges filmről, amely szerinte sajátos keretezésével mesél az online és offline világ szembenállásáról. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című film kapcsán a kritikusok – nem meglepő módon – elsősorban az X- és Z-generáció közti szakadékról, a kamaszok csapongó lelki világáról, a közösségi média hátrányairól és természetesen a cyberbullying jelenségéről írtak, Kristóf pedig most "mozgóképileg" is elemzi a filmet. Olvassátok el!
Ez pedig Kristóf Pánpéterstop-ra írt cikke: https://panpeterstop.blog.hu/2020/07/27/top_15_film_a_kozossegi_mediarol

"Hogyan álmodjon bárki, ha sohasem hagyják?"

Exkluzív interjú Trunk Tomival

"A hálaadás szerintem egy rendkívül fontos dolog az élet során, és tudatosan kell gyakorolni" - vallja Trunk Tomi 16 éves youtuber, aki most a Crazy life című Filius Deivel készített közös dallal robbant be a Youtube toplistára.

63f82795-6fd9-44cd-ac72-29b93bb99110.jpeg

Tovább

6 élmény, amit ne hagyj ki, ha Zalakaroson jársz!

Zalakaros és a közeli Kis-Balaton Magyarország egyik gyöngyszeme. Ideális választás, ha kisebb vagy nagyobb gyerekekkel utazunk, a környéken ugyanis számos programlehetőség közül válogathatnak a családok. Összegyűjtöttük legizgalmasabbakat.
317ddc3e-c211-4b32-97d2-95c634ffb3da.jpeg

Tovább
süti beállítások módosítása