Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Szorongó ifjúság - Mit tehetünk?

2022. augusztus 18. - panpeterstop

A Millásreggeliben fajsúlyos témákról beszélgettünk egy jóhangulatú interjún.

Az interjúban bemutatott A REJTÉLYES Z GENERÁCIÓ könyvem: 

https://hvgkonyvek.hu/konyv/a-rejtelyes-z-generacio  

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentál higiénés specialista

 

Az ide nem illő, politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, obszcén, trágár kommenteket kimoderáljuk

Hévíz, ahol az egész család jól érzi magát

Hévíz és környéke gazdag a látnivalókban, rengeteg kikapcsolódási lehetőséget tartogat. Elsősorban mindenkinek a fürdés élménye a legemlékezetesebb, hiszen a világon egyedülálló tóban mártózhat meg itt. Íme, élménybeszámolónk, az itt töltött csodás napokról!heviz-956426_960_720.jpg

Tovább

Y-generáció és a szerelem

Jean M. Twenge, PhD tanulmánya szerint (Generation Me: Why Today’s young Americans Are More ConfidentAssertive, Entitled—and More Miserable Than Ever Before- ezt kihagyhatod!!!) az Y-generáció kapcsán egyfajta "önérzetességi mozgalom" megjelenéséről beszél, mivel ezt a generációt gyakorlatilag megtanították arra, hogyan értékelje önmagát. Ebben például az önszeretetre is nagy hansúly került, illetve, az is, hogy nem kell törődni mások véleményével, amíg az a dolog amit éppen teszünk minket boldoggá tesz, különlegesek, és képesek bármire, ki kell állniuk saját érdekeikért és nem szabad magukat háttérbe helyezni. A Time magazin pedig egy elemzésében Én-generációnak nevezei őkat önközpontúságuk miatt. Hazánban és a volt szocialista blokkban ez azért nem annyira erős, főleg ha belegondolunk abba, hogy akik felnevelték az Y-generációt egész más közegben szocializálódtak, mint például az amerikaiak. De tény, hogy az Y-generáció szülei között van a nagy rendszerváltó nemzedék, akik tpasztalataik mentén átadták gyermekeiknek azt, hogy bár ők még iskolában köpenyt, egyenruhát viseltek, a gyerekeik bár bármit felvehettek, bármit megtehettek. Ennek a hangsúlyozására nem volt példa a korábbi generációkban. Ha belegondulunk ezekbe az előzményekbe és a technológiai vívmányok előretörésében, akkor nem csodálkozunk ezeken a jelenségeken és talán az sem meglepő, hogy azt mondják, hogy az ipszilonok jobban boldogulnak önmagukban, kevésbé ffejlettek a szociális készségeik. Bár ez riási általánosítás. Például nemrég egy rendezvényen elcsíptem Vekerdy Tamást és megkérdeztem őt az Y-generációról. Nagyon érdekes, hogy a romkocsmákat hozta fel arra, hogy megcéfolja az általánosítás abszolult jogosultságát, azt mondta, hogy magából az ipszilonok  gomba módra szaporodó romkocsmákból és közösségi terekből The self-esteem movement sounds great in theory, but it turns out that self-esteem is not the answer to being happy, successful and fulfilled. What Twenge refers to as an, “army of one,” I refer to as, “skilled at being alone.” Millennials were taught how to be alone. In teaching self-esteem, they were taught individual skills, not relational skills. There’s nothing wrong with being alone, but millennials, as humans, are relational beings. We all are. Teaching relational beings how to be alone is a recipe for depression and anxiety. And, as we now know thanks to Twenge’s extensive research, the self-esteem that Millennials were taught has led them to be anxious, stressed out, depressed, lonely, and disconnected adults.

Without relational skills, Millennials have their work cut out for them when it comes to dating and relationships. Relational skills are necessary to enjoy and thrive in relationships. Without these skills, closeness, connection, vulnerability and intimacy are difficult, rather than enjoyable. 

Millennials were not taught relational skills like:

  • How to connect with others in their sameness and in their differences.
  • How to care what others think without feeling personally diminished.   
  • How to balance putting themselves first, and at times putting others first
  • How to be a work in progress, rather than either a success or failure.
  • How to rely on others for support.
 

Miért kell mai gyerekeknek TikTok-kihívásokba belehalni?

Egy 22 éves srác véleménycikke

 Facebookos görgetésem során éppen szembejött velem egy cikk, ami a blackout challenge néven futó életveszélyes TikTok-kihívást mutat be. A kihívás - (mely korábban is felkapott volt és tragédiába torkollott -szerk.) - lényege, hogy ájulásig fojtogatják magukat a résztvevők, sajnos több haláleset is köthető hozzá.

boy-gff1468a55_1920.jpg

Tovább

Ártatlan plüssfigura vagy valami egészen más?

Te mit tudsz a Huggy Wuggy őrületről?

Egy évek óta elhagyatottan álló gyerekjátékgyárba visszatér az egykori dolgozó, hogy egy rejtély után nyomozzon, kiderítse hová tűntek a munkatársak.....hugi_wugi.jpg 

Tovább

Hit, cybertér és az ötven pluszosok

Nemcsak a Z-, Y-generáció hanem az 50 év feletti generáció is aktívabbá vált az online térben az elmúlt 3 évben: többen közülük a lezárások kezdetén jelentek meg a közösségi oldalakon. A hitről is szívesen olvasnak, hallgatnak műsorokat itt.

sms-shortcuts-g3ed1eb511_1920.jpg

Tovább

Szexting, öngyilkosság, Z generáció

A kamaszkori halálokok közül talán az egyik legmegrázóbb az öngyilkosság. Sokszor az interneten zajló események - például a szexting - is felerősíthetik az érzékenyebb lelkekben az önsértést és az öngyilkossági hajlandóságot. Hogyan lehet megelőzni?
student-g5f903657d_1920.jpg

Tovább

A VulkánSág visszavár!

Celldömölkön, Kemenesalja fővárosában, festői környezetben a  Jufa Vulkán Hotelben, Gyógy-, és Élményfürdőben töltődtünk fel a tavaszi szünetben. Élménybeszámoló következik a Ság hegy mellől!

7520f80f-dd70-46af-9b8a-961444142860.jpeg

Tovább

„A Z generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

– interjú Bereczki Enikővel

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Az online térben egyre nagyobb teret nyer a mentális betegségekkel való „haknizás" is.

Ezek alapvetően rendkívül problémás dolgok. Azért káros, mert ez egy könnyű útnak a választása is lehet. Ezekben az esetekben a problémákat feloldják. Miután pedig jönnek a vigasztaló, együttérző kommentek kicsit megkönnyebbülnek.

Ezt sehogy nem tekinthetjük megoldásnak?

Nem. Ha kiposztolsz valamit, megosztasz egy bejegyzést az még nem egyenlő azzal, hogy megoldódott a probléma. Azzal, hogy együttéreznek veled vagy megsajnálnak, még nem fogod feldolgozni az adott problémát, pláne a traumádat. Az érzelmi állapotainknak a folyamatos kiposztolása, pláne a mentális problémáké egy téves út.

Kattints a teljes interjúra

A rejtélyes Z generáció címmel megjelent a könyvem!!!

Örömmel tudatom, hogy már a boltokban elérhető és online is rendelhető első könyvem - Rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel címmel.

generacio_72dpi_uj.jpg

Tovább

Háború, Covid és a Z generáció

- összefoglaló előadásomról Szombathelyen

Háború, Covid és a Z generáció - Szakértő tartott előadást Szombathelyen

Részlet:

"Európa jövője – Az ifjúság címmel szervezett konferenciát a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, melyen Bereczki Enikő arról beszélt, hogyan hat a Covid és a háború a fiatalokra.

 Az 1995 és 2009 között született Z generáció számára (is) a döntő események közé tartozik a Covid-járvány. Felnőtté válásukhoz tartozó sorsdöntő események maradtak ki, mint a ballagás, a szalagavató vagy a gólyaavató. A munkába állásnál is sokaknál megtörtek az életutak. A digitális oktatással kapcsolatban a kevés tanári magyarázatot említik, a társaik és tanáraik motiváló hatása is hiányzott nekik. A netezés a Covid előtt is meghatározó tevékenységük volt, a Covid alatt napjaik nagy részét az online térben töltötték, átélve akár a digitális kiégést. Függőséget okozhattak a videojátékok – piacuk a Covid-időszakban tarolt –, vagy az online pornó, az, hogy a szexualitás testi oldalával túl korán találkoznak."

https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/haboru-covid-es-a-z-generacio-szakerto-tartott-eloadast-szombathelyen

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni"

Interjú velem a Hamu és Gyémánt magazin oldalán

„A Z-generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

Részlet az interjúból:

Mi a legnagyobb veszély, ami fenyegeti ezt a generációt?

Az elidegenülés. Sokan önmaguktól is elidegenülnek. Olyan sokat vannak az online térben, hogy kevés tapasztalatot szereznek offline. Amikor ebbe belegondolnak, nagyon lecsökken az önbizalmuk. Az online tér számos lehetőséget tartogat, de kérdés, kinek mire van igénye, ki ragadja meg a nagy lehetőséget, de ehhez is rengeteg szerencse kell. Maguktól, megfelelő programok, szervezett támogatás nélkül a perifériára született gyerekek nem tudnak élni a digitális oktatás óriási, esélykiegyenlítő lehetőséggel, sőt veszélyes vagy igénytelen tartalmak csapdáiba esnek. Az online pornográfia pedig ennek a csúcsa.

Nincs még egy ilyen nemzedék, akik tényleg ennyire fiatalon, felkészületlenül találkozott volna a testi szexualitás torz módon való ábrázolásával.

A mai Z-generációsok az online pornóval előbb találkoznak, mint hogy először szerelmesek lennének, vagy valódi hús-vér partnerrel testi-lelki tapasztalatot szereznének.

Akkor ez is sokat hozzátesz a párkapcsolati nehézségekhez és problémákhoz.

Igen. A lojalitás, az hogy valami egy életre szól már nem igazán kecsegtető. A veterán nemzedéknek (1945 előtt születettek) az teljesen természetesen volt, hogy mindent egy életre választanak. Munkát, otthont, szerelmet, ez napjainkban már nem egészen így van. Rengeteg szakember véli úgy, hogy a túl korai pornónézés eltávolíthatja később a tinédzsereket az intimitástól, sőt érzelmileg is megkeményedhetnek vagy érzéketlenné válhatnak.

Nem is vágynak normalitásra?

Ezt nem hinném. A fiatalok többsége szeretne boldog és kiegyensúlyozott házasságban élni. De persze egyre kevésbé hisznek ebben. 

süti beállítások módosítása